Nije u njima problem već upravo u tim ljudima koji im doniraju, zato to i rade. Misliš da bi radili to što rade besplatno? to bi bilo gubljenje vremena za njih. Nije bitan tiktok, ovo važi za svaku sličnu platformu.Pensioner26 je napisao/la: ↑25 jul 2023, 00:47Ja kad na tik toku naletim na one hude, šeikove, alje i beretke, dobijam instant osip i šuljeve. Još kad vidim da njima neko novac uplaćuje na tim liveovima u pm, gdje smo otišli kao svijet…
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- Pensioner26
- Kontakt:
Naravno. Mogu zamislit ko su samo te individue što doniraju…MortemHz je napisao/la: ↑25 jul 2023, 00:50Nije u njima problem već upravo u tim ljudima koji im doniraju, zato to i rade. Misliš da bi radili to što rade besplatno? to bi bilo gubljenje vremena za njih. Nije bitan tiktok, ovo važi za svaku sličnu platformu.Pensioner26 je napisao/la: ↑25 jul 2023, 00:47Ja kad na tik toku naletim na one hude, šeikove, alje i beretke, dobijam instant osip i šuljeve. Još kad vidim da njima neko novac uplaćuje na tim liveovima u pm, gdje smo otišli kao svijet…
- numanumaye22
- Kontakt:
Znas koliko nas boli krasni sto neko nije na Twitteru, Tik Toku ili sl mrezi, ono nema tebe ti faca a 5 mrld koristi, svi budale
Na svakoj mrezi mozes da pratis ono sto tebe LICNO zanima, to je i bit i ostalo je totalno nebitno razglabanje.

Na svakoj mrezi mozes da pratis ono sto tebe LICNO zanima, to je i bit i ostalo je totalno nebitno razglabanje.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Ja to mom babi vazda govorim. Ne isplati se saditi bilo sta kad se radi na malo. Mozda se isplati onome ko zivi na selu, a radi u gradu, pa vikendom ili poslije posla posveti neko vrijeme uzgoju povrca.ljevak je napisao/la: ↑24 jul 2023, 21:50A nasa stoka na vlasti potencira poljoprivredu. Iz godine u godinu povecavaju poticaje. Puhni azraile, nemoj cekati. Gledaj Svabe zajucat ce na nulu. A nasa krezuba stoka se otima da sadi kormisone, Svabo podijeli sjeme, balkanac se sjebe da uzgoji, dobije sadaku i inda Svabo izveze robu.
Ovako na malo dok platis oranje, pa frezanje, pa kupis sjeme, pa trosis vodu da sve to zalijes i jos svaki put kad krenes do vikendice trosis gorivo, kupis sok i keks, dodje tebe zimnica pravo skupa...
Druga je stvar kad to radis na veliko, pa imas traktore, kombajne i ostale stvari i sve radis sa masinama.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
- ASD
- Kontakt:
Kod mene otac to radi na malo, iz razonode, jer je u penziji. Prije svega jer je ta hrana kvalitetnija i zdravija nego kada kupiš.kraljttbvb je napisao/la: ↑25 jul 2023, 07:00
Ja to mom babi vazda govorim. Ne isplati se saditi bilo sta kad se radi na malo. Mozda se isplati onome ko zivi na selu, a radi u gradu, pa vikendom ili poslije posla posveti neko vrijeme uzgoju povrca.
Ovako na malo dok platis oranje, pa frezanje, pa kupis sjeme, pa trosis vodu da sve to zalijes i jos svaki put kad krenes do vikendice trosis gorivo, kupis sok i keks, dodje tebe zimnica pravo skupa...
Druga je stvar kad to radis na veliko, pa imas traktore, kombajne i ostale stvari i sve radis sa masinama.
Ekonomska strana naravno je manje bitna u toj priči.
Ma samo elvedin sakić

Zadnja izmjena: donDondon, dana/u 25 jul 2023, 09:03, ukupno mijenjano 2 puta.
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21
Yugoslav First League:
- RacioEmocionalan
- Kontakt:
Ne treba nikoga ponizavati, svi imamo svoja interesovanja. Ako te ne zanima sve na svijetu (sto prakticki nije izvodljivo) to te ne oznacava covjekom nizeg kvaliteta. Ono sto si ti u postu prije ovoga napisao je da instinkti vladaju tobom kao i sa svima nama manje-vise.donDondon je napisao/la: ↑25 jul 2023, 08:35aj ne rise svega ti,drzava mi nije dala da radim u struci,tjera me odavde a ja se borim radim kao magacionier hocu da ostanem i borim se jos da unovcim fakultetsku diplomu, i sto sam ja primjer sto drzava propada ,de molim te objasni,sto prije kliknem na neku zensku ,nego na neke matematicke frikove jel,po tome se mjeri inteligencija covjeka ?
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.
- VensanKasel
- Kontakt:
Aerodrom Tuzla je izjavio da je iznenađen ovom odlukom i da nisu pojma imali da će se isto desiti. Aerodrom kaže da je izgovor Wizz Aira optimizacija letova, te da će avione prebaciti u Tiranu. OK, lakonski odgovor koji uvijek daju i koji nam ništa ne govori.
Ono što je najgore je da je Wizz Air uvjeravao aerodrom da će im bazirati i 3. avion te ih natjerao da radi toga naprave 3. gate. Što aerodrom upravo dovršava. Tražili su i osvjetljivanje centralne linije za koju je aerodrom osigurao sredstva.
I tu je glavni problem. Aerodrom je od 2019. konstantno mijenjao direktore. I obećavao Wizz Airu sve što je kompanija tražila. Tako je natječaj za gate 3 bio obećan još 2020, pa je natječaj raspisan krajem 2021, no ipak se isto nije realiziralo nego se planirao provizorni 3. gate do proljeća 2022. No, ni to nije realizirano radi još jedne smjene direktora. Novi direktor ponavlja natječaj za 3. gate obećava dovršetak radova do najkasnije III. mjeseca, no ni danas gate još nije dovršen. Jednako tako se već više od tri godine obećava osvjetljivanje centralne linije. Ovo je posebno važno tijekom zime kada Tuzla ima problema sa maglom. Wizz Air ovaj problem naglašava kao presudan. Wizz Air je radi problema sa maglom i snijegom tijekom zima znao imati i 3. avion u Tuzli kako bi umanjio posljedice kašnjenja letova. No, nit osvjetljenje centralne linije se nije desilo. Aerodrom i dalje samo obećava, tvrdi da su iznašli sredstva, ali od toga ništa. Atrij aerodroma se gradi već godinama i nikako da se dovrši. Novi direktor Dževad Haličević je obećao da će i atrij biti gotov do III. mjeseca no i to se nije desilo. Opako kasne i radovi na parkiralištu. Dakle, aerodrom samo obećava, godinama obećava i ništa se ne realizira. I onda se čude zašto je Wizz Air digao ruke i povukao se ?
Ono što je najgore je da je Wizz Air uvjeravao aerodrom da će im bazirati i 3. avion te ih natjerao da radi toga naprave 3. gate. Što aerodrom upravo dovršava. Tražili su i osvjetljivanje centralne linije za koju je aerodrom osigurao sredstva.
I tu je glavni problem. Aerodrom je od 2019. konstantno mijenjao direktore. I obećavao Wizz Airu sve što je kompanija tražila. Tako je natječaj za gate 3 bio obećan još 2020, pa je natječaj raspisan krajem 2021, no ipak se isto nije realiziralo nego se planirao provizorni 3. gate do proljeća 2022. No, ni to nije realizirano radi još jedne smjene direktora. Novi direktor ponavlja natječaj za 3. gate obećava dovršetak radova do najkasnije III. mjeseca, no ni danas gate još nije dovršen. Jednako tako se već više od tri godine obećava osvjetljivanje centralne linije. Ovo je posebno važno tijekom zime kada Tuzla ima problema sa maglom. Wizz Air ovaj problem naglašava kao presudan. Wizz Air je radi problema sa maglom i snijegom tijekom zima znao imati i 3. avion u Tuzli kako bi umanjio posljedice kašnjenja letova. No, nit osvjetljenje centralne linije se nije desilo. Aerodrom i dalje samo obećava, tvrdi da su iznašli sredstva, ali od toga ništa. Atrij aerodroma se gradi već godinama i nikako da se dovrši. Novi direktor Dževad Haličević je obećao da će i atrij biti gotov do III. mjeseca no i to se nije desilo. Opako kasne i radovi na parkiralištu. Dakle, aerodrom samo obećava, godinama obećava i ništa se ne realizira. I onda se čude zašto je Wizz Air digao ruke i povukao se ?
Zadnja izmjena: VensanKasel, dana/u 25 jul 2023, 09:05, ukupno mijenjano 1 put.
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
eo i sad sam pregledao ko je riba od alcarazaRacioEmocionalan je napisao/la: ↑25 jul 2023, 08:44Ne treba nikoga ponizavati, svi imamo svoja interesovanja. Ako te ne zanima sve na svijetu (sto prakticki nije izvodljivo) to te ne oznacava covjekom nizeg kvaliteta. Ono sto si ti u postu prije ovoga napisao je da instinkti vladaju tobom kao i sa svima nama manje-vise.donDondon je napisao/la: ↑25 jul 2023, 08:35aj ne rise svega ti,drzava mi nije dala da radim u struci,tjera me odavde a ja se borim radim kao magacionier hocu da ostanem i borim se jos da unovcim fakultetsku diplomu, i sto sam ja primjer sto drzava propada ,de molim te objasni,sto prije kliknem na neku zensku ,nego na neke matematicke frikove jel,po tome se mjeri inteligencija covjeka ?

Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Yugoslav First League:
Yugoslav First League:
Zavisi sta posadis, koliko ti je udaljeno zemljiste itd. Primjer za njivu odoka 130 m2 (jedan dio za krompir), freza stajnjaka dodje cca 50 KM, oranje et nek je 60 (cak mozes izostavit frezanje), sjemenski krompir 30 kg = 40 KM. Znaci sve ukupno 150 KM. Napravis nekih primjer 25 redova u kojih zasadis tih 30 kg sjemenskog krompira.kraljttbvb je napisao/la: ↑25 jul 2023, 07:00
Ja to mom babi vazda govorim. Ne isplati se saditi bilo sta kad se radi na malo. Mozda se isplati onome ko zivi na selu, a radi u gradu, pa vikendom ili poslije posla posveti neko vrijeme uzgoju povrca.
Sto se obaveze tice, pomenuti krompir imas dva puta ogrnut, eventualno jos jednom/dvaput tako malu povrsinu pregledas zbog zlatice i narvno vadjenje. Prinos na tih 30kg ti je oko 600 kg ajmo rec, a na cijenu krompira koja se krece od 1.9 do 1.7 KM, ti si dobar minimalno 700 KM ako racunas i svoje gorivo sto dodjes do te njive. Ta kolicina u kvalitetnom skladistu/podrumu cetveroclanoj familiji moze bit 8 mjeseci, eto nek sedmicno ga i po nekoliko puta jedu.
Al barem znas sta jedes a ne nekakav pun pesticida koji nam zele prepakovat kao kvalitetan.
Znaci ne sve sadit, al ko ima, cak bez ikakve mehanizacije, moze barem grasak, pomenuti krompir i luk.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- kraljttbvb
- Kontakt:
I kod mene je sad, poslusao me, jer sam mu stalno govorio da smanji. Prije bi sadio 25 kg krompira, pa dok sve odradi oko njega (sadnja, okopavanje, vadjenje), danima bi kuci dolazio crven u licu i preumoran. Ja sam mislio da ce ga srce opaliti.ASD je napisao/la: ↑25 jul 2023, 07:42Kod mene otac to radi na malo, iz razonode, jer je u penziji. Prije svega jer je ta hrana kvalitetnija i zdravija nego kada kupiš.kraljttbvb je napisao/la: ↑25 jul 2023, 07:00
Ekonomska strana naravno je manje bitna u toj priči.
Sad manje sadi, da moze biti do mladog krompira, onda kupujemo mladi i njega trosimo.
A gdje je prskanje protiv zlatice, prskanje protiv plamenjace, sve se to kupuje i prska vise puta.
Puno je bolje, kad vec covjek finansijski moze, kupiti krompir od nekog rodjaka sa sela (posebno ako je na planini). Poguras njega - on zaradi, ti dobijes kvalitet i svima dobro.
Ja se ovoga i bojim. Mi ne prskamo ni sa cim, ali sta ako ga je proizvodjac vec zastitio nekim pesticidom, onda je otrov u klici...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Kad bi sve ovo sto Asteriks pise u teoriji, bilo i u praksi, bilo bi super.
Vidi se da momak voli citati i guglati o svemu, ali i da nije sa sela. Ne pisem to zbog ovog krompira, nego generalno kad pise o poljoprivredi i stocarstvu. Barata ciframa koliko je teladi i junadi zaklano u kvartalu, koliko je psenice ovrseno, ali vidi se da nije sa sela i da ne zna sa cim se sve prosjecan seljak bori i kako izgleda taj dan.
Kod mene kuci je, hvala Bogu, sve domace, od mesa pa do povrca. Ali da ne lazem, vise zahvaljujuci roditeljima nego meni, ali opet vidim koliko tu i troskova i zaj*bancije ima. I opet se npr. pojavi neka gljivica koja j*be paradajz ili ti voda j*be krompir. A inace, u danasnje vrijeme tesko se ista moze dobiti bez prskanja, narocito od kako su se pojavile ove smrdibube. Ali eto, posle par godina njih vise nema, ali uvijek nesto novo dodje.
Najjace kad se ljudi zale kako im je skupo meso, eto npr. kad je svinjetina 7-8km zive vage.. A svi bi da sjede u stanu i da dobiju na gotovo, dok neko mora to isto svinjce svaki dan dva puta hraniti i cistiti mu, ko da je malo dijete. A da ne pricamo o hrani, gdje je kila stocne hrane bila oko i preko 1km, a ti trebas svakom dati danas npr. 2kg, a imas ih 20. I onda dodje razboli se neko i ugine. Razboli se i trosi pare na lijecenje. Zgazi ga krmaca dok se okrece.. Ili kao sad, uletiti ti AKS i moraju sve eutanazirati, a ti ne znas ni kad ces ni koliko ces odstete dobiti za to. Danas je najteze biti seljak, zato cemo i jesti meso iz Argentine i paradajz koji preko noci pocrveni od hemikalija.

Vidi se da momak voli citati i guglati o svemu, ali i da nije sa sela. Ne pisem to zbog ovog krompira, nego generalno kad pise o poljoprivredi i stocarstvu. Barata ciframa koliko je teladi i junadi zaklano u kvartalu, koliko je psenice ovrseno, ali vidi se da nije sa sela i da ne zna sa cim se sve prosjecan seljak bori i kako izgleda taj dan.
Kod mene kuci je, hvala Bogu, sve domace, od mesa pa do povrca. Ali da ne lazem, vise zahvaljujuci roditeljima nego meni, ali opet vidim koliko tu i troskova i zaj*bancije ima. I opet se npr. pojavi neka gljivica koja j*be paradajz ili ti voda j*be krompir. A inace, u danasnje vrijeme tesko se ista moze dobiti bez prskanja, narocito od kako su se pojavile ove smrdibube. Ali eto, posle par godina njih vise nema, ali uvijek nesto novo dodje.
Najjace kad se ljudi zale kako im je skupo meso, eto npr. kad je svinjetina 7-8km zive vage.. A svi bi da sjede u stanu i da dobiju na gotovo, dok neko mora to isto svinjce svaki dan dva puta hraniti i cistiti mu, ko da je malo dijete. A da ne pricamo o hrani, gdje je kila stocne hrane bila oko i preko 1km, a ti trebas svakom dati danas npr. 2kg, a imas ih 20. I onda dodje razboli se neko i ugine. Razboli se i trosi pare na lijecenje. Zgazi ga krmaca dok se okrece.. Ili kao sad, uletiti ti AKS i moraju sve eutanazirati, a ti ne znas ni kad ces ni koliko ces odstete dobiti za to. Danas je najteze biti seljak, zato cemo i jesti meso iz Argentine i paradajz koji preko noci pocrveni od hemikalija.
- Centre forward
- Kontakt:
Koja god zemlja za osnovnu privrednu djelatnost ima poljoprivredu, ona je siromašna i gladna.
Eto, pričamo o Holandiji, ili SAD-u. Imaju izuzetno jaku poljoprivredu, ali i još JAČU industriju koja to sve subvencioniše i bez tih podsticaja nije izvedivo da koristiš ne znam ti kakvu matematiku. Poljoprivreda ima jedan do dva obrta kapitala godišnje, a neke čak i rudimentarne industrije mnogostruko više.
Maximalno intenzivno, gdje u poljoprivredi radi 1 do 2 posto stanovništva. Ni to ne bi radili, da ne moraju. Ne smiješ se baš po pitanju hrane oslonit' na prijateljstvo ili neki ugovor.
Eto, pričamo o Holandiji, ili SAD-u. Imaju izuzetno jaku poljoprivredu, ali i još JAČU industriju koja to sve subvencioniše i bez tih podsticaja nije izvedivo da koristiš ne znam ti kakvu matematiku. Poljoprivreda ima jedan do dva obrta kapitala godišnje, a neke čak i rudimentarne industrije mnogostruko više.
Maximalno intenzivno, gdje u poljoprivredi radi 1 do 2 posto stanovništva. Ni to ne bi radili, da ne moraju. Ne smiješ se baš po pitanju hrane oslonit' na prijateljstvo ili neki ugovor.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
- ASD
- Kontakt:
Poljoprivreda je kod nas isplativa jedino kao vid retirementa. Gdje neko ko je zaradio puno para kupi puno zemlje i kupi puno mašina.
To su ljudi koji su radili neke druge stvari i zaradili pare, ovako samo imaju risk-free investment tih para.
U Hrvatskoj su subvencije uništile poljoprivredu. A da ne govorimo koliko je državu to koštalo.
To su ljudi koji su radili neke druge stvari i zaradili pare, ovako samo imaju risk-free investment tih para.
U Hrvatskoj su subvencije uništile poljoprivredu. A da ne govorimo koliko je državu to koštalo.
Za lijeka vam svima odreda trebale te pare od doprinosa što uzimate sebi u džep
https://www.klix.ba/vijesti/bih/federal ... /230725078
https://www.klix.ba/vijesti/bih/federal ... /230725078
Pa dobro, imam zemlje kod Domanovica (dole se rodio i imam kucu tj. vikendicu) i sad vec nekih 50 stabala smokava te dva manja vinograda grozdja, sto zaci da sam barem trecinu seljakdscile je napisao/la: ↑25 jul 2023, 12:42Kad bi sve ovo sto Asteriks pise u teoriji, bilo i u praksi, bilo bi super.![]()

Naravno da nas covjek na selu svasta prolazi, ali ovdje pricam o mogucnostima koje se nude, sredstvima iz fondova koja nismo iskoristili zbog raznih zavrzalama itd.
Evo usput i da @kralju odgovorim, na manju zasadjene povrsine, rodjaci proslih godina nicim nisu prskali krompir. Prodju par puta rukama poberu zlaticu, ako vjerujes, okopaju i tjt.

Holadnski tip uzgoja nekih vrsta ti je onaj u staklenicima i to znaci ne sezonski vec tokom cijele godine. Sad, takvi staklenici su skupi, kao i oprema itd., ali se dugorocno isplate. Tu drzava mora da se ukljuci.
Ponavljam, samo smo iskoristili 15 % od svih dostupnih sredstava iz EU fondova. Da iskoristimo barem 70 % i onaj dio namjenjen za poljoprivredu kao i bespovratna sredstva, svaki drugi seljak bi mogao vozat haman nov traktor.
Dalje, Holandija u kojoj je recemo u poljoprivredi zaposleno 10ak % stanovnistva, godisnje ostvari, evo za proslu 120 milijardi eura samo na izvoz od pomenute poljoprivrede, a 2021. negdje oko 109 milijardi.
Pa to je vise nego cijeli izvoz Srbije, BiH i vjv Hrvatske, znaci kompletne privrede, a gdje su ostale grane.The Netherlands exported an estimated € 122.3 bln in agricultural goods (primary unprocessed goods and secondary processed goods)
Opet da ne bude kako sad vrsim direktna poredjenja ovih ekomonija, vec cisto kazem kako se ulaganje u tehnologiju itekako isplati i da je vlast kriva sto i danas neki obradjuju zemlju kao u 19. stoljecu.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 25 jul 2023, 14:38, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- BosniaBoston
- Kontakt:
#Punoljetstvo
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
Zato sto ga drzava gura i napravila ga je gospodinom, ne placa pdv, porez na zemlju, sve mu kupi ne moze mu nista propast, sve sto on uzme za farmu mu je tax write-off, pocevsi od hrane za zivotinje pa ostalo. Susrecem se nekad s njima kroz poso, 95% ih voze truckove od 80k, kuce vile, zemlje, sve najnovije mashine itd. Jebga. Amer cijeni svog seljaka jer zns koliko vrijedi, a vi na seljake gledajte k'o zadnji sloj drustva.Centre forward je napisao/la: ↑25 jul 2023, 12:49Koja god zemlja za osnovnu privrednu djelatnost ima poljoprivredu, ona je siromašna i gladna.
Respeto a la raza y todos los hermanos.
I found freedom. Losing all hope was freedom.