Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Marsal
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Marsal » 22 mar 2024, 11:25

Epidaurus je napisao/la:
22 mar 2024, 11:21
zajedno s vama putaljevom stokom deportovati u Anadoliju :bih:
I treba da se vrate u maticu već jednom.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Judd
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la Judd » 22 mar 2024, 11:26

Asteriks je napisao/la:
22 mar 2024, 11:05
BiH neće dobiti pristup nikakvim 'novim EU fondovima'. Za sada. Imat ćemo pristup fondovima kojima smo imali i do sada
Već smo kandidatskim statusom dobili povećan obim sredstava iz postojećih EU fondova. Onda bolju zastupljenost svih programa, što je na kraju i vidljivo zadnje dvije godine u odnosu na raniji period. Druga stvar što sve to slabo koristimo.

Pregovarački status značit će da ćemo imat pravo povlačiti novac iz dodatnih EU fondova.
Kandidatskim statusom 2022e, da, dobili smo. To i kažem.

Ovim juče, nismo dobili ništa glede novih fonova,

ali smo se pomakli.
Ceri mi se u facu a ja njega pitam!

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 22 mar 2024, 11:28

Ja sam prije nekih 7 8 godina bio na seminaru u vezi EU gdje je šef njihove delegacije odgovarao nama na pitanja. Izmedju ostalog postavljeno je pitanje moze li BIH uci u EU u trenutnom stanju sa entitetima i distriktom.
Covjek je samo kategoricki rekao "no" :mrgreen:
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 22 mar 2024, 11:40

Kristijan je napisao/la:
22 mar 2024, 11:17
Kad se ostane bez argumenata onda se krene tim latentnim fasizmom. Pravi patriota spreman za Anadoliju.
Tvoj argument je doslovno: ako nećemo sutra jesti zlatnim kašikama nemamo šta ni ulaziti.

nego haj do Bga da okrenemo 97% Rusa koji nisu glasali za Putina na pravi put

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 22 mar 2024, 11:49

Judd je napisao/la:
22 mar 2024, 11:26

Kandidatskim statusom 2022e, da, dobili smo. To i kažem.

Ovim juče, nismo dobili ništa glede novih fonova,

ali smo se pomakli.
Ovaj Plan rasta za Zapadni Balkan znači pripremu balkanskih zemalja za EU i potrebu da se ubrzaju reforme. Naš novi status je dio te pripreme, iako je u pogledu istog bilo olakšica te se ozb progledalo kroz prste, sad zasad.

U pomenutom Planu se između ostalog kaže, citiram sa oficijalne stranice EU Komisije "Unapređenje ekonomske integracije sa jedinstvenim tržištem Evropske unije, pod uslovom da se Zapadni Balkan uskladi s pravilima jedinstvenog tržišta i istovremeno otvori relevantne sektore i područja svim svojim susjedima, u skladu sa Zajedničkim regionalnim tržištem."

Dalje, povećanje finansijske pomoći za podršku reformama kroz Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan (period 2024-2027), prijedlog je novog instrumenta vrijednog 6 milijardi eura. Taj instrument se sastoji od 2 milijarde eura bespovratnih sredstava i 4 milijarde eura koncesionih zajmova, uz plaćanje uslovljeno ispunjavanjem konkretnih socio-ekonomskih i temeljnih reformi od strane partnera sa Zapadnog Balkana.

I naravno, sam status na papiru je mrtvo slovo, ali je veliki vjetar u leđa kada se u tom statusu izvršava barem dio datih obaveza.

Sjećaš se sigurno onog Izvještaja EU Komisije o BiH, sa masom zadataka. Nove mogućnosti treba gledati tako da ispunjavanjem paketa reformi dostižeš određeni nivo, e onda se otključava novi ili povećava obim već postojećeg fonda.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 22 mar 2024, 11:59

Kristijan je napisao/la:
22 mar 2024, 09:45
VensanKasel je napisao/la:
22 mar 2024, 09:01
Kristijan je napisao/la:
22 mar 2024, 08:40
Nevjerovatni su mi politicari u BiH.
Nista ne rade decenijama i odjednom svi videe i statuse Bih u EU....A put do toga bar jos jedno 20 godina, ako i tad. Citaj Turska, citaj Makedonija...
Nikada se ne zna , meni je neka logika da se sve odjednom ubrzava zbog Rusije i njenog qrčenja ... Kakvi naši političari , oni se ionako ništa ne pitaju , tu su samo da izvršavaju naredbe .
Vjeruj mi zna se.
Zivi bili pa vidjeli.

Logika ti je dobra, ali ne vidim uopste da ce neko u Bih zbog toga promijeniti svoj stav o spoljnoj politici, a narocito ne da ce obican covjek imati neku korist...

Sve vise mi se cini da je ovo prilika da Bih postane deponija svega onog sto je u Eu zabranjeno...izduvni gasovi,medicinski otpad, auto otpad itd...a sve pod plastom uradite da bi se priblizili....to se djelimicno vec radi, jer se zemljiste daje stranim firmama koje su izgubile dozvolu da proizvode u Eu.

Te price o fondovima su takodje obicna umotvorina,nalik onoj postoji operacija da se spasi zivot, ali treba sakupiti milion evra....
Itekako će taj neko u Bosni i Hercegovini promjeniti mišljenje o spoljnoj politici , jer njegov stav je baziran na tome šta mediji pišu tako da je tu sve jasno ...

Ja kroz svoj posao gledam , evo npr. da smo već u EU Ryanair ( najveći Evropski avioprevoznik ) bi otvorio bazu u Sarajevu , automatski je to odmah 100-tinjak novih radnih mjesta , ogroman broj novih turista i mi sami bi bili povezani sa čitavom Evropom po povoljnim cijenama .

Mi kao narod smo ovdje jednostavno prokleti , imamo sve ali nemamo mozga tako da nam trebaju drugi da upravljaju , yebi ga ali tako je ...
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 22 mar 2024, 12:04

Jao kakva utopija ,pogotovo od strane austrijskog konjušara
Sreća pa se proces raspada EU izlaskom Britanije ne zaustavlja
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 22 mar 2024, 12:05

RollMan je napisao/la:
22 mar 2024, 12:04
Šta je bilo, ode ti idol sinoć na izvršenje kazne? :opaopa:

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 22 mar 2024, 12:06

Normalna rasprava , ma nema potrebe . Daj da vrijeđamo , to je najbitnije . Ni slučajno da normalno diskutujemo .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 22 mar 2024, 12:29

Kod nas klasični narativ, kol'ko se ko remo ogrebat', ugradit', zayebat' nekog i slično. Džaba nama svi fondovi kad smo mi u glavi u 14 vijeku, možda i ranije.

O kakvim vrijednostima da se priča a naše rijeke zatrpane svim i svačim, državni posao (plaćen 30.000 km naravno) sigurica i san, saobraćajna kultura na nivoz Eritreje i moglo bi se još o sličnome do sutra.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 22 mar 2024, 12:46

Brokula je napisao/la:
22 mar 2024, 11:28
Ja sam prije nekih 7 8 godina bio na seminaru u vezi EU gdje je šef njihove delegacije odgovarao nama na pitanja. Izmedju ostalog postavljeno je pitanje moze li BIH uci u EU u trenutnom stanju sa entitetima i distriktom.
Ne može Bosna ući ni sada i to radi mnogo više stvari. Kantoni i entiteti nisu nužno problem, nismo mi jedina država koja to ima.
Drago mi je što su neki ljudi sretni i neću da im kvarim to ali mi smo ovo dobili zahvaljujući ruskoj agresiji i ratu na tlu Europe. Europska Unija je smanjila kriterij sa 14 prioriteta na 7, da bi onda rekli ispunite 4 i bit će dovoljno a mi ga dobili sa samo 3. Znači apsolutno poklonjeno radi geostrateških okolnosti što je u redu ali za zvanični ulazak u EU to jednostavno moraš ispuniti to što traže. Ovo sad nažalost ne predstavlja puno.
Turska je ovdje 30 godina, Sj. Makedonija 12, Srbija 10 itd.
To opet ništa ne mora značiti jer nas mogu primiti po ubrzanim procedurama u zavisnosti od toga kakva će situacija biti na terenu ali savjetovao bi ljudima da se ne nadaju previše jer imaš ljude koji otvoreno rade protiv države, da sad ne spominjem sve ostalo. Moraš usvojiti hiljadu nekih zakona i provesti još toliko reformi a secesionistička politika će uslovljavati to sve dok ne dobiju šta žele. Zato su i pristali da ovo rade, mogućnost uslovljavanja da izvuku koliko god mogu i potencijalno korištenje dijela EU fondova. Nažalost ali tako je.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 22 mar 2024, 13:02

feniksptica je napisao/la:
22 mar 2024, 10:50
Od ovog trenutka koji je realni plan ulaska u EU ? Ne ocekivani, nego realni.

Drugo, da li je ovo samo zbog populizma nasih politicara pred izbore.
Da li su spremni stvarno usvajati zakone koji bih ih mogli u zatvore bacat.
Ne moze ti niko dati realan datum, kad ti je uslov da bi pregovori uopste poceli ispunjavanje 14 prioriteta. Nakon toga, potrebno je promijeniti i uskladili hiljade zakona sa EU i pregovori time mogu trajati godinama. Turskoj, Makedoniji, Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori traju godinama, pa ne vidim sto nama ne bi.
Riječ je o kriterijumima koje je Evropska komisija pred Bosnu i Hercegovinu postavila isti dan kada su dali preporuku za davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Komisija je tada preporučila da BiH mora napraviti osam koraka koji su potrebni za napredak na evropskom putu. To su:

1. Prioritet je usvojiti izmjene postojećeg Zakona o VSTV-u kako bi ojačali njihov integritet (što je usvojeno)

2. Usvojiti novi Zakon o VSTV-u i Zakon o sudovima BiH

3. Usvojiti Zakon o borbi protiv sukoba interesa (također usvojeno)

4. Preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala

5. Odlučno unaprijediti rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima upravljanja granicom i kapaciteta upravljanja migracijama, kao i osiguranje funkcionisanja sistema azila (dijelom usvojeno kroz sporazum s Frontexom)

6. Osigurati zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja

7. Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima

8. Osigurati rezultate u funkcioniranju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU
slika

Citajuci ovo, mozes sam sebi odgovorit koliko godina ce nam trebat samo da bismo poceli s pregovorima, kamoli ostalo. 2030 godina je vrlo nerealna zbog ustrojstva i mehanizma koji vlada u nasoj drzavi. Zavisi od x faktora, za 2-4 godina mozes imat npr promjenu vlasti koja moze sve blokirat opet. Ili da se nikad ne dogovore i onda za obicnog covjeka ode jos 4+ godine.

Dakle, za obicnog covjeka uopste se ne isplati cekati ulazak u EU jer to moze sam napraviti, preseliti se lako u clanicu EU i uzeti pasos za 5-8 godina, sto je realnije nego da mi udjemo u EU za 5-8 godina.

Evo da i udjemo 2030 godine, za vecinu se radne dozvole ne bi ukinule odmah jer svaka drzava moze individualno godinama blokirati to i odlagati, kao sto je Svica, Austrija i Engleska uradila hrvatima. Njemacka je 3 godine skoro nakon ulaska u EU tek ukinula radne dozvole za hrvate.

Eh eto, 2030+3 godine, dodjemo vec na 2033 da bi mogli neometano raditi vani, bez ogranicenja, i to ne u svim zemljama. E sad, tebi ako je trenutno npr 28 godina, ti izracunaj koliko ces imati skoro za 10 godina. Nit ces gdje sa skoro 40 kuka prispit, nit ce te ko igdje primit osim da nesto tegeris ili cistis jer si i za konobara star realno.

Hvatat se noge sto prije jer ulaskom BiH u EU se opet nista nece promijeniti za obicnog, prosjecnog covjeka osim sto ce se lakse biti ispaliti. Primjer vam je Hrvatska, koja je svjetlosnim godinama udaljena od nas u svemu iskreno.

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 22 mar 2024, 13:15

Sve više se ljudi vraća, nije to to više. Propada Njemačka.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 22 mar 2024, 13:17

MortemHz je napisao/la:
22 mar 2024, 12:46
Brokula je napisao/la:
22 mar 2024, 11:28
Ne može Bosna ući ni sada i to radi mnogo više stvari. Kantoni i entiteti nisu nužno problem, nismo mi jedina država koja to ima.
Drago mi je što su neki ljudi sretni i neću da im kvarim to ali mi smo ovo dobili zahvaljujući ruskoj agresiji i ratu na tlu Europe. Europska Unija je smanjila kriterij sa 14 prioriteta na 7, da bi onda rekli ispunite 4 i bit će dovoljno a mi ga dobili sa samo 3. Znači apsolutno poklonjeno radi geostrateških okolnosti što je u redu ali za zvanični ulazak u EU to jednostavno moraš ispuniti to što traže. Ovo sad nažalost ne predstavlja puno.
Turska je ovdje 30 godina, Sj. Makedonija 12, Srbija 10 itd.
To opet ništa ne mora značiti jer nas mogu primiti po ubrzanim procedurama u zavisnosti od toga kakva će situacija biti na terenu ali savjetovao bi ljudima da se ne nadaju previše jer imaš ljude koji otvoreno rade protiv države, da sad ne spominjem sve ostalo. Moraš usvojiti hiljadu nekih zakona i provesti još toliko reformi a secesionistička politika će uslovljavati to sve dok ne dobiju šta žele. Zato su i pristali da ovo rade, mogućnost uslovljavanja da izvuku koliko god mogu i potencijalno korištenje dijela EU fondova. Nažalost ali tako je.
Ma dali politicke poene trenutnoj vlasti i to je sve.
Realno svako objektivam bi trebao znati da mi u EU necemu uci ni za par decenija.
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 22 mar 2024, 13:19

avenija je napisao/la:
22 mar 2024, 13:15
Kad se vraca cuje se na sva zvona. A kad se ide ide se u tisini. Zato ti se cini tako.

Vraca se u mene rodjak i stari mu. Stari mu 10ak godina pred penziju i neće vise bez zene a i rodjak ne moze bez ženinih guzova. A nece ona vani. A imaju 2900 za 45h sedmicno.

2/10 se vrati zbog finansija. Vecinom se vrate sto ne mogu bez porodice.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 22 mar 2024, 13:23

Ja nikog ne znam da se vratio, a svaki dan čujem za nekog da je otišao. Evo ovih dana kolega iz firme, 53 godine čovjeku dao otkaz sa plate 1900 i otišao.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 22 mar 2024, 13:32

avenija je napisao/la:
22 mar 2024, 13:15
Njemačka prestigla Japan i postala treće najveće gospodarstvo svijeta
S BDP-om od 4,5 bilijuna dolara, Njemačka sada sjedi iza Sjedinjenih Država i Kine i tijesno vodi Japan, koji ima BDP od 4,2 bilijuna dolara
"Padose" japanci na 4 mjesto po ekonomiji na svijetu, da je nama propadat ovako sa 4500 milijardi u budzetu. Fino B92, Klix i ostali vrse tu propagantu propadanja trece ekonomije svijeta, ali nesto ne vidim da se redovi pred ambasadama smanjuju :rol:

Ono sto zeleni bosnjo ne konta je da kad bi zemlje kao sto su SAD, Njemacka, Kina propale skroz, da bi se BIH i slicne zemlje u roku od 10 minuta ugasile skroz jer im svaki finansijski projekat zavisi od takvih zemalja, sve posudjene pare su iz tih zemalja, citav svijet je vezan za takve ekonomije i ukoliko dodje do urusavanja, citav svijet bi se promijenio na gore. Imao si 2008 finansijsku krizu u SAD i svijetu, pa se onda podsjeti koliko su cijene skocile kod nas, u poredjenju sa recimo 2002. :salut:

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 22 mar 2024, 13:33

Marsal je napisao/la:
22 mar 2024, 12:05
RollMan je napisao/la:
22 mar 2024, 12:04
Šta je bilo, ode ti idol sinoć na izvršenje kazne? :opaopa:
Bitniji mu Vojkovići od džume :yawn:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 22 mar 2024, 13:42

Otvarajte granice, stizu izgubljeni sinovi nazad. :salut:

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 22 mar 2024, 13:48

Ma Bosna je top.. al sa švabskom platom. :zviz:
The saddest thing in life is wasted talent.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: BaiMai, JHam, lol89, MElloo, nerkolfc i 190 gostiju.