Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

AshburtonG
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la AshburtonG » 20 jul 2023, 13:36

Asteriks je napisao/la:
20 jul 2023, 13:07
Ljudi misle elektrifikacija u punom jeku, kao sto ovaj rece skoro sve eko green.

A Svabija recemo ima oko 87 000 punionica za elektricna vozila i debelo kaska po pitanju infrastrukture na tih nesto jace od 1,1 milion cisto elektricnih osobnih vozila.

I sto se EU tice nije puno bolje, preko 40 % od svih punionica je smjesteno samo u dvije drzave (izvor ACEA). Samo je u cijeloj EU ukupno oko 57k punionica za brze punjenje.

Dalje vecina tih punionica su one obicne snage cirka 22 kW i mozda malo jace. Punionice od 150 kW (koje su rijetke) elektricno vozilo do 80 % mogu napuniti za nekih 15 minuta. Ove obicne to rade za sat i jace.

E pa zamislite da Svabo primjer ima svaki drugi elektricni bus :lol: , koji koristi baterije veceg kapaciteta i snage. Prvo, ti e-busevi sa jednim punjenjem kada su puni putnika (uz ukljucne potrosace npr. klimu) ne mogu prevaliti bogzna kakvu kilometrazu.

Onda, ugalj je i dalje jedan od kljucnih energenata u proizvodnji struje u Njemackoj. Znaci ta elektro vozila se dobrim dijelom pune na "prljavu" struju.

Da ne pominjem ogromno opterecenje na elektro mrezu i sa ovim brojem elektro auta.

Manite se suplje i nekakvih mitova.
Joj i ti volis nalupat statistike, a nikakvu korelaciju ne uzimas u obzir, pored cinjenice da elektrifikacija ne obuhvata samo automobilsku industriju. Kako nije elektrifikacija u punom jeku, ako je zabiljezen skoro 100% porast broja el. automobila u odnosu na 2022. godinu?

[u Udio broja elektro automobila se svake godine povecava.
slika
Kao i otprilike 15% veci broj punionica godisnje.
slika
Ne znam sta ti ocekujes, da se odjednom uvede milion punionica? Osim toga, veliki broj vlasnika e automobila ima i kucne punionice, gdje je drzava davala subvenciju od 900€ za instalaciju istih. Trenutno dakle imas jednu punionicu na svakih 12 automobila, ne racunajuci privatne. To je sve samo ne losa rasprostranjenost. ;)

BoixosNois1899
Kontakt:

Post Postao/la BoixosNois1899 » 20 jul 2023, 13:43

numanumaye22 je napisao/la:
20 jul 2023, 13:24
Najvece tjesenje ikad i sterotip da je nama sve dato, da imamo najbolju prirodu na svijetu, da imamo najpitkiju vodu na svijetu. :rol: Aha, jes jes. Izadjite malo i proputujte, promijenit cete brzo misljenje za 180.

Eto nama sve to dato a mi kao baksuzi i to ne stitimo i zato propada. :rol: :tokralju:
Kako si ti naporan lik
"I can't remember the last time I saw something like this. Extraordinary scenes at the Nou Camp. Sergi Roberto – the substitute – is the hero of the hour and it is the greatest Champions League knock out comeback of all time!"

FC Grizzlies

meepo
Kontakt:

Post Postao/la meepo » 20 jul 2023, 13:49

Najvece tjesenje ikad i sterotip da je nama sve dato, da imamo najbolju prirodu na svijetu, da imamo najpitkiju vodu na svijetu. :rol: Aha, jes jes. Izadjite malo i proputujte, promijenit cete brzo misljenje za 180.

Eto nama sve to dato a mi kao baksuzi i to ne stitimo i zato propada. :rol: :tokralju:
Bio na mnogo mjesta. Europu skoro cijelu prosao iako ne bi da umanjujem ni jednu drzavu, svaka je lijepa na svoj nacin opet BiH ne bi mijenjao ni za jednu. Samo zali boze politike.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 20 jul 2023, 13:50

BoixosNois1899 je napisao/la:
20 jul 2023, 13:43

Kako si ti naporan lik
Samo pobijam sterotipe. Ima jos ona jedna, imamo najbolju i najpitkiju vodu na svijetu i da nam je cudno sto uvozimo a ne izvozimo. :rol:

Pa kod nas i dalje sva kucanstva piju potpuno neprovjerenu vodu iz azbestnih kancerogenih cijevi, 100 %. Zna se desit nerijetko da po pola gradova nema vode jer puknu te cijevi, koji se onda krpe kako se krpe.

A vani kao se ne smije pit nikako voda, pa u Svicarskoj imas sirom drzave fontane, najkvalitetnija voda na svijetu gdje bukvalno svi piju besplatno. Eto koliko ne smiju pit vodu. :rol:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 jul 2023, 13:52

AshburtonG je napisao/la:
20 jul 2023, 13:36

Joj i ti volis nalupat statistike, a nikakvu korelaciju ne uzimas u obzir, pored cinjenice da elektrifikacija ne obuhvata samo automobilsku industriju. Kako nije elektrifikacija u punom jeku, ako je zabiljezen skoro 100% porast broja el. automobila u odnosu na 2022. godinu?

[u Udio broja elektro automobila se svake godine povecava.
slika
Kao i otprilike 15% veci broj punionica godisnje.
slika
Ne znam sta ti ocekujes, da se odjednom uvede milion punionica? Osim toga, veliki broj vlasnika e automobila ima i kucne punionice, gdje je drzava davala subvenciju od 900€ za instalaciju istih. Trenutno dakle imas jednu punionicu na svakih 12 automobila, ne racunajuci privatne. To je sve samo ne losa rasprostranjenost. ;)
Kada pominjem elektrifikaciju, jasno naglasavam o kojem segmentu je rijec, sto sam i pisao u nastavku. Znaci segment cistih elektro vozila (BEV) uz nastavak diskusije na njegovu izjavu - svaki drugi elektrobus.

Niko ne ocekuje milion punionica instant, to je cilj Svabije do 2030., vec cinjenica da infrastrukutra ne prati rast broja tih eletkro vozila.

Dalje gladajuci cijelu EU i evo pricu o boomu zelene tranzicije valja istaci kako ima svega nesto jace od 500k punionica i 70 % je rasporedjeno u 4 zemlje.

Cinjenice koje sam naveo, povezao sam sa pomenutim e-busevima, jer jos uvijek nisu zazivili u broju u kojem neki misle, niti ce zaziviti u skorije vrijeme.

Elektro vozila nisu prakticna za duza putovanja, kao sto ih pomenuta infrastruktura ne prati i jos ih godinama nece pratiti.

Punjenje prosjecnog vozila dometa 400 km (u idealnim uvjetima) do 80 % na vecini punionica traje do sat vremena i preko. Znaci uz ukljucenu klimu te vecu brzinu (i broj putnika) tih deklariranih 400 se pretvori u sto manje.

Samo zelim skrenuti na realnost cijele ove price i da, iako zemlje ulazu mnooogo, pocev od paprene cijene samih punionica, jos nismo u vremenu kada cemo pricati da elektro vozila vladaju, kao sto nam pomenuti korisnik zeli reci.

To je cijela poenta mog posta.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 20 jul 2023, 13:53, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 20 jul 2023, 13:52

ASD je napisao/la:
20 jul 2023, 13:28
20 jul 2023, 13:05
ASD je napisao/la:
20 jul 2023, 12:28

Gdje ti vidiš rijeku u Njemačkoj?
VIše čistih rijeka imaš kod nas nego kod njih, kada se uzme veličina u obzir.
Da fuq? :rol:

Zivio sam u 6-7 gradova u Njemackoj i svaki je imao rijeku koja prolazi kroz pola grada bukvalno.
Otiđi u šumu pa ćeš vidjeti. Kilometri šume bez potočića.
Kod nas na svakom ćošku.

Nećeš se kupati ili piti iz rijeke u gradu.

Ja vozio biciklo po Badem-Wutembergu s ljudima koji su tu preko 40 godina i znaju predjele napamet, vozis desetine kilometara, a ne vidis nigdje kap vode.
Ovdje kod nas je ne mozes mimoici.
Slabo se vozikaju onda, BW je pogotovo bogat predivnom prirodom i rijekama. Bukvalno isto kao i u BiH, jedino sto u BiH imas mnogo vise nedirnute prirode ili drugim rijecima predjela gdje je seljacinama daleko odvuci se da izbace smece.
Medjutim, spominjao si rijeke, a ne potocice. Rhein i Elbe su duze od preko pola rijeka u BiH zajedno. Ima preko 1000 rijeka koje su duse od 10km, a ukupno 15.000 ako ukljucis potocice do tih 10km.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 20 jul 2023, 13:52

20 jul 2023, 13:50
BoixosNois1899 je napisao/la:
20 jul 2023, 13:43

Kako si ti naporan lik
Samo pobijam sterotipe. Ima jos ona jedna, imamo najbolju i najpitkiju vodu na svijetu i da nam je cudno sto uvozimo a ne izvozimo. :rol:

Pa kod nas i dalje sva kucanstva piju potpuno neprovjerenu vodu iz azbestnih kancerogenih cijevi, 100 %. Zna se desit nerijetko da po pola gradova nema vode jer puknu te cijevi, koji se onda krpe kako se krpe.

A vani kao se ne smije pit nikako voda, pa u Svicarskoj imas sirom drzave fontane, najkvalitetnija voda na svijetu gdje bukvalno svi piju besplatno. Eto koliko ne smiju pit vodu. :rol:
Ziva istina
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 jul 2023, 13:53

meepo je napisao/la:
20 jul 2023, 13:49

Bio na mnogo mjesta. Europu skoro cijelu prosao iako ne bi da umanjujem ni jednu drzavu, svaka je lijepa na svoj nacin opet BiH ne bi mijenjao ni za jednu. Samo zali boze politike.
I puteva, kad bi mogli napraviti svugdje po 2 trake na obje strane bilo bi top.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 jul 2023, 13:54

20 jul 2023, 13:52
ASD je napisao/la:
20 jul 2023, 13:28
20 jul 2023, 13:05

Da fuq? :rol:

Zivio sam u 6-7 gradova u Njemackoj i svaki je imao rijeku koja prolazi kroz pola grada bukvalno.
Otiđi u šumu pa ćeš vidjeti. Kilometri šume bez potočića.
Kod nas na svakom ćošku.

Nećeš se kupati ili piti iz rijeke u gradu.

Ja vozio biciklo po Badem-Wutembergu s ljudima koji su tu preko 40 godina i znaju predjele napamet, vozis desetine kilometara, a ne vidis nigdje kap vode.
Ovdje kod nas je ne mozes mimoici.
Slabo se vozikaju onda, BW je pogotovo bogat predivnom prirodom i rijekama. Bukvalno isto kao i u BiH, jedino sto u BiH imas mnogo vise nedirnute prirode ili drugim rijecima predjela gdje je seljacinama daleko odvuci se da izbace smece.
Medjutim, spominjao si rijeke, a ne potocice. Rhein i Elbe su duze od preko pola rijeka u BiH zajedno. Ima preko 1000 rijeka koje su duse od 10km, a ukupno 15.000 ako ukljucis potocice do tih 10km.
Onda me nisi skontao. Ja sam prije svega mislio na prirodu, kao netaknutu jer je u tome išla priča.
Prije ćeš se kupati u našim potocima nego po tim gradskim rijekama.

Misli, koliko puta čuješ da naši ljudi da se kupaju tamo? Koliko se često odu kupati na Krivaju?

BW jeste prelijep, kada su šume u pitanju. Mnogi predjeli me podsjećaju na Banoviće. Jedino što im fali je voda. Bukvalno izvora nigdje.

meepo
Kontakt:

Post Postao/la meepo » 20 jul 2023, 13:57

alemsa je napisao/la:
20 jul 2023, 13:53
Putna komunikacija je najgora stvar. Pisao sam ranije iz Sarajeva do USK treba 5-6 sati (290 kilometara). Iz Bihaca do Austrije mozes doci ako ne i dalje za to vrijeme. Tuzla - Sarajevo isto sranje.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 20 jul 2023, 13:59

meepo je napisao/la:
20 jul 2023, 13:57
alemsa je napisao/la:
Putna komunikacija je najgora stvar. Pisao sam ranije iz Sarajeva do USK treba 5-6 sati (290 kilometara). Iz Bihaca do Austrije mozes doci ako ne i dalje za to vrijeme. Tuzla - Sarajevo isto sranje.
I to jos ko ima auto. Linije autobusa su jos gore, gdje cak iz manjih mjesta i za najvece gradove imas bus samo dva, tri puta na dan maksimalno, dok iz EU iz najvece vukojebine imas vozove svakih sat vremena, kao i autobuse.

Covjek iz Jajca busem ne moze za Sarajevo, ako propusti ujutro ili ne moze otic navecer. To je pateticno. Ali mi je jasno zasto je to tako, jednostavno im se ne isplati svako malo vozit, nit imas toliko autobusa i vozaca, nit para. :rol:

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 20 jul 2023, 14:01

@ASD

To gdje se ko kupa ima vise veze sa alternativama, nego sto ima sa cinjenicom da se neko iskljucivo zeli ici kupat na neku od rijeka. Evo trenutno sam u Heilbronnu, imam nekih 6-7 otvorenih bazena i par jezera u i oko grada. Zbog cega bi se kupao u rijeci uopce, iako je i to moguce?
Sto se tice izvora, ima makar 70ak u BW. Imaju jako kvalitetnu vodu. Jedino ako ti ocekujes da se po njemackoj grade spomen cesme, eh toga ces rijetko naci.
Zadnja izmjena: AshburtonG, dana/u 20 jul 2023, 14:05, ukupno mijenjano 1 put.

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 20 jul 2023, 14:04

meepo je napisao/la:
alemsa je napisao/la:
rade puteve na toj dionici tj ovaj dio Bihac prema Jajcu a realno Sarajevo -Kljuc to treba ubrzati pa malo poboljsati poslije B. Petrovac Bihac pravci milina samo asfalt redovno odrzavati :D
Zadnja izmjena: bob, dana/u 20 jul 2023, 14:10, ukupno mijenjano 1 put.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 jul 2023, 14:05

20 jul 2023, 14:01
@ASD

To gdje se ko kupa ima vise veze sa alternativama, nego sto ima sa cinjenicom da se neko iskljucivo zeli ici kupat na neku od rijeka. Evo trenutno sam u Heilbronnu, imam nekih 6-7 otvorenih bazena i par jezera u i oko grada. Zbog cega bi se kupao u rijeci uopce, iako je i to moguce?
Bogami ne.
Meni lično, a i mnogim drugim ljudima su rijeke prvi izbor prilikom kupanja. Ne bih otišao na bazene i jezera nikad. Jedino da nekim prijateljima da udovoljim koji to više vole.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 20 jul 2023, 14:07

Normalno da ti je prvi izbor, kad ti je drugi najbolji Panonika ili nekad bazen kod Kavaza. :rol:

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 jul 2023, 14:11

20 jul 2023, 14:07
Normalno da ti je prvi izbor, kad ti je drugi najbolji Panonika ili nekad bazen kod Kavaza. :rol:
Ma meni lično je rijeka ispred mora.
U zadnjih 10 godina možda 5 put otišao na bazene ili panonsko.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 20 jul 2023, 14:11

20 jul 2023, 14:07
Opet se lik provaljuje. Pa u Minhenu se kupaju na rijeci Isar redovno i rostiljaju. :rol: Vidis da covjek nije makeo dalje od svoje grude.

slika

:rol:

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 20 jul 2023, 14:12

Ljepote Države su subjektivne. Ameri vjerovatno samtraju da je Aspen naj naj naj skijalište na svijetu, a istina je da bi neko van 50 saveznih Država teško potvrdio njihovu priču. Ima još masa primjera.

Pričati da je recimo naša Država ljepša od Njemačke nije baš OK. Po geološkom i geomorfološkom sklopu to jednostavno nije moguće, a tome se može dodat' i veličina teritorije. Druga stvar je što se ovdje miješaju pojmovi iskonske prirode i kompletnog uredjenja Države koje utiče na istu.

U Njemačkoj, ili par kilometara od nje izviru dvije najvažnije rijeke Evrope, u hidrološkom i svakom drugom mogućem smislu.

Ja sam studirao PMF, i u okviru njega sam dosta obiš'o Evropu. Nešto malo manje i "civilno" . Mogu sa sigurnošću reći da je Una naše pravo i jedino bogastvo, ako pričamo o rijekama naravno.

Im'o sam profesora iz Novog Sada koji je poprilično obiš'o Dunjaluk. Pokaziv'o nam je masu izvora, ličnih videa od Australije, preko Kanade do Čilea. Ja sam još tad zaključio koliko je Evropa "normalna" i koliko imamo sreću što smo tu nastanjeni. Nije slučajno da je zovu stari kontinent.

Kolega je napisao da kod nas u svakom mogućem žbunu imaš potok ili neki drugi vodotok, za razliku od opet te Njemačke. Na stranu što onda uvozimo tolike količine vode, i to je apsolutna destrukcija, ali je takodje i mit.

BiH uopše nije bogata vodama koliko se generalno smatra. Otud i veći broj hidroakumulacija koje su izgradjene zbog potreba i privrede i stanovništva uopšte.

Shvatam da je nekome Bosna ljepša od recimo rijeke Špre,i to je OK, i sam tako mislim, ali ne smijemo bit' isključivi.

Iako je nisam baš plaho preš'o ali ono što sam ja vidio, Francuska je za mene najljepša Država na svijetu. Sve ima, a eto kad smo kod voda njena hidrografska mreža je dar prirode.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 jul 2023, 14:12

20 jul 2023, 13:36

Trenutno dakle imas jednu punionicu na svakih 12 automobila, ne racunajuci privatne. To je sve samo ne losa rasprostranjenost. ;)
Morao sam da izdvojim ovaj dio.
slika

Kada kuci instaliras prikljucak, to obicno traje nije kao kod ovih da recemo da do pola sata napuni vozilo priblizno 80 % kapaciteta. Da li su uzimao u obzir opterecenje na mrezu i kada se prikljuci nekih 1000 vlasnika navecer u tom mjestu. Imas analize struke koliko i kako se dodatno opterecuje mreza. Imao si msm u Britaniji naredbu kada da se pune na te kucne prikljucke.

Vozilo nikad nece prevaliti fabricki deklarisanu kilometrazu jer je dokazano da uz ukljucene potrosace i stil voznje te opterecenja to ide i preko 50 km manje.

Vozila preko 400 km na jedno punjenje su u manjini i paprenija su od onih uobicajnih za prosjecnog korisnika, koja su u vecini, tacnije dometa od 250 do 350 km.

Posjet vecini punionica, a to su one snage 22 kW pa do 50 kW, traje barem 40-ak minuta, ako zelis napunit da nesto vise prevalis pa do sat vremena i jace, ako zelis priblizno max dometu. Znas koja su to cekanja, a sta je danas 350 km udaljenost Zenica - Mostar i nazad, a pogotov u tako prostranim drzavama i ogromnim mrezama autoputeva.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 20 jul 2023, 14:16, ukupno mijenjano 2 puta.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 jul 2023, 14:13

20 jul 2023, 13:59
meepo je napisao/la:
alemsa je napisao/la:
I to jos ko ima auto. Linije autobusa su jos gore, gdje cak iz manjih mjesta i za najvece gradove imas bus samo dva, tri puta na dan maksimalno, dok iz EU iz najvece vukojebine imas vozove svakih sat vremena, kao i autobuse.

Covjek iz Jajca busem ne moze za Sarajevo, ako propusti ujutro ili ne moze otic navecer. To je pateticno. Ali mi je jasno zasto je to tako, jednostavno im se ne isplati svako malo vozit, nit imas toliko autobusa i vozaca, nit para. :rol:
Sumnjam da je to razlog, vjerovatno vise sto nema dovoljno putnika. Jer da ima sigurno da bi vozili i svako pola sata, mislim da je to logicna ekonomija

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.