Najava: FK Krajina – NK Jedinstvo
Sutra će u Cazinu u sklopu posljednjeg kola u prvoj polusezoni Prve lige FBiH snage odmjeriti ekipe Krajine i Jedinstva. Krajiški derbi će vjerovatno popratiti do tri hiljade ljudi, pa se očekuje veliki spektakl, kako na tribinama tako i na terenu.
Prije dvije sedmice na Gradskom stadionu Krajina je igrala protiv Krajišnika, a već sutra igra jednu od najvažnijih domaćih utakmica ove sezone, i to protiv Jedinstva. Ukoliko Disciplinska komisija Krajini dodijeli tri boda iz utakmice protiv Krajišnika, sa novom pobjedom, ovaj put nad Jedinstvom, postali bi jesenji prvak, te bi tako najvjerovatnije osigurali nastavak borbe za prvo mjesto do kraja ove sezone.
Trenutna forma
U daleko boljoj formi u ovu utakmicu ulazi momčad Krajine, barem ako ćemo gledati na cijeli tok ove sezone. Oni trenutno zauzimaju šestu poziciju sa 22 osvojena boda, ali u slučaju da im se upiše pobjeda protiv Krajišnika, što će se najvjerovatnije i dogoditi, Krajina bi zauzela prvo mjesto i imala bi bod više od drugoplasirane Čapljine. Cazinjani ove sezone igraju sjajno u gostima, a kući su bodove ispustili samo protiv Iskre (0:0). To im daje za pravo da sebi dodijele epitet favorita u ovoj utakmici.
Krajina je u 13 utakmica ostvarila 6 pobjeda, 4 remija i samo 3 poraza, dok je s druge strane Jedinstvo dosta slabije, i trenutno sa utakmicom više imaju 18 osvojenih bodova i nalaze se na 13. poziciji. Bišćani su uz to jedna od tri najmanje uspješne ekipe na gostovanjima ove sezone.
Ono što je zanimljivo kod Krajine jeste da oni ove sezone igraju najmanje atraktivne utakmice. Prema sadašnjoj statistici od Krajine su samo dvije ekipe zabile manje golova, i to SAŠK i Unis. Krajina je mrežu protivnika ove sezone tresla 16 puta, ali poslije Krajišnika imaju najbolju odbranu u ligi. Na utakmicama Krajine smo dosad vidjeli samo 30 golova, dok ih je 47 postignuto kada je igralo Jedinstvo.
Što se tiče posljednjih pet utakmica, Krajina je na tri gostovanja osvojila jedan bod, dok su slavili u obje domaće utakmice, i to protiv Branitelja i Krajišnika (ukoliko ne računamo Krajišnik na listi posljednjih utakmica nalazi se Omladinac kojeg je Krajina pobijedila rezultatom 4:1). Krajina je u prošloj utakmici poražena od Orašja rezultatom 4:1.
Jedinstvo je u zadnjih pet utakmica slavilo protiv Čapljine i Unisa, dok su ih porazili Krajišnik i Orašje. U prošloj utakmici Podno borića su remizirali sa Iskrom (1:1).
Navijači pozivaju na korektan odnos i dobro navijanje
U subotu će Gradski stadion u Cazinu najvjerovatnije biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Kao i svake godine, derbi bi sa tribina trebale obilježiti navijačke skupine „Šejtani“ i „Sila Nebeska“ iz čijih redova pozivaju na fer i korektno navijanje. UN „Šejtani“ pozivaju sve navijače Krajine da im se pridruže u subotu u 12:00 kod fontane preko puta centra „IN“, odakle će krenuti prema stadionu.
Krajinini igrači također vjeruju u dobar rezultat. Za naš portal je govorio Amel Račić: „Očekujem tešku utakmicu jer je u pitanju krajiški derbi, a dolazi nam i tradicionalno neugodan gost – ekipa bihaćkog Jedinstva, koja u ovakvom utakmicama daje svoj maksimum. Što se tiče njihove igre, mislim da će igrati bunker i na polukontre. Siguran sam da će na taj način pokušati doći barem do boda. Ali, s obzirom na naš dosadašnji učinak i igru u tekućoj sezoni, mislim da Jedinstvo nema šta tražiti u Cazinu. Uz to, imamo i dodatan motiv jer bismo uz pobjedu postali jesenji prvaci“, rekao je Račić, te je dodao:
-„Igram u dobroj formi već cijelu polusezonu, posebno par zadnjih utakmica i mislim da mogu ponoviti igru koju sam pružio protiv Krajišnika. Dobro sam se snašao na ovoj poziciji koju mi je dodijelio trener, i igram sve bolje i bolje, iako to nije moja prirodna pozicija. Ukoliko mi trener ukaže šansu u subotu, i ako budem starter, daću sve od sebe da bodovi ostanu u Cazinu.“