Divos je napisao/la: ↑31 avg 2023, 08:28
Nakon završene orve faze imamo i veliko iznenađenje, Francuska, jedan od potencijalnih favorita nije se plasirala među 16 najboljih.
SAD, Kanada i Španija do sada impresivni. Litvanija sigurna uz njihovu prepoznatljivu lepršavu i napadačku košarku. Slovenija je takođe sigurna, mada realno osim Gruzije nisu imali ozbiljnoig protivnika, no i silno ovisna od Luke Dončića koji je u 3 meča izveo čak 44 slobodna bacanja.
Moćno djeluje i Njamačka koja je u derbiju prve faze bez najboleg igrača Franca Vagnera koji je propustio dva meča dobila izuzetno jaku Australiju. Po meni ove dvije selekcije imaju prednost nad Slovenijom sa kojom se ukrštaju.
Snagu je pokazala i Dominikanska Republika, jedna odlična, dobro posložena i dobro vođena ekipa.
Ovo je izuzetno jako svjetsko prvenstvo, SAD su realno imale kroz istoriju i jačih ekipa, no ako gledamo sve ekipe, izuzetna koncetracija kvaliteta. Tu je u svim selekcijama čak 60 en-bi-ej igrača (najviše naravno SAD, pa Australija 9, Kanada 7 itd) u sezoni 2023/24, ne računajući one poput recimo Neta ili Simonovića koji su u en-bi-eju bili do prethodne sezone. Od kojih 30 ima godišnji ugovor 15+ mil.$ i čitav niz NBA mladih prospekata koji će narednih sezona pokazati vrijednost. Opasna konkurencija na mundobasketu.
Razumljivo, NBA igrači dominiraju i kada je individualna statistika u pitanju, među 15 vodećih strijelaca, čak je 13 en-bi-ej igrača, ugurali su se tek jedan Egipćanin i jedan Japanac. To će se do kraja promijeniti jer se igraju i mečevi za plasman 17-32.mjesto gdje će neki neafirmisani igrači slabašnijih selekcija u utakmicama neobavezne košarke "boldovati" statistiku, no u utakmicama za visok plasman brojni NBA igrači će donositi prevagu.
Sada slijedi ono pravo, već u drugoj fazi će se ispofilisati prava vrijednost nekih reprezentacija. Neke su se plasirale među tih 16, no nisu ostavile baš dobar utisak, recimo Grčka i Portoriko, Gruzija i tako nema širinu, njima je realno plasman od 9-16.mjesta maksimum, Italija i Brazil su po meni nepoznanice, imaju potencijal, vidjećemo kako će odigrati drugu fazu, naravno nadamo se Italijani ne baš dobro, no zaje.bani su kada ih otpišu. Letonija je po običaju nagazna mina, nekoliko mladih igrača koji dolaze, prije svih mladi plej Žagars, šokirali su Francusku, protiv & nisu mogli, realno protiv Španije i njihove agresivne odbrane gotovo i nemaju šansi.
Kada je Srbija u pitanju, tu sam razumljivo pristrasan, naravno nadam se dobrim stvarima.
Vidjećemo ko će se sve plasirati u 1/4F, SAD, &, Španija, Litvanija kao i Njamačka (gdje bi se sa Australijom i Slovenijom mogao stvoriti krug) trebale bi biti tu, no biće i iznanđenja, SP ne može proći bez njih.
Ono što je izvjesno, gledaćemo super kvalitetnu i zanimljivu košarku.
O impresivnosti u ovoj preliminarnoj fazi nerealno je govoriti,jer nijedna grupa nije bila kvalitetna,teška.
Mozda se malo može izdvojiti grupe G i H,ali generalno dosta tanke grupe.
Ne znam kako formiraju grupe prilikom žrijeba(vjerovatno po rejkingu),ali ja bih sasvim drugacije sastavio grupe.
Grupe B i F bih posebno promjenio,i mislim da ce upravo reprezentacije iz te grupe dobiti "košarkaški šamar"u drugoj fazi.
Slovenci nisu imali ozbiljnog protivnika,jer je Gruzija apsolutno podbaciila ,mogu se samo zahvaliti lakoj grupi,isto tako mislim i za Srbiju.
Njemačka ne djeluje impresivno totalno ,to je pokazala utakmica protiv Australije,ali da su ozbiljna reprezentacija,to svakako stoji.
Njemacka vrlo lako može biti prva u drugoj fazi svoje grupe jer sigurno ce pobjediti Gruziju,a duel protiv Slovenije ja im dajem vece šanse,isključivo zato sto imaju daleko bolji roster,tj više igraca koji su sposobni prebaciti dvocifren brooj koševa.
Gruzija i Portoriko,kao i Grcka nisu zaslužili drugu fazu,i ja ne očekujem od njih ništa bolje u drugoj fazi.
Brazil se juče baš baš namučio protiv O.Slonovače,za njih je osim te pobjede vrlo važno da nisu ostali bez Yaga,jer bi to bilo zaista previše i nenadoknadiv gubitak,kad vec znamo da su ostali bez Neta.
Realno oni sa Kanadom i Španinom nemaju mnogo šansi,,možda sa Španijom mogu se nadati nekoj neizvjesnoj utakmici,ali to ce biti teško za njih.
Latvija jw u ovoj grupi crna ovca,ali sigurno nece izaci sa bijelom zastavicom,to su dosad pokazali x puta.
SAD i Litva mi djeluju kao sigurne reprezentacije za prve dvije pozicije u grupi,kao i Kanada-Španija.
Italija ako misli nešto učiniti mora pobjediti Srbiju.
Sigurno su pred imperativom,Dominikana ne bi trebala imati problema sa Portorikom.
Na kraju bi uz eventualnu pobjedu Italije,odlučivala bi utakmica Dominikana-Srbija,to bi bio veliki pritisak za Srbiju.