Većinski u svijetu je skočilo. U Njemačkoj sam mogao u junu navečer sipati za 1.48, trenutno za 1.7-1.75.LegendKiller je napisao/la: ↑04 avg 2023, 09:58prolazim svako jutro pored 2 pumpe, jedna od tih je Hifina, a u toku dana prođem i pored nekoliko drugih. Zadnje dvije godine baš nešto pratim kako idu sa cijenama, neka mi rutina postala. Uvijek Hifa prva diže cijene prvo za 5, pa posle par dana za još 5, a nakon toga ide vijest da će doći do poskupljenja goriva, nakon ćega Hifa ponovo diže cijenu za 5-10 pf, a ostali prate, Petrol odmah pa ostali za dan dva. Jučer je bila vijest sa S. Arabija neće povečati proizvodnju, a Hifa je jutro ponovo digla cijena za 5 pf, jučer kada se vraćao kući bilo 2,71, a jutro 2,76. Naravno ova vijest će proizrokovati dodatno poskupljenje goriva, tako da do kraja mjeseca možemo očekivati cijene oko 3 KM. Baš nas pljačakaju i to po zakonu. Vratio sam se u BIH sa godišnjeg 24.07., nasuo dizela po cjeni od 2,46, jutros je na toj istoj pumpi cijena 2,66, dakle za 10 dana 20 pf većanje cijene, što je baš mnogo.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- Pensioner26
- Kontakt:
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Prema zadnjim info, danas na EP i Gazprom dizel oko 2.61
Pocetkom jula islo je oko 2.40, znaci za (euro)dizel.
U Hrvatskoj je takodjer doslo do poskupljenja, samo sto je tamosnja Vlada mjerama spustila i do 35 feningi (dizel) te oko 25 feningi za benzin.
Jedan od razloga je velika potraznja na globalnom nivou, pogotov iz Kine, pa izvjestaj o smjanjenju svjetskih zaliha te produzenje smanjenja proizvodnje, prije svih Arabije, zbog ocuvanja njima stabilne cijene.
Mamu im mafijasku.
Pocetkom jula islo je oko 2.40, znaci za (euro)dizel.
U Hrvatskoj je takodjer doslo do poskupljenja, samo sto je tamosnja Vlada mjerama spustila i do 35 feningi (dizel) te oko 25 feningi za benzin.
Mamu im mafijasku.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- numanumaye22
- Kontakt:
Kupite hibride ili e-auta pa se vozajte dzaba ili u kombinaciji sa benzinom 1-2L na 100 km
U Njemackoj su sve vise zastupljena takva auta, dok u svakom cak i manjem gradu i vecini parkinga imate za punjenje pa onda se vozis za 20-30 centi 70-80km.

U Njemackoj su sve vise zastupljena takva auta, dok u svakom cak i manjem gradu i vecini parkinga imate za punjenje pa onda se vozis za 20-30 centi 70-80km.

- LegendKiller
- Kontakt:
pa to i jeste problem kod nas u odnosu na druge eto npr Njemačka. Od juna do augusta je poskupilo 25 eurocenti, dakle 0,50 KM, a kod nas za 10 dana 20 pf.Pensioner26 je napisao/la: ↑04 avg 2023, 10:40
Većinski u svijetu je skočilo. U Njemačkoj sam mogao u junu navečer sipati za 1.48, trenutno za 1.7-1.75.
Vecina plug-in hibrida dostupnih obicnom korisniku, na struju mogu prevalit od 60 do max 120 km (ovi od 120 su prilicno skuplji).numanumaye22 je napisao/la: ↑04 avg 2023, 10:55Kupite hibride ili e-auta pa se vozajte dzaba ili u kombinaciji sa benzinom 1-2L na 100 km![]()
U Njemackoj su sve vise zastupljena takva auta, dok u svakom cak i manjem gradu i vecini parkinga imate za punjenje pa onda se vozis za 20-30 centi 70-80km.![]()
Potrosnja od 1-2 litra na 100 km je prema fabrici. U stvarnosti, to ide od 4 litra i preko.
Koliko sam info, od kraja ove godine Svabija ce ukinuti subvecnije na kupovinu plug-in hibrida ili su to mozda vec uradili.
Kako god, Njemacka ima 87 000 javnih punionica i to su vecinom, znaci 80 % one za sporije punjenje od 22 do ispod 50 kW (treba ti sat da napunis do 80 %), a ukupan broj elektricnih vozila je oko 1,1 milion, a ukupno oko 49 miliona osobnih vozila, sto ti dodje oko 2,2 % elektricnih, dio hibrida te preko 90 % na SUS pogon.
A glede BiH, mi imamo mozda 200 punionica (ako i toliko) te isto toliko elektricnih vozila.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 04 avg 2023, 11:19, ukupno mijenjano 3 puta.
Jest da ima punionica u BiH. Tamo gdje ih ima, seljak za golfom cvajom stane na to mjesto i mozes se yebatnumanumaye22 je napisao/la: ↑04 avg 2023, 10:55Kupite hibride ili e-auta pa se vozajte dzaba ili u kombinaciji sa benzinom 1-2L na 100 km![]()
U Njemackoj su sve vise zastupljena takva auta, dok u svakom cak i manjem gradu i vecini parkinga imate za punjenje pa onda se vozis za 20-30 centi 70-80km.![]()
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
- numanumaye22
- Kontakt:
Ne znam brate za te statisticke podatke nit me zanimaju, znam sta moje oko vidi, a to je na svakom koraku ljudi voze elektricna auta a plug-in hibridi su postali i standard vec.Asteriks je napisao/la: ↑04 avg 2023, 11:11Vecina plug-in hibrida dostupnih obicnom korisniku, na struju mogu prevalit od 60 do max 120 km (ovi od 120 su prilicno skuplji).numanumaye22 je napisao/la: ↑04 avg 2023, 10:55Kupite hibride ili e-auta pa se vozajte dzaba ili u kombinaciji sa benzinom 1-2L na 100 km![]()
Potrosnja od 1-2 litra na 100 km je prema fabrici. U stvarnosti, to ide od 4 litra i preko.
Koliko sam info, od kraja ove godine Svabija ce ukinuti subvecnije na kupovinu plug-in hibrida ili su to mozda vec uradili.
Kako god, Njemacka ima 87 000 javnih punionica i to su vecinom, znaci 80 % one za sporije punjenje od 22 do ispod 50 kW (treba ti sat da napunis do 80 %), a ukupan broj elektricnih vozila je oko 1,1 milion, a ukupno oko 49 miliona osobnih vozila, sto ti dodje oko 2,2 % elektricnih, dio hibrida te preko 90 % na SUS pogon.
A glede BiH, mi imamo mozda 200 punionica (ako i toliko) te isto toliko elektricnih vozila.
Punionica ima na skoro svakom koraku isto i to i u manjim gradovima sam vidjao redovno. Pa kud ces dalje kad DHL ima masu tih elektricnih kombija i to i u manjim gradovima. Svaki dan kad prodjem vidjam ih na parkingu poste, tu se i pune.
Mozda je to rano da svi predju na elektricna vozila, vjerovatno i jest tako sada, ali zamisli za 50-100 godina, zar stvarno mislis da ce biti prljavi motori na unutrasnja sagorijevanja na cestama? Tako su vjerovatno mislili i sa kocijama i konjima prije 150 godina.
Nedavno u Vogošći (Hotonj) murija u Hifi. Šta je bilo, pokupili se radnici svi i otišli kući. Nisu plate primili x mjeseci, pa dok glavni i odgovorni ne dođe policija mora osiguravati valjda, šta znam.bavariapivo je napisao/la: ↑04 avg 2023, 10:28kod hife nikad ne sipam, niti cu, prije cu na gazprom nego kod hife...
Elem, nisam čuo zadovoljnog radnika u Hifi, a nije mali broj.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
- bavariapivo
- Kontakt:
Robovlasnici, a najvise pumpi imaju po Federaciji, ako mi se cini...Arvid je napisao/la: ↑04 avg 2023, 11:27Nedavno u Vogošći (Hotonj) murija u Hifi. Šta je bilo, pokupili se radnici svi i otišli kući. Nisu plate primili x mjeseci, pa dok glavni i odgovorni ne dođe policija mora osiguravati valjda, šta znam.bavariapivo je napisao/la: ↑04 avg 2023, 10:28kod hife nikad ne sipam, niti cu, prije cu na gazprom nego kod hife...
- numanumaye22
- Kontakt:
Na Hifi ljudima poslije 8 godina rada i dalje daju ugovor na mjesec dana. Kad su se ljudi pobunili reko im sef, sta hocete imam ja ovdje sad kandidata sa fakultetima da rade ovdjeArvid je napisao/la: ↑04 avg 2023, 11:27Nedavno u Vogošći (Hotonj) murija u Hifi. Šta je bilo, pokupili se radnici svi i otišli kući. Nisu plate primili x mjeseci, pa dok glavni i odgovorni ne dođe policija mora osiguravati valjda, šta znam.bavariapivo je napisao/la: ↑04 avg 2023, 10:28kod hife nikad ne sipam, niti cu, prije cu na gazprom nego kod hife...

Radi se o validnim podacima ACEA-e, Njemackog zavoda za statistiku itd.numanumaye22 je napisao/la: ↑04 avg 2023, 11:26Ne znam brate za te statisticke podatke nit me zanimaju, znam sta moje oko vidi, a to je na svakom koraku ljudi voze elektricna auta a plug-in hibridi su postali i standard vec.Asteriks je napisao/la: ↑04 avg 2023, 11:11Vecina plug-in hibrida dostupnih obicnom korisniku, na struju mogu prevalit od 60 do max 120 km (ovi od 120 su prilicno skuplji).numanumaye22 je napisao/la: ↑04 avg 2023, 10:55Kupite hibride ili e-auta pa se vozajte dzaba ili u kombinaciji sa benzinom 1-2L na 100 km![]()
Punionica ima na skoro svakom koraku isto i to i u manjim gradovima sam vidjao redovno. Pa kud ces dalje kad DHL ima masu tih elektricnih kombija i to i u manjim gradovima. Svaki dan kad prodjem vidjam ih na parkingu poste, tu se i pune.
Mozda je to rano da svi predju na elektricna vozila, vjerovatno i jest tako sada, ali zamisli za 50-100 godina, zar stvarno mislis da ce biti prljavi motori na unutrasnja sagorijevanja na cestama? Tako su vjerovatno mislili i sa kocijama i konjima prije 150 godina.
Naravno da cemo vremenom vecinom preci na elektricna vozila ali to se sigurno nece desit za deset pa i vise godina. Svabija je do 2030. najavila 15 miliona elektro vozila, a to sada izgleda malo i previse optimisticno, al et, realnije da to ide blizu 10 miliona. A evo i sa tih 15 miliona, ucesce elektro vozila u ukupnoj broju vozila na njemackom trzistu bilo bi 30ak %.
Prvo treba regulisat i dugorocno rijesit opterecenje koje ova vrsta vozila radi na elektro mrezu. Onda, postavljanje ovih obicnih punionica kosta od 30k do 50k eura, a onih brzih i skuplje.
Glede generalne slike i emisije C02, ugalj je trenutno drugi energent po ucescu u proizvodnji el energije u Njemackoj, a Njemacke elektrane kolicinski najveci zagadjivaci EU.
Ali, nesto se desava, sigurno ce i nove tehnologija ubrzati neke procese.
A vidjat ces i vise ovih elektricnih vozila, pogotov kada navale jeftina e-auta iz Kine.
- ASD
- Kontakt:
Znao sam da je onaj Antidayton debil Sandžo. 

Pa trebala bi izaci nova baterija koja ce se napuniti za 15 minuta.Asteriks je napisao/la: ↑04 avg 2023, 11:48Radi se o validnim podacima ACEA-e, Njemackog zavoda za statistiku itd.numanumaye22 je napisao/la: ↑04 avg 2023, 11:26Ne znam brate za te statisticke podatke nit me zanimaju, znam sta moje oko vidi, a to je na svakom koraku ljudi voze elektricna auta a plug-in hibridi su postali i standard vec.Asteriks je napisao/la: ↑04 avg 2023, 11:11
Vecina plug-in hibrida dostupnih obicnom korisniku, na struju mogu prevalit od 60 do max 120 km (ovi od 120 su prilicno skuplji).
Naravno da cemo vremenom vecinom preci na elektricna vozila ali to se sigurno nece desit za deset pa i vise godina. Svabija je do 2030. najavila 15 miliona elektro vozila, a to sada izgleda malo i previse optimisticno, al et, realnije da to ide blizu 10 miliona. A evo i sa tih 15 miliona, ucesce elektro vozila u ukupnoj broju vozila na njemackom trzistu bilo bi 30ak %.
Prvo treba regulisat i dugorocno rijesit opterecenje koje ova vrsta vozila radi na elektro mrezu. Onda, postavljanje ovih obicnih punionica kosta od 30k do 50k eura, a onih brzih i skuplje.
Glede generalne slike i emisije C02, ugalj je trenutno drugi energent po ucescu u proizvodnji el energije u Njemackoj, a Njemacke elektrane kolicinski najveci zagadjivaci EU.
Ali, nesto se desava, sigurno ce i nove tehnologija ubrzati neke procese.
A vidjat ces i vise ovih elektricnih vozila, pogotov kada navale jeftina e-auta iz Kine.
Za tvoj zadnji post, nisu jos poceli da se kvare bez garancije, baterija kosta preko $6k cini mi se. Tako da sumnjam da ce izbaciti gorivo iz igre i u tolikom domenu
- Shategabri
- Kontakt:
Koliko su para ti hibridi?numanumaye22 je napisao/la: ↑04 avg 2023, 10:55Kupite hibride ili e-auta pa se vozajte dzaba ili u kombinaciji sa benzinom 1-2L na 100 km![]()
Koševo Zapad
Ma numan je buraz nas, Tihi okean 165 miliona km kvadratnih, kaze za usporedu do Marsa je 220 miliona km, valjda konta da je Tihi okean vise od pola puta do Marsa, a ne da je 10km sa 10km = 100 kvadratnih kilometarakraljttbvb je napisao/la: ↑04 avg 2023, 06:27Ne moze on skontati da je bitnije kontrolisati Bosfor, nego cijelo Crno more.alemsa je napisao/la: ↑03 avg 2023, 17:22Lagano, ne mislim da ce kontrolisati tebe ili dirati ili nesto, nego svaku situaciju koju zele. Ni Rimljani nisu slali vojsku za svaku pobunu, nego su postovljali svoje ljude ili ljude iz tih naroda da drze mir i utisaju to. A Ameri su dosta toga uzeli od Rimskog carstva (ono sto je fukcionisalo), procitaj ustav i amendments, naci ces dosta toga. A ustav im je perfektan.numanumaye22 je napisao/la: ↑03 avg 2023, 17:10![]()
Tihi Okean samo
Za usporedbu, do Marsa je oko 220 miliona km.![]()
Ili da je bitnije kontrolisati Suecki kanal i gibraltarski moreuz nego cijelo Sredozemno more.
On ti zna prekopirati misljenje sa nekog drugog foruma i to mu je sav domet. Bit ce ti lakse ako zaobidjes i njega i njegove postove![]()
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 04 avg 2023, 14:16, ukupno mijenjano 1 put.
Odličan prijedlog. Realno, mi se u Bosni nikad ne bi sjetili da trebamo kupiti hibridno vozilo. 

41:34
Moze se napuniti vec za 15 min do 80 % (koliko proizvodjac i savjetuje da se dijelom puni) ali na punjacima od 150 kW i jace. Medjutim ti su itekako rijetki.
Sto se novih baterija tice, mnogo toga je jos u eksperimentalnoj fazi, dosta toga se spekulise ali sigurno da cemo jos uvijek gledati ove standardne.
Vidi, baterija kao srce elektro vozila ima vijek trajanja, kao ustalom i motor kod SUS auta. Eh, ta baterija odredjeom kilometrazom gubi na kapacitetu pa pomenuta na cca 180k gubi 10%, a bas je skupa i kosta preko 40 % vrijednosti ukupnog vozila.
Onda, fabricki deklarisani domet je samo slovo na papiru, jer vozila od 400 km sa jednim punjenjem u stvarnim okolnostima (ukljuceni potrosaci, dva i vise putnika, veca brzina, nagib) imaju domet i po 70km manje.
Ima tu jos dosta toga za doradit i da pomenem, nemas danas za normalnu cijenu kupit e-auto dometa preko 450 km. To su ona strasno paprena.
U BiH, evo sad detaljnije provjerio, prosle godine registrovana 243 elektro vozila.

- akisarajevo92
- Kontakt:
jesu li se bitke u ratu vodile samo u ljetnim mjesecima?
nema dana tokom ljeta da nam ga ne oboje nekom godisnjicom i spominjanjem rata
Don't believe the hype.
@asteriks
Mislim da je vijek trajanja od 5 do 10 godina. Da ces je zamjeniti u tom periodu, sumnjam da ce zazivjeti toliko medju normalnim narodom, jednom kad je zamjeni vratit ce se na gorivo, bogatog ionako libo kad mu se pokvari on kupuje drugo.
Mislim da je vijek trajanja od 5 do 10 godina. Da ces je zamjeniti u tom periodu, sumnjam da ce zazivjeti toliko medju normalnim narodom, jednom kad je zamjeni vratit ce se na gorivo, bogatog ionako libo kad mu se pokvari on kupuje drugo.
Najbolji uslovi, teren i sve, stas po zimi, nalozi vatru u rovu, pijuckaj kafu/caj i lezi, i mi i oni. Mada je bilo po Treskavici gruhanja ali opcenito je takoakisarajevo92 je napisao/la: ↑04 avg 2023, 14:40jesu li se bitke u ratu vodile samo u ljetnim mjesecima?
- MaroonBjelave
- Kontakt:
Tu je uvijek jeftinije gorivo nego u ostatku grada. Razlog? Možda što se ide gore prema stočnom Sarajevu gdje je inače jeftinije gorivo. Ja sam jedno vrijeme sipao na INI na Stupu, također za deset feninga jeftinije nego negdje drugdje.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.