ramiral je napisao/la:Možda frajer nije iz RajvoSA...
Zdrava za...cija je ono što već par godina nedostaje u odnosima navijača dva najveća BiH kluba...
Toliko je prijatelja, braće, rodbine, poznanika na ''anamo'' drugoj strani da bi se tek tako lako nekoga vrijeđalo, nazivalo debilom, konjem, maloumnikom itd..itd..
Frustracije su ogromne ali sve bude i prođe, valja tim i onim opet pogledati u oči, pozdraviti se, popiti kafu, ručati zajedno, podijeliti dobro i zlo..
Mi malo stariji smo tu da ove mlađe probamo uputiti KAKO TRABA NAVIJATI I BODRITI SVOJ KLUB, a ne da padamo na nivo huligana kojima je samo u cilju uvrijediti drugog ili čak fizički povrijediti..
Navesti ću ti jedan primjer (a i ovim internet huliganima):
Derbi 2003, Alaim griješi i iz penala Željo povede 0:1, to je ona tekma kad je Škoro izjednačio u '97 minuti, sedam dana prije tekme sa Danskom, stadion prepun, navijanje ok, štimung...
Belaj na jugu, nekome ispao suzavac, par Manijaka se potukli između sebe, u pokušaju da se to smiri njih nekoliko (a i bježeći od suzavca) iskaču na atletsku stazu, specijalci tuča, folovi, Hasagić brani jednog navijača Želje, Horde su sa sjevera (valjda mislili da ovi namjerno ulijeću na teren) napravili juriš, gore haos, lom, peglanje sa policijom, na istoku (gdje sam bio) pale se baklje, pokušavaju se probiti iznad ulaza njih par, specijalci tuku.... lom na sve strane...
U tom opštem hasu na ulazu se pojavljuje jedna prilika sa kapom plastičnom ''Volim te Željo'' i Željinim šalom.. starčić od svojih 65 godina, izgubljen kad je ugledao gdje je ušao... skače jedan momčić od 19 god i udara ga pesnicom, puca nos, dedo je ipak to, stariji čovjek... nas 3-4 ulijećemo i tog levata što ga je udario gazamo na mrtvo ime tu u ulazu, specijalci, zaštitari, haos oko nas, tuku udaraju, ja sam tog starčića uzeo pod ruku i vodim ga specijalcima... u tom kratkom vremenskom razmaku uspio mi je reći da je penzioner, da voli Želju i nikada nije bio na tekmi, dolazio iz švedske (otišao gore prije rata), vozilo mu se pokvarilo u austriji i uzeo renta car.. došao tik pred teku i kupio Istok, naravno ne znajući gdje treba da ide..
Ja sam dobio par kopči od palice i nekog kamena koji je odnekud doletjeo (u gužvi neko gađao), a jaran mi je isto fasovao napuknuće rebra od strane policajca... ali sam bio i ostao ponosan na to što sam stao u odbranu tog lika koji se ničim izazvan našao tu na pogrešnom mjestu u furtutmi za koju nije bio kriv...
Zato mi malo stariji trebamo da usmjerimo ove mlađe da se ne furaju na Denija i HOOLIGANS, već da shvate da smo mi jedna velika fudbalska porodica između koje ne smije biti vrijeđanja i inog huliganskog ponašanja..
Lijep pozz svim navijačima i mojim Pitarima i komšijama što nam ovdje svraćaju...
Jesam prijatelju iz Sarajeva,najstariji muski potopak u mojoj porodici rodio se u ovom gradu 1783 godine ali to je najmanje bitno,jedino sto me interesuje jeste da stvarno prestane ova vjestacki stvorena mrznja izmedju nas.Meni kao navijacu rezultat nije toliko bitan jedino mi je bitna igra i zalaganje igraca moga kluba,neka se bore srcem i posteno pa makar nikad ne osvojili nista.Stariji sam covjek(petobanka za vratom) i nikada mi nije bilo jasno da ljudi u ovom gradu mogu doci u situaciju da pljuju jedni na druge i siju mrznju.Ova djeca nisu ni svjesna da smo u ratu jedni drugima glavu cuvali i krvi svoje davali.Fala Bogu imam dva sina(18 i 16 godina) i ludi su za Zeljom ali im nepada na pamet pljuju po drugima.Ponekad u svojim postovima odgovorim ironicno pojedincima jer stvarno smorise sa svojim umobolnim misljenjima ali volio bi da mi neko od njih odgovori radi cega se vise raduje porazu drugog tima od pobjede svoga.Pozdrav
Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil
življenja i ponašanja.