...................................................
BLAGO ONOM KO NIJE IGRAO!?
-
"Prvi tuzlanski premijerligaški derbi između Tuzla Cityja i Slobode na Tušnju pripao je starijem klubu iz grada soli.
Ulog je bio veliki. Igračima oba tima prije meča obećane su premije. Fudbalerima Slobode za pobjedu je ponuđeno 5.000 KM, a Azmir Husić je uduplao taj iznos.
Alfi i omegi City-a itekako je bilo važno da slavi protiv Slobode na Tušnju. Pritisak je vršen i na fudbalere, koji su na kraju stadion napustili pognute glave. I kao da im to nije bilo dovoljno. Saznali su da će umjesto premija za pobjedu, novčano biti kažnjeni za poraz. Navodno, svaki igrač će na narednoj plaći biti uskraćen za 300 KM.
Bilo kako bilo, ekipa Slobodana Starčevića nema puno vremena da žali zbog poraza. Igrači danas imaju slobodan dan, a već sutra kreću ka Gabeli, gdje ih u srijedu čeka dvoboj protiv GOŠK-a.
"
.......................................................................................................................................................
- Čitam ove naknadne vijesti o obećanim premijama i kasnije pretvorenim u kaznu i osjećam se tužno.
- Premije igračima Tuzle nisu uopće bile potrebne kao dodatni stimulans da bi pobijedili.
- Momci u plavo-bijeloj opremi su odgovorni profesionalci i odlični igrači.Niko više od njih nije želio pobjedu, ni Husić niti bilo ko.Ta nesretna obećana premija više može da bude kontraproduktivna i našteti uobičajenoj klimi koja vlada u ekipi.Treneru Starčeviću ne treba premirana ekipa prije utakmice da bi bio sav sretan.Naprotiv ,to stvara samo problem da li se igra za pobjedu ili premiju.On je super stručnjak i sigurno zna posao te je u neku ruku i degradiran time što mu se igračima prije utakmice obećavaju premije.
- Neka se isplati uobičajena, Pravilnikom predviđena premija za pobjedu u Kaknju i tačka.
- Čitam i pratim komentare ljudi koji svijet posmatraju crno -bijelo.Isti ti ljudi bi da je TuzlaCity pobijedila obasuli hvalospijevom Igrače trenera i bili bi već kandidati za titulu.Ovako,poput djece kojima nije nešto po volji "droncaju" i prazne se na Starčevićeve "vitezove".Ne mogu se "moje lične frustracije i kompleksi "liječiti tako što ću bljuvati vatru na sve oko sebe ili što ću u suprotnom komplimentirati svima oko sebe.Ja svima koji su igrali ili bili spremni da igraju izražavam čestitke i zahvalnost i to prije svega na borbi do zadnje kapi znoja.Mene su uvjerili da su odlični momci i da sam znao da je obećana premija ne bih ni došao na utakmicu niti bih je gledao na TV-kutiji.Trebalo je još i nas besposlene gledaoce premirati makar kesicom štapića ili nekim sokom.Pa dosta što smo džaba bez plaćanja ulaznica imali privilegiju da gledamo prvi Tuzlanski derbi u PL BiH. Da prisustvujemo onakvom ambijentu igri i "borbi".
- Složiću se samo da jedan igrač u ekipi ako fali to se odrazi loše po ekipu.Izlazak Stjepanovića ja sam vidio kao siguran porazTuzle.Siguran.Ulazak Poturalića a ne recimo Mahmutovića kod 0:0 bio mi je znak da će gol uskoro.Ne -igranje i to bez ikakvog pojašnjenja:Stokića,Zilkića i Crnkića svakom ko malo duže prati fudbal daje za pravo da sumnja da tu nešto nije u redu.U svim pripremnim utakmicama ovaj trojac je igrao i to brljantno.U Širokom je Ziljkić ,zajedno sa Nukićem i Crnkićem igrao za 5.Vratiću se maolo na Poturalića.On je momak koji zna fudbali prošao je odličnu školu u Gračanici kod Musimovića.Momku očito treba vremena jer je takve naravi i on će sigurno zaigrati.Neka ga sad malo, neka trenira i čeka on će akoBogda "prokinuti".Ali ne treba ga sad forsirati kad mu očigledno ne ide od noge a problem je u glavi.Mora savladati svoje strahove i sa njim zaista treba raditi.Samo njegov "postupak" kod lopte koju je dobio od saigrača kao na dlanu u protivničkom šesnestercu, i koju je trebao zabiti bez daljeg razmišljanja ,govori da ima kočnica koja se zove strah od promašaja,od neuspjeha.On je kao proustio loptu kroz noge nekom zamišljenom saigraču i usput joj malo onako petom promijenio smijer.
-Sve ovo opet utiče na kompletnu ekipu jer gol u fudbalu je kruna svega i rada i truda i igre cijele ekipe.I kad momci upru idaju sebe 120 % a vide da neće do sutra dati gol nije im svejedno.U prvom poluvremenu desilo se to Nukiću .I on se izgubio i počeo bježati u desno ,pa još u desno dok Beganović nije stigao da ga blokira kad se već konačno namjestio na šut.
- Tuzla city je na dobrim temeljima i to godinama.Naravno da se ulaskom iz ranga u rang moralo odricati nekih igrača a dovoditi druge koji mogu odgovoriti snazi protivnika u tom novom rangu.Ako neki igrači koji su igrali za Slogu u ovim zlatnim vremenima misle da mogu igratii sada neka to slobodno kažu i neka se oprobaju već na zimu.Vrlo je ružno pod maskama ili bez njih sada udarati "kajle" ovoj ekipi.Ako i TuzlaCity dobije svoje "zaslužne" onda će poći po zlu.Vidim komentariše se po ko zna koji put ko je trebao doć a ko nije itd.Ko biva Husić ima pogrešne savjetnike.Husić da nije ovo što jeste ja bih mu preporučio da bude menadžer.Koliko samo njegovih igrača šparta PL , ne možeš ih Bogami lahko nabrojati nego olovku i papir pa piši ,pa da vidiš.Ovo što Tuzla ima na Rosteru su odlični igrači i njima treba puno povjerenje.Đe ste bili junaci na Tušnju da se čujemo, kako makar aplauzom popratimo poteze naših igrača.Ne kažem ni da niste , ali što je još gore mi smo navijali ko u pozorištu.Kako je bilo tim momcima kada su istrčali pred onolike zvižduke.Kako je bilo onom Stjepanoviću kad je izlazio a slušao salve zvižduka.Ali takva je Slobodina publika i neka je.Ona time govori koliko voli svoj klub a ne koliko nekoga mrzi.Ja to znam pripadao sam od djeteta tim divnim ljudima.Hatunić je bio ,ma dovoljno je reć miljenik.Ali kad je 1976. u ljeto prešao u Partizan i kad su u Tuzli gostovali tu jesen,čitav stadion a to je duplo više nego u subotu tokom zagrijavanja psovao mu je suprugu i to po imenu ali petnest minuta bez prestanka.I sam sam ga smatrao izdajnikom i učestvovao u tome.Nisam mogao da se pomirim što je otišao.
- Dakle sad treba "opaljot" lude po džepu.E moji stručnjaci.
-Onomad kad su barabe ,čast izuzecima, rušile Geruma i izgubile 9:1 u Beogradu protiv Zvezde u proljeće 1981. Gerum je poslije te utakmice pitao svoje saradnike da li da ih kažnjava?Situacija na tabeli nije bila loša ali u narednom kolu dolazio je jak protivnik u Tuzlu.Dakle kazniti ili ne kazniti pitanje je bilo tad.I svi su se složili pa i rahmetli babo danačnjeg trenera Slobode Mesud Nalić, da se niko ne kažnjava.Prepustili su ih publici,nema boljeg pencilina.Nema moj brajko igrali su oni tu narednu utakmicu
ko Notingem-Forest i pobijedili.A pogađate zašto.Kaznila ih publika,nema gore kazne od toga.
-Pustimo "Barbu" Starčevića i njegove vitezove da duboko udahu i okrenu se meču protiv Goška u Gabeli na Božijem zvjezdanu od ko zna koliko stepeni.Nemojmo mu sastavljati mi ekipu jer onda on nije odgovoran za rezultat koji će ona postići.Prestanimo općenito sa toplo hladno reakcijama iz kola u kolo.
Tabela
1. FK Željezničar............... 4... 3... 0... 1... 9
2. NK Široki Brijeg ............. 4... 2... 2... 0... 8
3. FK Sarajevo.................. 4... 2... 1... 1... 7
4. FK Krupa...................... 4.. 1... 3... 0... 6
7. FK Radnik Bijeljina ......... 4... 1... 3... 0... 6
5. HŠK Zrinjski ................. 4... 2... 0... 2... 6
6. NK Čelik...................... 4... 2... 0... 2... 6
8. FK Sloboda................... 4... 1... 1... 2... 4
9. FK Tuzla City................ 4... 1... 1... 2... 4
10. FK Zvijezda - 09........... 4... 0... 3... 1... 3
11. NK GOŠK.................... 4... 0... 2... 2... 2
12. FK Mladost ................. 4... 0... 2... 2... 2
-EVO TABELA BRATE.PO MENI SASVIM OKEJ.FKTUZLA CITY JE KLUB KOJI RASTE.SABURA MALO.DO JUČER SMO STRUGALI DŽEHENEMSKE LIVADE,A NEKU NOĆ U DŽENNETU BILI.
SRETNO NEBESKO-PLAVI