Evo nas na polugodištu, tako da je vrijeme da počnemo sa nekom analizom prvog dijela sezone. Siguran sam da ćete i vi aktivno učestvovati jer je ipak ovo tema sa najboljim forumašima koji gledaju isključivo svoj tim.
Osvojili smo Bundesligu, kup, Ligu prvaka, otišao je Jupp i postavljena su mnoga pitanja u vezi novog trenera u vidu Pep Guardiole. Čovjek koji je sve osvojio po par puta u Barceloni je bio navodno pod pritiskom jer je u prethodnoj sezoni sve osvojeno. Čovjek je hladno nakon svih tih trofeja uzeo godinu odmora, a mogao je birati klub koji će trenirati da mu je bilo do tih trofeja. Samim tim činom je pokazao kako on nije obični gloryhunter kojem je primarni cilj osvojiti trofej a ne poboljšati igru svojih igrača. Čim je došao u Bayern rekao je da želi od svakog igrača napraviti boljeg igrača, a to je ovdje na forumu izazvalo par negativnih komentara jer smo mi navijači ipak željni trofeja.
Kupili smo Gotze-a iako je Pep navodno htio Neymar-a. Uli i Karl - Heinz su imali razgovor sa Pep-om gdje su ga ubjedili da je Brazilac rizik, te da je upitno kako će se snaći u Evropi. Upravo iz tog razloga je doveden Gotze za kojeg je Pep rekao da je super, super, super igrač. Pep je tražio od uprave i Thiaga, najboljeg mladog igrača svijeta koji je proglašen i najboljim igračem na završenom prvenstvu mladih reprezentacija gdje je i kapiten Španije. Cifra je bila smiješna u odnosu na kvalitet i potencijal, 25 miliona eura.
I tako su krenule prijateljske utakmice gdje smo pokazali već neke naznake promjene u sistemu igre. Imali smo tu nesreću da je jedan od naših najboljih igrača, Javi Martinez bio povrijeđen, tako da je Lahm, inače jedan od najboljih, ako ne i najbolji desni bek svijeta prebačen u sredinu, na poziciji zadnjeg veznog, da bi desni bek bio Rafinha za kojeg su mnogi govorili da napušta Bayern. Zanimljivo je da taj isti Rafinha nije imao mjesta u Genoa u Italiji. Kritike su počele sa svih strana, a pogledajte samo hrabrost Pep-a da stavi jednog Lahm-a, kapitena Bayern-a, kapitena Elf-a sa prirodne pozicije u vezni red. Imaš najboljeg na svijetu na desnom beku, ali ne, ti vidiš da je on još korisniji na drugoj poziciji. Samim rizikom i hrabrosti Pep mi se odmah svidio. Takvu drskost imaju samo najbolji, a on je jedan od, ako ne i najbolji na svijetu.
I kao što sam već napisao krenule su prijateljske utakmice. Svi se sjećamo sjajne asistencije Thiaga u prvom nastupu za Bayern gdje je pronašao Ribery-a sa 40-tak metara. Već tada je pokazivao o kakvom se pojačanju radi. Igralo se sa Gotze-om u napadu, pa sa Muller-om, mnogo rotacija i svi smo bili u čudo što se to dešava.
I tako smo došli do superkup-a Njemačke gdje smo odigrali dobru napadačku utakmicu ali u defanzivi smo imali mnogo problema. Izgubili smo tu utakmicu od BvB-a sa 4:2 i mnogi su počeli da pljuju po Bayern-u, po treneru, po igračima. Pep je hladno nakon utakmica rekao da je zadovoljan sa igrom. Nije ni spomenuo taj trofej jer je isključivo gledao na igru.
Sezonu u Bundesligi smo otvorili sa Gladbachom gdje smo pobijedili sa 31. Uslijedila je utakmica sa Frakfurtom i Nurnbergom gdje smo također uzeli tri boda. Igrali smo dosta promjenljivo. Stvarali smo u par navrata odlične prilike, ali izgledali smo ponekad bezopasno. Pravi primjer toga smo vidjeli u utakmici protiv Freiburg-a. Vodili smo sa 1:0 i jednostavno smo stali, igrači nisu napadali nego su se povukli. Kazna je uslijedila u 86 minuti kada Hofler pogađa za 1:1. To isto kolo BvB je pobijedio sa šest postignuta gola, gorilo je na forumu, pljuvanja je bila sa svih strana. Ja sam bio zaista ljut, rekao sam da neki postižu šest golova dok neki samo jedan, ali sam također rekao da treba vremena Pep-u da sve to odradi kako je i zamislio.
Poslije Freiburga i kiksa uslijedio je Superkup sa Chelsea-om. Češka, Eden Arena, sudija po mjeri vremenskim uslovima Jonas Eriksson (Švedska) i malo više od 17.000 gledatelja gdje je Schickeri-a dominirala sa pjesmom. Ušli smo u utakmicu dosta dobro, imali smo incijativu nakon čega Torres zabija za 1:0. Šok, nevjerica na licima naših igrača no podrška sa tribina i Pep-ova motivacija nisu prestajali. Uslijedilo je poluvrijeme i Bayern je na toj utakmici izgledao dobro ali bez nekih pravih prilika. Početak drugog poluvremena kao iz snova, Ribery šutria i zabija za 1:1. Tada smo očekivali preokret ali Chelsea na čelu sa Mourinho-m doktorom za odbranu je igrao odličnu. 85 minuta i start Ramires-a nad Gotze-om poslje čega je Mario biti odsutan mjesec dana. Potpuno opravdan crveni karton i tako smo ušli u produžetke. Svi smo mislili da ćemo to lahko riješiti u produžecima ali Mourinho i čvrsta igra Chelsea su rezultirali ne samo održavanje 1:1, nego i sjajne kontre nakon čega Hazard pogađa za 2:1. Opet šok na licima igrača, pjesma se i dalje orila sa tribina. 121 minuta, slobodan udarac, lopta dolazi do Dante-a koja se nekako odbija do Javi Martinez-a koji pogađa za 2:2. Odmah nakon gola su uslijedili jedanaesterci. Zanimljivo je da je Mourinho na toj utakmici ukazivao navijačima Chelsea da bodre svoj tim pokazajući rukom na Schickeri-u koja je to radila čitavu utakmicu. Igrači su fokusirani, koncentrisani kod Chelsea i onda kamera pokazuje igrače Bayern-a koji se smiju, da, smiju se. Pep je navodno rekao da uzmu loptu i da zabiju i to je to. I tako je i bilo. Svi naši igrači su postigli gol, Shaqiri posljednji, a kod Chelsea je Lukaku promašio, tj. Neuer je odbranio. Uzeli smo taj prvi trofej, prelijep osjećaj. Sjećam se tada izjava Michael Owen-a koji je rekao da je Neuer najboji golman na svijetu. Rekao je da je jedan penal rezultirao jednim trofejem. Dva penala su se mogla odbrani, Shaqiri kada je pucao i on je zabio, te Lukaku i Neuer je odbranio i da taj penal čini razlike. Pitali su ga za Iker-a na što je on odgovorio da je igrao s njim u timu i da zna o kakvom je golmanu riječ. Lijepo je kada jedan Englez kaže za Nijemca da je najbolji.
Uslijedio je Hannover, Schalke i Wolfsburg gdje smo pobjeđivali. Zatim je uslijedio Leverkusen koji je imao nevjerovatno raspoloženog Bernd Leno-a. Momak je svašta branio i radi njega su uzeli taj bod. Promašivali smo sve i svašta, posebno Muller. Od tog kiksa u Bundesligi uslijedili su same pobjede i to protiv Mainz-a, Herthe, Hoffenheim-a, Augsburga, Dortmund-a, Braunschweig-a, Bremen-a te Hsv-a.
Posebno bi izdvojio utakmicu protiv Dortmund-a koja pokazuje upravo ono što sam ranije naveo kod Pep-a, a to su rotacije. Prvo poluvrijeme završava sa 0:0. U drugom poluvremenu Pep ubacuje Gotze-a umjesto Mandžukića, gdje Gotze pogađa za 1:0. Zatim slijedi ulazak Thiaga umjesto Boateng koji je imao žuti karton i još dva manja prekršaja gdje dolazi do rotacije. Thiago u vezni red a Javi Martinez na stopera. Thiago asistira do Robben-a koji pogađa za 2:0. Uslijedila je treća zamjena i rotacija. Van Buyten ulazi umjesto Rafinhe gdje Buyten igra stopera, Lahm iz veznog reda na desni bok a Javi sa stopera opet u vezni red. Lahm asistira i Muller pogađa za 3:0. Utakmica koja je pokazala potpuni potpis Pep-ove zamisli u igri Bayern Munchen-a.
U kupu smo pobijedili Rehden-a, zatim Hannover-a i Augsburga.
Što se tiče Lige prvaka, šest utakmica, pet pobjeda i jedan poraz. Pokazali smo pravu snagu protiv City-a u Engleskoj gdje se nisu sastali sa loptom do 75 minute. Aguera izazi u 70 minuti a prije toga je imao 6 ili 7 dodira sa loptom. Naravno stadion u Manchester-u nije bio ispunjen do posljednjeg mjesta.
Allianz Arena je na svim utakmicama bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Nebitno koja ekipa dolazi u Munchen maksimalna podrška je uvijek prisutna.
Završilo je i Svjetsko klubsko takmičenje koje smo osvojili. Pobijedili smo Guangzhou u polufinalu sa 3:0, te Raja Casablancu u finalu sa 2:0. Schickeri-a je došla i na te utakmice. Kakve imamo samo ultrase, hvala Bogu na ekipi, našim navijačima, upravi, svemu.
Što se tiče igrača:
Neuer je odigrao odličan prvi dio sezone. Imao je svojih standarnih grešaka sa ispucavanjima i izletanjima ali opet je pokazao da je trenutno broj jedan na svijetu.
Lahm iako na neprirodnoj poziciji ipak je takva klasa da je postala za veoma kratki vremenski period prirodna. Odličan učinak, malo slabije izdanje nakon pauze od povrede.
Rafinha je sve iznenadio i opravdao je ukazano povjerenje od Pep-a. Defanzivno odličan, malo slabije ofanzivno.
Alaba je upravo obratno od Rafinhe. Defanzivno slabiji a ofanzivno uz kombinaciju Ribery-a ubitačan na toj lijevoj strani.
Dante je imao par kikseva koje mora smanjiti u drugom dijelu sezone.
Boateng je izrastao u prvog stopera Bayern-a, ali i on, baš kao i Dante mora smanjiti broj grešaka u drugom dijelu sezone.
Van Buyten i više nego konkretan kada je dobijao priliku.
Contento definitivno najslabija karika u Bayern-u.
Kirchoff dobar za ono vrijeme gdje je dobijao priliku. Mislim da će ići na posudbu u Schalke.
Javi Martinez više povrijeđen nego što je bio spreman za igru. Nadam se da će u drugom dijelu sezone biti na 100%, jer sa zdravim Javi-em možemo do kraja.
Bastian Schweisteiger, general, povrede su ga udaljile sa terene, ali za njega važi isto ono što i za Javi-a. Samo sa zdravim i spremnim generalom mi možemo daleko doći.
Thiago je također imao problema sa povredama. Taman se počeo navikavati na Bayern kada je uslijedila ova pauza. Mora smanjiti pogrešne pasove jer igra na odgovornoj poziciji. Pep mu mnogo vjeruje, zato je i rekao da mu je potreban Thiago na početku sezone.
Ribery igra odličnu sezonu. Previše ulazi u driblinge iako ih većinom dobija radi zlatne lopte. Jedva čekam da prođe to glasanje da postane onaj stari dobri Ribery. Iako solira nekad opet je napredovao što se tiče golova i asistencija u odnosu na prošlu sezonu gdje smo sve uzeli.
Robben je do nesretne povrede bio možda i naš najboji igrač. Čovjek je dominirao na terenu i možemo biti zaista sretni što ga imamo u ekipi.
Gotze se dosta mučio sa povredama, pomalo je nevidljiv na terenu ali opet zabija i dijeli asistencije.
Muller zabija, asistira ali nestaje mnogo puta u toku neke utakmice. Mislim da će njemu najbolje doći ova pauza jer je vidno umoran što se odražava na njegovu igru.
Kroos, šta reći o momku koji pogađa trepavicu saigrača sa 50 metara. Alfa i omega ovog Bayern-a, preuzeo je ulogu vođe nakon povrede Bastiana i to je odlično uradio. Pep mu mnogo vjeruje što i pokazuje činjenica da ga najmanje rotira. Nema veliki broj asistencija i golova ali on je taj čovjek koji otvara priliku drugima da asistiraju. Kritizirao sam ga često, sasvim opravdano jer ovo je onaj Kroos kojeg smo svi željeli gledali u Bayernu, naš novi general što se igre tiče.
Shaqiri je odličan igrač. Imao je tu nesreću da se povrijedi baš u vrijeme Arjena jer bi sigurno dobijao veću minutažu. Ima tu lucidnost, pas, tehniku, zaista jedan od igrača koji će biti temelj budućeg Bayern-a.
Mandžo je borben kao i svake sezone. Tehnički je slabiji igrač u odnosu na druge osim Muller-a gdje su u egalu ali opet su njegovo zalaganje i borbenost potrebni ovakvom Bayern-u. Mnogi imaju svog razbijača u vezno redu mi u napadu i po tome se razlikujemo od mnogih.
Pizarro je odigrao i više nego solidno kada je ulazio sa klupe.
Što se tiče Pep Guardiole. U Bayern-u je tek nekoliko mjeseci a već je uzeo dva trofeja. I nakon mnogo kritika ipak možemo slobodno reći da smo dobili genijalca na klupi. Čovjek koji je nezadovoljan iako se pobjeđuje zaslužuje svakako pohvale. Kralj rotacija na jednoj utakmici, mijenja dosta igrača u toku jedne utakmice, tako da vidimo naše bekove na pozicijizadnjeg veznog u jednom meču. Ovdje mislim posebno na Alabu. Pas igra se mnogo popravila, igrači sve više shvataju zamisli Pep-a koje sprovode na terenu. Mislim da ćemo kako vrijeme bude odmicalo biti sve bolji i bolji. Dobili smo trenera koji je uspio popraviti i onako jak Bayern.
Što se tiče drugog dijela sezone. Mislim da možemo mnogo rotirati u Bundesligi jer imamo lijepu bodovnu prednost. Kup će biti zanimljiv, dobili smo Hsv-a sa kojim igramo u gostima.
Što se tiče Lige prvaka, dobili smo najtežeg mogućeg protivnika. Arsenal je ekipa koja se ne smije podcijeniti, ekipa koja igra jako dopadljiv fudbal. Mislim da je prednost što igramo prvu utakmicu u Engleskoj, tako da imamo u slučaj slabijeg rezultata, ne daj Bože, priliku da sve to popravimo u Munchen-u. Sezona koja mnogo podsjeća na prošlu sezonu i ako želiš osvojiti Ligu prvaka onda moraš pobjeđivati i najbolje ekipe, a svakako da je Arsenal jedna od najboljih.
Nadam se da vam neće biti lijeno čitati iako sam siguran da će ovo svaki navijač i simpatizer Bayern-a pročitati. Također očekujem vašu analizu na prvi dio sezone. Odlučio sam da dam malo više pažnje Bundeslige i tom dijelu foruma, te nba, ostalo me trenutno ne zanima što se samog pisanja tiče.