Nije bitna samo pravna kvalifikacija krivicnog djela. Moze sud u izreci presude kod tog krivicnog djela dodati novu kriminalnu kolicinu, novu radnju izvrsenja itd. koja nije navedena u optuznici, pa mozda na to misli.LegendKiller je napisao/la: ↑28 jan 2024, 22:13Čitao sam presudu za Respiratore. Vrlo lako se može uočiti da je Fikret sinoć lagao, jer u uvodu presude jasno stoji da je optužen i za zloupotrebu položaja za što je i osuđen. Hajde nije mi za Fikreta čudno, on može da laže šta hoće, ali mi je iznanađenje Komšić. Noćaš je bio kod Avde gost, i bukvalno je ponovio ono što je sinoć Fikret lagao. On je predsjednik države, ne može po TVu tako lupetati valja ima kakvih savjetnika.
Ali to prekoracenje optuznice je toliko cest argument i zalbeni osnov odbrane, pa ne znam sta se to samo ovdje toliko potencira. Osudjenik se zali na presudu, bas ono nevjerovatno. I ljudi se uhvatili toga.
Da dodje tuzilac kod Senada, vjerovatno bi narod obrnuto kukao jer bi ih tuzilac uvjerio da su djelovali kao udruzena grupa i da su prali pare (sto nije proslo i za sto su oslobodjeni). Dobro su i prosli presudom.