Ruska invazija na Ukrajinu

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Rosicky
Kontakt:

Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post Postao/la Rosicky » 19 mar 2022, 13:42

FoSte95 je napisao/la:
19 mar 2022, 13:39
Rosicky je napisao/la:
19 mar 2022, 13:27
ElCartel11 je napisao/la:
19 mar 2022, 13:13
Rusi su dokazali svoju nemoc u ovoj agresiji na Ukrajinu. Definitivno su na svjetskoj listi sila pali dobro.
Taman, da i osvoje sve zacrtano, Ukrajinci su im razotkrili slabe tacke.
Nato je takodje skup piz.duna koji su jaki na rijecima i pretnjama. Da je u pitanju neka manja sila oni bi davno digli avione i granatirali (tad ih ne ni bilo briga da li se to desava na teritoriji NATA ili ne). Ovako Rusima nece nista sve dok ovi ne bi ispalili koju raketu na zemlju, koja je članica NATA. I to bi vjerovatno poslali samo naorumzanje toj zemlji i oko 1000 vojnika ostalih država i to je to.
Dovoljan dokaz je ona letjelica sto je pala u Zagrebu. Znaci ušla ti u zračni prostor, a ti bez bilo kakve reakcije.
Pa šta sad treba,roknit ruse i dobit odgovor u raketiranju vecine glavnih gradova i mogućnosti nuklearnog rata.

Ak su Rusi toliko mudonje sta nisu napali clanicu nata?
Pa dobro onda treba rusima pustiti i moldaviju kada krenu na nju, baltičke zemlje isto, jesu one u NATOu ali zašto zbog njih rizikovati nuklearni rat ako već nisi zbog mnogoo veće Ukrajine.
Na stranu što je onda bolje da mi kao BiH odmah uzmemo neutralan stav jer ni nas sigurno NATO ne bi branio.

Vrhunac Vučićevog licemjerja je rečenenica da je Srbija doživjela mnogo gore stvari u odnosu na Ukrajinu :tokralju:
Pa prirodno je da se copor drzi zajedno,to NATO radi.
Ne vidim obavezu da brane nekog tko nije dio toga.
Kada zakažu u odbrani svoje članice onda tako mozes pisati a i ja bi prvi to osudio.
Kad amerika ide u druge države ratovat onda ih svi gledaju kao agresore :D

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 19 mar 2022, 13:52

Rosicky je napisao/la:
19 mar 2022, 13:42
FoSte95 je napisao/la:
Rosicky je napisao/la:
19 mar 2022, 13:27

Pa šta sad treba,roknit ruse i dobit odgovor u raketiranju vecine glavnih gradova i mogućnosti nuklearnog rata.

Ak su Rusi toliko mudonje sta nisu napali clanicu nata?
Pa dobro onda treba rusima pustiti i moldaviju kada krenu na nju, baltičke zemlje isto, jesu one u NATOu ali zašto zbog njih rizikovati nuklearni rat ako već nisi zbog mnogoo veće Ukrajine.
Na stranu što je onda bolje da mi kao BiH odmah uzmemo neutralan stav jer ni nas sigurno NATO ne bi branio.

Vrhunac Vučićevog licemjerja je rečenenica da je Srbija doživjela mnogo gore stvari u odnosu na Ukrajinu :tokralju:
Kada zakažu u odbrani svoje članice onda tako mozes pisati a i ja bi prvi to osudio.
Ako ti i dalje vjeruješ da bi SAD, Njemačka i Britanija krenuli braniti Rigu ili Talin, da su zbog njih spremni na tu žrtvu da im na gradove padaju bombe a to nisu bili spremni zbog Ukrajine (koja ima mnogo veći značaj) samo vjeruj

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 19 mar 2022, 13:53

FoSte95 je napisao/la:
19 mar 2022, 13:52
Rosicky je napisao/la:
19 mar 2022, 13:42
FoSte95 je napisao/la:

Ako ti i dalje vjeruješ da bi SAD, Njemačka i Britanija krenuli braniti Rigu ili Talin, da su zbog njih spremni na tu žrtvu da im na gradove padaju bombe a to nisu bili spremni zbog Ukrajine (koja ima mnogo veći značaj) samo vjeruj
Zasad nemamo razlogada ne vjerujemo

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 19 mar 2022, 13:58

Sta se ima vjerovati ili ne vjerovati kad ih papir obavezuje da se moraju medjusobno braniti. To i jeste poenta NATO pakta. Nisu ga sigurno formirali da bi zajedno vjezbali pucanje na nekoj poljani.

BIHpatriota
Kontakt:

Post Postao/la BIHpatriota » 19 mar 2022, 14:00

Papir nije garancija.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 19 mar 2022, 14:02

BIHpatriota je napisao/la:
19 mar 2022, 14:00
Papir nije garancija.
Fakat ne razumijem sta tebi treba da se sramotis ovoliko.

Ako ne razumijes nesto, suti ne pisi
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 19 mar 2022, 14:05

Papir nije garancija.
Sta je garancija, rukovanje? Tom logikom, ne postoji nikakva garancija za bilo sta na ovom svijetu.

Sve drzave koje su NATO su potpisale da su obavezne ucestvovati u branjenju drzave koja je napadnuta od spoljnog neprijatelja. Eno i Milanovic je skoro pricao da su Hrvati obavezni poslati svoje ljude ukoliko se NATO ukljuci u rat i da se on zbog toga nada se to nece desiti. Ali dobro, papir nije garancija. Garancija je rijec nekog forumasa da se oni nece medjusobno braniti i da je NATO u stvari sprdnja koja se boji rata.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 19 mar 2022, 14:11

dscile je napisao/la:
19 mar 2022, 14:05
Papir nije garancija.
Sta je garancija, rukovanje? Tom logikom, ne postoji nikakva garancija za bilo sta na ovom svijetu.

Sve drzave koje su NATO su potpisale da su obavezne ucestvovati u branjenju drzave koja je napadnuta od spoljnog neprijatelja. Eno i Milanovic je skoro pricao da su Hrvati obavezni poslati svoje ljude ukoliko se NATO ukljuci u rat i da se on zbog toga nada se to nece desiti. Ali dobro, papir nije garancija. Garancija je rijec nekog forumasa da se oni nece medjusobno braniti i da je NATO u stvari sprdnja koja se boji rata.
Da, to se mora uraditi kad si već htio da postaneš član NATO-a.

"Hrvatska bi NATO-u na raspolaganje mogla staviti između 1000 i 1500 vojnika koji bi se mogli uklopiti u vojni sastav neke od većih vojnih nacija u sklopu pomoći nekoj od istočnih članica Saveza".
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Drape
Kontakt:

Post Postao/la Drape » 19 mar 2022, 14:48

Markijan Lubkivski iz ministarstva odbrane Ukrajine:

„Ujedinjeni narodi su mrtva organizacija koja ničim ne doprinosi smirivanju rata u Ukrajini, a znate da su Ruska Federacija i Kina članice Vijeća sigurnosti s pravom embarga, tako da od te strane ne očekujemo nikakvu pomoć koja bi dovela do prestanka rata.“

„Raketirana je bila i granica Ukrajine i NATO-a; petnaest kilometara od granice s Poljskom napadnuto je Međunarodno središte za sigurnost i stoga da – mi tražimo da se uspostavi “no-flight” zona i da se nebo zatvori, a ako to nije moguće, dajte nam avione, sustave protuzračne obrane i mi ćemo nebo sami zatvoriti. Naše kopnene snage jako su uspješne na terenu, ali ne možemo se braniti od napada iz zraka, prije svega krstarećim raketama.“

„Najteže je stanje na istoku, gdje jako stradava grad Mariupolj, koji je pod opsadom i usred humanitarne katastrofe. Ljudi su bez hrane, struje i vode, a broj poginulih je vrlo veliki.“

„Oni su već vidljivo zaglavili u Ukrajini. Imaju prednost u raketiranju i trenutno nas samo tako mogu doseći. Imaju problema s logistikom, ali su brojni. Sa sjeveroistoka u Ukrajinu stižu velike kolone tenkova, a spremni smo i na napad iz Bjelorusije. Oni još nisu krenuli, ali i bolje im je da ostanu doma jer će završiti kao i poginuli Rusi.“

„Mi želimo biti dio zapadnog svijeta, zapadne civilizacije. U ovom trenutku ne razgovaramo o političkim pitanjima i najprije želimo da prestane rat. Onda će i o tome krenuti pregovori. No nema dvojbe da smo od Rusa, osim teškog udara i silne tragedije, dobili “cjepivo” koje će djelovati još stoljećima. Mi nikada nismo bili braća i nikad s njima nećemo biti.“

„Prema zadnjim podacima, izbjeglica je sad već tri milijuna i ta brojka može rasti. Naša je poruka europskim zemljama da ih prime i paze na njih. Isto vrijedi i za prijateljsku Hrvatsku, koja je već primila dio izbjeglica. Molim vas, pomozite im i pobrinite se za njih. Mi vam to nikad nećemo zaboraviti. Ukrajinci nisu jeftina, nego kvalitetna radna snaga; pošteni su, vrijedni i znaju raditi, a siguran sam da će se većina njih vratiti jednom kad se uspostavi mir. Mogu vam za sada reći da se sto tisuća muškaraca vratilo u Ukrajinu da bi branili svoju zemlju.“

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 19 mar 2022, 15:59

BBC
Like Russia today, Serb forces enjoyed overwhelming firepower superiority. But they often stalled wherever local non-Serbs put up resistance. They seemed unable to seize towns or cities - unwilling to fight street-by-street on foot. The Bosnian defenders were initially very poorly equipped - I remember boys in tennis shoes in the trenches of Sarajevo with one AK-47 between three of them. But they defended their capital for nearly four years. There is a similar resolve in the young men volunteering to defend Kyiv.

So instead of taking the cities and towns, the Serbs laid siege to them - surrounding them, bombarding them, cutting off water, gas and electricity. It is already happening in Mariupol. Besiege a city and cut off its water supply, and within 24 hours, every toilet is a public health hazard. Citizens have to go out into the streets to find water standpipes and fill up receptacles just to flush their loos. Cut off the electricity and you freeze in your own home. Soon the food runs out. Is that what the Russians intend for Mariupol, for Kharkiv, for Kyiv? To starve them into submission?

But nearly four years of this cruelty gave Bosnian nationhood a founding narrative of resistance, suffering and heroic struggle. Ukraine's identity, too, will be strengthened further by the way Ukrainians have fought. Ukraine's Russian speakers have not felt "liberated" by the invasion. The evidence is that they, too, believe in Ukraine as a sovereign state. Putin's war, aimed at reunifying what he sees as two parts of the Russian nation, is already having the opposite effect - strengthening the will of most Ukrainians to seek a destiny free from Russian domination.

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 19 mar 2022, 16:28

19 mar 2022, 12:22
donDondon je napisao/la:
19 mar 2022, 08:40
tacno da nisu nuklearna sila,mi bi mogli Bosnu prosiriti do Kine
samo budala moze reci da je ovo planirano da ovoliko traje i da ljudi pod sankcijama budu svo ovo vrijeme,Ili ne smije poslati najjacu vojsku u Ukrajinu da ne bi Moskva stradala ili je ovo sa silom i Rusijom presmijesno.Jos jedan dokaz da je NATO sila
Jeste, pa kad najbržu raketu na svijetu roknu na nas kmecao bi i vikao help NATO, kao što Zelenski moljaka a NATO se stislo dupe. Lako se busati u prsa kad rat nije kod nas. Ne prizivaj zlo i obračun sa njihovim trupama. Prvo jer bi u prve redove Zapadnjaci slali nas boraniju, kao što Rusi šalju lokalne Ruse sa istoka (80% žrtava su ukrajinski Rusi), drugo nas ne stiti famozni clan 5, a NATO jos nije napao nijednu ozbiljnu vojsku, pa ću se usuditi reći da kad Kina izvrši invaziju na Tajvan, da će i dalje NATO ostati na rijecima.

NATO se ovdje osramotio, jer Rusi su pokazali da silom mogu da spriječe širenje NATO-a da NATO ne reagije već samo kmeci. Sad je Kina dobila krila i Tajvan će biti napadnut a NATO će opet izbjeći da se sukobi sa jakom vojskom jer Kina nije Irak i Sirija cije vojska je na nivou srednjeg vijeka.

NATO je najveće razočaranje, razaranju njihove konvoje, ubijaju njihove instruktora koji obučavaju Ukrajinci, bombarduju Nato kampove, ginu drzavljani NATO zemalja a oni kmece. Rekli su da ce i skidati njihove avione ako pokušaju da dostave oružje. I treba da vjerujem da bi nas štitili kad bi Rusi krenuli? Bilo bi niste član Nato sukob sa Rusijom bo izazvao treci svjetski i bla bla.

Manje busanja u prsa i moli Alaha da se ovo završi što prije jer bi u slucaju sukoba svako gledao svoje dupe, a male zemlje bi bile iskorištene kao topovsko meso. Dok bi veliki tukli raketama sa udaljenosti od cetiri-pet hiljada kilometara.

https://www.geopolitika.news/vijesti/ru ... -ukrajini/
nisam neki ratni strucnjak ali toliko gluposti sigurno ne bih ni ja izvalio,sto bi Nato branio zemlju koja nije u njegovim okvirima.BiH je drugacija po svem,u i od Ukrajine i od Tajvana,Koje su drzave garant mira po dejtonu ko je nadlezan braniti suverenitet
bas lupas.Ne znam jacinu drzava ali ne postoji nijedna jaca od udruzenih snaga Amerike Njemacke Italije Francuske VB
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 19 mar 2022, 16:30

7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 19 mar 2022, 17:36

Braco rusi, spasavajte zive glave ko moze...

StrikeWarzone
Kontakt:

Post Postao/la StrikeWarzone » 19 mar 2022, 19:03

Brokula je napisao/la:
19 mar 2022, 16:30
:opaopa:
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!

meepo
Kontakt:

Post Postao/la meepo » 19 mar 2022, 20:07

Znaci ostala mi upaljena Arena Sport nakon utakmice Inter - Fiorentina i neka emisija se vrti i govori lik kako nece dolaziti nekakvi favoriti (valjda za klizanje) iz Ukrajine i da mu je narocito zao djevojke iz Rusije jer eto kao i oni su bili u slicnoj situaciji prije 20 godina i razumije to. :o Boze kako neko moze biti bolestan ovoliko :crazy:

meho-medo
Kontakt:

Post Postao/la meho-medo » 19 mar 2022, 20:34

meepo je napisao/la:
19 mar 2022, 20:07
Znaci ostala mi upaljena Arena Sport nakon utakmice Inter - Fiorentina i neka emisija se vrti i govori lik kako nece dolaziti nekakvi favoriti (valjda za klizanje) iz Ukrajine i da mu je narocito zao djevojke iz Rusije jer eto kao i oni su bili u slicnoj situaciji prije 20 godina i razumije to. :o Boze kako neko moze biti bolestan ovoliko :crazy:
To je ta logika kao u onog glumca Bikovica.

Nisam znao sto mi je antipatican, al poslije nedavnog intervjua bijahu mi jasno.
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 19 mar 2022, 20:39

meho-medo je napisao/la:
19 mar 2022, 20:34
meepo je napisao/la:

Nisam znao sto mi je antipatican, al poslije nedavnog intervjua bijahu mi jasno.
Meni samo nije jasno što vas to žulja? Ako niste u zadnjih 30 godina naučili s kim imamo posla, onda ga yebajite.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 19 mar 2022, 21:06

meho-medo je napisao/la:
19 mar 2022, 20:34
meepo je napisao/la:

Meni se zgadio još otkad je dolazio na proslavu dana genocidne tvorevine.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 19 mar 2022, 22:27

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je nekoliko uslova za postizanje prekida vatre s Ukrajinom u telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u četvrtak, prema glasnogovorniku turskog predsjednika.

Erdogan je ponudio da dovede Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Tursku kako bi olakšali pregovore o okončanju rata, rekao je portparol turskog predsjednika İbrahim Kalin u intervjuu za turski list Hurriyet objavljen danas.

Kalin je rekao da dok je Zelenski bio spreman za sastanak, Putin je iznio pitanja koja treba riješiti prije nego što se održe bilo kakvi pregovori na nivou rukovodstva.

"Prva je neutralnost Ukrajine, odnosno odricanje od članstva u NATO-u. Drugo, razoružanje i međusobne garancije sigurnosti u kontekstu austrijskog modela. Treće, proces koji ruska strana naziva 'denacifikacija'. Četvrto, otklanjanje prepreka širokoj upotrebi ruskog jezika u Ukrajini. Podrazumijeva se da je postignut određeni napredak u prva četiri člana pregovora koji su u toku”, rekao je Kalin, prenosi CNN.

Putin i drugi vladini zvaničnici su u više navrata iznosili lažne optužbe prema Ukrajini kao motivaciju za invaziju, neosnovano govoreći da se zemlja mora "denacificirati".

Kalin je dodao da je Putin postavio još dva zahtjeva koja su "najteža pitanja", a jedan je priznanje aneksije Krima i dvije "takozvane" republike u Donbasu. Kalin je rekao da ova dva poslednja pitanja "nisu prihvatljivi zahtjevi za Ukrajinu i međunarodnu zajednicu".

"Ako se postigne tačka u prva četiri člana i postigne dogovor, može doći do rasprave na nivou lidera u vezi sa petim i šestim članom", rekao je Kalin u intervjuu, dodajući da ako do pregovora dođe, "to je možda je moguće postići sporazum i okončati rat."

Kalin je rekao da je Erdogan rekao Putinu da primirje mora biti trajno. Turska direkcija za komunikacije saopćila je u četvrtak da je Erdogan ponudio da ugosti oba predsjednika bilo u Istanbulu ili u Ankari, rekavši da bi "konsenzus o nekim pitanjima mogao zahtijevati razgovore na nivou rukovodstva".

lol89
Kontakt:

Post Postao/la lol89 » 19 mar 2022, 22:53

MortemHz je napisao/la:
19 mar 2022, 22:27
Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je nekoliko uslova za postizanje prekida vatre s Ukrajinom u telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u četvrtak, prema glasnogovorniku turskog predsjednika.

Erdogan je ponudio da dovede Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Tursku kako bi olakšali pregovore o okončanju rata, rekao je portparol turskog predsjednika İbrahim Kalin u intervjuu za turski list Hurriyet objavljen danas.

Kalin je rekao da dok je Zelenski bio spreman za sastanak, Putin je iznio pitanja koja treba riješiti prije nego što se održe bilo kakvi pregovori na nivou rukovodstva.

"Prva je neutralnost Ukrajine, odnosno odricanje od članstva u NATO-u. Drugo, razoružanje i međusobne garancije sigurnosti u kontekstu austrijskog modela. Treće, proces koji ruska strana naziva 'denacifikacija'. Četvrto, otklanjanje prepreka širokoj upotrebi ruskog jezika u Ukrajini. Podrazumijeva se da je postignut određeni napredak u prva četiri člana pregovora koji su u toku”, rekao je Kalin, prenosi CNN.

Putin i drugi vladini zvaničnici su u više navrata iznosili lažne optužbe prema Ukrajini kao motivaciju za invaziju, neosnovano govoreći da se zemlja mora "denacificirati".

Kalin je dodao da je Putin postavio još dva zahtjeva koja su "najteža pitanja", a jedan je priznanje aneksije Krima i dvije "takozvane" republike u Donbasu. Kalin je rekao da ova dva poslednja pitanja "nisu prihvatljivi zahtjevi za Ukrajinu i međunarodnu zajednicu".

"Ako se postigne tačka u prva četiri člana i postigne dogovor, može doći do rasprave na nivou lidera u vezi sa petim i šestim članom", rekao je Kalin u intervjuu, dodajući da ako do pregovora dođe, "to je možda je moguće postići sporazum i okončati rat."

Kalin je rekao da je Erdogan rekao Putinu da primirje mora biti trajno. Turska direkcija za komunikacije saopćila je u četvrtak da je Erdogan ponudio da ugosti oba predsjednika bilo u Istanbulu ili u Ankari, rekavši da bi "konsenzus o nekim pitanjima mogao zahtijevati razgovore na nivou rukovodstva".
Ako na ovo sve pristane, ne znam sto su onda uopste ratovali bezveze hiljade ljudi poginulo

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 12 gostiju.