Igra Bayern au jučerašnjoj utakmici, sa izmjenjim bekovima, centralnim veznim, i napadom je izgledala veoma dobro. Kao i protiv HSV-a odbrana izvučena, formacija 4-3-3, ali sada bez klasičnog(ih) napadača kao protiv pomenutoog kluba.
Odbrana je bila dosta sigurna. Na mali propust Contento-a ne treba obraćati pažnju, jer najvjerovatnije neće biti često u startnoj formaciji, te uz to penal i nije postojao. Boateng je bio dosta ofanzivan u nekim situacijama, kao kod gola. Rafinha također dobar.
Sredina standardno dobra. Thiago nastavlja pružati dobre partije. Kroos, nisam ga pretjerano zapazio, a Lahm dobar s obzirom na poziciju koju je igrao. Vjerovatno Pep nastoji izvući polivalentnost iz svakog igrača, te ih forsira na više pozicija. Ali nije lud da najboljeg desno beka svijeta u potpunosti prekomanduje u sredinu.
Napad veoma, ali veoma fleksibilan. Jedne prilike sa ocem razgoovaram i govorim da bi Bayern bio dodatno jači da ima Mullera na šoicu iz razloga što bi omogućilo mjenjanje pozicije njega, Robbena i Ribery-a i činio odbranu protivnika zbunjenom, a napad nepredvidljiviji. I to se i desilo. Česta zamjena pozicija pomenute trojke je veoma dobro funkcionisala, te se također smanjila Robbenova sebičnost i, možemo reći, šablonska igra. Sa Goetze-om bi to i trebalo bolje izgledati, ali ko vani?. Vjerovatno svi, jer će biti česte rotacije. Mislim da bi Goetze-a prtiv bunkera trebalo koristiti, a Muller-a protiv protivnika koji napadaju, jer može više trčati i praviti presing intenzivniji nego Mario. Uz to Muller ima njuh za gol bolji od Mario-a, a meni svakako ima dobar njuh za gol i mislim da bi na špicu dosta toga pružio. Momak nema tehniku kao Goetze, ali borbrenost i pluća za svaku pohvalu i on je igrač koji bi imao mjesta u svakoj ekipi.
Kad smo već kod presinga, treba pohvaliti jučerašnju predstavu istog. Nemam zamjerki, protivnici se gube pri primjejivanju istog.
Međutim, Guardiola izgleda da misli da može bolje i naravno da može. Svaka igra može biti bolja, tako je to. Ova igra ima nedostatke, kao i svaka druga, samo što oni još nisu vidljivi. Uz to, velika je prednost što je Pep imenovan u januaru trenerom Bavaraca. On je, kao neutralni posmatrač u tom trenutku, mogao uvidjeti sve nedostatke Jupp-ove igre, koje Jupp nije ni morao uvidjeti tada s obzirom na rezultate. Kako će sve izgledati, vidjet ćemo.
A za prvu postavu ko će biti izabran je sada samo nagađanje. Svi će dobijati šansu, sobzirom da igrate za nekoliko trofeja, ali mislim da je ovo najbliže 1. postavi:
---------------------Neuer---------------
--Lahm---Boateng---Dante---Alaba--
---------------Martinez-----------------
---------Thiago--------Bastian---------
--Muller( Robben)---Goetze---Ribery--
Edit:
Zaboravih napomenuti da Bayern daje golove praktično iz ničega kao Barca. Prvi gol je primjer, dodavanje negdje oko centra, duga lopte i gol. Ubacivanjem iz drugog plana izigrali cijelu odbranu. Razlika od Barcelone je ta što se koriste duge lopte i promjena strana dugim loptama.
Također ono što me je posebno, uz atraktivnost naravno, dojmilo je brži protok lopte. Znatno brži, te u nekoliko trenutaka lopta je na protivničkoj polovici.
I jeli još neko u pola utakmice čuo navijanje navijača BVB-a?