Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

feniksptica
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la feniksptica » 05 sep 2023, 09:44

Opet vi u pogresnom pravcu. Ako je dobro za nas za BiH i ako donosi zzaradu i turiste. Jest piramida je i gotovo. Nemas fi sta tražit tu neke strucnjake.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 05 sep 2023, 11:40

India's CNBC reports that the government is preparing to replace the use of 'India' with 'Bharat'
slika
I found freedom. Losing all hope was freedom.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 sep 2023, 11:51

dscile je napisao/la:
05 sep 2023, 08:48
Pa.
Poredjenje sa Medjugorjem nije advekatno jer je to vjera i ne moze se dokazati jel se ukazala gospa ili sta vec ili ne. Dok se ovo dokaze, i ne mos ti pretvoriti nesto u arheolosku/naucnu cinjenicu bez dokaza, mos vjerovati koliko hoces.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 05 sep 2023, 12:30, ukupno mijenjano 1 put.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 05 sep 2023, 11:55

alemsa je napisao/la:
04 sep 2023, 19:14

Istrazivo/gledo sam to sve, ali jebga zaboravi se vremenom. Egipcani su i u poljoprivredi bili jedni od glavnih, imali su hrane na bacanje zbog rijeke Nil, koja je plavila svake godine, pa im je sve niklo nenormalno. Tom su se i Rimljani najvise divili kad su ih uzeli.
To stoji, a uvijek kada se vracamo na pocetke treba spomenuti Mezopotamiju. Tamo i gdje nije bilo plodnog tla kopali su sisteme kanala i navodnjavali, a tamo gdje su bile barustine, njih su isusivali.

Jos u sumersko doba razvijaju se intenzivne zemljoradnicke kutlure, povrtarstvo i vocarstvo.

Cak su negdje i antilope uprezali u plug. :mrgreen:

Onda, iako u juznom dijelu Mezopotamije u 3. mileniju p.n.e nije bilo metala, dovoljne kolicine drveta pa ni kvalitetna kamena, odlicno su se snalazili alternativnim rjesenjima u vidu gline i trske. Od gline su pravili sanduke, peci, burad, cijevi, posudje kao i najvazniji gradjevinski materijal - ciglu, koji su pravili mjesanjem sa trskom i slamom.

Zeljezo su uvozili iz dalekih oblasti Zakavkazja.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 05 sep 2023, 12:19

alemsa je napisao/la:
05 sep 2023, 11:51
dscile je napisao/la:
Pa.
Poredjenje sa Medjugorjem nije advekantno jer je to vjera i ne moze se dokazati jel se ukazala gospa ili sta vec ili ne. Dok se ovo dokaze, i ne mos ti pretvoriti nesto u arheolosku/naucnu cinjenicu bez dokaza, mos vjerovati koliko hoces.
Poredjenje sa Medjugorjem je adekvatno jer je i jedno i drugo nerealno po bilo kojem naucnom principu i zbog cinjenice da to Medjugorje nije priznatno ni od same Katolicke crkve. Znaci ni u kontekstu vjere i religije nije priznato, a kamoli bilo cega drugog.

A svakako i cisto sumnjam da iko ide u Visoko zbog nekih naucnih cinjenica.

I opet govorim, nebitna stvar, nek vjeruje i ko sta hoce. Ako to donosi nesto dobro toj sredini, ja nemam nista protiv. Prvi mislim da je izmisljotina to u Visokom, ali drago mi je kad cujem da ima desetine hiljada ljudi koji odu na tu lokaciju i da to postaje turisticka atrakcija. A i sudeci po snimcima i slikama, cini se da je fino tamo sredjeno, tako da se moze posjetiti i zbog prirode i samog iskustva, a ne zbog "piramida".

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 05 sep 2023, 12:23

Meni smeta to sto se ljudi varaju i to im se naplacuje. I druga stvar koja mi smeta je ta neka alternativa ili pseudonauka koja se tamo promovise a nema veze s mozgom.

I smeta mi suprotan odnos prema stvarnim historijskim lokalitetima, bilo od onih koji su za to zaduzeni ili od strane obicna naroda. Ali tako je, danas se sve koercijaliziralo, i laz postaje cinjenica ako ima neko da je plati ili unovci.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 05 sep 2023, 12:24

Kakav je ovo cirkus u Srbiji na skupštini :rol:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Faraon iz Visokog
Kontakt:

Post Postao/la Faraon iz Visokog » 05 sep 2023, 12:27

sljivo je napisao/la:
05 sep 2023, 12:23
Meni smeta to sto se ljudi varaju i to im se naplacuje. I druga stvar koja mi smeta je ta neka alternativa ili pseudonauka koja se tamo promovise a nema veze s mozgom.

I smeta mi suprotan odnos prema stvarnim historijskim lokalitetima, bilo od onih koji su za to zaduzeni ili od strane obicna naroda. Ali tako je, danas se sve koercijaliziralo, i laz postaje cinjenica ako ima neko da je plati ili unovci.
Šta se to tačno naplaćuje?
Rođen s tobom da budem

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 05 sep 2023, 12:29

dscile je napisao/la:
05 sep 2023, 12:19
alemsa je napisao/la:
05 sep 2023, 11:51
dscile je napisao/la:
Pa.
Poredjenje sa Medjugorjem nije advekantno jer je to vjera i ne moze se dokazati jel se ukazala gospa ili sta vec ili ne. Dok se ovo dokaze, i ne mos ti pretvoriti nesto u arheolosku/naucnu cinjenicu bez dokaza, mos vjerovati koliko hoces.
Poredjenje sa Medjugorjem je adekvatno jer je i jedno i drugo nerealno po bilo kojem naucnom principu i zbog cinjenice da to Medjugorje nije priznatno ni od same Katolicke crkve. Znaci ni u kontekstu vjere i religije nije priznato, a kamoli bilo cega drugog.

I opet govorim, nebitna stvar, nek vjeruje i ko sta hoce. Ako to donosi nesto dobro toj sredini, ja nemam nista protiv. Prvi mislim da je izmisljotina to u Visokom, ali drago mi je kad cujem da ima desetine hiljada ljudi koji odu na tu lokaciju i da to postaje turisticka atrakcija. A i sudeci po snimcima i slikama, cini se da je fino tamo sredjeno, tako da se moze posjetiti i zbog prirode i samog iskustva, a ne zbog "piramida".
Sad ima i teniski teren.
Nisam išao jer me nešto ne privlači, ali mi ne smeta, fina je to i pozitivna priča, za razliku od mnogih drugih u BiH koje bi mogle i morale bolje.
sljivo je napisao/la:
05 sep 2023, 12:23

A kako se ljudi varaju? Jel imaš sve, bar danas, pogledaj, vidi šta se nudi, pa odluči sam ideš ili ne ideš?
Niko te ne tjera da odeš ni u Visoko, Međugorje niti bilo gdje.
Činjenica je da imamo turiste iz cijelog svijeta zbog Međugorja i to su za naše prilike ogromne cifre.
Isto i za Visoko, vrti se tu fina priča, a sad to što neko vjeruje da je tamo bio neki Ramzes Bosnikus, njegov problem.
Teško da to možemo zvati prevarom.

Nije sigurno Semir Osmanagić kriv što su zapustane neke druge priče u BiH. To bi trebalo pitati ljude koji primaju platu za to.
Koševo Zapad

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 sep 2023, 12:30

dscile je napisao/la:
05 sep 2023, 12:19

I opet govorim, nebitna stvar, nek vjeruje i ko sta hoce. Ako to donosi nesto dobro toj sredini, ja nemam nista protiv. Prvi mislim da je izmisljotina to u Visokom, ali drago mi je kad cujem da ima desetine hiljada ljudi koji odu na tu lokaciju i da to postaje turisticka atrakcija.
Pa dobro jeste u tom smislu, oboje su mit :mrgreen:
Neka atrakcija zasto da ne, samo bi bilo jos vise/drugacije kad bi postalo cinjenica/priznato, onda je i legitimno.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 05 sep 2023, 12:30

Cuj neko nekog vara. Kao da ljudi na prevaru odu tamo, a ne zato sto stvarno misle da postoje piramide.

I najjace mi kad se neko brine za tudji dzep i gdje se trose pare. Imas ljude koji ce kupiti vazduh u tegli, a da nemas one koji ce otici zato sto vjeruju da je neki lokalitet ljekovit ili piramida.

@Shategabri

Mislim da nikada necu otici tamo ciljano zbog tih piramida ili cega vec, ali ako budem negdje usput, vjerujem da cu svratiti da vidim na sta lici ta okolina.. nesto pojesti, popiti, standardno.

@alemsa

Slazem se. Da je to stvarno piramida, ne bi bilo nekoliko desetina hiljada, vec vjerovatno stotina hiljada turista.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 sep 2023, 12:33

dscile je napisao/la:
05 sep 2023, 12:30

@alemsa

Slazem se. Da je to stvarno piramida, ne bi bilo nekoliko desetina hiljada, vec vjerovatno stotina hiljada turista.
Samo sto ti vjera opcenito ima tendeciju mita, a nauka ne, a prvo ti spada u vjeru a drugo u nauku. Ali ok bez obzira.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 05 sep 2023, 12:34

Semir je vecinom ulozio svoj novac a postigao dosad nevidjenu promociju domaceg turizma u Visokom.

Svaki turist bira sta ce posjetiti bilo da su to arheoloski potvrdjene piramide u Egiptu il nekakva energetska covrista.

Kada se nesto kvalitetno upakuje, onda to budi interes onih kojih u takve stvari vjeruju.

Danas se po EU posjecuju legendarni i mitski dovrci, izvora jezivih prica, zacarane sume, zamak vampira, nekakva mjesta povecanih energentskih aktivnosti i sta sve ne. Pustite ljude da idu gdje zele i da od toga prave biznis.

Vlast cak mora pomoci gosn Semiru na brendiranju domaceg, sto vodi razvoju turizma, porastu radnih mjesta itd.

Puna podrska.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 05 sep 2023, 12:37

U osnovi vara, laze ti o onom zbog cega te poziva. Recimo kao cajevi, pomagala preko call centra.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 05 sep 2023, 12:38

alemsa je napisao/la:
05 sep 2023, 12:33
dscile je napisao/la:
05 sep 2023, 12:30

@alemsa

Samo sto ti vjera opcenito ima tendeciju mita, a nauka ne, a prvo ti spada u vjeru a drugo u nauku. Ali ok bez obzira.
Znam ja sta ti pises, samo ti pokusavam reci da to ukazanje u Medjugorju nije ni u religijskim redovima priznato. Znaci Katolicka crkva, odnosno Vatikan, ne priznaje da se to desilo, a opet imas milione ljudi koji vjeruju u to.

Tako isto imas ljude koji ce vjerovati da je ono u Visokom piramida i da im dodje sam Indiana Jones i kaze da tu nema piramide. Ljudima je nebitan taj stav nauke, vjeruju u sta hoce, narocito u danasnje doba. I neka vjeruju u to, dokle god od toga ima neke koristi i dokle god to ne nanosi stetu nikome, kao sto ne nanosi.

Faraon iz Visokog
Kontakt:

Post Postao/la Faraon iz Visokog » 05 sep 2023, 12:49

sljivo je napisao/la:
05 sep 2023, 12:37
U osnovi vara, laze ti o onom zbog cega te poziva. Recimo kao cajevi, pomagala preko call centra.
Sve je besplatno, jedino što se plaća je ulaz u tunel, ko želi posjetiti. I to sa vodičem se plaća više. Ako želiš sam uci dodje skoro besplatno. 10ak godina već mu nije fokus na priču oko piramida, nego oko parka i "ljekovitog tunela", gdje je odradio vrhunski posao. Većina turista sad koji dolaze, dolaze zbog parka i tunela.
Rođen s tobom da budem

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 05 sep 2023, 12:49

Priznaje to katolička crkva. Na svijetu postoje tri takva mjesta čini mi se. Negdje u Francuskoj, negdje u Meksiku i ovo kod nas.

Niko ne razmišlja kulturološki o fenomenu Gospe u Međugorju. Pojavljuje se u maju 1981 godine, negdje otp na godišnjicu Titove smrti. Taj fenomen je odredio mnogo više nego što mislimo a prošlo je ispod radara. ;)

Apropo turizma i njegovog razvoja i stanju u Visokom. Zamislite da je u Srbiji nadjeno to nešto. Pa oni bi od toga napravili veći fenomen nego kulurno nasljeđe sa Kosova.

Ja sam za to da se gura dok god može. Država nema snage, ne postoji intelektualna ni bilo koja druga elita koja bi se bavila tom i sličnim stvarima.

Treba učit' od Engeza mnoge stvari, pisao sam već o tome i par puta preporučivao knjigu "Sentimentalna povijest Britanskog carstva" od Pekića, koja objašnjava mnogo toga.

Oni su od Stonehengea i Loch Nesa napravili svjetske fenomene. Majstori.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 05 sep 2023, 12:50

Faraon iz Visokog je napisao/la:
05 sep 2023, 12:49
sljivo je napisao/la:
05 sep 2023, 12:37
Sve je besplatno, jedino što se plaća je ulaz u tunel, ko želi posjetiti. I to sa vodičem se plaća više. Ako želiš sam uci dodje skoro besplatno. 10ak godina već mu nije fokus na priču oko piramida, nego oko parka i "ljekovitog tunela", gdje je odradio vrhunski posao. Većina turista sad koji dolaze, dolaze zbog parka i tunela.
I ona voda se naplaćuje, čuo sam da je malo skuplja
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 05 sep 2023, 12:52

A inače kad katolička crkva kaže nešto, to postane činjenica :lol:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot], L-Train i 69 gostiju.