Svemir i svemirske stvari
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- Cautinho
- Kontakt:
Re: Svemir i svemirske stvari
Ma šta se ima oko toga polemisat,mi smo obični ljudi,niti jedan od nas nije previše izdvojen (ne mislim sad da je netko pametniji,brži,bolji u nečemu...),jednostavno nemamo resurse da nešto znamo u vidu neke činjenice,sve je misterija i mislim da će uvijek i biti.Priča o svemiru i inteligentom životu u istom je samo mlaćenje prazne slame.Ali eto,može poslužiti kao jedna vrsta razonode da pričamo o mišljenjima.
Keep walking.
- Donnie Darko
- Kontakt:
Neko je spomenuo selfie iz svemira.
Buzz Aldrin, 1966.

Buzz Aldrin, 1966.

Zar nemamo istu anketu na drugoj temi?
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
- Donnie Darko
- Kontakt:
Vidi fakat
Ništa Cautinho mijenjaj anketu.
Bit će nova anketa svakih 7-10 dana. Riješit ću ovu i big bang prve, pa ćemo vidjeti dalje

Bit će nova anketa svakih 7-10 dana. Riješit ću ovu i big bang prve, pa ćemo vidjeti dalje

Bil se ovdje mogle kakve rasprave o nastanku svemira, tamnoj energiji, tamnoj materiji, crnim rupama, kvazarima i pulsarima pokrenuti ? 

- Donnie Darko
- Kontakt:
Bukvalno je to razlgo što sam otvorio temuEpidaurus je napisao/la:Bil se ovdje mogle kakve rasprave o nastanku svemira, tamnoj energiji, tamnoj materiji, crnim rupama, kvazarima i pulsarima pokrenuti ?

Tamna energija.... 

Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
mene tako fascinira ta gravitacija u crnim rupama
eto, zamislite samo koliko to jako mora da bude kad nadvlada fermionski pritisak neutrona i bukvalno se sama uruši u sebe, zamislite samo masu te zvijezde (preko 2,4 mase sunca). Još neograničena zakrivljenost vremena i prostora u njima ...
Trebalo bi se otvoriti možda ovako naučnih tema o atomu, svi prirodnim silama i tako tim stvarima

Trebalo bi se otvoriti možda ovako naučnih tema o atomu, svi prirodnim silama i tako tim stvarima

Slabo pišem ovdje, ali kao zaljubljenik u svemirske dubine moram se javiti.
Neko je spomenuo planete na kojima bi potencijalno moglo biti života...Takvih planeta(u zoni Zlatokose
) smo otkrili 50-ak.Koja više - manje.
Misija na Mjesec bi bila korisna iz razloga što bi to bio test za dalja putovanja.Eksperiment naseljavanja stranog nebeskog tijela.Postali bi svjesniji mogućih problema i olakšica, mana i vrlina opreme, ispravnosti naših metoda, a i spremnosti čovjeka da izdrži takvo nešto.Ustvari, ta misija je planirana za nekih 10 - 15 godina(mrsko mi provjeravati).Većina ovih razloga se poklapa i sa razlozima postojanja ISS-a.
Sljedeća gigantska misija koja bi trebala izazvati revoluciju u astronomiji je lansiranje James Webb teleskopa, nasljednika starog dobrog Hubble - a, planirana za 2018 godinu.
Skupljam za teleskop čitavu vječnost, i uvijek se nešto ubaci ispred(PC, mobitel...), ali i sa dvogledom se može vidjeti dosta interesantnih stvari poput Andromede, Jupiterova četiri najveća satelita, dosta detaljnijeg mjeseca, ISS -a dok zorom(većinom) prolazi iznad nas...A i lijepo se nauče sazvježđa.Topla preporuka za sve koji imaju komad nezagađenog neba iznad sebe, dvogled, i sanjarski duh.
@Kaunas
Pametne čike su rekle da zasad možemo sa sigurnošću reći da u svemiru ima duplo više zvijezda nego što ima zrna pijeska u svim pustinjama i plažama na Zemlji.S obzirom da oko većine zvijezda kruži nekoliko planeta, tvoja "mali milion neotkrivenih planeta" teorija se čini ispravnom.
@Otelo
Ne gubi nadu.Nismo još dokazali da crvotočine ne postoje.
Anketa je pogodna za eliminacijsko pitanje pri registrovanju na forum.
Tamna materija = naša karta za odlazak sa ove planete.Samo još da skontamo kako.
Neko je spomenuo planete na kojima bi potencijalno moglo biti života...Takvih planeta(u zoni Zlatokose

Misija na Mjesec bi bila korisna iz razloga što bi to bio test za dalja putovanja.Eksperiment naseljavanja stranog nebeskog tijela.Postali bi svjesniji mogućih problema i olakšica, mana i vrlina opreme, ispravnosti naših metoda, a i spremnosti čovjeka da izdrži takvo nešto.Ustvari, ta misija je planirana za nekih 10 - 15 godina(mrsko mi provjeravati).Većina ovih razloga se poklapa i sa razlozima postojanja ISS-a.
Sljedeća gigantska misija koja bi trebala izazvati revoluciju u astronomiji je lansiranje James Webb teleskopa, nasljednika starog dobrog Hubble - a, planirana za 2018 godinu.
Skupljam za teleskop čitavu vječnost, i uvijek se nešto ubaci ispred(PC, mobitel...), ali i sa dvogledom se može vidjeti dosta interesantnih stvari poput Andromede, Jupiterova četiri najveća satelita, dosta detaljnijeg mjeseca, ISS -a dok zorom(većinom) prolazi iznad nas...A i lijepo se nauče sazvježđa.Topla preporuka za sve koji imaju komad nezagađenog neba iznad sebe, dvogled, i sanjarski duh.

@Kaunas
Pametne čike su rekle da zasad možemo sa sigurnošću reći da u svemiru ima duplo više zvijezda nego što ima zrna pijeska u svim pustinjama i plažama na Zemlji.S obzirom da oko većine zvijezda kruži nekoliko planeta, tvoja "mali milion neotkrivenih planeta" teorija se čini ispravnom.

@Otelo
Ne gubi nadu.Nismo još dokazali da crvotočine ne postoje.

Anketa je pogodna za eliminacijsko pitanje pri registrovanju na forum.

Tamna materija = naša karta za odlazak sa ove planete.Samo još da skontamo kako.

Ova tema treba da je aktivnija.
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
- MartinScorsese
- Kontakt:
Mislim da čovjek ima kapacitet da razumije svemir isto koliko i prosječan avlijaner o površinskim integralima. Koliko god da smo napredniji od ostatka života na našoj planeti, ipak smo mi jako, jako mali. Nekad se zapitam koliko stvari i šta sve postoji a da čovjek nikad neće imati kapacitet da razumije. 

A kako ce biti aktivnija kada slabo ko zna o svemiru i "svemirskim stvarima" i znanje crpe iz zadnjeg Nolanovog filma...
Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Carl Jenkinson je World Class!!!!
@OfficialAgent jedini pravi insajder na forumu!!!
@OfficialAgent jedini pravi insajder na forumu!!!
- MartinScorsese
- Kontakt:
Cosmos novi sam pogledao, namjeravam opet nekad. Stvarno je savršena emisija ko voli nauku. Objasnjeno nekako na našem nivou, hajmo reći za početnike. Onaj stari Cosmos sa Carl Seaganom mi je na watchlisti vec neko vrijeme, ali nikako da nađem vremena pored silnih fimova 

Razumije čovjek relativno dobro svemir
recimo da su nepoznanice ostale oko tamne materije dok su ostala postavljena pitanja u većini slučajeva su odgovorena. Sad teško je očekivati da odgovorimo na pitanje do koje tačke će se svemir širiti jer malo je glupo koristiti formulu iz hablovog zakona da to odredimo jer bi se po tom zakonu svememir trebao širiti dok ne dostigne brzinu jednaku brzini svjetlosti (zakon kaže da se objekti sve brže i brže kreću što se više udaljavaju od neke referentne tačke) a to bi po meni bilo nekako nerealno. Otkvirevno je eto i kako se i većem dijelu odvijao Big Bang (najbolji dokazi za to su pozadinsko reliktno zračenje i pojava kvazara i radio-galaksija). Sumnjam i da možemo shvatiti kakvo je stanje bilo prije velikog praska mada i za to ima nekih pretpostavki (prije njega je postojao singularitet, neka tačka beskonačne mase i beskonačne gustoće). Uglavnom mislim da napretkom tehnologije itekako možemo odgovoriti na pitanja koja nas zanimaju 

Možemo praviti pretpostavke bolje rečeno
Jel ko ispratio kad ćemo dobiti prve slike Plutona ?

Jel ko ispratio kad ćemo dobiti prve slike Plutona ?

VOLIM TE ČELIK!!!!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
- MartinScorsese
- Kontakt:
Pa da, relativno dobro u odnosu na ostala ziva bica na Zemlji. Ali kad se zamislis malo kako smo mi tek relativno mlada vrsta, skontas da smo tek zagrebali po povrsini znanja. Ja ne volim razmisljati na nacin da smo mi neka ultimativna bica koja su sposobna kad tad odgovoriti na sva bitna pitanja svojim zakonima kojima interpretiramo svijet. Isto kao što ostali sisavci vjerovatno neće nikada biti sposobni da spoznaju tamnu materiju, možda ni mi nismo za pitanja šta je bilo prije Big Banga ili dokle se širi svemir.Epidaurus je napisao/la:Razumije čovjek relativno dobro svemir
Jel ono Steven Hawking rekao da i ako postoje neka druga bića izuzetno napredna, ne bi ni pokušali da nas kontaktiraju. Prošli bi pored nas isto kao mi kad prođemo pored neke životinjice znajući da ona nema svijest. Nesto na taj fazon

nista manje legitiman govoriti o svemiru od bilo kojeg naucnika,e toliko se zaista zna o postanku ili bilo cemu drugom vezanom za svemir..
“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano
Sad ispada da mi ovdje tvrdimo da smo super inteligentni i to.
Jednostavno, pokusavamo da laicki raspravljamo o necem pametnom.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
- Consigliere
- Kontakt:
Po meni bi se Cosmos trebao ubaciti u skolski sistem, svaki dan po epizoda.MartinScorsese je napisao/la:Cosmos novi sam pogledao, namjeravam opet nekad. Stvarno je savršena emisija ko voli nauku. Objasnjeno nekako na našem nivou, hajmo reći za početnike. Onaj stari Cosmos sa Carl Seaganom mi je na watchlisti vec neko vrijeme, ali nikako da nađem vremena pored silnih fimova
Fit Tony: I keep my friends close...
Homer: But your enemies closer?
Fit Tony: No! Why would I do that? If I kept my enemies close, they would kill me!
Homer: But your enemies closer?
Fit Tony: No! Why would I do that? If I kept my enemies close, they would kill me!
+1Otelo je napisao/la:Sad ispada da mi ovdje tvrdimo da smo super inteligentni i to.
15.10.2013.
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
Trenutno korisnika/ca: 19vendetta87, Gunner4, invincible1921, Jabroni i 272 gosta.