moram reći da mi smeta pretjerano hvaljene windows phonea.. sistem kao sistem je dobar na prvi pogled, međutim nakon dubljeg korištenja istoga, vidim da nije sve bajno kao što mnogi ovdje govore. prvo, windows phone je jako zatvoren i pomalo nepristupačan operativni sustav, koji ima prednosti ali i dosta mana.. nekome ko koristi android će biti užasno teško preći i naviknuti se na wp8, ne znam kakav je wp8.1, to tek moram vidjeti. ovo govorim nakon što par mjeseci koristim wp8 (lumiu 520) te kao totalno neutralan i objektivan korisnik.
jednostavno, windows phone na prvi pogled daje dojam jednostavnosti i praktičnosti, što donekle i jeste istinito - sistem je izuzetno fluidan i jednostavan, međutim nepraktičan za mnoge korisnike koje hoće lagan i praktičan način da dođu do svojih fileova i da kontrolišu svoj mobitel i podatke na istome.
da vam već ne govorim o nedostatku aplikacija, to je stvar koju mnogi ne spominju ovdje na forumu, a pogotovo ovi wp fanboysi koji konstantno ignoriraju tu činjenicu..
- kao prvo, teško je naći dobar web browser, barem neki koji može parirati chromeu na androidu.
- aplikacija za youtube ne postoji. bukvalno, nema službene google-ove aplikacije za youtube koja postoji na androidu i ios-u, za koju mislim da je jedna od najboljih googleovih aplikacija od onog updatea krajem augusta prošle godine.. postoje tu neke zamjene, metrotube, youtube hd, to su sve aplikacije koje služe kao zamjenski youtube, ali to nije ni blizu one jednostavnosti i učinkovitosti prave aplikacije. prava youtube aplikacija je zapravo postojala do nekada prošle godine(?), ali je valjda uklonjena zbog nekog spora između googlea i microsofta.. sve ove druge zamjenske aplikacije ne pružaju sve mogućnosti (kao uploadovanje videa, totalna kontrola nad kanalom i sl.), pogotovo što se one najbolje moraju platiti..
- music player jako često baguje i dupla neke pjesme, pa onda dva puta moram da prebacujem pjesme da se sve normalizira..
-nemoguće je editovati MP3 tagove (izvođač,album i sl.) već se isti moraju uređivati preko kompjutera prije nego što se pjesma prebaci na mobitel. slike albuma i izvođača se mogu urediti preko jedne aplikacije (ne znam tačno ime, imam je na mobitelu), međutim ukoliko hoćete promjeniti sliku izvođača, morate obrisati svu muziku tog izvođača iz libraryja i ponovo je vratiti na mobitel, tako da se podaci o izvođaču obrišu. (ovo je također jedna od mana zatvorenosti i nepristupačnosti windows phonea)..
to je jako sjebana situacija ukoliko, poput mene, volite imati muziku razvrstanu po izvođaču i albumima na mobitelu.
- dok slušate pjesmu, ne možete 'premotati' dodirom na neki drugi dio pjesme, već morate pritisnuti i držati ono dugme za prebacivanje pjesme i manualno premotavati na neki drugi dio pjesme.
- da ne govorim o tome da ako imate neke fileove na mobitelu za koje ne postoji podržana aplikacija, nema nikakve šanse da ćete doći do njih preko mobitela.. to je upravo jer ne postoji pravi file manager, što je jedan od najvećih nedostataka windows phonea..
- .wav fileovi se ne mogu otvoriti ni preko jednog programa jer sistem nema potrebni codec za otvaranje filea.. eh sada, meni je to veliki problem jer često snimam nešto na kompjuteru i to exportujem u .wav formatu da zadržim kvalitetu, međutim ja ne da to neću moći otvoriti na mobitelu, nego čak neću moći ni poslati nekome jer na mobitelu se taj file neće ni vidjeti.
još gora situacija je kada mi netko pošalje .wav file preko bluetootha - file se izgubi na mobitelu a kada ga spojim na kompjuter ne mogu ga naći ni u jednom folderu - već je file izgubljen negdje u predmemoriji, ili gdje već.
također iz tog razloga kada nešto snimam sound recorderom, format je "wav.mp3"
- ne postoji nešto kao 'media volume' i ringtone volume.. sve zvoni istom glasnoćom.
- još gora stvar je to što kada slušaš muziku preko slušalica, ukoliko ti se desi da ih iskopčaš, glasnoća će ostati totalno ista i bez slušalica, tako da će se sve čuti istom glasnoćom na zvučnik ukoliko se bude pustila neka pjesma ili čuo neki zvuk.
to izaziva ovaj problem: ukoliko slušaš muziku i netko te nazove, ne postoji način da zaustaviš muziku.. već će se dogoditi ova situacija; moraćeš izvaditi slušalice i javiti se, te će tako prestati muzika sve dok ne završiš poziv. tada će se automatski nastaviti pjesma na zvučnik istom glasnoćom sve dok ne vratiš slušalice.
- facebook messenger nije syncovan sa facebookom, tako da svaku poruku primim i na messenger i na facebook, što je užasno iritirajuće. jedini način da se to izbjegne je da se facebook ugasi iz pozadinskih procesa nakon izlaženja, ali onda nećeš dobijati ni notifikacije sve dok opet ne uđeš.
- skidanje fileova, barem preko browsera (internet explorera) je praktično nemoguće.
- gledanje videa unutar browsera je jako nepraktično, jer se otvori u novoj aplikaciji, u kojoj ne možeš normalno premotavati prstom, već moraš priskati na ">>" dugme, koje će ti svakim dodirom premotati video nekih 30ak sekundi.. a kada dodiruješ "<<", vraća te za nekih 10ak sekundi.
sve u svemu, windows phone nije za bilo kojeg korisnika, pogotovo za nekoga ko je bio android korisnik u prošlosti i naviknuo se na svu mogućnost optimizacije i upravljanja nad podacima koju je imao na androidu.. samo pogledajte koliko ljudi na piku prodaju skoro pa nove lumie, najčešće iz razloga jer se ne mogu naviknuti na zatvorenost operativnog sustava. microsoft ukoliko bi poradio na tome, dobio bi vjerovatno najbolji operativni sustav za mobitele na svijetu. jednostavno ti smeta kada ne možeš doći do filea na mobitelu, kada ti se pjesma duplira u libraryju, kada ne možeš podešavati glasnoću medija na slušalicama i bez istih, kada ne možeš skinuti file iz browsera, kada nemaš normalnu aplikaciju za youtube, kada ne možeš premotavati muziku..
predug post bi bio da pišem i prednosti windows phonea, ali obzirom da pojedinci ovdje STALNO bruje o njima, red je da se netko potrudi i napiše sve mane windows phonea koje poprilično smetaju većini korisnika.