Formula 1 - ARHIVA POSTOVA

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Pobjednik Bahrain Grand Prix 2021 je:

Anketa je završila: 01 apr 2021, 15:13.

Alfa Romeo
0
Nema glasova.
AlphaTauri
1
3%
Alpine
0
Nema glasova.
Aston Martin
1
3%
Ferrari
5
13%
Haas
1
3%
McLaren
1
3%
Mercedes
16
41%
Red Bull
14
36%
Williams
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 39

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 22 apr 2012, 22:30

Bilal je napisao/la:
rio_Ferdy88 je napisao/la: Rosberg sa onim izguravanjem sa staze i to 2 puta, zavrsava skoro minut iza pobjednika, a proslu trku je pobjedio sa 20s prednosti. :roll:
Haj mi prvo reci znas li ti sta znaci izguravanje sa staze?
Onakvo branjenje pozicije kao sto je danas Rosberg uradio se moze okarakterisati kao izguravanje protivnika sa staze, jer je prvo Hamilton koji je bio sa svojim prednjim gumama skoro u liniji sa Rosbergovim prednjim, moze se reci da je bio paralelno sa njim, morao da ide u pijesak da bi izbjegao kontakt i da bi ga prestigao, dok je Alonso bio sa svojim prednjim ispred Nicovih zadnjih, ali je uspio da izbjegne da ne ode van staze ;)

Rosberg je imao pravo da ode skroz na unutrasnju stranu i tako brani poziciju, dakle to je samo jedna promjena kretanja sto je dozvoljeno, 2 promjene nisu dozvoljene. ;)

Dakle ono sto je najvaznije je da je time bila ugrozena sigurnost vozaca, sa cime ne bi trebalo da se igra ;)
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

jose
Kontakt:

Post Postao/la jose » 23 apr 2012, 09:04

rio_Ferdy88 je napisao/la:
Bilal je napisao/la:
rio_Ferdy88 je napisao/la: Rosberg sa onim izguravanjem sa staze i to 2 puta, zavrsava skoro minut iza pobjednika, a proslu trku je pobjedio sa 20s prednosti. :roll:
Haj mi prvo reci znas li ti sta znaci izguravanje sa staze?
Onakvo branjenje pozicije kao sto je danas Rosberg uradio se moze okarakterisati kao izguravanje protivnika sa staze, jer je prvo Hamilton koji je bio sa svojim prednjim gumama skoro u liniji sa Rosbergovim prednjim, moze se reci da je bio paralelno sa njim, morao da ide u pijesak da bi izbjegao kontakt i da bi ga prestigao, dok je Alonso bio sa svojim prednjim ispred Nicovih zadnjih, ali je uspio da izbjegne da ne ode van staze ;)

Rosberg je imao pravo da ode skroz na unutrasnju stranu i tako brani poziciju, dakle to je samo jedna promjena kretanja sto je dozvoljeno, 2 promjene nisu dozvoljene. ;)

Dakle ono sto je najvaznije je da je time bila ugrozena sigurnost vozaca, sa cime ne bi trebalo da se igra ;)
Nisam gledao trku (na žalost), ali u ove dvije situacije, kako si ih opisao, Rosberg se sasvim ispravno branio. Vozač koji napada mora biti ispred vozila kojeg prestiže, pa da ga ovaj što se brani mora propustiti u krivini. Ovako su Hamilton i Alonso morali na vrijeme kočiti i vratiti se iza Rosberga. Ako su završili na travi, sami su krivi.
Velež, Chelsea FC, LA Lakers, Scuderia Ferrari

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 23 apr 2012, 12:15

@Jose, evo snimak ove dvije situacije pa procijeni sam ;)

Hamilton vs Rosberg

[youtube][/youtube]

Alonso vs Rosberg

[youtube][/youtube]
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 24 apr 2012, 09:29

Prema mom misljenju (a to potvrdjuje i cinjenica daje FIA tokom utrke odlucila da situacije provjeri) Rosbergovo ponasanje je bilo na granici. Da je zid bio blize, moze biti da bi FIA odlucila drugovacije. Na kraju i posto se nista nije desilo, ja na obe situacije gledam (isto kao u ovom slucaju FIA) "that's racing". Jer kakve bi borbe gledali kad bi FIA na svaku reagovala kaznama?

Rosberg-Hamilton: Hamilton je situaciju iskoristio i presao van staze sta prema pravilima nije dozvoljeno (napustanje staze). Ali mislim da Hamilton iz samog napustanja staze nije imao nikakvu dodatnu prednost, jer sebi nije skratio put a bio je brzi. Moze se reci i da je izbjegavao kontakt sa drugim bolidom.

Posto je u tom trenutku bio dosta brzi, vjerovatno bi Rosberga presao i sa druge strane, jer prema pravilima Rosberg nebi smio zatvoriti. Kako bi usli u okuku, to ne znamo...

U oba slucaja bi bilo interesantno vidjeti on-board snimke sa bolida Hamiltona i Alonse. Na kraju, mislim da je FIA ispravno odlucila.

Evo sta kaze pravilnik:
20) DRIVING

20.1 The driver must drive the car alone and unaided.
20.2 Drivers must use the track at all times. For the avoidance of doubt the white lines defining the
track edges are considered to be part of the track but the kerbs are not.
A driver will be judged to have left the track if no part of the car remains in contact with the
track.
Should a car leave the track the driver may rejoin, however, this may only be done when it is
safe to do so and without gaining any advantage.
A driver may not deliberately leave the track without justifiable reason.

20.3 More than one change of direction to defend a position is not permitted. Any driver moving
back towards the racing line, having earlier defended his position off‐line, should leave at least
one car width between his own car and the edge of the track on the approach to the corner.
20.4 Manoeuvres liable to hinder other drivers, such as deliberate crowding of a car beyond the
edge of the track or any other abnormal change of direction, are not permitted.

20.5 As soon as a car is caught by another car which is about to lap it during the race the driver
must allow the faster driver past at the first available opportunity. If the driver who has been
caught does not allow the faster driver past, waved blue flags will be shown to indicate that he
must allow the following driver to overtake.
To finish first, first you have to finish.

Genghis
Kontakt:

Post Postao/la Genghis » 24 apr 2012, 10:24

Tu je sve fino objašnjeno, i ja sam mišljenja da je situacija bila "bara-bara" , ali pošto nije bilo neke direktne opasnosti ili stečene prednosti mislim da se ne treba praviti velika frka oko toga.
★ 32 SCUDETTI ★ VINTI SUL CAMPO ★

Juventus (32) ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
Sebastian Vettel (4) ¤ ¤ ¤ ¤
Jose Mourinho (7+4+1+2) + * # + ★ + + * + + * ★ * +

Bilal
Kontakt:

Post Postao/la Bilal » 25 apr 2012, 20:33

Nema ni govora o kazni. Suci su dobro rekli, i Hamilton i Alonso su bili iza u trenutku kad je Rosberg izabrao tu putanju. Hamilton je bio pored tek kad je napustio stazu, a tada je Rosberg vec bio zauzeo putanju. Alonso ni u jednom trenutku nije dosao pored Rosbergovog bolida, tako da je tu stvar jos jasnija.

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 26 apr 2012, 17:17

Bilal je napisao/la:Nema ni govora o kazni. Suci su dobro rekli, i Hamilton i Alonso su bili iza u trenutku kad je Rosberg izabrao tu putanju. Hamilton je bio pored tek kad je napustio stazu, a tada je Rosberg vec bio zauzeo putanju. Alonso ni u jednom trenutku nije dosao pored Rosbergovog bolida, tako da je tu stvar jos jasnija.
Pa nebi bas reko "nema ni govora", jer govora je bilo. Morali su nakon trke na kratki razgovor. Rosbergovo ponasanje sigurno nije bilo nesto najnormalnije. Zasto je FIA u tom trenutku pokrenula istragu i pozvala pilote? to se ne radi nakon svake borbe... Znaci bilo je malo ostrije nego inace. Mozemo se zapitati i zasto Hamilton nije kaznjen, jer napustio stazu sa cetici tocka i van staze preticao. Napustanje staze je dozvoljeno samo uz dobar razlog. Sta je u tom slucaju bio razlog? Mislim da je to bilo Rosbergova reakcije i njegova odbrana do samog kraja staze. Slazem da je FIA nakon toga svega vidjela da je sve u svemu ipak bilo OK i fair sa obe strane, zbog cega su odlucili da ne kazene nikog. I mislim da je to u ovom slucaju i ispravno.

Ipak postoje i u F1 svijetu razlicita misljenja o ovim scenama.

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 26 apr 2012, 17:36

I zelim dodati...mislim da je ovo ponasanje na ovoj stazi i na onom djelu staze bilo ok. Da je bilo u Monzi, na Rosbergovo ponasanje bi sigurno i FIA drugovacije gledala a i mislim da Hamilton nebi ostao na gasu... Jer u Monzi su zidovi malo blizi i nije ni svugdje asfaltirano pored staze.

Zato, ponasanje na granici i postoje razlicita misljenja ali i ja mislim da je u ovom slucaju bilo OK. Bi volio pogledati cockpit snimske iz perspektive Alonso / Hamilton, ali mislim da ih nema...?

Amoxicillin
Kontakt:

Post Postao/la Amoxicillin » 27 apr 2012, 23:00

sead_f1 je napisao/la:I zelim dodati...mislim da je ovo ponasanje na ovoj stazi i na onom djelu staze bilo ok. Da je bilo u Monzi, na Rosbergovo ponasanje bi sigurno i FIA drugovacije gledala a i mislim da Hamilton nebi ostao na gasu... Jer u Monzi su zidovi malo blizi i nije ni svugdje asfaltirano pored staze.

Zato, ponasanje na granici i postoje razlicita misljenja ali i ja mislim da je u ovom slucaju bilo OK. Bi volio pogledati cockpit snimske iz perspektive Alonso / Hamilton, ali mislim da ih nema...?
imaš na f1.com onboard video, al plati pa gledaj :/ nedaju nam 'vako
Hmm, dala mi je do sad ove nadimke: "Kmeki", "Cmizdravo benavo kmečalo", "šef", "sekundarno ljepilo"...to be continued.

SirAlexFerguson
Kontakt:

Post Postao/la SirAlexFerguson » 28 apr 2012, 16:48

Organizatori utrke Formule 1 u Monte Carlu objavili su kako će staza od 2012. godine izgledati malo drugačije nego prije, zbog implementacije novih mjera sigurnosti...

Karavana Formule 1 ove godine dolazi u Monte Carlo 27. svibnja, a vozače će na gradskim ulicama dočekati i neke promjene, potvrdili su i tamošnji organizatori koji su se bavili novim mjerama sigurnosti.

Najveću će promjenu doživjeti šikana u koju vozači ulaze poslije izlaska iz dobro poznatog tunela uz obalu. Na tom je mjestu prošle godine stradao Meksikanac Sergio Perez, koji je nakon udarca u zaštitnu ogradu dobio potres mozga.

Taj dio staze obilježavale su neravnine i do 20 centimetara visine te je postavljen novi, ravni asfalt. Osim toga, zaštitni će zid biti pomaknut dalje od staze.

Izlaz iz bokseva bit će proširen i izravnat, za što su u Monte Carlu morali ukloniti nekoliko stabala, a bolidi će tako moći u većoj brzini ponovno izaći na stazu.

Na još nekoliko mjesta na stazi postavljena je grublja podloga, a zaštitne ograde od guma bit će zamijenjene nešto modernijim preprekama. "Sigurnost je nešto čega se u Monte Carlu moramo pridržavati. Sigurnost vozača i publike stoji nam na prvom mjestu i pokazujemo da ćemo neprestano modernizirati stazu", stoji u službenom priopćenju organizatora.
KING JAMES
RAFA NADAL
MANCHESTER UNITED
Hoće li Monolog uspiti dobiti okladu? WBA treba na tablici završiti ispred LFC

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 29 apr 2012, 00:48

F1 Highlights na drugaciji nacin :mrgreen:

[youtube][/youtube]
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 01 maj 2012, 22:45

Niko da se seti sta se desilo na danasnji dan. :roll:

[youtube][/youtube]

slika

1.5.1994. - 1.5.2012.

18 godina bez legende :cry:

SirAlexFerguson
Kontakt:

Post Postao/la SirAlexFerguson » 12 maj 2012, 14:25

A moj Bruno da ti Senna nije prezime ne bi ti tu bio
KING JAMES
RAFA NADAL
MANCHESTER UNITED

SirAlexFerguson
Kontakt:

Post Postao/la SirAlexFerguson » 12 maj 2012, 15:08

Hamilton, Maldonado, Alonso, Grosjean i Kimi

Ovo je poredak prvih 5 koji nam sugerira jako zanimljivu trku
KING JAMES
RAFA NADAL
MANCHESTER UNITED

silenT
Kontakt:

Post Postao/la silenT » 12 maj 2012, 15:10

Maldonado drugi :o svaka čast...
Alonso sutra na svojoj stazi odmah na startu ide na prvo mjesto ;) iako Hamilon djeluje odlično nadam se pobjedi Fernanda... tu je i Kimi...

ps. šta ovaj Massa radi u Ferrariju! pa dokleee više :lol: :?
Zadnja izmjena: silenT, dana/u 12 maj 2012, 15:11, ukupno mijenjano 1 put.
Inter, Zrinjski, Hajduk, NY Knicks, Medvešćak, NY Rangers, Andy Murray, Rafael Nadal, Fernando Alonso

SirAlexFerguson
Kontakt:

Post Postao/la SirAlexFerguson » 12 maj 2012, 15:11

silenT je napisao/la:Maldonado drugi :o svaka čast...
Alonso sutra na svojoj stazi odmah na startu ide na prvo mjesto ;) iako Hamilon djeluje odlično nadam se pobjedi Fernanda... tu je i Kimi...

ps. šta ovaj Massa radi u Ferrariju više! pa dokleee više :lol: :?
Kad se sjetim da se Ferrari riješio Kimia a ostavio Massu :lol: :lol: :lol:
KING JAMES
RAFA NADAL
MANCHESTER UNITED

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 12 maj 2012, 15:14

Dobro je , ako je ovo rezultat rada na Ferarijevom bolidu tokom pauze, jer u prvim utrkama nisu bili konkurentni,
ah Masa, pa vec 2 godine Alonso sam vozi u Ferrariju Massa tu samo smeta bolje da su stavili nekog talentovanog mladica da se dokaze i onako nebio bio gori od ovoga
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

SirAlexFerguson
Kontakt:

Post Postao/la SirAlexFerguson » 12 maj 2012, 15:15

Kimi je na vrlo dobrom 5.mjestu, nadam se da će sutra biti još jedno postolje
KING JAMES
RAFA NADAL
MANCHESTER UNITED

silenT
Kontakt:

Post Postao/la silenT » 12 maj 2012, 15:15

od onog udarca u glavu stvarno je Massa neprepoznatljiv... što ga se prije treba riješiti!!!!
ps. nadam se da je neki teži kvar na Hamiltonovom bolidu ovo na kraju jer ako nije sumnjam da ga itko sutra može pobjediti (osim njegovih mehaničara) :lol: :lol:

VAMOS FERNANDO
Inter, Zrinjski, Hajduk, NY Knicks, Medvešćak, NY Rangers, Andy Murray, Rafael Nadal, Fernando Alonso

MARCELO
Kontakt:

Post Postao/la MARCELO » 12 maj 2012, 20:40

http://www.formula1.com/news/headlines/ ... 13340.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Hamilton diskvalificiran.Maldonadu pp 8-)
Sretno zmajevi!!

Zaključano

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.