Sretan zbog Džeke i Ibiševića, brinu ga Hasagić i Begović
Baš kao što se tresao pred odlazak u Armeniju, Miroslav Blažević se plaši gostovanja u Talinu. Prije sudara sa Estoncima, tradicionalno oprezni Ćiro posljednjih dana pjeva isti refren: Zabrinut sam jako sine, nemogu ti to objasniti, kako mi je...".
Blažević je uvjek bio slab sa imenima suparničkih igrača. Ne vjerujemo da zna ime ili prezime bilo kom estonskom reprezentativcu, ali zna da imaju "neugodne stopere, pokretljive veznjake, vraški spretne napadače"... Ne pridaje previše pažnje videozapisima, makar i to koristi u pripremi utakmice. Blažević je uspio, postao neko i nešto (trener svih trenera) zato što je vjerovao u svoje znanje i svoje igrače. Iako je vidno zabrinut, zna put do pobjede...
Asmir, ipak brani!
- Ako uspijem prenijeti na svoje igrače strah koji je akumuliran u meni, onda se ne bojim za rezultat u Talinu - naglašava Ćiro. Svjestan je bh. selektor da njegov kolega sa estonske klupe, nema ni približne klase poput Džeke, Spahića, Ibiševića, Pjanića, Ibričića... Koliko je sretan zbog pobrojanih, toliko je nespokojan sa defanzivcimam, odnosno golmanima.
- Uh, u kakvom sam belaju. Supića nema, a Begović i Hasagić su bez utakmica - podsjeća selektor. No, nije baš da je Begović bez utakmica.
Asmir kada nije na golu prvog tima Portsmuta, redovito brani za drugi tim. Kolosalni Hasagić se oporavio i ne sumnjamo da se zaželio utakmica u reprezentativnom dresu, gdje nikad nije zakazao.
- Golmansko je mjesto najosjetljivije. Golmani su rijetke biljke. Prije mečeva sa Armenijom i Turskom, svi su favorizirali, pa i vi novinari Begovića, a ja sam vjerovao u Supića. Čak je i moj trener golmana Lugušić bio skloniji Begoviću, koji je bez sumnje potencijal, ali ja sam u Nemanji vidio ono što drugi nisu. Zato i jeste najbolji stručnjak na ovim i širim prostorima. Jedan od rijetkih trenera koji je vodio četiri selekcije. Osim BiH, još Švicarsku, Iran i "svoju" Hrvatsku.
- Rekao sam ti jednom, kao selektor reprezentacije završavam svoj trenerski život. Neka umrem, samo da odem u Afriku. U Afriku može i preko Španije, ali ne želi se peći na tihoj vatri četiri dana nakon Talina. Mogli smo još u Zenici prebrinuti sve brige da je onaj Džeko, bio suveren, nezaustavljiv kao što je u Bundesligi.
- Znao sam da će i Vedad i Džeko nadoći. I, evo ih u svjetlu kakve ih želim. Zato moramo sve učiniti da u Estoniji, koja će biti silno motivirana, riješiti sve brige oko baraža.
Advokat ili odvjetnik svejedno
Prije mjesec, dva uzdao se u "belgijske đavole", nadao se da bi pobjedom nad Španijom, vratio sve na početak i možda najavio super majstoricu protiv "Furije". Ne vjeruje da će bitnije promjene u belgijskoj reprezentaciji donijeti novi selektor Dik Advokat.
- Ma, svejedno je ko ih vodi Advokat ili odvjetnik, oni su u rasulu. Doduše, jako bi me razveselili ako bi Turcima uzeli barem bod. Ipak, ja se držim one naše, "uzdaj se use i u svoje kljuse". Pobjedit ćemo Estoniju samo ako ih, nedaj Bože, ne podcjenimo, ako ratnički i oprezno uđemo u meč, i ako naši igrači shvate, a vjerujem da hoće da imaju životnu priliku ostvariti nešto veliko. Za konačni uspjeh potrebna je još jedna kockica.
- Molim naše navijače da nam pomognu. Igrat ćemo za njih, zajedno ćemo slaviti i pripremati se za Afriku, samo neka budu kao do sada, bez baklji, pirotehnike, kako nas ne bi kaznili i zaustavili na putu do konačnog cilja. Bodrite nas zbog ovih divnih mladića, zbog naše ponosne Bosne i Hercegovine - poručio je Miroslav Ćiro Blažević, uz zlatne odbojkaške heroje, istinski ambsador bh sporta i države.
S.S.
Medunjanin i Topić
Na selektorom popisu nema Harisa Medunjanina, jedinog Bosanac u prestižnoj španskoj ligi. I to je jedina "mrlja" na selektorovom popisu. Selektoru su njegovi sufleri iz saveza javili kako Medunjanin ima "tehnički problem" jer je bivši holanski reprezentativac. Što je istina, baš kao što su Pjanić i Begović, pa i Misimović igrali za mlađe jugoslovenske, luksemburške i kanadske selekcije. Da je dobre volje čelnika Saveza, Medunjaninov bi se status riješio u najbržem mogućem roku. Ali zbog pojedinaca koji su godinama prodavali igrače sumnjive vrijednosti preko reprezentacije izgubili smo: Ibrahimovića, Kučukovića, Tahirovića, Avdića... Medunjanin je podsjećanja radi, standardni veznjak u Valjadolidu. Na popisu nema ni Marka Topića, koji se oporavio nakon povrede i već je dostigao prijašnju formu.
Od Premier, Bundeslige do HNL
Na selektorovom popisu trebali bi se naći ovi igrači: Hasagić, Begović, Supić, Nadarević, Spahić, Mravac, Berberović, Jahić, Pandža, Mirvić, Vladavić, Salihović, Damjanović, Hrgović, Muratović, Rahimić, Ibričić, Bajramović, Pjanić, Štilić, Džeko, Misimović, Ibišević, Muslimović. Naši reprezentativci dolaze iz najačih liga, od hrvatske preko rumunske, austrijske, turske, grčke, belgijske, ruske, poljske, francuske do prestižne njemačke lige. Iz Bundeslige dolazi "kostur" našeg tima (Bajramović, Ibišević, Džeko, Salihović, Misimović, Damjanović, Hrgović)..., Pjanić i Spahić su vedete u svojim klubovima u Francuskoj, a Begović je u Engleskoj itd...
Izvor : San