Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Centre forward
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Centre forward » 10 nov 2023, 15:06

Mentalitet ljudi, te nemamo ništa svoje iskreno. I ono malo što imamo, upitne je kvalitete.

Sami smo sebi krivi, kakve smo gigante uništili. Eto danas recimo 50 godina od osnivanja TAS-a u Vogošći. Toliko su nam vjerovali, te naš industrijski standard, da se Cady za cijelu Evropu proizvodio isključivo u Vogošći!!

Mozda je i ponajgori uvozni lobi. Bošnjo je najjeftinija roba na svijetu, prod'o bi se za jako malo, i onda kumulativno dobiješ da mi ekonomiju nemamo skoro nikako, realno.

Da se ne lažemo, da nema silnih milijardi od dijaspore, što direktno, što kroz kupovinu, mi bi legli za 7 dana. Mi nismo banana, mi smo karton banana država.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

denimb
Kontakt:

Post Postao/la denimb » 10 nov 2023, 17:24

numanumaye22 je napisao/la:
10 nov 2023, 14:45
kraljttbvb je napisao/la:
09 nov 2023, 18:28
Neki dan sam negdje pročitao status na fazon: Uvedite više predmet "Postavljanje/uklapanje sahtova u asfalt", na gradjevinski fakultet.

I preksinoc se isključim sa auto puta kod Vlakova. Put od auto puta do Mostarskog raskršća ima 20-ak sahtova koje su "stručnjaci" stavili tacno kuda prolaze tockovi.

Ili ih nisu odmah postavili kako treba ili su im potonuli, ali bi dijete od 10 godina ono bolje skontalo. Da su ih bar stavili na sred trake, pa da predjes preko njega, ne moraju ga baš pod tockove stavljati...
Ne znam do cega je, ali i u Njemackoj isto ima dosta sahtova gdje tacno prolaze tockovi i nisu toliko uklopljeni u asfalt.
Do vanzemaljaca buraz, dolaze dok mi spavamo i jebu nam sahtove, jedne dizu, druge spustaju, samo da sjebemo tockove....pa **** te otac jesi li imao fiziku u skoli!!!

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 10 nov 2023, 17:44

Centre forward je napisao/la:
10 nov 2023, 15:06
Mentalitet ljudi, te nemamo ništa svoje iskreno. I ono malo što imamo, upitne je kvalitete.

Sami smo sebi krivi, kakve smo gigante uništili. Eto danas recimo 50 godina od osnivanja TAS-a u Vogošći. Toliko su nam vjerovali, te naš industrijski standard, da se Cady za cijelu Evropu proizvodio isključivo u Vogošći!!

Mozda je i ponajgori uvozni lobi. Bošnjo je najjeftinija roba na svijetu, prod'o bi se za jako malo, i onda kumulativno dobiješ da mi ekonomiju nemamo skoro nikako, realno.

Da se ne lažemo, da nema silnih milijardi od dijaspore, što direktno, što kroz kupovinu, mi bi legli za 7 dana. Mi nismo banana, mi smo karton banana država.
Puno je problema prisutno na ovu temu, ali svakako da je najvise do nas samih. Tipa evo mlijeko u Bingu drugo najprodavanije mlijeko je ono MIZO smlatina, prvo to uopste nije mlijeko nego mlijecni napitak miks vode i mlijecnog praha, drugo uvozno iz faking Madarske, ali je skoro uvijek najjeftinije i zato ga narod grabi. A nedo Bog neko domace mlijeko kupit skuplje za 10-20kf, i ono sto je najbitnije bar je mlijeko koliko toliko.

Druga stvar je i do trgovackih lanaca. Ja shvatam da ce Konzum, Tropic forsirati prodaju artikala iz susjednih zemalja, ali da yebeni Bingas u mom gradu vodu od pet litara nema domacu neku nego tusi Janu ili Aqua Viviu ne ovu iz Zvornika nego bas iz Srbije e to mi je fenomen.

Sto je najzalosnije opet koliko toliko imamo konkretnih solidnih proizvodnih supstituta za svakodnevnu upotrebu, ali dzaba slaba promocija, slaba svijest naroda…
Tako blizu, a tako daleko.

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 10 nov 2023, 17:45

:urnebes:
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

Judd
Kontakt:

Post Postao/la Judd » 10 nov 2023, 18:18

H8Z7 je napisao/la:
09 nov 2023, 22:48
Asteriks je napisao/la:
09 nov 2023, 16:21
Izvjestaj EU komisije o BiH za 2023., izmedju ostalog kaze...
slika
- Bosnia and Herzegovina made no progress in harmonising rural development programmes and support measures;
- No progress was noted on quality policy. The legal framework still needs to be improved and harmonised with the relevant EU acquis and a clear distribution of competences in this area is needed;
- There was no progress on organic farming;
- In the area of general food safety, food safety rules and specific rules for feed, no progress was made in improving the current system to fulfil the public and animal health requirements for the export of bovine, ovine and caprine meat. This means the authorities still cannot reliably certify the necessary animal health statements contained in the certificate for the export of fresh meat and meat products to the EU market;
- No progress was made on veterinary policy and substantial work is still necessary on the control, prevention and eradication of communicable animal diseases;
- No progress was made concerning the placing on the market of food, feed and animal byproducts. Bosnia and Herzegovina’s food and feed control system is not yet aligned with the EU acquis.
Strasno kakvi debili vode ovu zemlju. Somalija bi bolje iskoristila priliku.
Da mi je završiti fakulet i pobjeći odavde rodio bih se. Hladno idu na proteste za Palestinu a da se izborimo za naš kvalitet života i općenito protesti za napredak ma jok daj nam Zadrugu (valjda sad se Elita zove, Bože sačuvaj).
Evo kako biti tik toker, čast pobjednicima.
Pa imali smo izbore, eto izborio si se za novu vlast. I šta si dobio? Kako zamišljaš tu borbu za bolji kvalitet života?
Ceri mi se u facu a ja njega pitam!

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 10 nov 2023, 18:23

Judd je napisao/la:
10 nov 2023, 18:18
H8Z7 je napisao/la:
Asteriks je napisao/la:
09 nov 2023, 16:21
Izvjestaj EU komisije o BiH za 2023., izmedju ostalog kaze...
slika

Strasno kakvi debili vode ovu zemlju. Somalija bi bolje iskoristila priliku.
Da mi je završiti fakulet i pobjeći odavde rodio bih se. Hladno idu na proteste za Palestinu a da se izborimo za naš kvalitet života i općenito protesti za napredak ma jok daj nam Zadrugu (valjda sad se Elita zove, Bože sačuvaj).
Pa imali smo izbore, eto izborio si se za novu vlast. I šta si dobio? Kako zamišljaš tu borbu za bolji kvalitet života?
Čuj šta si dobio ljudi prije 7-8 mjeseci napravili vlast na državnom nivou i to u ovom sistemu dobro znaš da nije moguće dok svi ne budemo na istoj strani.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 10 nov 2023, 18:38

Ma nije samo ni do vlasti brate
Prvo kreni od sebe, pa ukucana, komsilikua…
Koliko kjudi samo baca smece po ulicama i po rijekama
Pa eto te proteste vise ljudi izadje za Palestinu nego za nas same
Pogledaj sta rade za onu curu sto je ubi divljak
Prave se ludi kao policija nema veze
Treba im svima **** mater
Sudijama , tuziocima i tako tim pogotovo
Ima milion stvari koje moramo popraviti
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 10 nov 2023, 18:57

Judd je napisao/la:
Pomaci mogu biti vidljivi tek nakon par godina. Ova baruština nije stvorena preko noći, već je zaostavština ranijih vlada.

Ne radi se ovdje o par problema, već o masi oblasti gdje je potreban nagli zaokret.

Pored gore navedenog stagniranja u segmentu poljoprivrede, kontrole hrane i slično, potrebna je intverncija u oblasti elektronskih javnih nabavki itd. Onda, tek smo u ranoj fazi u segmentu poduzetništva i industrijske politike, pa potrebna je usklađenost trzišta rada i obrazovanja etc.

Ovaj izvještaj EU komisije je pokazao da trebamo razdrmat skoro svaki segment. Da bi išao ka blagostanju, trebaš vladavinu prava, a to je put kroz usvajanje seta zakona, provođenje reformi te ispunjavanje ciljeva koji su pred nas postavljeni. Tek tada se stvara pogodno okruženje u kojem se mijenja mentalitet većeg dijela društva.

Izvještaj je pokazao da dosadašnji politički lelemudani nisu radili u korist naroda. Neuređeno stanje odgovara "elitama" jer nema kontrole za njihova žongliranja.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 10 nov 2023, 19:01, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 10 nov 2023, 19:01

Asteriks je napisao/la:
10 nov 2023, 18:57
Judd je napisao/la:
Pomaci mogu biti vidljivi tek nakon par godina. Ova baruština nije stvorena preko noći, već je zaostavština ranijih vlada.

Ne radi se ovdje o par problema, već o masi oblasti gdje je potreban nagli zaokret.

Pored gore navedenog stagniranja u segmentu poljoprivrede, kontrole hrane i slično, potrebna je intverncija u oblasti elektronskih javnih nabavki itd. Onda, tek smo u ranoj fazi u segmentu poduzetništva i industrijske politike, pa potrebna je usklađenost trzišta rada i obrazovanja etc.

Ovaj izvještaj EU komisije je pokazao da trebamo razdrmat skoro svaki segment. Da bi išao ka blagostanju, trebaš vladavinu prava, a to je put kroz usvajanje seta zakona, provođenje reformi te ispunjavanje ciljeva koji su pred nas postavljeni. Tek tada se stvara pogodno okruženje u kojem se mijenja mentalitet većeg dijela društva.

Izvještaj je pokazao da dosadašnji politički lelemudani nisu radili u korist naroda.
Jeste vala
Da izaberes sad najpostenije ljude u drzavi da vode
Trebalo bi im najmanje 5 godina da osjetis neki pomak
Nakon 30 godina crnila
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

Judd
Kontakt:

Post Postao/la Judd » 10 nov 2023, 19:09

MortemHz je napisao/la:
10 nov 2023, 18:23
Judd je napisao/la:
H8Z7 je napisao/la:

Čuj šta si dobio ljudi prije 7-8 mjeseci napravili vlast na državnom nivou i to u ovom sistemu dobro znaš da nije moguće dok svi ne budemo na istoj strani.
Na to i ciljam.
Ne može država u kojoj praktično postoje 2 i po države biti dio EU. To je nemoguće.

Te 3 strane u Bosni nemaju iste vanjskopolitičke ciljeve. Dovoljno je samo pogledati kada idu neki izvještaji iz Bosne ka EU. Svako za sebe šalje. To je neozbiljno.

EU mora prvo raspetljati ustavno uređenje države jer sa ovakvim uređenjem, nemamo ni teoretske šanse. Vrijeme će pokazati da je ovo tačno.

Ili da nas proguraju zbog geopolitičkih prilika u svijetu. A koliko vidim, čak i tu im je bitnija recimo Moldavija od nas.
Ceri mi se u facu a ja njega pitam!

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 10 nov 2023, 19:16

Jao kakve sesija kmečanja i crnila, nikad se nije bolje živjelo u BiH nego danas (doduše ne zna se koliko ce to dugo potrajati od kako su crveni fašisti na vlasti, jedna velesila Njemačka sa narodom najvećeg kapaciteta na svijetu , nasljednicima Teutonaca ne može oporaviti DDR koliko ih je uništila crvena metastaza) bolje živimo od jednih Grka koji su u EU i većine ostatka svijeta osim same creme poput naftaša., Beneluxa , američkih kuji po svijetu kao Japan i JK i to. Da malo skoknemo u jugoistočnu aziju ili latinske amerike da vidimo sta je siromastvo
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 10 nov 2023, 19:38

Siromastvo je kada za dvije i po decenije nisi u stanju izgraditi preko 250 km autoputa.

Siromastvo je kada nam skolovani kadrovi zjape i rade neke zlj poslove, zbog nemara i neuskladjenosti trzista rada.

Siromastvo je kada drzava za programe i projekte iz oblasti nauke ulaze jedva 2 miliona na godisnjem nivou, gdje je realna cifra minimalno blizu 100 miliona. A za razvoj i istrazivanje ispod 0,3 % BDP-a.

Siromastvo je kada te zaobidju svi veci investitori itd.

Hrvatska je od 2000. do ulaska u EU izgradila preko 400 kilometara autoputa.

Ne koce nas Dodici, Covici i slicni, msm koce, ali prije svih koce nas nasi, jer samo u anarhiji imas stanje prebijanja talova za unistavanja suma, poljoprivrede i svakog segmenta, zarad vlastitih interesa.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 10 nov 2023, 19:39

slika
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

xaviesta
Kontakt:

Post Postao/la xaviesta » 10 nov 2023, 19:42

Pogrešna ti je definicija siromaštva.
Don't hate what you don't understand.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 10 nov 2023, 19:44

xaviesta je napisao/la:
10 nov 2023, 19:42
Pogrešna ti je definicija siromaštva.
Navedeno stvara siromastvo, a cilj i nije bio definisati nesto, vec u mitovima o blagostanju, prikazat stanje onima koji politiziraju svaku situaciju i brane odredjene lopove.

Sve ovo u kontekstu izvjestaja EU komisije i crnila bh ekonomije.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 10 nov 2023, 19:50

Zemlje koje imaju plus na toj karti se uglavnom hrane infuzijom "svježeg" ljudskog kapitala koji je sposoban da donese novi .

Asterix je dosta dobrog tu napisao.

@civa,mi mentalitetno ne valjamo. Čim odradimo kombinaciju za sebe, nas već briga za one sljedeće. Preporučujem da svako pročita nešto o studentskim nemirima u Francuskoj 1986 godine i koji im je bio povod. To je veličina jedne nacije.

Njemačka posle II rata je dobar primjer. Generacije su žrtvovane da bi ovi danas bili 3 ili 4 ekonomija svijeta. Kod njih je bila razvaljena država, ali je ostalo društvo da je napravi. Kod nas je problem što je društvo trulo, pa nema ko da napravi državu. Mi kao narod još uvijek kulurološki nismo dobacili da skontamo koje blagodati daje uredjena država, već je uglavnom posmatramo kao neprijatelja, što ona iz gore navedenih razloga često i jeste.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 10 nov 2023, 20:00

Centre forward je napisao/la:
10 nov 2023, 19:50
Zemlje koje imaju plus na toj karti se uglavnom hrane infuzijom "svježeg" ljudskog kapitala koji je sposoban da donese novi .

Asterix je dosta dobrog tu napisao.

@civa,mi mentalitetno ne valjamo. Čim odradimo kombinaciju za sebe, nas već briga za one sljedeće. Preporučujem da svako pročita nešto o studentskim nemirima u Francuskoj 1986 godine i koji im je bio povod. To je veličina jedne nacije.

Njemačka posle II rata je dobar primjer. Generacije su žrtvovane da bi ovi danas bili 3 ili 4 ekonomija svijeta. Kod njih je bila razvaljena država, ali je ostalo društvo da je napravi. Kod nas je problem što je društvo trulo, pa nema ko da napravi državu. Mi kao narod još uvijek kulurološki nismo dobacili da skontamo koje blagodati daje uredjena država, već je uglavnom posmatramo kao neprijatelja, što ona iz gore navedenih razloga često i jeste.
za nas vrijedi ona Nema bogatijeg naroda siromasnijih shvatanja

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 10 nov 2023, 20:01

da spojis svabe, amere, francuze i britance ovdje se ne moze napraviti funkcionalna drzava
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 10 nov 2023, 20:22

Sve dok etnicki/religijski osjecaj bude jaci od drzavnog od nas nece biti nista. Drugi uslov je da se kod obicnog covjeka izbaci mentalitet prosjaka i bijednika, a to je mentalitet koji bi prije prihvatio jednu marku danas nego stotinu sutra - narod sa vizijom nula, i oni koji vode se isti, vizija nula.

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 10 nov 2023, 20:30

slika

Sta se desilo 2021 godine pa smo imali ovaj divlji rast? Da nismo kakav funding dobili od EU ili USA

edit: aha rasli su svi, vjerovatno oporovak od korone.
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa i 3 gosta.