Džanan Musa

Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,nerminh74

Tracy3McGrady
Kontakt:

Re: Džanan Musa

Post Postao/la Tracy3McGrady » 27 okt 2018, 20:05

kobe24 je napisao/la:
Tracy3McGrady je napisao/la: Nemoj ba Kobe zezati, dobar je Doncic i on će sigurno još napredovati. Snalazi se bolje nego što sam mislio u nba, ali ako fakat misliš da je Musu plafon trenutni Doncic, istog trena neka se vrati u evropu.
Pa Luka igra 30+ minuta i ima svu slobodu, dok nas Musa gdje zadnjih 3 minuta i dotakne 3x loptu. Sačekali da Musa zaigra barem 25 minuta pa ćemo onda porediti sve, ovo trenutno je nemoguće porediti, Luka je igracina a Musa niko i ništa po mnogima...
Ja ne mislim tako, poznavajući Musin karakter i radnu naviku i njegov talenat. Pišemo se aBd za 2-3 godine, bože zdravlja.
Kad sam napisao ovaj post, bio sam ubijedjen da ces mi replicirati. :mrgreen: Ti bas ne bi bio zadovoljan da Musa u svojoj trecoj ili cetvrtoj nba sezoni ima 20 ppg 6 rpg i 4 apg? :P

Sve ovo sto si ti napisao je ok i ja se slazem s tobom, ali covjek ne samo da se 'snalazi' tamo, vec doslovno dominira i vodi glavnu rijec na parketu. Iskreno, meni izgleda kao da je vec pet godina u nba. Cinjenica je da ima svu slobodu, ali sam je zasluzan za to i nije mu niko dao tolike minute tek onako, a to sto Dzanan nema ni minute takodjer je sam sebi kriv zbog toga. On ovakav bi u bilo kojoj ekipi igrao 20 minuta, jer je u stanju igrati gotovo podjednako kvalitetno na cetiri pozicije. Naravno, glavni razlog sto Musa ne igra je njegovo tijelo, ali eto i Kurucs je slicne konstitucije, pa se opet uspio izboriti za neke minute. Doncic je vec kompletan kosarkas, koji skoro da nema nijednog nedostatka. Da je malo brzi i eksplozivniji, ja bih se sad u zivot smio kladiti da ce u dogledno vrijeme biti all star nivo (iako sam musliman i ne kladim se, ali da pokusam biti ubjedljiviji :mrgreen: ). Medjutim, on i tu brzinu dobro kompenzuje mozgom i odlicnom kontrolom lopte, tako da je i bez toga taj all star nivo sasvim izvjestan. S druge strane, nas Musa trenutno ima mnogo stvari koje mora unaprijediti kako bi bio konkurentan na nba nivou. Zato i kazem, ja u njegovoj trecoj sezoni ocekujem da usavrsi sve sto treba i da pokaze svoj puni potencijal.

Trenutno je smijesno povlaciti bilo kakve paralele izmedju njih dvojice. Jedan je izdominirao eurobasket i euroligu, a drugi ni u aba ligi nije bio najbolji. Ok, sad cemo mi traziti izgovore u trenerima, u kompletnoj organizaciji ekipa u kojima su igrali, u tome da je Real stavio fokus na Luku, a Cedevita na Dzanana nije, ali sve su to jeftini izgovori. Ja sam dosad njih dvojicu ovdje 100x ko fol nesto uporedjivao i navlacio na Musin mlin, ali realno oni su trenutno neuporedivi. Dzanan treba maksimalno raditi da ostvari svoje ciljeve (u sto ja ne sumnjam), bez da se u bilo kom smislu uporedjuje sa drugim kosarkasima. Ja bih bio zadovoljan da tamo dostigne nivo jednog Gallinarija (milion puta spomenutog na ovoj temi), sto ne znaci da on ne moze vise od toga (prerano je prognozirati), a Doncic ce po svemu sudeci vec naredne sezone biti bolji kosarkas od njega.
Prije nego bilo šta napišem moram reći da se slažem sa tvojim postom.

E sad ti statsi jesu dobri kad ga imaš na fantasyu, ali da dominira ne bi se baš reklo. Gubi puno lopti, ekipa ne pobjedjuje sad nešto previše i to su odlični statsi, ali samo za njega. Za ekipu nema neke koristi previše.

Evo da te pitam, šta misliš kakve bi statse Musa imao da igra 30+ minuta i da ima ovakvu slobodu?

Ja mislim da bi bio negdje na 16/5/5, ali i sam znaš kako se tretira top pick a kako neko ko je 25+ ili druga runda.

Jokić je takođe loš bio na početku, Fournier pa i dokazani u evropi Mirza itd... A nećeš mi reci da Mirza ne bi imao 15pts da je igrao 30+ minuta i to u prvoj sezoni.

Da napomenem, Doncic je sila i svaka mu čast, ali činjenica da mu se poklopilo mnogo stvari. Vidjet ćemo kad Musa bude imao i približnu slobodu.
Anfernee "Penny" Hardaway #1

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 27 okt 2018, 21:47

Slobodu valjda zasluzis a nije zagarantovana.

filip13

Post Postao/la filip13 » 27 okt 2018, 22:05

lumani je napisao/la:Slobodu valjda zasluzis a nije zagarantovana.

da

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 27 okt 2018, 22:13

Musa, poput Wilta, treba igrati 48 minuta po meču. Zaslužio je to.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 27 okt 2018, 22:19

Tracy3McGrady je napisao/la: Prije nego bilo šta napišem moram reći da se slažem sa tvojim postom.

E sad ti statsi jesu dobri kad ga imaš na fantasyu, ali da dominira ne bi se baš reklo. Gubi puno lopti, ekipa ne pobjedjuje sad nešto previše i to su odlični statsi, ali samo za njega. Za ekipu nema neke koristi previše.

Evo da te pitam, šta misliš kakve bi statse Musa imao da igra 30+ minuta i da ima ovakvu slobodu?

Ja mislim da bi bio negdje na 16/5/5, ali i sam znaš kako se tretira top pick a kako neko ko je 25+ ili druga runda.

Jokić je takođe loš bio na početku, Fournier pa i dokazani u evropi Mirza itd... A nećeš mi reci da Mirza ne bi imao 15pts da je igrao 30+ minuta i to u prvoj sezoni.

Da napomenem, Doncic je sila i svaka mu čast, ali činjenica da mu se poklopilo mnogo stvari. Vidjet ćemo kad Musa bude imao i približnu slobodu.
Pa ne moze on sam pobjedjivati protivnicke ekipe. Ni Musina ekipa nije nista bolja (cak mislim da su trenutno na istom omjeru pobjeda i poraza), a on svejedno ne igra.

Slazem se da Dzanan nema ni priblizno isti status u ekipi, ali sve se to mora zasluziti. Naravno, Doncic je biran visoko na draftu od ekipe koja je imala u planu da ga odmah gurne u prvi plan, ali i to je on postigao iskljucivo svojom zaslugom. Niko Musi nije kriv sto nije bio jos dominantniji u Evropi i sto nije biran medju 10 pikova.

Da Musa ima 30+ minuta, vrlo moguce da bi imao 15-ak poena u prosjeku, ali mu trenutno te minute nijedna ekipa u ligi ne bi dala (za razliku od Luke, koji bi, garantujem zivotom, i u GSW-u imao 15-20 minuta). Zato se ne slazem s tobom da mu se bilo sta poklopilo, vec da je on ozbiljno kvalitetan i da bi ga svaka fransiza voljela imati u svom rosteru. Normalno, birala ga je ona kojoj je trenutno najpotrebniji. Sto se tice Mirze, vjerujem da bi imao 15 poena za 30 minuta u prosjeku, ali Netsi su u to vrijeme bili PO ekipa i oni jednostavno nisu imali vremena da cekaju jednog rukija da se razigra i adaptira na ligu.

Sva poenta ovoga sto ja pisem se ogleda u tome da je trenutno velika razlika u kvaliteti izmedju njih dvojice. Vremenom ce se ona sigurno smanjivati (jer Doncic ima manje prostora da napreduje), ali sam 99% siguran da Musa nikad nece biti bolji kosarkas od Luke. To ne znaci da on nece imati odlicnu karijeru u nba, ali Slovenac je jednostavno nesto sto se radja jednom u 15 godina.
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."

Tracy3McGrady
Kontakt:

Post Postao/la Tracy3McGrady » 27 okt 2018, 22:22

Monolog je napisao/la:Musa, poput Wilta, treba igrati 48 minuta po meču. Zaslužio je to.
Jako si duhovit monolože, naravno da je trebaš zaslužiti. Ali činjenica je da timovi automatski daju vecu minutažu top pickovima, zaslužili to oni ili ne, dok ovi kasniji se moraju dobro naučiti da bi dobili pravu priliku.

Ali pamtim vas sve, pišemo se za godinu dvije bože zdravlja...

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 27 okt 2018, 22:34

Musa trenutno ni u ABA ligi ne bi imao Donciceve brojke iz NBA, pod uslovom da imaju istu minutazu. Luka je jednostavno zreo igrac, vec sada u rangu najboljih Evropljana koji su otisli preko bare.

Eh sad, koji su Musini dometi - vidjecemo akoBogda. Na njemu je da ludo radi, a vrijeme ce pokazati.

Tracy3McGrady
Kontakt:

Post Postao/la Tracy3McGrady » 27 okt 2018, 22:37

Federer17 je napisao/la:Musa trenutno ni u ABA ligi ne bi imao Donciceve brojke iz NBA, pod uslovom da imaju istu minutazu. Luka je jednostavno zreo igrac, vec sada u rangu najboljih Evropljana koji su otisli preko bare.

Eh sad, koji su Musini dometi - vidjecemo akoBogda. Na njemu je da ludo radi, a vrijeme ce pokazati.
Doncic nije imao ovu statistiku u Realu, šta to znači da je nba lakši od eurolige?

Jednostavno mu je u Dallasu sve dopušteno i sve se vrti oko njega i tako da može napraviti ovakve brojke. Ali kad počne da pobjedjuje onda će te brojke imati još više važnosti.

filip13

Post Postao/la filip13 » 27 okt 2018, 22:42

Tracy3McGrady je napisao/la:
Federer17 je napisao/la:Musa trenutno ni u ABA ligi ne bi imao Donciceve brojke iz NBA, pod uslovom da imaju istu minutazu. Luka je jednostavno zreo igrac, vec sada u rangu najboljih Evropljana koji su otisli preko bare.

Doncic nije imao ovu statistiku u Realu, šta to znači da je nba lakši od eurolige?

Jednostavno mu je u Dallasu sve dopušteno i sve se vrti oko njega i tako da može napraviti ovakve brojke. Ali kad počne da pobjedjuje onda će te brojke imati još više važnosti.

u euroligi prosle sezone je igrao 9 minuta manje nego ove sezone u dallasu,logicno da je imao manje poena,3 prosjecno manje,1,5 skokova manje,vise asista,ponavljam ,za 9 minuta manje na parketu nego sad u mavsima

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 27 okt 2018, 22:45

Tracy3McGrady je napisao/la: Doncic nije imao ovu statistiku u Realu, šta to znači da je nba lakši od eurolige?

Nije, ali nece je zadrzati ni u NBA. Sto opet ne znaci da je los(iji) igrac. U Realu je imao takvu statistiku da je uspio pokupiti bruku nekakvih individualnih nagrada, nesto sto (vjerovatno) niko nikada nije uspio u tim godinama. (Ne da mi se provjeravati).

Ne znam zasto imas potrebu umanjivati njegove igre koje pruza i kvalitet u globalu, pripisivati to 'necemu', kad je to sve dobijeno na osnovu zasluga. Nesto ne vjerujem da bi mu u Dallasu tek tako dali prvu petorku, ovoliku minutazu, da na prvim treninzima/pripremnim utakmicama nije pokazao da je za to sposoban, citaj da je strasan igrac (sad vec ne potencijal).

filip13

Post Postao/la filip13 » 27 okt 2018, 23:05

doncic,iako ovo nije tema o njemu ali kad ga se stalno poredi s musom,ima potencijal a i prve tekme u nba to pokazuju,da postane najbolji evropski vanjski igrac svih vremena,musa ako dostigne nivo npr. kirilenka,turkoglua,diawa,puna saka brade

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 27 okt 2018, 23:14

ma ne treba ih porediti sa drugima.Dosta toga se mora obaviti da se bude Turkoglu, Kirilenko itd, itd.. Nikada nije bilo lakse trpati kao sada, 20ppg je kao normala a sve više igrača je na 30ppg.
Zadnja izmjena: lumani, dana/u 27 okt 2018, 23:33, ukupno mijenjano 1 put.

keno83
Kontakt:

Post Postao/la keno83 » 27 okt 2018, 23:24

I ja sam bio na tragu da je Musa bolji, jednostavno skontas da nije i tacka. Ovaj je vec sada jedan od najboljih igraca u Evropi, pa jeste li gledali i slusali negdje je bilo, da je i sam Dirk Nowitcki sjeban koliko je mali dobar i da ne moze da vjeruje. Jednostavno njevov je repertoar ubitacan, step back sut, trzaji, ulazi lijea i desna strana, preciznost, znaci savrsen igrac, dok sam od Muse puno vise ocekivao od onog prvenstva, posebno na repertoaru, te neke finte na sut nikako ne radi, npr sut iz trka, step back sutevi, uvijek isto radi kad dobije loptu izvuce se par metara od linije za 3, i ide jedan na jedan, umjesto da recimo odmah kad primi loptu, podje par koraka naprijed i vrati se jedan nazad i suta i slicno, imao bi puno vise prostora, a ne ovako uvijek polagano i na postavljenu odbranu. Ali eto valjda prosiri taj repertoar i krene vise koristit skok sut

anonymousHD
Kontakt:

Post Postao/la anonymousHD » 27 okt 2018, 23:56

Ispade Dončić od Reala, pa sve do NBA ima neku štelu, neko ga gura.
Pa sve što sada ima, sve je to zaslužio, svojim igrama, niko mu to nije poklonio. Musa izdominirao ono EP, digli ga svi u nebo, a poslije toga nije imao 3 dobre utakmice. Dončić godinama igra na visokom nivou, a prošle sezone je bio glavni igrač Real Madrida i Slovenije (uz Dragića).

Ovaj priča o brojkama, kako ekipa od toga nema ništa, šta to uopšte znači? Je li on kriv što Wes ili JJ ne mogu da pogode bazen?

Dončić je odigrao ovih 5 utakmica, kao da je u ligi već par godina i ti dođeš i kažeš ima izgubljenih lopti, šta to treba rookie od 19 godina da ima brojke kao LBJ? Pa ni LBJ nije imao brojke kao Luka Dončić u svojoj prvoj godini (nakon 5 utakmica :mrgreen: ). Momak je sinoć protiv Raptorsa imao 22 poena, protiv Kawhija. Nije to baš lako, pogotovo za dijete od 19 godina.

Sve ja vas shvatam, guramo svoje, hoćemo da oni budu najbolji, ali treba biti realan. Niko ne dobije ništa onako, već sve zaradiš, a tako treba i Musa. 30 minuta u NBA ne dobiješ na poklon, već to zaradiš.

Musi su svi govorili da ostane u Europi, da se napuca, da odigra ozbiljnu košarku, a on nije slušao i ispalio se i naravno da će sjediti na klupi, jer treba biti realan i reći da još nije kalibar za NBA, pogotovo njegova fizička sprema. I ispalio se upravo radi ovoga Dončić vs Musa, da svima dokaže da je na njegovom levelu, ali je trebao gledati sebe, trebao je ostati godinu dvije, igrati Euroligu i onda otići, iskustvo bi mu dobro došlo.

hz1987
Kontakt:

Post Postao/la hz1987 » 28 okt 2018, 01:06

anonymousHD je napisao/la:Ispade Dončić od Reala, pa sve do NBA ima neku štelu, neko ga gura.
Pa sve što sada ima, sve je to zaslužio, svojim igrama, niko mu to nije poklonio. Musa izdominirao ono EP, digli ga svi u nebo, a poslije toga nije imao 3 dobre utakmice. Dončić godinama igra na visokom nivou, a prošle sezone je bio glavni igrač Real Madrida i Slovenije (uz Dragića).

Ovaj priča o brojkama, kako ekipa od toga nema ništa, šta to uopšte znači? Je li on kriv što Wes ili JJ ne mogu da pogode bazen?

Dončić je odigrao ovih 5 utakmica, kao da je u ligi već par godina i ti dođeš i kažeš ima izgubljenih lopti, šta to treba rookie od 19 godina da ima brojke kao LBJ? Pa ni LBJ nije imao brojke kao Luka Dončić u svojoj prvoj godini (nakon 5 utakmica :mrgreen: ). Momak je sinoć protiv Raptorsa imao 22 poena, protiv Kawhija. Nije to baš lako, pogotovo za dijete od 19 godina.

Sve ja vas shvatam, guramo svoje, hoćemo da oni budu najbolji, ali treba biti realan. Niko ne dobije ništa onako, već sve zaradiš, a tako treba i Musa. 30 minuta u NBA ne dobiješ na poklon, već to zaradiš.

Musi su svi govorili da ostane u Europi, da se napuca, da odigra ozbiljnu košarku, a on nije slušao i ispalio se i naravno da će sjediti na klupi, jer treba biti realan i reći da još nije kalibar za NBA, pogotovo njegova fizička sprema. I ispalio se upravo radi ovoga Dončić vs Musa, da svima dokaže da je na njegovom levelu, ali je trebao gledati sebe, trebao je ostati godinu dvije, igrati Euroligu i onda otići, iskustvo bi mu dobro došlo.
bio je teletovic u euroligi godinama, dosao kao zreo igrac i vrlo slicno je vrijeme provodio na klupi kao i musa sada. cak je u mnogim utakmicama bio van rostera. teletovic je u prvo sezoni 9min skupio u 53 utakmice, 1/3 ga nije bilo u rosteru, drugu trecinu je presjedio, a prvih 20 utakmica nije prebacio 6min na terenu.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 28 okt 2018, 01:30

Moglo bi to biti i tacno da je otisao zbog tog rivalstva, oni koji znaju Dzanana znaju da on kad izadje na parket misli da je bolji kosarkas od Jamesa a ne Luke.
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

babino
Kontakt:

Post Postao/la babino » 28 okt 2018, 01:39

znam samo da bi mi sad svrsavali da musa ima doncicevu igru i statistiku. sve trenutne komparacije su smijesne.
kamo srece da musa i za 2-3 godine dodje na taj nivo i trebamo mu drzat fige da to ostvari.

znam samo da ove sezone necu cekati tekme netsa da ga gledam kako skace na svaki kos saigraca kao sto evo budala, a rekao sam sebi da necu, cekam nurkica hehe

filip13

Post Postao/la filip13 » 28 okt 2018, 07:53

lumani je napisao/la:ma ne treba ih porediti sa drugima.Dosta toga se mora obaviti da se bude Turkoglu, Kirilenko itd, itd.. Nikada nije bilo lakse trpati kao sada, 20ppg je kao normala a sve više igrača je na 30ppg.

Polako,tek je pocetak sezone,pasce ti prosjeci

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 28 okt 2018, 09:04

filip13 je napisao/la:
lumani je napisao/la:ma ne treba ih porediti sa drugima.Dosta toga se mora obaviti da se bude Turkoglu, Kirilenko itd, itd.. Nikada nije bilo lakse trpati kao sada, 20ppg je kao normala a sve više igrača je na 30ppg.

Polako,tek je pocetak sezone,pasce ti prosjeci

Pojedinci hoće, ali ima i onih koji će više trpati..Ipak je lakše više otvorenih suteva, svaki igrač je u stanju da zabije 20,kada se sjetim Millera prije morao je 7 blokova da zaobiđe da dođe do shuta.

gazijabih
Kontakt:

Post Postao/la gazijabih » 28 okt 2018, 10:40

Polako, polako.
NBA ima jedno nepisano obavezujuće pravilo koje se striktno poštuje kako se ne bi degradirao DRAFT i procjene igrača. Reference igrača sa drafta na početku sezone garantuju minute, slobodu i trenerovu podršku, jer se mora pružiti prilika i opravdati broj na draftu i time opravdalo da je DRAFT jedino mjerilo za stvarni kvalitet procjene igrača. Govorim o prvih 5 pickova, a prvih 10 dobija tu priliku za dokazivanjem, što se može vidjeti i sa liste statistike sa uvoda sezone. Ako neko misli da Brooklyn nije ispoštovao zahtjev Muse, grdno se vara. Po meni je Brooklyn iskazao nevjerovatno povjerenje u Musu. Pa da seciramo stanje u prvih 5-6 utakmica:

01. Deandre Ayton (16.3pts, 10.8reb, 1.0blk)
02. Marvin Bagley III (13.7pt, 7.2reb, 1.2blk)
03. Luka Doncic (19.6pts, 6.2reb, 3.8ast)
04. Jaren Jackson Jr.(14.8pts, 6.5pts, 13.reb)
05. Trae Young (21.5pts, 3.5reb, 7.5ast)
06. Mohamed Bamba (5.5pts, 5.2reb, 1.5blk)
07. Wendell Carter Jr. (6.6pts, 5.0reb, 1.8blk)
08. Collin Sexton (11.2pts, 1.8reb, 2.2ast)
09. Kevin Knox (9.3pts, 2.0reb)
10. Mikal Bridges (4.3pts, 1.3reb, 0.8ast)

14. Michael Porter Jr. (nije odigrao ni minute) - Musa bio u kampu Denvera
18. Lonnie Walker IV (nije odigrao ni minute) - Musa bio u kampu San Antonia
21. Grayson Allen (3.7pts, 0.3reb) - Musa bio u kampu Utah
23. Aaron Holiday (0.8pts, 0.3reb, 0.5ast) - Musa bio u kampu Indiane
24. Anfernee Simons (nije odigrao ni minute) - Musa bio u kampu Portlanda
29. Dzanan Musa (2.0pts, 1.0reb, 0.5ast)

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: CAZIN, costacurta08, Lekqqq1921, MElloo i 28 gostiju.