Minimalna plata 543 km

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Centre forward
Kontakt:

Re: Minimalna plata 543 km

Post Postao/la Centre forward » 08 jan 2022, 15:11

Soxx, ti se uglavnom baziraš na taj finansijski aspekt. Ti to tako gledaš i to je OK. Iako su finansije ponajbitnije u cijeloj priči, na kvalitet života utiče masu drugih stvari.

Odoše doktori, svih vrsta, ne mislim samo na ljekare. Što kaže jedan profesor, sutra ćeš se morat' ići liječiti u inostranstvo kad te pčela ujede.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 08 jan 2022, 15:12

soxx je napisao/la:
08 jan 2022, 14:58
Vecina nebenjoba je na satnicu. I moras se naradit za tig 450 eura mjesecno. Znaci samo rad rad i rad.

I u bosni mehanicar radi u firmi uzme milju i dvjesto i moze kuci odradit koji poso, mali servis, hop musa mu legne. Il konobarisat navecer.

Al u Bosni hoce ljudi od 7 do 3. Osmicu da pise, pauza placena plus hrana a da izadju 2 milje a tam im nije mrsko rukat dan noc da bi zaradili za rezije drugim poslom.

Ako si cnc operater. Odes u manje mjesto, ima jedna firma i u njoj ti je radit cijeli zivot il mijenjat struku.

Druga stvar je ako u manjem mjestu upadnes u neki dobru firmu pa ti odgovara tu i radit do kdaja zivota al malo je takvih slucajeva.

Ja pisem ovo iz iskustva. 5 godina sam vec u njemackoj.
Kao samac je tezak zivot, kao porodica, gdje oboje radi moze se lijepo zivit al moze isto tako i u Bosni, opet zavisi iz kojeg si mjesta u BiH
Sve je na kraju od osobe do osobe, koliko ti sam želiš učiti, raditi, napredovati. Znam za slučaj gdje je osoba dobila super posao u Njemačkoj, 3000 eura neto, zajebavala se tri mjeseca na poslu i dobila otkaz.

U dvoje je lakše, bilo u Njemačkoj, bilo u Bosni, bilo u Kamerunu (ako oboje rade).

Meni se ide zbog mogućnosti, zbog te neke šanse, gotovo svi prijatelji su mi otišli ili odoše. ****, ne drži me tu puno stvari, niti imam vjeru u neku budućnost.

Vazda se mogu vratiti, mada ne planiram trenutno, a godine prolaze u ničemu.

Razumijem I kako ti je gore, moj stari je čitav život vani, jednom, dva put mjesečno dođe na vikend. Nije lako mentalno, još ako si negdje dalje, pa i živiš daleko od naše granice. U putu provodes pola vikenda.

Da se I dotaknem ovog mita za doktore i sestre, sad mi je mama bila u bolnici sedam dana, neće niti jedna sestrica marke da uzme.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 08 jan 2022, 15:15

Centre forward je napisao/la:
08 jan 2022, 15:11
Soxx, ti se uglavnom baziraš na taj finansijski aspekt. Ti to tako gledaš i to je OK. Iako su finansije ponajbitnije u cijeloj priči, na kvalitet života utiče masu drugih stvari.

Odoše doktori, svih vrsta, ne mislim samo na ljekare. Što kaže jedan profesor, sutra ćeš se morat' ići liječiti u inostranstvo kad te pčela ujede.
Bazira zato sto je i otiso s ciljem da se nekad vrati. Ja nisam. Vecina nije. I to je ta razlika. Hoce da zaradi vise para da covjek kucu sagradi u BiH, sto je okej, ali licno to nikad ne bi napravio.

Sve je kako sebi cilj postavis i zbog cega odes.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 08 jan 2022, 16:08

litijum je napisao/la:
08 jan 2022, 15:06
Pa nije svakom isto, ne znam sta radis u DE 5 godina vec ako stalno mislis na Bosnu? To je najgore. Ja bi se iste sekunde vratio i ne bi zivio tamo gdje mi nije dobro. Zato sam i otisao.

Cuj 5 godina, pa ja znam lika koji je vozio kamione, 6 godina kasnije ima par svojih kamiona i milionski kapital, zaposljava ljude. Sta cemo sad? U manjem mjestu mu firma bila. Sve je kako se postavis, a ima dosta i do srece/sudbine.

Cuj bit tamo 5 godina a proklinjat sve sto sam tamo. Moras bas bit mazohista. Najgori su oni sto su tamo i govore da ne valja a nikad se ne vracaju.
Ne okreci mi rijeci. Nigdje ja nikog ne proklinjem Ja samo govorim da nije sve tako bajno kako mnogi zele predataviti. Trenutno imam posao koji mnogi mogu samo sanjat i vjerujem da necu nikad manje radit a vise zaradit tj da do penzije necu nac nista bolje. Da sam u trenutnoj firmi 5 godina vjerovatno bi se do sad i vratio jer bi sklepo davno kucu i ustedio. Otisao sam ko momak, kasnije se ozenio i imao cilj u pocetku da ih tamo dovedem al mi nije zelja na kraju da provedem ostatak zivota vani pa sam od te opcije odustao.

Mnogo je ljudi otislo, pati se a vamo po Bosni se qrce i to kad nasi ljudi pisu istina je. Mnogima je i dobro.
Hocu rec da ne znaci da ce svaki covjek uspjet ako ode kao sto mnogi predstavljaju.

U bosni kad dvoje rade, moze se lijepo zivit. Gledam sebe i racunam ja i zena sa 2k KM mogli bi i placat rezije, i odmore priustit, obuc se. Moze se i kredit dignut i odvojit rata za to. Kredite dizu i po njemackoj to ne treba bit sramota.

Druga stvar je ovi sto idu zbog npr zdravstva i svega toga, to je naravno naspram bosne spaceshuttle.

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 08 jan 2022, 16:31

Convicts1988 je napisao/la:
08 jan 2022, 09:51
donDondon je napisao/la:
08 jan 2022, 08:30
treba bježati
Ne treba. Ako imaš bar 1.mil KM na računu, bolje ti je živjeti i investirati u BiH nego u Njemačkoj.
sve dok gledam dal otici zubaru ili automehanicaru ,nema tu zivota
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 08 jan 2022, 16:45

soxx je napisao/la:
08 jan 2022, 16:08
litijum je napisao/la:
08 jan 2022, 15:06
Pa nije svakom isto, ne znam sta radis u DE 5 godina vec ako stalno mislis na Bosnu? To je najgore. Ja bi se iste sekunde vratio i ne bi zivio tamo gdje mi nije dobro. Zato sam i otisao.

Cuj 5 godina, pa ja znam lika koji je vozio kamione, 6 godina kasnije ima par svojih kamiona i milionski kapital, zaposljava ljude. Sta cemo sad? U manjem mjestu mu firma bila. Sve je kako se postavis, a ima dosta i do srece/sudbine.

Cuj bit tamo 5 godina a proklinjat sve sto sam tamo. Moras bas bit mazohista. Najgori su oni sto su tamo i govore da ne valja a nikad se ne vracaju.
Ne okreci mi rijeci. Nigdje ja nikog ne proklinjem Ja samo govorim da nije sve tako bajno kako mnogi zele predataviti. Trenutno imam posao koji mnogi mogu samo sanjat i vjerujem da necu nikad manje radit a vise zaradit tj da do penzije necu nac nista bolje. Da sam u trenutnoj firmi 5 godina vjerovatno bi se do sad i vratio jer bi sklepo davno kucu i ustedio. Otisao sam ko momak, kasnije se ozenio i imao cilj u pocetku da ih tamo dovedem al mi nije zelja na kraju da provedem ostatak zivota vani pa sam od te opcije odustao.

Mnogo je ljudi otislo, pati se a vamo po Bosni se qrce i to kad nasi ljudi pisu istina je. Mnogima je i dobro.
Hocu rec da ne znaci da ce svaki covjek uspjet ako ode kao sto mnogi predstavljaju.

U bosni kad dvoje rade, moze se lijepo zivit. Gledam sebe i racunam ja i zena sa 2k KM mogli bi i placat rezije, i odmore priustit, obuc se. Moze se i kredit dignut i odvojit rata za to. Kredite dizu i po njemackoj to ne treba bit sramota.

Druga stvar je ovi sto idu zbog npr zdravstva i svega toga, to je naravno naspram bosne spaceshuttle.
Cekaj ti si se ozenio i godinama si odvojen od zene?

Koja depresija covjece. Sad mi je jasno sve.

Vidis ja takvu kucu koju ti hoces sklepat u Bosni vec imam dvije. Jedna nasljedjena naravno, ali se nikad necu vratiti.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 08 jan 2022, 17:08

Litijum ti si haman troll obicni.
Samo okreces postove, trazis nesto da popljujes cinjenice. Ne pricam o depresiji, proklinjanju, meraku bosne, kao sto ti malo malo spominjes kad nemas sta pametno reci.

Nisam uopste godinama odvojen, redovno sam u bosni, zena je znala bit po 3 mjeseca kod mene. Za vrijeme korone je ostala i 6 ako vec te zanima.

Ako imas sta pametno reci, na moje postove gore napisi il me zaobidji glupostima

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 08 jan 2022, 17:43

Ne trolam ni malo, izvini ako sam te uvrijedio necim, ali jednostavno mi je preglupo ozeniti nekog, zasnovati porodicu a svjesno zivjeti odvojeno. Nisam sigurno jedini koji to misli. Zbog toga i tvoja subjektivnost.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 08 jan 2022, 18:19

Ja samo vidim tvoju subjektivnost. Nisi mi odgovorio nista na gore napisano nego okreces ko sto rekoh pricu na moj zivot koji uopste nije tema rasprave.
U njemackoj je sve ok u bosni je katastrofa sve i ti tako gledas sve.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 08 jan 2022, 19:30

soxx je napisao/la:
08 jan 2022, 18:19
Ja samo vidim tvoju subjektivnost. Nisi mi odgovorio nista na gore napisano nego okreces ko sto rekoh pricu na moj zivot koji uopste nije tema rasprave.
U njemackoj je sve ok u bosni je katastrofa sve i ti tako gledas sve.
Pa da je obratno ne bi bili zemlja koja gubi toliko stanovnistva, a najveci dio upravo ode u tu Njemacku. Nisu to moji brojevi i cifre.

Kazem ti, ako ti je lose vrati se u Bosnu i to je to, a Njemacka nece sigurno nista izgubit.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 08 jan 2022, 19:40

Kazem ti, nisam tema ja. Ja cu se vratit kad budem htio i ako budem htio.
Vjerujem da mi je bolje nego tebi sto se tice poslovnog zivota u njemackoj. Skontaj jednom da nisam dosao ovdje da mi neko pomogne dal se vratit dal ostat. Pricam kakva je situacija u njemackoj i to je to.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 08 jan 2022, 19:58

soxx je napisao/la:
08 jan 2022, 19:40
Kazem ti, nisam tema ja. Ja cu se vratit kad budem htio i ako budem htio.
Vjerujem da mi je bolje nego tebi sto se tice poslovnog zivota u njemackoj. Skontaj jednom da nisam dosao ovdje da mi neko pomogne dal se vratit dal ostat. Pricam kakva je situacija u njemackoj i to je to.
Pa TEBI. Naravno da nije svima.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 08 jan 2022, 20:22

Soxx brate, kao sto ti je vec neko rekao, vecina nas nije otisla zbog finansija striktno. Ti sve gledas kroz finansije, iako ti je i tu racunica pogresna. 2K u Bosni s djecom je super, ako ti je cilj da budes na nuli sljedeci mjesec. Svaka investicija, odmor i vec si u problemu s novcem, odnosno moras se krpit. Sad sto ti imas situaciju, da nisi siguran bi li gore zasnivao porodicu ili dole, to je druga stvar. Normalno da ces u podsvijesti vuci ka dole, jer ti vec razmisljas o sumi koju ces odnijet u BiH i investirat u kucu, a ostatkom boostat mjesecne prihode.

Sa 3500-4000 si vec hadzija, pogotovo ako nemas kredite i kiriju, u DE automatski moras imat minimalno 4000e bez ogromne kirije da bi to anulirao. Mada sve zavisi od zivotnog stila. Neko nosi markiranu robu, neko se lozi na auta, neko vozi auto od 1000e, a otplacuje stan od 250k, a neko ganja sve to. Za ljude koji nisu navikli na luksuz, Njemacka je definitivno mjesto gdje je mnogo lakse doci do istog ili mu makar otvorit vrata.

Sto se tice Nebenjoba, sad su opet digli minimalac na preko 10e netto. Vecina ima mnogo vise od toga, pogotovo ako radis neke zanatske poslove. Vecina dodje na tih 450e, sa ispod 40h rada, sto je manje od 10h sedmicno. Radis dakle 46h sedmicno na oba posla, dok kod mene stara radi minimalno 43h na jednom, samo jedan slobodan dan i s toplim obrokom ima oko 600KM platu. Topli obrok mora normalno u firmi potrosit(trgovinski lanac).

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 09 jan 2022, 00:46

Razumijem ja Ash.
Kao sto rekoh ostalo je spaceshuttle naspram Bosne.

No tema je minimalac u BiH i dosli smo do njemacke zato se baziram i pricam o novcu.

Govorim situaciju jer dosta naroda ide najprije zbog novca. Uspjet se moze ko se bude borio al nece sve preko noci biti kako mnogi misle.
Svako dobro zelim.

kanarinac
Kontakt:

Post Postao/la kanarinac » 09 jan 2022, 08:56

Ljudi 543 km plata ili 2500 eura,ali ljudi dali cemo biti mi pametni sto smo ostali ovde,pucketa se oruzjem opasno,provokacije,budite svjesni da se desi kao u Janji neku noc da koja budala ubije koga u dzamiji,eto nam rata,nezz ljudi ali ja se brinem za svoje dijete,za sebe manje vise.
Samo Sarajevo

gruezi
Kontakt:

Post Postao/la gruezi » 09 jan 2022, 09:38

kanarinac je napisao/la:
09 jan 2022, 08:56
Ljudi 543 km plata ili 2500 eura,ali ljudi dali cemo biti mi pametni sto smo ostali ovde,pucketa se oruzjem opasno,provokacije,budite svjesni da se desi kao u Janji neku noc da koja budala ubije koga u dzamiji,eto nam rata,nezz ljudi ali ja se brinem za svoje dijete,za sebe manje vise.

Ponovni rat je samo pitanje vremena..ko misli drugacije je naivan I slijep pored ociju.. zbog kurcobolje medzunqrodne zajednice pravoslavno talibanstvo je izmaklo kontroli I jedini nacin da se zaustavi je da budu pomnozeni sa nulom...kako je moguce da bosnjaci sjede I ovo pomno gledaju niko da kurcem mrdne ...gdje su ovi sarajevski saneri I zajebanti sto glume zajebane tipove hodajuci sa utokama ... kurce se po Carsiji a tamo gdje treba da se kurce nigdje ih... sda ide linijom manjeg otpora boli ih ku..c oni su dobili svoj fildzan u Dejtonu a za bosnjake van tog fildzana ih zaboli tuki... jedini nacin da se pravoslavnom talibanstvu stane u kraj Je da I'm se odlucno stane na crtu I uzvraca istom mjerom... prosto je nevjerovatno da uprkos svim haskim presudama, blokadi institucija, oduzimanju bosnjacima povratnicima najosnovnijih ljuudsiih prava nema nikakve incijative da se genocidni krmetnjak ukine jednom za sva vremena...

kanarinac
Kontakt:

Post Postao/la kanarinac » 09 jan 2022, 09:47

gruezi je napisao/la:
09 jan 2022, 09:38
kanarinac je napisao/la:

Ponovni rat je samo pitanje vremena..ko misli drugacije je naivan I slijep pored ociju.. zbog kurcobolje medzunqrodne zajednice pravoslavno talibanstvo je izmaklo kontroli I jedini nacin da se zaustavi je da budu pomnozeni sa nulom...kako je moguce da bosnjaci sjede I ovo pomno gledaju niko da kurcem mrdne ...gdje su ovi sarajevski saneri I zajebanti sto glume zajebane tipove hodajuci sa utokama ... kurce se po Carsiji a tamo gdje treba da se kurce nigdje ih... sda ide linijom manjeg otpora boli ih ku..c oni su dobili svoj fildzan u Dejtonu a za bosnjake van tog fildzana ih zaboli tuki... jedini nacin da se pravoslavnom talibanstvu stane u kraj Je da I'm se odlucno stane na crtu I uzvraca istom mjerom... prosto je nevjerovatno da uprkos svim haskim presudama, blokadi institucija, oduzimanju bosnjacima povratnicima najosnovnijih ljuudsiih prava nema nikakve incijative da se genocidni krmetnjak ukine jednom za sva vremena...
I ovaj tvoj komentar je dokaz da nece izaci na dobro,ne treba nikakvom silom odg,jer moj otac je bio u rovu 4 godine ,a i ja bih morap,a ovi sto au bjezači 92,opet bjeze,i posčije svega vratit ce se sa devizama,da se kurce prema nama sto smo ovo odbraniči,a jedno je aigurno ovako ili onako,sa Bosancima ne moze niko,ovde su dolazile mnoge sile od Osmanskog carstva,Austrougarske,Jugoslavije,Velike Srbije svinsu nestajali a Bosna I Hercegovina je ostala i opet ce.
Samo Sarajevo

gruezi
Kontakt:

Post Postao/la gruezi » 09 jan 2022, 10:00

kanarinac je napisao/la:
09 jan 2022, 09:47
gruezi je napisao/la:
09 jan 2022, 09:38
kanarinac je napisao/la:

I ovaj tvoj komentar je dokaz da nece izaci na dobro,ne treba nikakvom silom odg,jer moj otac je bio u rovu 4 godine ,a i ja bih morap,a ovi sto au bjezači 92,opet bjeze,i posčije svega vratit ce se sa devizama,da se kurce prema nama sto smo ovo odbraniči,a jedno je aigurno ovako ili onako,sa Bosancima ne moze niko,ovde su dolazile mnoge sile od Osmanskog carstva,Austrougarske,Jugoslavije,Velike Srbije svinsu nestajali a Bosna I Hercegovina je ostala i opet ce.
Legendo ako mislis da je bilo kakva bosna moguca sa srbima u njoj otidzi zivi par mjeseci u neki okupirani grad pa se uvjeri.... ovo talibanstvo je orkestrirano I organizovano od strane srpske pravoslavne crkve iliti sprovodzenje sanu memoranduma 2... ili cemo mi kao narod stati na crtu ovoj teroristickoj bandi ili ce stvari izmaci kontroli... stavi se u poziciju nekoga u zvorniku ili srebrenici ili janji... kome da se obratis da te zastiti? Sda kopilad je te ljude davno pustila niz vodu ... ili uzvracaj istom mjerom dok nije kasno ili pripremaj se za masovnu grobnicu... kako hoces...

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 09 jan 2022, 10:10

Politika SAD-a prema nasoj zemlji je garant mira u buducnosti. Znamo koliko su se jos 90-ih zalagali i nakon priznanja, kroz masu rezolucija, slanja pomoci itd.
Samo zadnjih godina donirali su nam preko 20 Humvee vojnih vozila te nedavno i cetiri helikoptera, cije troskove je vecinski pokrila Vlada SAD-a.

NATO baze u EU su tako rasporedjene, da bi samo za par sati nas vazduzni prostor pokrivala te stitila nevjerovatna vojna avijacija.

U pogledu konflikta te interesa velikih sila, Rusija je preokupirana desavanjima u Ukrajini i tjt. Rusi ne mogu dobaciti ni preko Poljske, drzave koja im okrece ledja glede zavisnosti od plina, udaljavajuci se tako od uticaja pomenutih.

Postoje cak potpisani i verifikovani mehanizmi koji NATO savezu omogucavaju brzu i opravdanu primjenu sile, izmedju ostalih Berlin plus.

Tako da, nase je da jacamo nauku, finansiramo naucno-istrazivacke institucije, pojednostavino administrativne prepreke, koliko je moguce brendiramo domacu proizvodnju sto veze i jacanje turizma. Onda saobracajnu infrastrukturu te da prijavama na svim razinama barem malo pokusamo uzdrmati i ukrotiti korupcijiu.

Rata nece biti, sigurno.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 09 jan 2022, 10:27, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 09 jan 2022, 10:26

Sve sto si nabrojao vazi AKO NATO i USA budu reagovali. AKO.. a nece, kao sto nisu ni prosli put kad su nas klali kao kurbane, kao ste ne reaguju ni zadnjih pola godine. Najnaivniji narod na kugli zemaljskoj.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: MElloo, nerkolfc, RobertHrkac555 i 8 gostiju.