Otkriven alkohol koji ne uzrokuje mamurluk
Studija je otkrila kako veće količine kisika u alkoholu omogućuju ljudima da ga lakše probave, a samim time imaju i manje negativnih efekata od 'pijančevanja'
Znanstvenici su otkrili način pripravljana alkohola koji uzrokuju puno manji mamurluk te omogućava 'pijancima' da se što prije oporave.
Studija je otkrila kako veće količine kisika u alkoholu omogućuju ljudima da ga lakše probave, a samim time imaju i manje negativnih efekata od 'pijančevanja'.
Kisik se u tijelu koristi za razgradnju alkohola u vodu i ugljični dioksid.
Povećanjem količine kisika tijelu se olakšava posao upućuju rezultati koji su višestrukim testovima i potvrđeni.
Ispitanici su pili alkoholna pića s različitim količinama kisika, a 'trjezniji' su bili oni koji su imali više kisika u tekućini.
- Ovo je otkriće i od kliničke, ali i od životne važnosti. Pića obogaćena kisikom daju pojedincu mogućnost da se prije otrijezni, a i negativne posljedice 'čašice više' postaju zanemarive - objasnio Kwang-il Kwon, autor studije.
Dodao je kako se ubrzava i izbacivanje alkohola iz krvi što će sigurno smanjiti broj prometnih nesreća uzrokovanih pijanim vozačima.
Studija je provedena u korejskom narodnom sveučilištu u Chungnamu
Živjeli

"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"