Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- JayCatwright
- Kontakt:
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
a to je loše ne biti ekstremni musliman ?
- Davidoffgold
- Kontakt:
Nisam ni rekao da je dobro, naravno ni jedan normalan covijek nece biti ekstremni pa bilo sto a samim time i musliman. Zamisli sad sebe da si ekstremni ne znam pravoslavac ? Eno milana stankovica

Une vie honorable est une vie éternelle
-
- Kontakt:
Ne, samo je glupo smatrati se muslimanom samo zbog cinjenice da nejede svinjetinu. 90% bosnjaka.
- JayCatwright
- Kontakt:
Zato i kažem da vjernici u BiH ne postoje, ili postoje u jako malom brojusamoposmatram je napisao/la: ↑29 dec 2023, 10:57Ne, samo je glupo smatrati se muslimanom samo zbog cinjenice da nejede svinjetinu. 90% bosnjaka.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Priznaje to većina ljudi, to je historijska činjenica. Pa i ti katolici/pravoslavci su većinski nasilno pokrštavani prije dolaska islama. Ono što raja ne priznaje je da promijeniš ime nacije samo na osnovu vjere jer to u Bosni opet historijski nije bilo. Postojale su različite vjere kao i sada ali ne i nacije.Davidoffgold je napisao/la: ↑29 dec 2023, 10:43Pa treba bit iskren da mi u Bosni nikada necemo biti ekstremni muslimani. Razlog je taj sto smo mi primili Islam onako rekreativno. Vecina nas (nasi pretci) prije turaka su bili nevjernici/pripadnici bosanske crkve/katolici/pravoslavci ali i bosnjaci pri tome (da se neko ne upeca nije svaki katolik hrvat). Ne treba bjezati od tog ne vidim problem u tome da je neko uzeo drugu vjeru. Desava se to i sada. Ono ponosimo se tvrtkom/katarinom a necemo da priznamo da smo prije bili pripadnici drugih vjera ybg...jesmo i neka smo. Mi smo u islamu novi poprilicno
Imaš milion zapisa a i po popisu se vidi kakvo je stanje bilo, čak su i najpoznatiji svećenici zagovorali ime Bosna i da su oni Bosanci/Bošnjaci u zavisnosti od perioda.
Popisi u Bosni su uvijek bili po vjerskoj osnovi.
Do 1905. godine si imao grčke pravoslavce, muslimane, rimokatolike, jevreje i ostale.
Na sljedećem popisu 1910. godine su grčki pravoslavci preko noći postali srpski pravoslavci a rimokatolici su postali Hrvati tek nakon drugog svjetskog rata na popisu iz 1948. godine.
Bošnjani/Bošnjaci/Bosanci su se spominjali za kompletan narod Bosne bez obzira na religiju. Bošnjani su prvo zabilježeno ime još 1166. godine kod bizantije a ti isti rimokatolici, pravoslavci i pripadnici crkve bosanske su sebe tako nazivali. Svi znamo za ''Tvrtko, milošću Božijom ban bosanski'' i još dosta takvih primjera. Zanimljivo je da je Dubrovačka republika dijelila Bosnu na Bošnjane i Vlahe. Vjerovatno ima dosta istine u naseljavanju Vlaha u našoj državi, više historijskih izvora govori o tome, koliko sam upratio to je otprilike područje današnje Rumunije ali ne može se to tačno sad odrediti.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
-
- Kontakt:
Iz tog razloga je glupo pripisivati sebi vjeru ako nisi vjernik. Tim povodom vrijedjas vjeru i vjernike. Islam ima sve moguce odgovore za uspjesan zivot, jer se oslanja na vec poznato u starim i novim testamentima. Dodaj tome nauku koja je bila pristupacna i smjer sufizma, imas idealnu vjeru i praksu stvorenu za uspjeh.JayCatwright je napisao/la: ↑29 dec 2023, 11:01Zato i kažem da vjernici u BiH ne postoje, ili postoje u jako malom brojusamoposmatram je napisao/la: ↑29 dec 2023, 10:57Ne, samo je glupo smatrati se muslimanom samo zbog cinjenice da nejede svinjetinu. 90% bosnjaka.
Nazalost mnogi se ogranice za jedan dio islama i neuzimaju sav islam, zbog toga ostaju u plicaku po primjerima ovdje u vezi turaka, cecena, arapa i bosnjaka.
- Davidoffgold
- Kontakt:
Upravo takoMortemHz je napisao/la: ↑29 dec 2023, 11:06Priznaje to većina ljudi, to je historijska činjenica. Pa i ti katolici/pravoslavci su većinski nasilno pokrštavani prije dolaska islama. Ono što raja ne priznaje je da promijeniš ime nacije samo na osnovu vjere jer to u Bosni opet historijski nije bilo. Postojale su različite vjere kao i sada ali ne i nacije.Davidoffgold je napisao/la: ↑29 dec 2023, 10:43Pa treba bit iskren da mi u Bosni nikada necemo biti ekstremni muslimani. Razlog je taj sto smo mi primili Islam onako rekreativno. Vecina nas (nasi pretci) prije turaka su bili nevjernici/pripadnici bosanske crkve/katolici/pravoslavci ali i bosnjaci pri tome (da se neko ne upeca nije svaki katolik hrvat). Ne treba bjezati od tog ne vidim problem u tome da je neko uzeo drugu vjeru. Desava se to i sada. Ono ponosimo se tvrtkom/katarinom a necemo da priznamo da smo prije bili pripadnici drugih vjera ybg...jesmo i neka smo. Mi smo u islamu novi poprilicno
Imaš milion zapisa a i po popisu se vidi kakvo je stanje bilo, čak su i najpoznatiji svećenici zagovorali ime Bosna i da su oni Bosanci/Bošnjaci u zavisnosti od perioda.
Do 1905. godine si imao grčke pravoslavce, muslimane, rimokatolike, jevreje i ostale.
Na sljedećem popisu 1910. godine su grčki pravoslavci preko noći postali srpski pravoslavci a rimokatolici su postali Hrvati tek nakon drugog svjetskog rata na popisu iz 1948. godine.
Bošnjani/Bošnjaci/Bosanci su se spominjali za kompletan narod Bosne bez obzira na religiju. Bošnjani su prvo zabilježeno ime još 1166. godine kod bizantije a ti isti rimokatolici, pravoslavci i pripadnici crkve bosanske su sebe tako nazivali. Svi znamo za ''Tvrtko, milošću Božijom ban bosanski'' i još dosta takvih primjera. Zanimljivo je da je Dubrovačka republika dijelila Bosnu na Bošnjane i Vlahe. Vjerovatno ima dosta istine u naseljavanju Vlaha u našoj državi, više historijskih izvora govori o tome, koliko sam upratio to je otprilike područje današnje Rumunije ali ne može se to tačno sad odrediti.

Popisi su radjeni pod okriljem odredjene sile npr. A-U.MortemHz je napisao/la: ↑29 dec 2023, 11:06
Medjutim ono vazno za Bosnu jeste srpski nacionalni pokret. Tacnije nakon stjecanja autonomije 1830., u Knezevini Srbiji javila se ideja o njenoj potpunoj samostalnosti od OC. I tu imas politicke programe poput Nacrtanija (1844.) kojim su definisani ciljevi vanjske politike Srbije. Malo raje zna da je tadasnja srpska "vlada" osnovala tajne organizacje u Bosni, koje su radile sa sirenju ideja i dizanju ustanka pravoslavnog stanovnistva. Npr. 1846. Garasanin je zvanicno poceo sa stvaranjem svojih tajnih organizacija u jos tada Bosanskom ejaletu. Za Sarajevo je pridobio izvjesnog Bogdanovica. 1849. u Bosni je postojalo, sto je poznato blizu 40 srpskih tajnih organizacija. Glavni povjerenih bio im je Matija Ban itd.
Onda, imas srpsko kulturno drustvo - Prosvjetu, osnovanu 1902. itd.
Ovo je preuzeto iz knjige Kultura i tradicija u BiH - visemilenijski kontinutitet, Dr. Senaida Hadzica i dr. Seada Selimovica, Tuzla 2012. Vjerovatno najjaca literatura na temu kulturnih prilika, a da je novijeg datuma.
Pa dr. Sacir Filandra u svom djelu Bosnjacka politika u XX stoljecu, na tu temu kaze - Uvodjenje srpske nacionalne identifikacije i ideologije kod pravoslavnog stanovnistva razvija se brze zbog razvijenosti srpske nacionalne ideje u samoj Srbiji.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- numanumaye22
- Kontakt:
Cuj zalosno, jaro zive ljudi bolje 5 puta nego mi i nista im ne fali.19vendetta87 je napisao/la: ↑29 dec 2023, 01:09Bolje im je sto su u Australiji zavrsili, nego da su zavrsili u Aziji.Sheyi je napisao/la: ↑29 dec 2023, 00:30Meni je zalosno da je nas svijet morao bas i dole zavrsiti, gledam cak u Perthu ima oko 5 hiljada nasih, imaju onu novu dzamiju, klub, udruzenja i sl. mada po popisu u Zapadnoj Australiji ima 2673 osoba rodjenih u Bosni i Hercegovini, doduse njima je vjerovatno ok jer su svi sa porodicama dosli, ali kazem zalosno jer su mnoge veze pokidane, daljina, i neminovnost je da ce za generaciju/dvije isceznuti nas narod dole.![]()
Na Tansmaniji nas ima 122![]()
Dosta naseg naroda, pretezno iz Bos.Krajine je dobilo azil za vrijeme rata u Maleziji
https://x.com/2cute4usernames/status/17 ... 48034?s=46
Kako jedno drustvo slicno nasem dozivljava multikulturalnost. Lebanon, takodje i slicna istorija.
Kako jedno drustvo slicno nasem dozivljava multikulturalnost. Lebanon, takodje i slicna istorija.
Nea to veze sa precima, nego jednostavno sve ti je na dohvat ruke, kocka, alkohol, zene, droga, nije ti serijat. I dosta Arapa kad odu na zapad, rade to sve jebga stas. Ko u Bosni pored svih tih iskusenja izabere da bude cisti vjernik, svaka mu cast i za mene je daleko veci Musliman od bilo koga gdje serijat.Davidoffgold je napisao/la: ↑29 dec 2023, 10:43Pa treba bit iskren da mi u Bosni nikada necemo biti ekstremni muslimani. Razlog je taj sto smo mi primili Islam onako rekreativno. Vecina nas (nasi pretci) prije turaka su bili nevjernici/pripadnici bosanske crkve/katolici/pravoslavci ali i bosnjaci pri tome (da se neko ne upeca nije svaki katolik hrvat). Ne treba bjezati od tog ne vidim problem u tome da je neko uzeo drugu vjeru. Desava se to i sada. Ono ponosimo se tvrtkom/katarinom a necemo da priznamo da smo prije bili pripadnici drugih vjera ybg...jesmo i neka smo. Mi smo u islamu novi poprilicno
Nadam se da je ovo neka nebulaSarajevo će, kako trenutno stoje stvari, od 1. januara 2024. godine ostati bez plina. Ovo je za Klix.ba potvrdio Nedeljko Elek, direktor kompanije "Sarajevo gas" iz Istočnog Sarajeva koja vrši transport prirodnog gasa.

Ceri mi se u facu a ja njega pitam!
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Vjerovatno nisi pratio ali tako bude svake godine jer je takav ugovor. Došlo je ponovo do povećanja cijene i zato se do sada odbijalo ali će vjerovatno morati pristati na kraju.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
I had an appointment with you tonight… in Samarra.
- Davidoffgold
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!
"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!
"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"
- kraljttbvb
- Kontakt:
U augustu je ministar (jel u FBiH ili KS) Becarevic optuzio Energoinvest da gule gradjane KS momacki.
Navodno 38 miliona maraka zarade imaju na plinu, a vazda se sugaju kad treba oko ovih ugovora pregovarati...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 12 gostiju.