Minimalna plata 543 km

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

tuzlak1987
Kontakt:

Re: Minimalna plata 543 km

Post Postao/la tuzlak1987 » 02 jan 2022, 13:56

Kod mene auto trosi 6 litara. Mjesecno je to 100 KM goriva. Nije mi nista jeftinije da idem busem na posao jer je to 3 KM tj. 65 KM mjesecno. A pri tome moras cekati bus po 20ak minuta pa uzmes cesto taksi koju je 2 KM. Toliko me izadje i autom.

Svaka cast ko moze da prezivi sa 543 KM. Ja to sve isplaniram knap sa daleko vecim primanjima. Doduse jesam u kreditu i cesto imam ona skidanja putem kreditne kartice.

Dvoclana porodica mora imati 2000 KM, troclana 2500, cetveroclana 3000 plus, inace djeca ispastaju samo.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 02 jan 2022, 14:04

_dreamer_ je napisao/la:
02 jan 2022, 13:51
Petpostavljam da mu je radno vrijeme do 4 pa onda ode covjek 2-3 h ekstra odradi za dobar Honorar. Taman onda dodje na more radno vrijeme.

Mozes raditi do 4 i imati manje, ili raditi do 6-7 i imati vise. Sve je uglavnom stvar linog izbora
Kao sanker u diskoklubu/kaficu za otp4h posla ne prođeš ispod 100km a imao sam u jednom periodu 8 do 10 takvih angazmana u mjesecu..isto je firma plaćala 70km dnevnice za rad vikendom s tim da za 3h budes gotov...cijepanje drva,neke ispomoci itd..uvijek se nabere :D
Za naše standarde da zrtvujes 16h mjesecno a izvuces 300km je premija.

Da budemo čisti,ne mislim da je ovo moje riješenje a ni najpametnije,samo mislim da ko oće živjeti ovdje mora dati dosta više u mladosti ne bi li imao kasnije bolje uvjete za porodicu i život.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 02 jan 2022, 14:25

Ćejf i treba da bude skup, i ovdje i u Čadu i u Boliviji i u Norveškoj. Skup ali ne preskup i nedostižan. Recimo, skoro sam bio u kinu sa djevojkom. Dvije karte, kokice i kola, skoro 40 KM. BCC Tuzla. Ako bi napravili paralelu "standarda" sa nekom razvijenom zemljom na zapadu to je preko 100 eura tamo. Eto, ima vas na Zapadu, i možete potvrditi da to ne košta toliko. U kino (slučajan primjer) se ne mora ići ali moderan čovjek ne živi po sistemu sakupljačke privrede. Komparacija se može napraviti i sa gorivom. Pa u Njemačkoj je dizel neznatno skuplji nego ovdje. Možda bi i bilo OK da je JEDNAKE kvalitete. A svi znamo da od energenata sve zavisi.

Dreamer je vjerovatno pravnik i objasnio je ono što 99 posto ljudi ne shvata ovdje. Spominje i Austriju pa vjerovatno živi tamo. Nije problem više toliko ni novac nego što su on i njemu slični obrazovani ljudi napustili ili će napustiti ovu banana državu. Najveći resurs je ČOVJEK i njegovo znanje, a ne nafta, gas ili zlato. Ako dublje analiziraš i uporediš jednu Holandiju i recimo Venecuelu, sve će ti biti jasno.

Ova zemlja živi od deviznih doznaka, jer godinama ništa ne razvija, ne planira i ne proizvodi. Kada bi se to zaustavilo, sve ovo bi leglo za manje od mjesec dana.

Slično je bilo i sa bivšom državom, koja je imala 1000x uredjeniji sistem i ozbiljnu privredu. Ni ona ne bi mogla da se finansira bez dojč marki koje su se slivale u sistem.

Ponovo ću se vratiti na obrazovanje i koliko je ono de facto uništeno. Posle faxa nisam našao pos'o u struci već sam počeo raditi u Bingu. Paradox je da neke od ekonomista(dakle visoko obrazovani ljudi) koji su radili tamo nisam mog'o ubijediti da Bingo ne plaća nikakav PDV i da on u suštini donosi više štete nego koristi nazovi našoj državi.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 02 jan 2022, 14:31

tuzlak1987 je napisao/la:
02 jan 2022, 13:56
Kod mene auto trosi 6 litara. Mjesecno je to 100 KM goriva. Nije mi nista jeftinije da idem busem na posao jer je to 3 KM tj. 65 KM mjesecno. A pri tome moras cekati bus po 20ak minuta pa uzmes cesto taksi koju je 2 KM. Toliko me izadje i autom.

Svaka cast ko moze da prezivi sa 543 KM. Ja to sve isplaniram knap sa daleko vecim primanjima. Doduse jesam u kreditu i cesto imam ona skidanja putem kreditne kartice.

Dvoclana porodica mora imati 2000 KM, troclana 2500, cetveroclana 3000 plus, inace djeca ispastaju samo.
Kako je 65 KM isto kao 100 KM?
To isto ko da kažeš da je minimalac od 543 KM isto ko 900 KM.

Druga stvar, auto nije samo gorivo. Imaš registraciju, servis, gume, nešto ti se pokvari pa popravljaš, onda voziš i mimo posla ne samo do posla i nazad... Znači kad se sabere, auto te ne može koštati nikako ispod 200 KM mjesečno. A bus je 65. Al ti si gospodin i nećeš da čekaš i to je OK, svaka čast i ne trebaš čekati ako sam sebi omogućuješ da ne moraš. Samo što onaj ko radi za minimalac nema opciju da bude još i gospodin kojem je pegla čekati autobus 20 minuta.

velika je razlika između preživljavanja i izbjegavanja čekanja autobusa.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 02 jan 2022, 14:36

Sunce ti j*bem, za admina si gospodin ako imas auto. Najbolji pokazatelj stanja u ovom supku evrope ako on to stvarno misli, a i licno, opravdava moj glas za kantu godine. Sledeci narativ ce vjerovatno biti: "Sta se zalis na stanje u drzavi, a k*rcis sa kartom za bus, bacas 65km mjesecno a mozes lagano dnevno preci 20ak kilometara na biciklu."

A normalno da je obrazovanje unisteno kad drzava daje licence za ove usmrdjele privatne fakultete, pa se onda ti sa takvim diplomama zaposljavaju preko veze. Skoro sam naletio na brosuru jednog fakulteta koji ce se tek otvoriti. Znaci imaju jedno 4 stranice na brosuri, jedno 40 smjerova.. znaci od DIF-a, sportskog menadzmenta, ekonomije, prava.. pa sve do medicine, stomatologije, radiologije i slicnih smjerova. I sve to je smjesteno u jednoj jedinoj zgradi, koja je velicine npr. jednog paviljona sa mog fakulteta. I sta ocekivati kad za 15 godina dodjes u ruke nekom doktoru sa takvog fakulteta?

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 02 jan 2022, 14:43

Ovaj admin je ubleha

Sta kaze, pocet ce vas sad Svabe vracat zbog cim vam istekne viza. :rol:
Zadnja izmjena: Kaunas, dana/u 02 jan 2022, 14:45, ukupno mijenjano 1 put.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 02 jan 2022, 14:43

Centre forward je napisao/la:
02 jan 2022, 14:25
Dvije karte, kokice i kola, skoro 40 KM. BCC Tuzla.
30-40€, u zavisnosti je li 2D/3D projekcija ili radni dan/vikend.
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 02 jan 2022, 14:45

admin je napisao/la:
02 jan 2022, 14:31
tuzlak1987 je napisao/la:
02 jan 2022, 13:56

Kako je 65 KM isto kao 100 KM?
To isto ko da kažeš da je minimalac od 543 KM isto ko 900 KM.

Druga stvar, auto nije samo gorivo. Imaš registraciju, servis, gume, nešto ti se pokvari pa popravljaš, onda voziš i mimo posla ne samo do posla i nazad... Znači kad se sabere, auto te ne može koštati nikako ispod 200 KM mjesečno. A bus je 65. Al ti si gospodin i nećeš da čekaš i to je OK, svaka čast i ne trebaš čekati ako sam sebi omogućuješ da ne moraš. Samo što onaj ko radi za minimalac nema opciju da bude još i gospodin kojem je pegla čekati autobus 20 minuta.

velika je razlika između preživljavanja i izbjegavanja čekanja autobusa.
A busem samo ideš na posao? Mimo posla ništa?
Koševo Zapad

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 02 jan 2022, 14:49

Haj sve al gdje on nadje 100KM dodatnih troskova... il gume mijenja svaki mjesec, il set kvacila, mora bit nesto od toga. Il mozda radi mali servis na 1000km.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 02 jan 2022, 14:50

Centre forward je napisao/la:
02 jan 2022, 14:25
Ćejf i treba da bude skup, i ovdje i u Čadu i u Boliviji i u Norveškoj. Skup ali ne preskup i nedostižan. Recimo, skoro sam bio u kinu sa djevojkom. Dvije karte, kokice i kola, skoro 40 KM. BCC Tuzla. Ako bi napravili paralelu "standarda" sa nekom razvijenom zemljom na zapadu to je preko 100 eura tamo. Eto, ima vas na Zapadu, i možete potvrditi da to ne košta toliko. U kino (slučajan primjer) se ne mora ići ali moderan čovjek ne živi po sistemu sakupljačke privrede. Komparacija se može napraviti i sa gorivom. Pa u Njemačkoj je dizel neznatno skuplji nego ovdje. Možda bi i bilo OK da je JEDNAKE kvalitete. A svi znamo da od energenata sve zavisi.

Dreamer je vjerovatno pravnik i objasnio je ono što 99 posto ljudi ne shvata ovdje. Spominje i Austriju pa vjerovatno živi tamo. Nije problem više toliko ni novac nego što su on i njemu slični obrazovani ljudi napustili ili će napustiti ovu banana državu. Najveći resurs je ČOVJEK i njegovo znanje, a ne nafta, gas ili zlato. Ako dublje analiziraš i uporediš jednu Holandiju i recimo Venecuelu, sve će ti biti jasno.

Ova zemlja živi od deviznih doznaka, jer godinama ništa ne razvija, ne planira i ne proizvodi. Kada bi se to zaustavilo, sve ovo bi leglo za manje od mjesec dana.

Slično je bilo i sa bivšom državom, koja je imala 1000x uredjeniji sistem i ozbiljnu privredu. Ni ona ne bi mogla da se finansira bez dojč marki koje su se slivale u sistem.

Ponovo ću se vratiti na obrazovanje i koliko je ono de facto uništeno. Posle faxa nisam našao pos'o u struci već sam počeo raditi u Bingu. Paradox je da neke od ekonomista(dakle visoko obrazovani ljudi) koji su radili tamo nisam mog'o ubijediti da Bingo ne plaća nikakav PDV i da on u suštini donosi više štete nego koristi nazovi našoj državi.
U Becu je 50tak eura takav izlet u Kino.

Da, ja sam u austriji vec od 2003, radim kao Advokat. I da ne misle ljudi da ovdje ti serviraju top posao nakon zavrseno faksa, moja prva plata je bila 1650 neto, a fakultetski obrazovan covjek. Valjalo je uloziti dane i dane rada u sebe, pa moja zena mi je objasnjavala da trebam promijeniti smijer jer nema nafake. Ali ako ulazes u sebe, prije ili kasnije naplatis. Znanje, sposobnost i marljivost, bez toga nema potrebe se nadati finom zivotu na zapadu. A vjerujem da ove vrline i u bosni cine covjeka uspjesnim jer mi se vecinacraje u tz i sa itekako snasla
Zadnja izmjena: _dreamer_, dana/u 02 jan 2022, 14:58, ukupno mijenjano 2 puta.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

kanarinac
Kontakt:

Post Postao/la kanarinac » 02 jan 2022, 14:53

Ljudi ili trolate ili ste sinovi "firmasa" ili "firmasi".
Kakve crne poreske olaksice,pa covjece nas premijer ostavlja minimalnu platu 543 km da bi nasi firmasi sto manje poreza placali drzavi,a vise davali ljudima na ruke,to svi znaju,kao propasce firme ako bude sve regularno,a drzavu slabi nas premijer sa ovakvim zakonom,porez povecati minimalnu platu dignuti na 1000 km ko ne moze neka je zatvori,a mogu svi,pa ljudi mi gotovo svi radimo za milionere o cemu vi,moja firma imala promet 100 miliona maraka,na doprinose radnika plate i sve utroseno 6 miliona maraka,o cemu vi ljudi pricate.
Samo Sarajevo

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 02 jan 2022, 14:55

Za bus ima mjesecna i obicno je placa poslodavac kao dodatak na taj minimalac. Onda ides koliko god hoces, a isto kosta.

Ko radi za minimalac, dolazi na posao autom, a zivi u bilo kojem gradu u BiH, nije dobre glave

Antipolitika3
Kontakt:

Post Postao/la Antipolitika3 » 02 jan 2022, 14:57

kanarinac je napisao/la:
02 jan 2022, 14:53
Kakve crne poreske olaksice,pa covjece nas premijer ostavlja minimalnu platu 543 km da bi nasi firmasi sto manje poreza placali drzavi,a vise davali ljudima na ruke,to svi znaju,kao propasce firme ako bude sve regularno,a drzavu slabi nas premijer sa ovakvim zakonom,porez povecati minimalnu platu dignuti na 1000 km ko ne moze neka je zatvori,a mogu svi,pa ljudi mi gotovo svi radimo za milionere o cemu vi,moja firma imala promet 100 miliona maraka,na doprinose radnika plate i sve utroseno 6 miliona maraka,o cemu vi ljudi pricate.
Na ostavreni promet prodaje robe od 1 400 000KM na godisnjoj razini sta mislis koliku mjesecnu placu taj radnik zasluzuje?
HSK ZRINJSKI MOSTAR
#osmadolazi
Nemanja Bilbija

kanarinac
Kontakt:

Post Postao/la kanarinac » 02 jan 2022, 14:58

Antipolitika3 je napisao/la:
02 jan 2022, 14:57
kanarinac je napisao/la:
02 jan 2022, 14:53
Na ostavreni promet prodaje robe od 1 400 000KM na godisnjoj razini sta mislis koliku mjesecnu placu taj radnik zasluzuje?
Nezz bas me interesuje
Samo Sarajevo

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 02 jan 2022, 15:01

Ono što se vani vodi pod "normalan" život u Bosni je luksuz zato što je država u banani.

Još samo fali onaj @kralj što je tvrdio da se u Bosni mjesečno može uštediti milja. :rol:

Ovdje je samo dobro uhljebima koji imaju visoke plate a ne rade ništa.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 02 jan 2022, 15:01

Ne mora drzava sama od sebe povisiti minimalnu platu, jak sindikat u bransama i rad na kolektivnim ugovorima bi dao jos vise efekta, tako je na zapadu.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 02 jan 2022, 15:04

Saurman je napisao/la:
02 jan 2022, 15:01
Ono što se vani vodi pod "normalan" život u Bosni je luksuz zato što je država u banani.

Još samo fali onaj @kralj što je tvrdio da se u Bosni mjesečno može uštediti milja. :rol:

Pa upravo to. Vani je normalno da iskoristis godisnji, odes lagano na more bez sikirancije, da ti cijela plata lijeze na banku, itd.. Da kad odes u penziju da ne moras brinuti hoces li imati para za lijekove.

Samo se ne bih slozio da je dobro samo uhljebima, jer ima i ovdje i odredjenih privatnih firmi koje ispostuju radnika (sto platom, sto ostalim obavezama) i ljudi koji su svojim radom nesto napravili i od njega zive.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 02 jan 2022, 15:06

Sto se tice godisnjeg, tu se slazem s kriticarima, u Austriji imas 25 radnih dana odnosno 5 sedmica godisnjeg. To je u Bosni kod privatnikacmisaona imemica.

Ja sam recimo 2019 napravio ugovor s Dubravkom Grgicem da mu u Becu oformiram podruznicu advokatske kancelarije kako bi ista servisirala slucajeve Euroherca. Prvi vikend dosao, mene lik zove u Zagreb na konsultacije. Drugi vikend dosao, zove me njegov radnik da pita sto nisam dosao u subotu na posao, eto kao preporucuje se.

Fino se nakon mjesec dana zahvalim i produzim dalje. U Austriji postoji sto se toga tice jedan nivo, tokom radnih dana radis stvarno ko konj, ali odmor je brate svetinja, u njega ne diraj.
Zadnja izmjena: _dreamer_, dana/u 02 jan 2022, 15:12, ukupno mijenjano 1 put.

Antipolitika3
Kontakt:

Post Postao/la Antipolitika3 » 02 jan 2022, 15:07

Saurman je napisao/la:
02 jan 2022, 15:01

U mene kolega u Njemackoj na troje djece dobije 630eura(1200 KM)kindergelda a ovdje neki pricaju da se moze sa ovim minimalcem,moze se i prositi kao cigani ta ne vidim da itko umire,sve se moze samo je pitanje zelis li kao ker zivjeti zivot ili od svog rada nesto ostvariti.
HSK ZRINJSKI MOSTAR
#osmadolazi
Nemanja Bilbija

Balorda
Kontakt:

Post Postao/la Balorda » 02 jan 2022, 15:07

Kao i u svemu, u ovoj priči ko je kriv: poslodavci ili država, istina je negdje na sredini, tj. krivi su i jedni i drugi. Poslodavci što su u velikom broju gramzljivi i socijalno slijepi, a država što su nameti na platu realno ogromni. Uglavnom, da skratim: yebu nas i jedni i drugi.

Da se mene pita, uvodio bih porezne olakšice, tj. niže poreze, jer privreda mora biti progresivna, mora biti aktivna, a ovakvo stanje je umrtvljuje i tjera u "crnilo".
Bijah uhvaćen u zamku
i pozvan da se predam
al' taj nisam ja

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 17 gostiju.