Ambicije ostaju nepromijenjene!
Dragan Jović ostaje trener Zrinjskog, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora mostarskog kluba u večernjim satima ponedjeljka.
Stručnjak koji je na klupu ovog kluba sjeo još u listopadu 2007. želju za ostankom Pod Bijelim brijegom potvrdio je odmah nakon posljednje utakmice sezone, ali za potvrdu njegovog ostanka ipak se morala pričekati sjednica UO-a, budući da je Joviću završetkom sezone istekao ugovor.
- Iskreno, jako sam sretan epilogom razgovora s klupskim rukovodstvom. Govorio sam da je moja želja za ostankom neupitna, ali ipak je odluka bila na klubu, kaže Jović koji je jučerašnji dan proveo u Sarajevu.
O novom ugovoru nije bilo puno govora. - Dogovorili smo nastavak suradnje, a bit će vremena za razgovore o formalnostima koje smatram sitnim.
Predstojeća sezona bit će Jovićeva već četvrta na klupi Zrinjskog. U prvoj (nepunoj) je Mostarce odveo do Kupa BiH, u drugoj do naslova prvaka, a u trećoj do novog izlaska na međunarodnu scenu.
- Ambicije za sljedeću sezonu ostaju nepromijenjene. Cilj Zrinjskog opet će biti izlazak na međunarodnu scenu, a to je i normalno s obzirom na renome kluba te rezultate posljednjih nekoliko sezona.
Svjestan je Jović da se navijači pitaju kako će biti moguće ostvariti te ciljeve s obzirom na veliki odljev više-manje standardnih igrača. Mjesec dana prije prve službene utakmice u novoj sezoni rubrika “došli” još uvijek je prazna, dok je ona “otišli” već danas dobro popunjena.
- Činjenica da je pred nama jako puno posla, ali ja sam uvjeren da ga možemo odraditi na kvalitetan način. Isto tako je činjenica da nemamo puno vremena, budući da s pripremama krećemo već za desetak dana. Upravo razdoblje do prvog okupljanja smatram ključnim za sljedeću sezonu.
U pripreme za novu sezonu Zrinjski će sigurno ući bez sedam manje-više standardnih igrača iz prošle sezone (Marković, Žuržinov, Musa, Afedzie, Bobby, Stojanović, Kordić).
- Smatram da odlaske igrače ne treba promatrati u negativnom kontekstu. Istina, neće nam biti lako nadomjesti igrače poput Danijela Stojanovića i Krešimira Kordića, ali s druge strane treba nam biti drago što naši igrači odlaze u inozemstvo. Premier liga često se podcjenjuje, ali odlazak Stojanovića u portugalski Nacional, odnosno Kordića u slovački Slovan, potvrda je da su naši igrači zanimljivi inozemnom tržištu.
Rubrika “otišli” već sada broji sedam igrača, a neće biti iznenađenje ako se u njoj nađe još koje ime.
- To je realnost, kako Zrinjskog, tako i svakog drugog našeg kluba. Meni kao treneru bilo bi drago kada više ne bi bilo odlazaka, ali kako sam već rekao, oni su naša realnost. Kako zadržati Tonija Šunjića ako za njega dođe prava ponuda!? Svi se sjećamo bez koliko smo igrača ostali u zadnje dvije godine, ali Zrinjski je ipak ostao u vrhu bh. nogometa, zaključio je Jović.
Najdugovječniji trener
Dragan Jović na klupu Zrinjskog sjeo je u listopadu 2007. naslijedivši Blaža Sliškovića. Već u prvoj sezoni s mostarskim klubom je osvojio Kup BiH, u drugoj je bio još uspješniji odvevši Zrinjski do naslova prvaka, dok je u netom završenoj s Plemićima izborio novi izlazak na međunarodnu scenu. Već sada je najtrofejniji i najdugovječniji trener Zrinjskog, a ako bi i sljedeću sezonu odradio Pod Bijelim brijegom, postao bi najdugovječniji u povijesti Premier lige. Rekord drži Husref Musemić koji se na klupi Sarajeva zadržao tri i pol sezone (2005. - 2008.).
Deset igrača na listi želja
Očekivano, Jović jučer nije želio govoriti o imenima, ali je potvrdio da se na njegovoj listi želja nalazi deset igrača.
- Nema smisla govoriti o imenima. S nekim igračima su se već obavili razgovori, a s nekima će se tek obaviti. Iako je nama dostupno tržište dosta skromno, sigurno je da možemo odabrati momčad koja može ostvariti zacrtane ciljeve. Sljedećih desetak dana je ključno razdoblje, jer tu pravimo temelj za sljedeću sezonu. Do početka priprema se mora dosta toga znati, govori Jović.
Ždrijeb vrlo važan
Što će Zrinjski napraviti u Europi ovisi prije svega od kvalitete kadra s kojim Jović bude raspolagao, ali i ždrijeba.
- Naravno da je ždrijeb od velike važnosti, jer krug potencijalnih protivnika dosta je šarolik. Iako smo nositelji, pogled na potencijalne protivnike otkriva da među njima ima nekoliko klubova koje bi bilo dobro izbjeći, ali isto tako da ima i nekoliko protivnika koje možemo karakterizirati poželjnim. Sve u svemu, dobro je što imamo ulogu nositelja, kako u prvom, tako i drugom pretkolu, izjavio je Jović.
Sada je i službeno
Stojanović u Nacionalu
Sada je i službeno. Danijel Stojanović, 26-godišnji veznjak koji je u prethodne dvije sezone nosio dres Zrinjskog, karijeru nastavlja u portugalskom Nacionalu. Mostarski klub je napustio kao slobodan igrač, a s Nacionalom je potpisao četverogodišnji ugovor.
- Sretan sam što karijeru nastavljam u ovom klubu. Portugalska liga jedna je od deset najboljih u svijetu i veliki izazov za svakog igrača. Prvi dojmovi su odlični i vjerujem da ću opravdati očekivanja, izjavio je Stojanović.
Prije dolaska u Zrinjski Stojanović je tri sezone nosio dres Posušja u koji je došao iz Hrvatskog dragovoljca. Karijeru je počeo u Cibaliji.
HSK Zrinjski Mostar