Demografija

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Koliko danas stanovnika ima BiH?

2 500 000 stanovnika
45
30%
2 700 000 stanovnika
42
28%
2,900 000 stanovnika
23
15%
3 000 000 stanovnika
15
10%
više od 3 000 000 stanovnika
24
16%

Ukupno glasova: 149

TheChief
Kontakt:

Re: Demografija

Post Postao/la TheChief » 28 maj 2020, 00:07

Vjeverica777 je napisao/la:
28 maj 2020, 00:02
Inace Ukriaga je izvjesni Jack sa portala bosanske historije ako netko zna o cemu govorim, uglavnom bolestan lik, svaki njegov post je uperen protiv Hrvata i Srba,vjesto iznosi svoju statistiku i sanja o totalnom nestanku Hrvata i Srba sa područja Bosne i Hercegovine.
Popis 91 - 43.5 % Bosnjaka
Popis 13 - 50.1 % Bosnjaka

Tendencija je takva da se broj Bosnjaka povecava, a broj Srba i Hrvata smanjuje.

Srbi najstarija populacija, Hrvati odose u Domovinu.

Nece nas biti puno, ali cemo biti apsolutna vecina. :D

Ukriaga
Kontakt:

Post Postao/la Ukriaga » 28 maj 2020, 00:23

Vjeverica777 je napisao/la:
28 maj 2020, 00:02
Inace Ukriaga je izvjesni Jack sa portala bosanske historije ako netko zna o cemu govorim, uglavnom bolestan lik, svaki njegov post je uperen protiv Hrvata i Srba,vjesto iznosi svoju statistiku i sanja o totalnom nestanku Hrvata i Srba sa područja Bosne i Hercegovine.
Evo lika koji je tvrdio da nije Hrvat. Tvrdio je da se u prosjek placa za Sarajevo racunaju drzavne i federalne place.
Bio je doktor po potrebi, tvrdio ovdje ko je "bolestan", a sada je i vidovit pa me poredi s nekim Jackom ahaha. :lol:

LlullSergio
Kontakt:

Post Postao/la LlullSergio » 28 maj 2020, 00:34

Nemamo mi love da nam stranci rade vecinu autoputa. Pa moramo davati ovim lokalnim pokusajima gradjevinara koji nit imaju znanja nit kapaciteta da to rade u rokovima. Na ovih par dionica koje su radili Turci ili sad Azerbejdzanci (za Kineze ne znam) se osjeti pofina razlika u odnosu na nase domace firme. Brzo rade i na vrijeme isplacuju kooperante i podizvodjace.

megatron2000
Kontakt:

Post Postao/la megatron2000 » 28 maj 2020, 00:45

gruezi je napisao/la:
27 maj 2020, 23:58
megatron2000 je napisao/la:
27 maj 2020, 23:06
27 maj 2020, 22:57

Najveci jugosloven ikad Tito je bio hrvat najveci hrvat danas u BiH Covic je takodjer bio jugos tada tako da neznam sve su to nagadjanja po meni i da su svi jugoslaveni u Bosni ustvari bili bosnjaci 91 opet bi stigli na cifru jedva 50%. Onda je Alija imao jos tezi zadatak nego sto sam mislio zamisli se sam dobar dio tvog naroda se osjeca kao jugoslaveni a ti hoces da ocjepis Bosnu od Jugoslavije :roll: Srbija naravno nije na Dobrinji nego BH entietet RS ko je nesto vise od kantona ali daleko manje od republike iako ime RS. Jedna svjetski poznata Katolonija ili Baskija ima daleko vise nadleznosti nego RS danas, rebublika BiH u Jugoslaviji je imala vise nadleznosti neg RS ima danas u BiH, Katalonija ima cak i svoju repku. Danas je naravno druga situacija kada je BiH priznata drzava a srbi ocrnjeni do bola. Jedna Rusija se nesmije direktno umjesat u Ukrajini a mislis da bi jadna Srbija to danas smjela u medjunarodno priznatoj BiH?
RS je 1996 skoro pa bila drzava sa svojom vojskom, valutom, licnim ispravama, registarskim tablicama, cak su imali i granicnu sluzbu itd.
Znaci tako rec drzava iako nepriznata danas ista RS nema nista od toga Dodik kao ko fol velikosrbin mora svake sedmice na poso u Sarajvo zaamisli da Hasim Thaci ide na posao u Beograd a ovamo prica kako je Kosovo drzava :rol: Po tebi bi mozda bolje bilo da su ostali Hvo i Vrs kao svoje vojske?? E tad bi teko Bosna bila cirkus od drzave sa 3 vojske, nebi bas rekao da bi svi srbi napuslili OSBiH u slucaju belaja mnogi od njih primaju fine plate sto im Dodik nikad nemoze pruzit realno. Za RS ti druskane moj niko tako rec izvan bivse juge nije ni cuo dzaba sto Dodik laze svoj narod na rtrs kojem izgleda i ti vjerujes, Federacija i jeste napravljena radi Bihaca i krajine najvise, ti nekontas jednostavno kako demokratski svijet funkcionise i da ne mozes glumit dobrog decka a ovamo protjetrat 50% stanovnistva. Bosnjaci nisu smjeli jednostavno biti previse agresivni u ratu zbog krscanske Evrope i da su imali oruzje kao sto nisu mi da smo se ponasali kao srbi mi bili bombardovani poslije 4 sedmice a ne 4 godine. Srednja Bosna je mogla sva bit uzeta od Hvo, Hvo Bugojno i Travnik su bili ozbiljniji od Hvo Vitez ili Zepce i razbijeni su kratkom roku.
Ali radi pape i odnosa sa Vatikanom se nije islo na totalno protjerivanje katolika iz SB.. Jedni svjetski mocni zidovi i Izrael preko 70 god muci muku sa sirotim palestincima na zap obali koja je velicine Tuzlanskog kantona ne zato sto je human nego da nebi pretjerao i bio proglasen za genocidnim. Srbi su pocinili genocid u Srebrenici malenom gradicu zbog svoje frustriranosti i nemogucnosti da dobiju rat 4 god iako su imali sve naoruzanje a mi nista u pocetku. Taj potez ih je kostao Kosova i bombordovanja i 95 i 99 tada je i oluja dobila zeleno svjetlo. Znas nije ovo srednji vijek pa da mozes da radis sta hoces pogotovo kao mali narod i nikom nista. Alija je bio svjestan toga da je nemoguce da bosnjaci protjeraju preko milion srba iz Bosne a da ne bude velikih posljedica pa cak i unistenja tvog naroda svojevremeno. UZP je presudjen BH hrvatima sto znaci radite im polticki sta hocete nikog bitnog u svjetu nece biti briga.. Isto vazi i za RS koja ce vremenom naravno morati nagrabusiti za sve presude i zlocine..
Jao kolega sta ti izlupa cime vas sda botove filuju to je strahota jedna...bosnjaka je u bosni bilo oko 2.1 milion ukljucujuci i jugoslovene i ostale i imao si uz to na svojoj strani 200 000 katolika posavine i krajine...to da je rs malo jace od kantona prosipaj po sarahevskoj kotlini...cim neko moze da blokira drzavu i da te **** u mozak kao sto vas srbi hebu vec 30 godina nije to malo jace od kantona.cim te neko terorise 30 godina na okupiranom djelu kao sto oni terorisu povratnike a ti nemas nacina da im se suprostavis to je druze okupacija i ta institucija je daleko jaca od kantona ..jel tebi jasno da su ti oni oteli banja luku tek od 69te do 91 koja je historijski i vjekovni bosnjacki grad i bila je glavni grad bosne haman 200 godina...to je gubitak ravan srpskom gubitku kosova.sta imas ti od toga sto su srbi ocrnjeni i njihovi generali osudzeni kad proizvod genocida uzp i etnickog ciscenja zivi punim plucima i doslovno je karcinom drzave..to da srbija nije na dobrinji obrisi macku od rep sutra da zapuca tu ti je linija fronta sa vojskom srbije i odbjeglim srbima iz osbih na punktu...rs je bila drzava jer ju je alija potpisao kao takvu ...odkud tebi da bi ja htio 3 vojske? Ne nego je budzet os bijednih 280 mil maraka a treba biti tj morao je biti najmanje 3 puta toliko i kad je potpisana zajednicka vojska moralo se sprijecit blokiranje jacanja i naoruzavanjs iste...jel tebi jasno da oruzje koje imaju osbih je staro 4 decenije i vise a 280 mil je dovoljno tek za plate par vjezbi i odrzavanje... Ti stvarno mislis da ce srbi u slucaju rata ostat vjerni bosni u osbih? Pa ti si fakat neozbiljan....kazes bosnjaci nisu smjeli protjerivat srbe zbog krscanske evrope ? Ali su zato smjeli dovodit mudzahedine gdje je agresija na bih preko noci postala borba protiv islamskog terorizma....protjerivanje katolika iz travnika i bugojna je bio autogol ni jedan jedini katolik odatle nije smio biti protjeran...hvo je trebalo razoruzati a srednju bosnu hermeticki zatvorit i nedat izaci nikome...pa bi vidio onda sto bi njofra blokirao konvoje sa hranom i oruzjem...zapad je bolio **** za srbima mogao si ih protjerivat kako si htio dok katolike nisi jer vecina evrope je katolicka i naravno da bi se i jesu se uspritivili...zapad je pustio da srbi nestanu iz hrvatske i kosova svejedno bi im bilo da ih je umjesto 1.3 miliona bilo milion ili 800 hiljada..nebitno nisi ni morao protjerat milion srba ali nije smio pristati na palestinizaciju....trampa sandzak istocna bosna+ pale ili sandzak okupirani dio krajine je morala biti napravljena tj nakon srebrenice alija je mogao da trazi sta hoce dali bi mu...sarajevo komplet je moralo biti reintegrisano zajedno sa palama...sipovo i mrkonjic nikad nisu smjeli biti vraceni...u najgorem slucaju bosnjaci u oba sandzaka su morali dobiti ono sto su dobili srbi u bosni ali prokleti alija nije ni znao gdje je to jer je imao keca iz historije i geografije...i kako opravdavate vi sda botovi dovodzenje mudza i unistavanje gradzanskog duha armije bih?
Sta ti znas sta je Aliji ponudjeno ispod stola u Dejtonu govorim o tome da ocigledno RS 1996 i danas nije ni priblizno isto ni blizu.
Cuj budalsti Dodik blokira Nato i EU, jarane oni uzimaju koga hoce kad hoce na Balkanu. Dudlik sa svojih 50 milicijskig golfova zaustavlja Nato o hebote zivot :D previse gledas rtrs da se primjetit. I podcjenjujes malkice utjecaj i kontakte Beograda glavnog grada tadasnje Jugoslavije nasprem Sarajeva, Objasnijo sam ti zasto su pustili mudsose jer je to bio uslov od arapskih zemalja za oruzje koje je i nas odrzalo.. Ja govorim kako je bilo ja bih volio da nam nije embargo nametnut od onih koji ti kazes je bilo bas briga za rat u Bosni. A znalo su oni dobro ko ima sve oruzje a ko nije imao nista.Ja nekazem da ce svi srbi ostati vjerni ali da jedan dio koji je u OSBIH danas sigurno bi zbog finih platica..

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 28 maj 2020, 00:51

Bošnjaci su zabilježili pad od 2017-2018 za -1000, ne znam kakva je situacija za 2018-2019, uglavnom pitanje šta je prouzrokovao nagli pad?
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

Ukriaga
Kontakt:

Post Postao/la Ukriaga » 28 maj 2020, 01:16

DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
28 maj 2020, 00:51
Bošnjaci su zabilježili pad od 2017-2018 za -1000, ne znam kakva je situacija za 2018-2019, uglavnom pitanje šta je prouzrokovao nagli pad?
Malobrojne ratne generacije?

Meni je zanimljiv rast Ostalih, Neizjasnjenih i Bosanaca sa 2017. na 2018.

Nacionalna pripadnost = 2017 / 2018:
Nepoznato = 433 / 379
Nisu se nacionalno izjasnili = 21 / 64
Ostali = 425 / 446
Regionalna pripadnost = 82 / 116

Zna li neko kada izlazi R-5 za 2019?

gruezi
Kontakt:

Post Postao/la gruezi » 28 maj 2020, 01:29

28 maj 2020, 00:45
gruezi je napisao/la:
27 maj 2020, 23:06
l
Sta ti znas sta je Aliji ponudjeno ispod stola u Dejtonu govorim o tome da ocigledno RS 1996 i danas nije ni priblizno isto ni blizu.
Cuj budalsti Dodik blokira Nato i EU, jarane oni uzimaju koga hoce kad hoce na Balkanu. Dudlik sa svojih 50 milicijskig golfova zaustavlja Nato o hebote zivot :D previse gledas rtrs da se primjetit. I podcjenjujes malkice utjecaj i kontakte Beograda glavnog grada tadasnje Jugoslavije nasprem Sarajeva, Objasnijo sam ti zasto su pustili mudsose jer je to bio uslov od arapskih zemalja za oruzje koje je i nas odrzalo.. Ja govorim kako je bilo ja bih volio da nam nije embargo nametnut od onih koji ti kazes je bilo bas briga za rat u Bosni. A znalo su oni dobro ko ima sve oruzje a ko nije imao nista.Ja nekazem da ce svi srbi ostati vjerni ali da jedan dio koji je u OSBIH danas sigurno bi zbog finih platica..
Hahahaha cuj sta mu je ponudzeno..sta je on trazio? Trazio je fildzan drzavu oko sarajeva i nista vise...cuj arapi ga uchenjivali sa mudzosima hahahahahaha....pa sto nije militarizovao policiju i rezervni stab mupa opremio kako treba pa uzeo svo jna oruzje u zenici tuzli bihacu donjem vakufu faleticima itd..jna je ovo oruzje iznio bez da ih je iko probao zaustavit..da smo imali oruzje iz ove 4 rata nebi ni bilo .10 milijardi je bilo na racunu za odbranu potroseno je jedva 500 miliona... Cemu smjena sibera divjaka i halilovica?
Kakvih ba fini platica dobiju milju maraka ako i to...u 92ge je srbe u TO i mupu placala republika bih pa su za sat vremena promjenili uniforme i otisle u okupirani dio sarajeva... Sramota dokle daleko vi sda botovi ste spremni ici da branite najvece izdajnicko kopile u historiji bosne

megatron2000
Kontakt:

Post Postao/la megatron2000 » 29 maj 2020, 00:49

gruezi je napisao/la:
28 maj 2020, 01:29
28 maj 2020, 00:45
gruezi je napisao/la:

Hahahaha cuj sta mu je ponudzeno..sta je on trazio? Trazio je fildzan drzavu oko sarajeva i nista vise...cuj arapi ga uchenjivali sa mudzosima hahahahahaha....pa sto nije militarizovao policiju i rezervni stab mupa opremio kako treba pa uzeo svo jna oruzje u zenici tuzli bihacu donjem vakufu faleticima itd..jna je ovo oruzje iznio bez da ih je iko probao zaustavit..da smo imali oruzje iz ove 4 rata nebi ni bilo .10 milijardi je bilo na racunu za odbranu potroseno je jedva 500 miliona... Cemu smjena sibera divjaka i halilovica?
Kakvih ba fini platica dobiju milju maraka ako i to...u 92ge je srbe u TO i mupu placala republika bih pa su za sat vremena promjenili uniforme i otisle u okupirani dio sarajeva... Sramota dokle daleko vi sda botovi ste spremni ici da branite najvece izdajnicko kopile u historiji bosne
Pa valjda da je htijo fildzan drzavu to bi i dobio? Srbi i hrvati bi to prihvatili, mnogo nelogicnosti u tvojim tvrdnjama..OSBiH su umrezene sa Natom a sa njima se nije zezat svaka izdaja OSBiH je u principu izdaja nata znaju to ovi malo visi srpski oficiri nebrini. Pa nije ti Alija kriv sto je Bosna bila izmjesana kako je bila 92. 98% srba i 95% hrvata nisu htjeli Bosnu gdje su bosnjaci najveci narod to je cinjenica to je nesto sto je bujalo 100 god prije Alije. Bosnjaci (Muslimani) nisu bili niko i nista u principu politicki zadnjih 100 god i na putu u siguran nestanak kao narod do 1990. Alija ako nista je vratio stvari na pravi kolosjek vratio bosnjacima narodno ime i najvaznije medjunarodno prziznanje drzave BiH. Ti Aliju krivis za sve pogreske koje su bosnjaci cinili zadnjih 150 god nije to fer, kada se uz bandzovinu i los viski davala Sutorina i to je Alija kriv po tebi :D Kakav sda bot mene interesuje historija Bosne i mog narode puca mi belegija za stranke iskreno..

gruezi
Kontakt:

Post Postao/la gruezi » 29 maj 2020, 06:27

Pa i dobio je fildzan drzavu i srbi i hrvati su to prihvatili jer je kopile srbima dao pola bosne sa srebrenicom visegradom prijedorom i banja lukom a hrvatima je htio dati mostar ali mu se heroji mostara popisase na plan ... Krajinu nije uspjelo kopile prodati srbima u ratu ali je zato sada njegova bratija prodaje u miru ne srbima nego vjerovatno hrvatima u buduce...ako ruska sapa dodze ovdje a probat ce nato ce samo podviti rep kao i u siriji..ti ako mislis da se sipa i os nebi razisle za 15 minuta u slucaju belaja onda si fakat naivan...osto se tice hrvata tj vise od pola je htjela gradzansku drzavu jedino je hercegovci nisu htjeli tj srpski agenti poput suska praljka prlica pa su nazalost uvukli katolike u srednjoj bosni u svoja **** a katolike u posavini i krajini prodali kao krompir na pijaci....alija je kriv sto su se iz kasarni u gradovima gdje su bosnjaci apsolutna vecina izvukle ogromne kolicine naoruzanja bez da ih probalo zaustavit...alija je kriv sto je doveo mudze i pretvorio agresiju na bosnu u borbu protiv islamskog terorizma..alija je kriv sto je ciljano isao na islamizaciju armije tj ciscenje iste od katolika.alija je kriv sto je na cjedilu ostavio istocnu bosnu i krajinu..banja luka je pala bez ispaljenog metka jer su sda mulci prvi razgulili iz grada.alija je kriv sto je ratno stanje proglasio tek u junu a ne u aprilu kad je i bilo.gdje god je prokleti sda organizovao ista bosnjaci su pobijeni ko kokosi...alija je kriv sto je nsziv bosnjak ostavio samo za muslimane i tako od bosnjaka pokusao da napravi etnoreligijsku grupu po uzoru na srbe i hrvate..jedino sto je alija napravio i dao bosnjacima je veleizdaja ciju ce velicinu tek nadolazece generacije da osjete.alija i sda su samo repriza propale pan islamske politike koju sprovodi islamska zajednica(sda je njeno politicko krilo) vec 170 godina...ista ona politika koja je 50 posto bosnjaka muslimana odselila u tursku koja je milion bosnjaka katolika otjerala u hrvatski nacionalni korpus koja je dozvolila srbima da po bosni pustaju korijenje i sire svoje svetosavske bolesne mitove ...niko ama bas niko nije pomogao velikosrpski i velikohrvatski nacionalni projekat vise od iz svojim antinacionalnim, antidrzavnim i antibosnjackim djelovanjem....

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 01 jun 2020, 14:57

Držite se brojki i statistike.

@Ukriaga izašli podaci o živorođenima po nacionalnosti, za 2019 :kafa:
⚜️~⚜️~⚜️

Ukriaga
Kontakt:

Post Postao/la Ukriaga » 01 jun 2020, 19:45

01 jun 2020, 14:57
Popravio si mi dan. :njanjanja:
Bosnjaci najmanji pad od -3.97%, Srbi = -5.56%, Hrvati = -7.09%.

Nevjerovatno da je broj "cistokrvnih" Hrvata i ove godine manji, cak i u vecem postotku. Zivorodjeni i po ocu i po majci = 2.562, pad od -7.38%.

Bitno da se Hrvatice daju Bosnjacima, bas kao sto se daju srpske snahe sa Pala. :ljepota:
Hrvati koji zene Bosnjakinje svakako slabe "legitimni" hrvatski korpus. Bosnjakinje vise drze do svog. :mrgreen:
:bih:

Antipolitika3
Kontakt:

Post Postao/la Antipolitika3 » 01 jun 2020, 20:20

Ukriaga je napisao/la:
01 jun 2020, 19:45

Nevjerovatno da je broj "cistokrvnih" Hrvata i ove godine manji, cak i u vecem postotku. Zivorodjeni i po ocu i po majci = 2.562, pad od -7.38%.

Bitno da se Hrvatice daju Bosnjacima, bas kao sto se daju srpske snahe sa Pala. :ljepota:
Hrvati koji zene Bosnjakinje svakako slabe "legitimni" hrvatski korpus. Bosnjakinje vise drze do svog. :mrgreen:
Kakve bolan bosnjakinje.
Jedne noci zaspale kao muslimanke a probudile se kao bosnjakinje to vasi povjesnicari pisu.
Vi da imate tradiciju da cuvate do svoga nikada u povijesti nebi docekali okupatore rasirenih ruku nego bi se drzavi crkve kroz povijest.
Ako je itko poznat po tome da ne drzi do svoga to su bosnjaci tako povijest kaze.
HSK ZRINJSKI MOSTAR
#osmadolazi
Nemanja Bilbija

Captain4
Kontakt:

Post Postao/la Captain4 » 01 jun 2020, 20:23

Antipolitika3 je napisao/la:
01 jun 2020, 20:20
Pročitaj moj zadnji post na chatu.
"We need to suffer. And we need to fight."

Antipolitika3
Kontakt:

Post Postao/la Antipolitika3 » 01 jun 2020, 20:29

Captain4 je napisao/la:
01 jun 2020, 20:23
Pročitaj moj zadnji post na chatu.
Nema potrebe
HSK ZRINJSKI MOSTAR
#osmadolazi
Nemanja Bilbija

gruezi
Kontakt:

Post Postao/la gruezi » 01 jun 2020, 21:14

Ukriaga je napisao/la:
01 jun 2020, 19:45

Kakve bolan bosnjakinje.
Jedne noci zaspale kao muslimanke a probudile se kao bosnjakinje to vasi povjesnicari pisu.
Vi da imate tradiciju da cuvate do svoga nikada u povijesti nebi docekali okupatore rasirenih ruku nego bi se drzavi crkve kroz povijest.
Ako je itko poznat po tome da ne drzi do svoga to su bosnjaci tako povijest kaze.
Jos kad bi ti znao kako je katolicantsvo doslo u bosnu u 13tom stoljecu odrekao bi ga se na mjestu... Vi ste austrijance okupatore docekali rasirenih ruku a mi smo im pruzili otpor(naziv ustase se prvi put koristio za muslimane i pokojeg katolika sarajeva koji su pruzili otpor austrijskom okupatoru...ti si hrvat postao prije 150 godina politickim tj okupatorskim djelovanjem hrvatske katolicke crkve koja je hrvatizirala sve katolicko na juznoslavenskom govornom podrucju...mi smo se pobunili protiv turskog okupatora 1831 a gdje ste vi bili da se pobunite..

.licno znam dosta momaka i cura iz mjesanih muslimansko katoluckih brakova( puna ih dijaspora) plus i u blizoj familiji imam isto i jako cesto djeca budu katolici ali bosanci ili bosnjaci...da ih nazoves hrvatima hraknuli bi te posred cela mnogi...

I nebrini se kolega koliko god se katolkinje udaju za bosnjake muslimane ista situacija je i u obrnutom smjeru...nije svako hdzov katoliban niti je svaki bosnjak sdaov turkbalija...ajd zivjo ti meni

Ukriaga
Kontakt:

Post Postao/la Ukriaga » 01 jun 2020, 21:23

Kakve bolan bosnjakinje.
Hajd sto si nepismen, nego si jos i neznalica, koja ponavlja ono sto je negdje procitao.

I u Hrvatskoj u mjestima gdje su Hrvati vecina, cesto se desava da Bosnjak ozeni Hrvaticu i nerijetko daju muslimanska imena, ako ne muslimansko onda neko univerzalno, dok Bosnjakinje vise drze do svoga i ne dolazi u obzir katolicko ime. Od tog mjesanca nema "legitimnog" Hrvata. :mrgreen:

Sad Hrvat govori o tradiciji i crkvi. Crkva bosanska nije bila katolicka crkva, niti je ikada priznata od strane pape i Vatikana. Da vidimo sta kaze papa Pije II:
"Kralj Bosne, da opere ljagu što je Osmanlijama predano Smederevo i da dadne dokaz svoje kršćanske vjere, ili, kako mnogi drže, potaknut pohlepom za novcem, prisilio je manihejce (bosanske krsthjane), kojih je bilo premnogo u njegovu kraljevstvu, da se isele iz kraljevstva, ostavivši svoju imovinu, ako neće primiti Kristovo krštenje. Oko dvije hiljade pokrstilo ih se, a oko četrdeset hiljada ili malo više, koji su se tvrdoglavo držali zabluda, pobjegli su Stjepanu (Vukčiću Kosači), vojvodi bosanskome, svome drugu u nevjeri" (Commentarii de Pope Pius II. 1462, Rome)
Sin Stjepana Kosace, Ahmed-pasa Hercegovic presao je na Islam oko 1477. godine i do 1482. godine vratio je svu ocevu zemlju Hercegovinu, koju su njegovom ocu oteli papini ratnici. Osmanlije ne da su sacuvali Bosnu i Hercegovinu, nego su nam pruzili mogucnost da vratimo papinim ratnicima milo za drago. :kafa:

Madjarski povjesnicari nedvojbeno opisuju Crkvu bosansku kao hereticku. Papin izaslanik Ivan de Kazamaris je na Bilinom polju 1203. godine pod prijetnjom rata natjerao Kulina bana da se odrekne "hereze". Naravno da to nismo ucinili. Bosanski krizarski rat vodio se od 1235-1241. godine pod komandom Ugarske uz blagoslov pape. I ti pises da smo okupatore docekali rasirenih ruku. :rol:

1948. smo se izjasnili kao "neopredjeljeni" (30% cijele populacije BiH), a ne kao muslimani. Husaga Cisic je vec tada trazio konstitutivnost i bosnjacku naciju. Kada su srpski komunisti vidjeli da se necemo izjasniti kao Srbi, sklepali su novu naciju "Jugoslaveni" i tako smo se izjasnjavali 1953. i 1961.

1971. Hamdija Pozderac je ponovo trazio konstitutivnost za Bosnjake i nasu narodnost, pa kaze: "Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces."

Bosnjaci su prihvatili naziv veliko M (Musliman) samo zato da bi dobili konstitutivnost unutar SR BiH, jer zamisli uopce nismo bili konstitutivan narod. 1991. na popisu 37% populacije se izjasnilo da govori bosanskim jezikom kao maternjim, dakle prije rata.

Komunisti su dozvolili mnogo manjim narodima pravo na samoopredjeljenje, kao npr.: Bunjevci, Sokci, samo se Bosnjacima brani da budu Bosnjaci.

Zanimljivo kako vi pljujete komuniste, a u ovom slucaju ih podrzavate. Slican nacin ugnjetavanja nacije su dozivjeli Litvanci pod Boljsevicima.

Antipolitika3
Kontakt:

Post Postao/la Antipolitika3 » 01 jun 2020, 21:35

Pa i dan danas bi austrijance docekao otvorenih i rasirenih ruku. :D
O cemu bolan ti pricas tko "vi"
Imali neku naciju tada i vojsku, drzavu, tko vi?
Daj citaj malo nesto drugo sem bosanske literature.
Zna se kako je bosnjak nastao niti je bio bogumil niti turcin niti ovo niti ono nastao je od hrvata (katolika) i srba(pravoslavaca) sto i dan danas neka prezimena potvrdjuju koja kroz povijest nikad nisu bila muslimanska a danas su tu kao standarni bosnjak musliman u narodu.
To je takva povijest isto kao sto hrvate netko izmislio u datom trenutku kao i srbe tako su i nastali bosnjaci samo u modernijim vremenima.
U italiji su svi katolicu talijani samo su kroz povijest katolici u bosni bili po novom bosnjaci iako sve povijesne knjge tvrde da su bili hrvati ali eto nebitno i zna se da su svi nazivi i tutule ban pripadale poglavarima koji su pod upravom imali Hrvatsku, dalmaciju, bosnu i okolicu te su pripadali katolicanstvu i njihovoj crkvi.
Neki dan sam se najvise nasmijao kad sam procitao da su bosnjaci branili od Turaka Bosnu iako citav svijet uci da su Turci dosli do hrvata i austrijanaca i tu stali.
HSK ZRINJSKI MOSTAR
#osmadolazi
Nemanja Bilbija

Antipolitika3
Kontakt:

Post Postao/la Antipolitika3 » 01 jun 2020, 21:46

Njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u članku pod nazivom „Leći u krevet kao musliman, a probuditi se kao Bošnjak" pišu o nacionalnom identitetu Bošnjaka u BiH. Pisac Cyrill Stieger, koji se decenijama bavi temom manjina na Balkanu, objavio je knjigu zanimljivog naziva - „Mi više ne znamo ni ko smo". Svoj članak autor Michael Martens započinje rečenicom „Bošnjaci su izmišljeni jednog ponedjeljka" nakon čega spominje sastanak 352 predstavnika političke i intelektualne elite bosanskih muslimana na dan 27. septembra 1993. godine u hotelu Holiday Inn u opkoljenom Sarajevu. Riječ je o Prvom Bošnjačkom saboru (op. autora). Osim što je sastanak za cilj imao dogovor o budućnosti zemlje, „radilo se i o tome ko u stvari želi da bude bosanski musliman – a pitanja o nacionalnom identitetu u Bosni i Hercegovini su uvijek delikatna".

Geneza nacionalnog identiteta današnjih Bošnjaka

Steiger se u svojoj knjizi bavi zaboravljenim nacionalnim identitetima kao što su Torbeši, Pomaci, Cincari ili Armani, Istrorumunji, Uskoci i druge grupe. „Poglavlje knjige o Bosni i Hercegovini malo je drugačije o drugih, jer Bošnjaci više nisu manjina otkako je Bosna i Hercegovina samostalna država." On u ovom smislu podrobno opisuje kako je došlo do toga da se Bošnjaci od 1993. godine i nazivaju Bošnjaci. „Ovaj izraz koristio se još u doba Osmanlija, ali je imao samo regionalno značenje, a ne etničko ili nacionalno“, piše u članku.

„Kada su Osmanlije 1878. nakon više od 400 godina napustili Bosnu i Hercegovinu i na ove prostore došla Austro-Ugarska, bosanski muslimani nisu znali šta žele da budu, ali su tačno znali šta ne žele biti: Srbi ili Hrvati, odnosno pravoslavci ili katolici", dalje piše autor. On dalje opisuje genezu njihovog nacionalnog identiteta nakon Drugog svjetskog rata: Na popisu stanovništva 1948. godine oni su se mogli izjasniti kao Muslimani bez nacionalne pripadnost, 1953. svrstani su u kategoriju Jugosloveni, opet bez nacionalne pripadnosti. Već 1962. uvedena je etnička pripadnost 'muslimani', a 1971. godine izjasniti se kao musliman u Jugoslaviji, značilo je izjasniti se kao posebna nacija. U Ustavu tadašnje Jugoslavije 1974. godine, bosanski muslimani su priznati kao šesta nacija u državi, pored Hrvata, Srba, Makedonaca, Slovenaca i Crnogoraca. „Međutim, definicija nacije 'muslimana' nije bila bez određene doze podmuklosti. Ovako nešto nije bio slučaj za onu kategoriju građana koji su možda ateisti ili one koji svoju religiju prakticiraju, samo ukoliko je to potrebno, radi poštovanja tradicije. Kako je moguće da jedan ateista istovremeno bude u nacionalnom smislu musliman?" pita se autor Martens dalje u članku. Stieger, autor spomenute knjige „Mi više ne znamo ni ko smo", čiji je naziv u stvari citat jednog njegovog sagovornika, za ovo koristi paradoksalni izraz „nemuslimanski musliman".
HSK ZRINJSKI MOSTAR
#osmadolazi
Nemanja Bilbija

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 01 jun 2020, 22:21

@antipolitika3 nebitno je, da su bošnjaci jučer nastali. Mi ćemo opstati kao što su nam i preci opstajali.
⚜️~⚜️~⚜️

gruezi
Kontakt:

Post Postao/la gruezi » 01 jun 2020, 22:22

Hahahaha covjek uzeo artikal nekog samoprozvanog pusca i ovdje nasao srati... U bosni prije turaka je bilo oko 80 posto katolika 20 posto bogumila...bez pravoslavnih osim u isticnoj hercegovini i pogranicnim djelovima oko drine...nikakvih hrvata nije bilo samo bosnjaci katolici..ti si bosnjak a ne potomak zalutalog turskog plemena zvanog kurbati...procitaj sta franjevci pisu 1850te i koliko se protive hrvatizaciji bosnjaka..a ako uzmes u obzir sta se sve branilo bosnjacima kroz historiju i kakve smo golgote prolazili dobro nam ima ikako...bosna kao drzava je historijska cinjenica kao i bosnjaci kao njen autohtoni narod...sad sto tebi nije jasna razlika izmedzu vjere i etnije to je generalno vas katolibanski problem...ti si postao hrvat samo na osnovu cinjenice da si katolik i apsolutno te nista vise ne cini hrvatom.... A prezimena tipa markovic filipovic itd su katoluckog porijekla i jako cesta medzu bosnjacima i nimo se od nas nestidi sto nam je predak bio katolk ili bogumil ali hrvat nije bio sigurno....btw kako te nije sramota zvati klub po toj madzarskoj slugi zvanom petar svinjski

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: JackW, Slatinash_7 i 52 gosta.