Conteova autobiografija "Glava, srce i noge"
Neki odlomci:
Kad mi je Andrea Agnelli rekao da želi da budem trener Juventusa pomislio sam da se šali. Kad je rekao da je ozbiljan u trenutku su prošli kroz mene svih 13 godina u Juventusu."
Kad ga je Andrea pitao šta misli o Juveu (2010/11): "Nemojte me pogrešno shvatiti ali stvarno su loši, kao provincijski tim."
Na početku Agnelli nije bio odlučan da zaposli Contea, ali kada ga je pitao šta želi da uradi kao trener, Conte je pričao neprekidno 3 sata.
"Moramo vratiti duh starog Juventusa. Juve treba igrače koji su gladni pobjeda, koji će u potpunosti pristupiti projektu. Juve treba igrati moderni fudbal u kojem svi napadaju i brane, poput Barcelone. Protivnici trebaju da osjećaju strah kad dođu u Torino, prije nego što izađu na teren. A to trenutno nije slučaj, umjesto toga dolaze da napadaju i postižu golove."
Prvi susret sa L'Avvocatom:
-"Prati me, idemo se sastati sa L'Avvocatom, očekuje te." rekao mi je Boniperti
Nisam imao vremena da razmišljam šta će se desiti. Išao sam kao robot ili kao neko ko šeta u snu."
Dok smo bili u autu shvatio sam da je Bonipertiev osmijeh bio prolaz za sve bezbjedonosne provjere na putu do ulaza.
Počeo sam osjećati neku napetost u stomaku, sastajem se sa L'Avvocatom! Čovjekom čiji šarm i harizma ne poznaje granice.
Kad smo stigli čekali smo 2 minute i ušli, pružio mi je ruku i rekao -"Dakle ti si Conte, dobro nam došao."
"Ti si iz Leccea, kao 'Il Barone' Causio i kao naš Brio, imali smo velike igrače iz tog grada." -L'Avvocato
"Znam Avvocato, nadam se da.." prekinuo me je i rekao.. "Nadam se da ćeš ostati sa nama dugo vremena."
Htjeo sam reći više ali za momka mojih godina nije lako susprostaviti se takvoj situaciji.
Na neko vrijeme L'Avvocato je ćutao i odjednom upitao: "Izvini Conte, koliko si golova dao ove godine?"
Tu sam se zamalo srušio, iskren odgovor bi bio 'Nula', hiljadu nedoumica su mi prolazile kroz glavu i nisam znao šta da kažem.
Počeo sam da mislim da nisam igrač kakvog je L'Avvocato tražio od Bonipertija da nabavi.
Okrenuo sam se Bonipertiju za pomoć i njegov osmijeh mi je dao neku hrabrost pa sam odgovorio: "Nisam mnogo dao ali daću, budite sigurni u to."
L'Avvocato Agnelli nije bio samo vlasnik Juventusa nego i najveći navijač kluba. Mnogo puta nas je dolazio gledati na treninzima, i bio je na tribinama skoro svake nedelje. Bio je veoma privržen nama, igračima, a naklonost je bila obostrana. Da li bio kući ili na treninzima često su uz njega bili njegovi unuci, Lapo i John. Lapo je bio živahniji, njegov brat John je bio mirniji. Kadgod bi došao na trening volio bi razgovarati sa Baggiom. Jedan od najneobičnijih momenata su bili kada bi Agnelli pitao trenera koji igrači će igrati u nedelju. L'Avvocato je želio da čuje puna imena igrača koji igraju, ime i prezime. Htjeo je unaprijed da zna ko će startovati. Međutim Trapattoni je znao ko su njegovi omiljeni igrači bili i znao je kako da se izvuče iz teške situacije.
Trapattoni bi rekao nešto poput: -"Vidjećemo, još uvijek procjenjujemo fizičko stanje nekih igrača."
Buffon je poslao poruku Conteu nakon greške protiv Leccea: "Izvini Antonio, Pogrešio sam. Radije bi slomio ligamente nego napravio onakvu grešku."
Conte je odgovorio: "Ne izvinjavaj se, ne trebaš se izvinjavati ni meni, ni saigračima ili upravi, daješ svoj maksimum od sebe pa i više."
"Si può far tutto ma la famiglia non si può lasciare. E la Juve fa parte della mia famiglia" - Giovanni Agnelli