Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

ASD
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la ASD » 20 avg 2023, 09:58

DamirT je napisao/la:
20 avg 2023, 09:53
MaroonBjelave je napisao/la:
20 avg 2023, 09:38
Ako može pojašnjenje termina Generacija Z. Hvala unaprijed.
Koliko sam ja shvatio, populacija rodjena od 2000. godine pa sve do sad
Ja baš juče guglao to. Čuo sam termin ali nisam znao gdje su granice, piše da je od 96-te.

Mada to varira od države do države, generacija prije (milenials) počinje od 1981-te. To je generacija koja je odrasla uz računare.
Ljudi rođeni te godine nisu sigurno kod nas odrasli uz računare. :D

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 20 avg 2023, 10:04

ASD je napisao/la:
20 avg 2023, 09:58
DamirT je napisao/la:
20 avg 2023, 09:53
MaroonBjelave je napisao/la:
20 avg 2023, 09:38
Ako može pojašnjenje termina Generacija Z. Hvala unaprijed.
Koliko sam ja shvatio, populacija rodjena od 2000. godine pa sve do sad
Ja baš juče guglao to. Čuo sam termin ali nisam znao gdje su granice, piše da je od 96-te.

Mada to varira od države do države, generacija prije (milenials) počinje od 1981-te. To je generacija koja je odrasla uz računare.
Ljudi rođeni te godine nisu sigurno kod nas odrasli uz računare. :D
Eto mozda je i od 96-te, nisam ni ja siguran :mrgreen:
Uglavnom mislim da je kraj proslog vijeka i pocetak ovog
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Nirton
Kontakt:

Post Postao/la Nirton » 20 avg 2023, 10:05

VensanKasel je napisao/la:
25 jul 2023, 23:14
Giletov koncert na BHT-u :salut: :salut: :salut: :bih:
Sjetih se ovog posta. :)
Kakav koncert Dragane Mirković baš na BHT-u, doktorat :beba: :tokralju: :tokralju:
24. oktobar 1946 - ostalo je historija. Ostalo je emocija, otrov i lijek, porodica, život, strast

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 20 avg 2023, 10:06

Mozda nisu kod vas.

Rodjen sam ranije od toga pa sam rastao uz racunare, od Commodore 64 1985. pa dalje preko zuto-crnih monitora, 286tica itd

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 20 avg 2023, 10:08

Hvala na odgovoru svima. :thumbup:

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 avg 2023, 10:18

admin je napisao/la:
20 avg 2023, 10:06
Mozda nisu kod vas.

Rodjen sam ranije od toga pa sam rastao uz racunare, od Commodore 64 1985. pa dalje preko zuto-crnih monitora, 286tica itd
To je u Bosni realno rijetkost. 99 posto osoba rođenih početkom 80-tih je dobilo prvi računar u 21.stoljeću.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 avg 2023, 11:03

ASD je napisao/la:
20 avg 2023, 09:51
Kolika je mogućnost prevare preko bookinga? Trebam rentati apartman na malo duži period.
:roll:

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 20 avg 2023, 11:07

ASD je napisao/la:
20 avg 2023, 11:03
ASD je napisao/la:
Kolika je mogućnost prevare preko bookinga? Trebam rentati apartman na malo duži period.
Ne znam ni sam koliko sam puta preko bookinga rezervisao nesto, nikad problema, samo gledaj recenzije i to je to. Naravno ne kazem da je nemoguce naici na prevaru ali bas moras biti baksuz :mrgreen:

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 20 avg 2023, 11:07

ASD je napisao/la:
20 avg 2023, 11:03
ASD je napisao/la:
Vrlo mala, cak i u slucaju problema booking bi ti trebao naci zamjenski smjestaj, to i jeste prednost platformi poput bookinga i airbnba.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 avg 2023, 11:15

Rentao sam i ja x puta, ali uvijek par dana. Međutim, sada trebam nešto na malo duži period, što je naravno i skuplje.
Guglao sam tu gospođu koja izdaje smještaj, nigdje ništa nisam našao.
So, considering the circumstances I have made a deal with booking.com to help me rent the apartment, as they are a very well known platform and I already had successful business with them. They will intermediate the agreement and also help with the keys, contract and first payment.
enobarca je napisao/la:
20 avg 2023, 11:07

Ne znam ni sam koliko sam puta preko bookinga rezervisao nesto, nikad problema, samo gledaj recenzije i to je to. Naravno ne kazem da je nemoguce naici na prevaru ali bas moras biti baksuz :mrgreen:
Nema recenzije, zato što sam ovo dogovorio preko drugih mreža, ali će plaćanje i ugovor ići preko Bookinga.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 20 avg 2023, 12:31

Slovenija :salut:

Naš odmah ispao/la logično, mora da su nekog uhljeba poslali :mrgreen:
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 avg 2023, 12:39

While medical marijuana is becoming more available in Europe, cannabis remains illegal in most EU countries for personal use.

Germany moved one step closer to becoming the second EU country after Malta to legalise cannabis for recreational use in a move that could influence other countries to follow suit.

But across most of Europe, cannabis remains illegal and some EU countries still have legal penalties that include jail time for possession of marijuana.
Malta currently has the most tolerant laws in the EU concerning the cultivation, consumption and possession of cannabis.

Adults may carry up to 7 g of cannabis and grow up to four plants at home based on legislation passed in 2021. Smoking marijuana in public, however, is still prohibited.

Germany could soon have the most lenient laws in the bloc, however, as the country’s cabinet approved plans to legalise the possession of 25 g of cannabis for personal use and growing up to three plants. This legislation still needs to be voted on by lawmakers in the Bundestag.

While the Netherlands is often seen as relaxed on marijuana, the cultivation, sale and possession of drugs is illegal. Its sale is “tolerated” in the country’s famous coffee shops with the possession of no more than 5 g of cannabis also decriminalised.

Cannabis has been decriminalised in Portugal since 2001, with the consumption and possession of small amounts treated as an administrative offence and in Spain, private consumption is not prohibited but is considered an offence in public, punishable by fines.

In Luxembourg, private consumption is tolerated as well as the cultivation of four cannabis plants as of this year with possession of cannabis in public decriminalised.

While multiple EU countries have now decriminalised the drug, in some parts of the EU, it is legally still punishable by incarceration.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 20 avg 2023, 12:50

Asteriks je napisao/la:
20 avg 2023, 12:39
While medical marijuana is becoming more available in Europe, cannabis remains illegal in most EU countries for personal use.

Germany moved one step closer to becoming the second EU country after Malta to legalise cannabis for recreational use in a move that could influence other countries to follow suit.

But across most of Europe, cannabis remains illegal and some EU countries still have legal penalties that include jail time for possession of marijuana.
Malta currently has the most tolerant laws in the EU concerning the cultivation, consumption and possession of cannabis.

Adults may carry up to 7 g of cannabis and grow up to four plants at home based on legislation passed in 2021. Smoking marijuana in public, however, is still prohibited.

Germany could soon have the most lenient laws in the bloc, however, as the country’s cabinet approved plans to legalise the possession of 25 g of cannabis for personal use and growing up to three plants. This legislation still needs to be voted on by lawmakers in the Bundestag.

While the Netherlands is often seen as relaxed on marijuana, the cultivation, sale and possession of drugs is illegal. Its sale is “tolerated” in the country’s famous coffee shops with the possession of no more than 5 g of cannabis also decriminalised.

Cannabis has been decriminalised in Portugal since 2001, with the consumption and possession of small amounts treated as an administrative offence and in Spain, private consumption is not prohibited but is considered an offence in public, punishable by fines.

In Luxembourg, private consumption is tolerated as well as the cultivation of four cannabis plants as of this year with possession of cannabis in public decriminalised.

While multiple EU countries have now decriminalised the drug, in some parts of the EU, it is legally still punishable by incarceration.
Ohoooo eto jos raje u Njemacku, sad ce jos vise dolazit :urnebes:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 avg 2023, 14:37

ASD je napisao/la:
20 avg 2023, 10:18
admin je napisao/la:
Mozda nisu kod vas.

To je u Bosni realno rijetkost. 99 posto osoba rođenih početkom 80-tih je dobilo prvi računar u 21.stoljeću.
Priustilo da ga ima u kuci, bila su mjesta gdje se plati i koristis (marka pola sata) kao plejku i to '98 i ranije. A u skoli se imala informatika :) bili kompjuteri 90ih
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 20 avg 2023, 14:43, ukupno mijenjano 1 put.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 avg 2023, 14:39

alemsa je napisao/la:
20 avg 2023, 14:37
ASD je napisao/la:
20 avg 2023, 10:18
admin je napisao/la:
Mozda nisu kod vas.

Priustilo da ga ima u kuci, bila su mijesta gdje se plati i koristis (marka pola sata) kao plejku i to '98 i ranije. A u skoli se imala informatika :) bili kompjuteri 90ih
Bili krajem 90-ih, kada je ova generacija '80 već odrasla.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 avg 2023, 14:51

ASD je napisao/la:
20 avg 2023, 14:39

Bili krajem 90-ih, kada je ova generacija '80 već odrasla.
1981-1996. Popolovi :mrgreen:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 20 avg 2023, 15:02

Nije to toliko bitno jesil imao racunar kuci ili nisi, vise se govori o nacinu razmisljanja jer se traze slicnosti unutar odredjenih generacija prema kojim se orjentisu proizvodi ili marketinske aktivnosti.

Milenialsi su u biti odrasli uz web, ali se sjecaju svijeta prije njega (ili za vrijeme dial upa). Generacija X je odrasla bez weba. Generacija Z ne zna sta znaci da kliknes i cekas, bilo koliko.

Npr. Forum je prvenstveno namjenjen milenialsima, znaci ne osobama od 30tak godina, vec ljudima rodjenim od druge polovine osamdesetih do druge polovine devedesetih. To je ekipa koja nas je pratila i prije 15 godina kad smo pocinjali, kada su imali po 17-18 godina i sada kad imaju 30tak. Za one starije forum je previse digitalan nacin komunikacije, za mladje je previse trom i krut.

Nije to pitanje jesil imao racunar u kuci, vec kompletan nacin odrastanja, filmova koje si gledao, hrane koju si jeo, muzike, onog sto si imao dostupnim, na koji nacin, ono cime te bombardovao TV tvog vremena… to ti daje zelju/mogucnost da se koncentrises sat vremena da citas forum, da stvaras neke smislene konekcije sa drugim forumasima, radije nego da browsas 3 sekunde, bez zelje da ikad saznas ko je s druge strane zice, isl.

Ti ljudi nestaju, sa njima nestaje kompletan set usluga, proizvoda…

Npr, ja ne bih narucio nesto s Korpe, sve da mi dzaba donesu. Odrastao sam uz stvarne, zive konekcije s ljudima i vaznije mi je progovoriti s nekim za vecerom ili Ako hoces vidjeti konobara, osjetiti ambijent nego imati izbor milijardu jela iz svakog moguceg restorana. Generacija Z ne razmislja tako, njima je bitno da imaju mogucnost izbora, da sve dobiju odmah i na klik, vole da nemaju nikakvu komunikaciju (normalno, jer su rasli pricajuci sa youtubeom)

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 avg 2023, 15:17

Sve si u pravu, samo to zadnje, imaju komunikaciju samo sto je dosta manje face to face interakcije. Sto u neku ruku i razumijem, 90ih da bi igrali plejke ti protiv mene, morao sam ti kuci doci ili ti meni, ovako sutaju online, pricaju preko headset-a, ovaj u svojoj sobi, onaj u svojoj.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 20 avg 2023, 15:26

U pravu si, posljednjoj generaciji se potpuno promijenio koncept komunikacije. Ono sto je ranije bilo 1 na 1, sad je sasvim normalno da bude 1 na beskonacno mnogo.

Ja sam prestar da shvatim u cemu je zadovoljstvo da stavis sliku rucka da je vidi milion ljudi. Ili da se snimis da te gledaju nepoznati. Kod nas na forumu, zato sto je namjenjen milenialsima osnovno nacelo je anonimnost. Ove nove generacije bas zato nece koristiti forum, on hoce da ga vidi milion nepoznatih ljudi, bez toga ne vidi poentu komuniciranja.

Zato postoje te podjele (normalno, ima izuzetaka), ali ako pravis ovako platformu kao forum, moras odmah da se opredjelis kome to pravis. I onda slijedis set ocekivanih ponasanja te grupe… npr, ako ocekujes da se korisnik predstavi, ocekuj odmah i da trebas ograniciti duzinu posta jer takav nema koncentracije za duze od 2-3 sekunde

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 avg 2023, 15:46

admin je napisao/la:
20 avg 2023, 15:26
U pravu si, posljednjoj generaciji se potpuno promijenio koncept komunikacije. Ono sto je ranije bilo 1 na 1, sad je sasvim normalno da bude 1 na beskonacno mnogo.

Ja sam prestar da shvatim u cemu je zadovoljstvo da stavis sliku rucka da je vidi milion ljudi. Ili da se snimis da te gledaju nepoznati. Kod nas na forumu, zato sto je namjenjen milenialsima osnovno nacelo je anonimnost. Ove nove generacije bas zato nece koristiti forum, on hoce da ga vidi milion nepoznatih ljudi, bez toga ne vidi poentu komuniciranja.

Zato postoje te podjele (normalno, ima izuzetaka), ali ako pravis ovako platformu kao forum, moras odmah da se opredjelis kome to pravis. I onda slijedis set ocekivanih ponasanja te grupe… npr, ako ocekujes da se korisnik predstavi, ocekuj odmah i da trebas ograniciti duzinu posta jer takav nema koncentracije za duze od 2-3 sekunde
Naravno koliko je to islo za dobrobit/lakse dostupnosti osobe/nacina toliko ima i kontraefekta. I dalje sam misljenja da je 1 na 1 druzenje potrebno svakom ljudskom bicu da fukcionise zdravo, no ima i prednosti 90ih (a ti jos stariji), si moro zvati na kucni telefon javi se stara, pa dobar dan gospodjo jel @admin tu, ovako cimnes poruku ili te nazove instant. Da ne govorim simpatije kad si zvao pa se javi stara/stari pa kazes nesto u vezi zadace ako te pita sta ce ti :rol:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: MaroonBjelave, NebeskaSila96, Wlad55 i 11 gostiju.