Postao/la Giallorossi » 29 okt 2011, 02:01
INTERVJU MJESECA: Adi Adilović, golman FK Sarajevo
Zeničanin Adi Adilović (28) ovoga ljeta stigao je u bordo svlačionicu. Nakon odlaska Dine Hamzića postao je nedvojbeni oslonac među stativama FK Sarajevo. Karijeru je gradio strpljivo i uspješno. Bez žurbe! Spada u najčvršće karike tima sa Koševa. Svojim intervencijama često diže ekipu. Podjednako je siguran na liniji i u istrčavanjima. Danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim...
Možete li nam na početku reći kako je došlo do realizacije transfera i kako ste postali novi čuvar mreže Sarajeva.
Kao što je poznato, ja sam prošle sezone branio za Travnik. Sa "Vezirima" sam počeo pripreme za aktuelnu sezonu. Izne nada sam saznao da se za moje usluge zanimaju sa Koševa. Vijest je bila - "kao grom iz vedra neba". Golicala me znatiželja, a kasnije me kontaktirao Irfan Redžepagić i sve smo brzo dogovorili.
Jeste li bili sretni zbog takvog raspleta?
Ko ne bi bio sretan da potpiše ugovor sa najboljim klubom u državi? Zar bi to neko normalan odbio? Bio sam presretan i ne bih govorio istinu kada bih vam rekao nešto drugo.
Jeste li imali tremu kada ste prvi put stali među stative?
Jesam. No, pomislio sam da je naj važnije da dajem sve od sebe, da igram do krajnjih granica svojih mogućnosti. No, otkriću vam nešto. Uvijek sam navijao za FK Sarajevo. To sam naslijedio od oca Šekija. Dolaskom na Koševo ispunio sam životni san, a i njegovu veliku želju. Recimo, kao dijete sam branio u Čeliku i u jednom intervjuu 1998. godine izjavio sam da bih volio jednoga dana braniti za bordo tim. Mnogi su mi to kasnije prebacivali, a ja i danas imam taj članak kući. Čuvam ga kao argument (smijeh).
Koliko visoko bordo tim može u ovoj sezoni?
Imamo kvalitetnu ekipu. Žao mi je što su nas sudije oštetile u Trebinju i što su nam poništili čist pogodak protiv Širokog Brijega. Nakon tih utakmica bio sam tužan jer nismo pobijedili. Me đutim, mi idemo dalje. Borićemo se na oba fronta i u prvenstvu i u kupu. Znam da bi navijači više voljeli titulu prvaka. Mogu reći, u svoje ime i u ime ekipe, da ćemo dati sve od sebe da dođemo do konačnog cilja - trofeja. Ostaje da vidimo hoćemo li uspjeti. Niko nam ne može uskratiti ambicije, a na dobrom smo putu
Vaš brat Eldin nosi dres najljućeg suparnika - Željezničara. Biće zanimljivo u gradskom derbiju. Komentar?
Mi smo mnogo vezani. Već smo dva puta igrali jedan protiv drugog. Ja sam jednom branio za Slobodu, a drugi put za Travnik, a on je u oba navrata nosio dres Čelika. Ako bude sve u redu i ako budemo "unutra", mislim da će to biti prvi put u historiji gradskih derbija da je jedan brat na golu jednog tima, a drugi napadač suparničkog kluba. No, trudiću se da ga onemogućim da postigne pogodak (smijeh)
Već ste otkrili za koga će navijati Vaš otac, mada mu neće biti lako?
Znam da mu je Sarajevo uvijek bilo blizu srca. Ako pobijedimo, sto posto sam siguran da će mu biti drago. No, vjerujem i da će emocije zbog Eldina biti pomiješane.
Da li ste sujevjerni, imate li neki ritual prije izlaska na teren?
Ne. Premda većina golmana ima, ja nisam takav. Vjerujem u Boga, ali nemam neki ustaljeni redoslijed koji moram obaviti prije utakmice.
Da li ste karijeru počeli kao golman?
Jesam. Odmah sam želio stati među tative. Tako je i bilo. Odlučio sam da na toj poziciji kreiram profesionalni put. Nisam pogriješio
Koliko Vam stoperi Torlak, Dupovac i Zrna nović olakšavaju posao?
Mnogo. Sagledavajući dosadašnji učinak, ocjene su zaista pozitivne. Sedin Torlak je jedan od najboljih igrača sa kojima sam nastupao. Neće se dugo za držati u ovoj ligi, jer je riječ o izuzetnom nogometašu. I sa ostalom dvojicom dobro sarađujem. Imao sam nesporazum sa Dupovcem protiv Veleža, ali je to sada iza nas.
Koje gostovanje u Premijer ligi BiH Vam je najteže i zbog čega?
Trebinje. Neugodni su kao do maćini. Jednostavno je tako. Ne samo sada u Sarajevu, nastupajući i za druge klubove stadion Police bio je podvučen kao najteže gostovanje.
Kako komentarišete učestale probleme na bh. stadionima?
Pa svaki normalan i civilizovan čovjek će to osuditi. Nadam se da će ih u budućnosti biti sve manje.
Treba li nam regionalna liga?
Čini mi se da je prerano i da treba još pričekati. Neka vrijeme napravi svoje. Mada sam svjestan da bi ona donijela i mnogo dobroga. Stadioni bi bili puni, igrale bi se kvalitetne utakmice. Ipak, prerano je.
Ko Vam je golmanski uzor?
Gianluca Pagliuca, dok sam bio dječak. Kasnije Buffon i Casillas. Vrhunski golmani koji brane u vrhunskim ligama.
I reprezentacija BiH ne treba brinuti za svoju budućnost što se tiče te pozicije. Slažete li se?
Apsolutno! Selektor Sušić na raspolaganju ima dva kvalitetna čuvara mreže. Begović ima 24 godine i brani u najjačoj ligi svijeta. On je za mene vrhunska klasa i sa te strane nema mjesta za brigu
Može li naš državni tim konačno izboriti plasman na jedno veliko takmičenje?
Došlo je vrijeme za takav rasplet. Mislim da su igrači nešto naučili od onih utakmica sa Portugalom, da su sada zreliji i da će na kraju obradovati naciju.
Pitanje za kraj: kako ste se adaptirali u Sarajevu i šta mislite o navijačima?
Zaista je sve super. Osobe koje rade u klubu bile su prema meni izuzetno korektne i susretljive. Šta god mi je trebalo, pomogli su mi. Nemam riječi! Svima se zahvaljujem. Što se tiče navijača reći ću samo da sam branio i u drugim bh. klubovima i čast ostalima, ali su Horde zla fenomenalne. Uvijek sam se pitao zašto se navija na zagrijavanju i bespotrebno troši energija. Kada sam vidio da pristalice Sarajeva sa početkom utakmice počinju gromoglasno navijati, shvatio sam na kakvom su nivou. Vrhunskom! Ovo nije nikakvo laskanje, nego istina. Nedavno branim na jednoj utakmici i mi vodimo dva razlike. Nešto razmišljam kako mi je lijepo u FK Sarajevo i samo sam pomislio -hvala ti Bože što sam tu!
FK Sarajevo ♥ Chicago Bulls ♥ Chicago Bears ♥ AS Roma ♥