QUARESMA 18<<< je napisao/la:
ovog Suljagica nikako ne volim, to sto je on imao problema sa vjeronaukom to nije nas problem, kome jos smeta vjeronauka, vala ako iz nje ne moze izvuci ako nista cetvorku, taj je nizasta
U sustini nikome ne smeta vjeronauka i rijetko ko ima licni problem s njom. Medjutim, vjeronauka u skolama nije najbolje rjesenje ukoliko ne zelimo da dodje do diskriminacije. Nisu svi vjernici, a i ako jesu nisu svi iste vjere.
Po mom misljenju bi bilo mnogo bolje uvesti predmet kultura religija ili tako nesto gdje bi se ucilo o drugim religijama u svijetu i kod nas, te kako zivjeti u toleranciji.
Mene recimo nije interesovala vjeronauka u skoli dok sam isao u srednju, pa sam za vrijeme tog casa provodio na kafi (sa jos dvojicom prijatelja). Iako sam ja efikasno iskoristio svoje vrijeme, to ne znaci da svi mogu to izvesti na slican nacin. Ima dosta djece koja se ne krecu sama po gradovima i postavlja se pitanje gdje oni trebaju provoditi vrijeme. Jos gora situacija nastupa kada se zeli uvesti vjeronauka u obdenista.
Kao sto vidi u svoj ovoj prici je najmanji problem da li ce se vjeronauka ocjenivati i ulaziti u prosjek. Ono sto je uradio Suljagic, uradio je sasvim po zakonu. Vjeronauka je fakultativna nastava i ne treba ulaziti u prosjek.
Nadam se da poslije ovog posta nece doci do opsirnije rasprave o vjeri, jer ovaj forum nije mjesto zato. Ovo je samo moje misljenje i osjetio sam potrebu za reakcijom, bez ikakvih intencija da se stavim na neciju stranu ili uvrijedim nekoga.