Liga BiH u malom nogometu/fudbalu

badblueboylivno
Kontakt:

Re: Liga BiH u malom nogometu/fudbalu

Post Postao/la badblueboylivno » 08 maj 2014, 23:45

AnelZ je napisao/la:Znaci mogu se nadati da cu gledati ove godine napokon UEFA Futsal cup u Sarajevu. Nadam se da ce Centar se prijaviti za organizovanje preeliminarne ili glavne runde. Zapravo, uopste ne znam da li ce nas predstavnik igrati ove godine preeliminarnu rundu zbog dobrog rezultate ove sezone.
Šteta što UEFA ne pokrene pravu ligu prvaka i u futsalu, recimo 16 klubova u četiri skupine doma i vani, pa da imamo nekakvo europsko natjecanje i u BiH kroz cijelu jesen, mislim da bi imali što reći.
Hayley <3

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 09 maj 2014, 23:31

badblueboylivno je napisao/la:
AnelZ je napisao/la:Znaci mogu se nadati da cu gledati ove godine napokon UEFA Futsal cup u Sarajevu. Nadam se da ce Centar se prijaviti za organizovanje preeliminarne ili glavne runde. Zapravo, uopste ne znam da li ce nas predstavnik igrati ove godine preeliminarnu rundu zbog dobrog rezultate ove sezone.
Šteta što UEFA ne pokrene pravu ligu prvaka i u futsalu, recimo 16 klubova u četiri skupine doma i vani, pa da imamo nekakvo europsko natjecanje i u BiH kroz cijelu jesen, mislim da bi imali što reći.
Mislis da bi u takvom formatu LP BiH klubovi imali mjesta ? Odnosno bolje pitanje bi bilo da li bi BiH klubovi imali dovoljno finansijske potpore da izdrze takvo takmicenje. :?

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 10 maj 2014, 02:11

To je ja mislim glavni razlog zasto se jos uvijek UEFA Futsal cup igra u ovakvom formatu, jer je finansijski manje zahtjevno. UEFA definitivno treba malo da poradi na jos vecoj popularizaciji futsala po Evropi, mislim da bi im to bio pun pogodak.

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 10 maj 2014, 02:41

Mislim da UEFA to sve može isfinancirati, a sve radi popularizacije futsala, posebno u tri najjače financijski zemlje popularne petice (ENG, NJEM, FRA) i u Skandinaviji.

Ako imamo 16 klubova koji igraju po tri gostujuće utakmice, to je 48 utakmica. Neka se klubove pomogne za svaku gostujuću utakmicu sa po, recimo 10k eura (prijevoz + smještaj), to je 480k + 8 po 15k eura za četvrtfinale i isto tako final four, nekih 700k eura, za UEFA-u sitniš. Ako AFC može pomagati svaku ekipu u azijskoj Ligi prvaka http://en.wikipedia.org/wiki/AFC_Champi ... rize_money" onclick="window.open(this.href);return false; mogla bi i UEFA sa znatno manje novca pomoći futsal natjecanje.

Futsal Champions League, natjecanje aktivno 4-5 mjeseci, bi bilo odlična stvar, a interes bi sigurno porastao, čim su brendovi UEFA i Champions league u igri.
Hayley <3

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 10 maj 2014, 22:36

Glavni problem je (ne)popularnost futsala u Evropi, pa i generalno u svijetu. Postoji nekih 6-7 nacija koje posvecuju paznju ovome sportu ( Azerbejdzan, Kazahstan, Spanija, Italija, Portugal i Rusija). Ostatak nacija ima vrlo malo uspjesnih klubova koji svojom samostalnoscu nesto pokusavaju, tipa Ekonomac u Srbiji, Nacional u Hrvatskoj, Đer u Mađarskoj, a vidjeli smo i primjer našeg Tanga koji je bez ikakve pomoći došao do nestvarnog uspjeha.

Sa druge strane imamo zemlje poput Njemačke, nemaju ni jedan ozbiljniji futsal klub za vrh, Francuske, takođe, Velike Britanije ( glavni klub je napravljen od strane azerbejdžanskih studenata i iseljenika) koje minimalno ulažu u futsal i rezultati su u skladu sa njihovim ulaganjima. Sve su to veće zemlje u fudbalu. Upravo tu je i ključna razlika. Fudbal je milionima kilometara daleko od futsala, i nema šanse da se to popravi na bolje u korist petoparca.

UEFA zasigurno neće ući u projekat takve Lige Šampiona dok god ne budu imali nekih 15 gotovo ravnopravnih futsal klubova u Evropi, a trenutno ih je nekih 5-6 i dok god klubovi ne budu bili stabilniji finansijski.

Gledajući iz ugla naših klubova bolje je da ostane ovaj sistem. I sa takmičarske i sa finansijske strane. Da ne govorim sada cifre koliko Savez duguje Tangu za nastup u Evropi, iako oni pokusavaju da se operu od toga, ali za dva uspješna kruga kvalifikacija Tango je zaradio definitivno više nego što bi zaradio da se igra takav format.

Pun pogodak bi bio npr. kada bi sada Centar uspio nekako da izdejstvuje da se igra u Zetri ili na Skenderiji jedan krug kvalifikacija, ali opet daleko je isplativije igrati u gostima prva dva kruga.

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 10 maj 2014, 23:08

Apsolutno imaš pravo, ali mislim da bi to moglo uspjeti, pogotovo ako onakva rukometna liga prvaka funkcionira. Ne mora bit 16, neka bude osam, mislim da bi imalo odjeka kroz par godina i da bi poraslo. Izrazito zanimljiv i dinamičan sport, ali ovim sjevercima se mora ponuditi nešto, mora ih se privući nekako da bi se uključili i počeli ozbiljnije. A to može samo UEFA.
Hayley <3

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 10 maj 2014, 23:20

Po meni bi veći dobitak bio uvođenje nekog drugog po rangu takmičenja gdje bi mogli nastupati ostali klubovi. Ne moraš za primjer opet ići dalje od nas. Centar je protutnjao kroz sezonu, ali opet Tango je rame uz rame sa njima iako tabela to ne pokazuje, ali međusobni dueli su to svakako pokazali. Ovaj drugi tim sada nema Evropu.

Slična situacija je i u Španiji. Tamo je nakon regularnog dijela sezone Inter Movistar ako se ne varam na 10 razlike ostavio konkurente. I sada će u plej ofu neko izvisiti ili oni ili Barsa, a druga je bila Mursija. Inače sam i sam slab na Inter zbog najvećeg golmana svih vremena. :D

Ista stvar i u Rusiji. Ugra za koju igra i par reprezentativaca Rusije će izvisti jer protiv sebe ima vrhunsku ekipu Dinama. ...

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 10 maj 2014, 23:26

Teško drugo natjecanje, ne znam koliki bi bio interes osim iz tih par najjačih zemalja. Bolje sve u jednu. :D
Hayley <3

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 10 maj 2014, 23:30

Sa ulaskom svih klubova u jedinstveno takmičenje ovi mali ne bi imali šanse. Zato i jesam protiv toga. Kvalitetnije bi bilo, to apsolutno stoji, ali bi futsal u ovim zemljama koje se ionako kopraju izumruo, pa čak i našoj.

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 10 maj 2014, 23:43

Ja sam to zamišljao kao ligu od 16 klubova u četiri skupine.

Četiri najjače lige (RUS, ESP, ITA, POR) imaju po dva kluba i ne sudjeluju u preliminarnoj fazi - tamo igraju prvaci svih ostalih liga u jednom krugu koji bi se igrao turnirski kao dosad, a osam klubova bi se plasiralo u elitu. Svaki klub bi imao garantiranih šest utakmica u dužem razdoblju, a sigurno bi imali dva jaka kluba u svojoj grupi.

Iovako ionako je nerealno očekivati plasman našeg kluba (ili iz regije) na F4.
Hayley <3

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 05 jul 2014, 21:01

Evo ga :D

Preliminary round (26–31 August)
Group B: Baku United FC (ENG), MNK Centar Sarajevo (BIH)*, Malmö City FC (SWE), Gibraltar Scorpions FC (GIB)

Main round (30 September–5 October)
Group 5: KMF Ekonomac Kragujevac (SRB)*, Luparense C/5 (ITA), Athina '90 (GRE), Winner preliminary round Group B

*Hosts

Treba očekivati lagani prolaz prvog kruga, a u drugom jako, jako teško.
Hayley <3

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 05 jul 2014, 21:18

Ova preeliminarna runda treba da bude nesto kao jaci trening. Gibraltar bi trebao biti šala, dok predstavnik Švedske samo za nijansu bolji od njih. Eh, Englezi (ili njihovi imigranti) bi mogli da budu malo bolji test, no i tu zelim i moramo ostavriti laganu pobjedu ukoliko zelimo da nesto ostvarimo u glavnoj rundi.

I nije mi jasno zasto Grcka ne mora igrati preeliminarnu fazu... Ocigledno su imali bolje rezultate u proteklim godinama. Inace u glavnoj rundi ocekujem pobjedu protiv Grka, dok utakmice protiv Srba i Italijana ce biti pravo teskem, cak sta vise ocekujem vise od nase utakmice protiv Italijana nego Srba. Ako izvucemo 4 boda (sto nas moze odvesti dalje) bilo bi krajnje fantasticno. Ako je Tango prosle godine bio bolji od Iberia Star Tbilisi koji su samo sezonu prije toga igrali final four, postoji onda i nada da Centar moze do iznenadjenja.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 05 jul 2014, 21:30

Koeficijenti i ranking (nije mi jasan nacin na koji se racuna):

http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Dow ... WNLOAD.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 21 jul 2014, 21:47

AnelZ je napisao/la:Ova preeliminarna runda treba da bude nesto kao jaci trening. Gibraltar bi trebao biti šala, dok predstavnik Švedske samo za nijansu bolji od njih. Eh, Englezi (ili njihovi imigranti) bi mogli da budu malo bolji test, no i tu zelim i moramo ostavriti laganu pobjedu ukoliko zelimo da nesto ostvarimo u glavnoj rundi.

I nije mi jasno zasto Grcka ne mora igrati preeliminarnu fazu... Ocigledno su imali bolje rezultate u proteklim godinama. Inace u glavnoj rundi ocekujem pobjedu protiv Grka, dok utakmice protiv Srba i Italijana ce biti pravo teskem, cak sta vise ocekujem vise od nase utakmice protiv Italijana nego Srba. Ako izvucemo 4 boda (sto nas moze odvesti dalje) bilo bi krajnje fantasticno. Ako je Tango prosle godine bio bolji od Iberia Star Tbilisi koji su samo sezonu prije toga igrali final four, postoji onda i nada da Centar moze do iznenadjenja.
Samo što mislim da Centar nije jak kao Tango prošle sezone, a niti ima trenera kao što je imao Tango. Mada za nadati se da mogu do iznenađenja, ali teško.

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 28 avg 2014, 00:23

Preliminarna faza Futsal Cupa, skupina B
1. kolo
CENTAR SARAJEVO - Malmo City 7-1
Baku United - Gibraltar Scorpions 10-0

Zanimljivost: 0d svih klubova u natjecanju na UEFA-inom websiteu nema samo grba prvaka naše države. :oops:
Hayley <3

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 28 avg 2014, 00:48

Ja sam ovo upotpunosti zaboravio... Najvjerovatnije necu ni danas otici na utakmicu protiv ekipe iz Gibraltara, no definitivno planiram u subotu skoknuti do Mojmila i pogledati utakmicu protiv "Engleza" :)

Što se tice utakmice protiv Sveđana, sasvim ocekivan rezultat.

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 28 avg 2014, 21:30

Bruka i sramota za Sarajevo i 100 gledalaca danas. :oops:
Pa jbm mu mater ako im nije stalo da gledaju ostale, nek bar dodju da gledaju Centar. A bgm, sto da ne i Baku.

Danas rutinska pobjeda, u subotu protiv Bakua za prolaz, ali nisam pretjerano optimistican. :(

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 30 avg 2014, 22:38

Razne obaveze su me sprijecile da odem danas na utakmicu no nakon sto sam vidio da su protiv predstavnika Gibraltara primili 7 golova nisam bio ni previse optimistican.

Baku United 6-3 Centar

Na kraju, Centar je zavrsio grupu na drugom mjestu sto znaci da nazalost nisu prosli ni preeliminarnu fazu. Za mene je iskreno ovo sramota, pogotovo nakon proslogodisnjeg veoma dobrog nastupa od strane Tango...

Grupa B:

Baku United +23 9
Centar +6 6
Gibraltar Scorpions -13 1
Malmö City -16 1

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 30 avg 2014, 22:47

Zasluzeno upotpunosti. Baku je igrao cijeli turnir vrhunski fudbal.

JEdno je sigurno Džeka je htio da sa Tangovom ekipom uradi ono sto i oni. Medjutim tri stvari je previdio.

1.) Atmosfera u ekipi je smijesna u odnosu na ono sto je imao Tango.
2.) Muhamed Poričanin nema ni 5% znanja sto je imao Mirko Marvan.
3.) Nemaju u ekipi igrača kao što je Ognjen Erić.

Na zalost sasvim ocekivano.

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 24 sep 2014, 12:31

Ždrijeb 1. kola (1/8 finala) Kupa u futsalu:
Mostar Stari Grad - Seljak Livno
Zrinjski Mostar - Kaskada Gračanica
Glasinac Sokolac - Čelinac
Nevesinje - Sokrates Banja Luka
Bosna Kompred Tuzla - Centar Sarajevo
Galaktikosi Visoko - Tango Istočno Sarajevo
Brotnjo Čitluk - Leotar Trebinje
Sofić Konjic - Doboj
Hayley <3

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.