effe_sa je napisao/la:@Stefan Effenberg: Malo sam se zezao zbog tvog mimoilaženja mišljenja s antonom i one reakcije.
Ma morao sam reagirat tako jer mi je stvarno Ozil iznimno drag igrač, zbog njega pratim dosta utakmica Reala (

), može se reći da mi je jedan od najdražih igrača uopće tako da samo mogu da potpišem ovo što si napisao:
effe_sa je napisao/la:A i za mene je Ozil veliki genije i najbolji trenutno na svojoj poziciji.

Nastavimo,
effe_sa je napisao/la:A evo ovde si aktivan i to me raduje, jer te cijenim, ko što te i drugi forumaši brojni cijene jer doprinosiš kvalitetnoj diskusiji. Ja se i ne moram uvijek s tobom slagat, ali je bitno što ti uvijek priložiš argumente i što se uvijek razvije konstruktivna diskusija. Volio bi da si i tamo aktivan, jer si bio aktivan prije nekog mog većeg aktiviranja tamo. Ali et bar te ovde imamo koliko toliko. A usput nema ti cruza ovde....
Moram stvarno priznati da se niti ja ne slažem uvijek s tobom ali u 99% tvojih postova mogu samo baciti potpis jer kao da sam ih ja pisao.
Tako je, bio sam aktivan prije nego si došao, da li u to vrijeme dolazi i Geronimo skupa s tobom ili je već bio ne sjećam se, ali svejedno teško da ću se tamo tako brzo vratiti iz već spomenutih razloga.
Čudno da cruza ovdje nema, pa nije li on iz Mostara pa bi logički bilo da mu je ovaj forum Nummer eins?
effe_sa je napisao/la:Još nešto želim da prodiskutujemo (znači i sa Stefkom ali i ostatkom ekipe), a to je nešto po pitanju Toni Kroosa, nešto što sam već malo danas kratko u jednom postu spomenuo.
Znate, ja imam osjećaj da je on u klubu od dolaska s posudbe iz Leverkusena pogrešno usmjeravan i obučavan. Kada se Toni Kroos prvi put pojavio na velikoj sceni u Bayernu i imao manje nastupe, kraće tad me na prvu osvojio i pravo mi se dopao. Petlja, odvažnost, nekakva doza svježine u igri, sjajni centar šutevi, odlični šutevi. Ne znam koja je bila prva utakmica u kojoj mi je tako pao za oko, možda je bila i neka sporedna skroz, ali poslije nam je mnogima zapeo za oko i digao se u onoj utakmici protiv Crvene zvezde i onih sjajnih slobodnjaka. Kroos je znači prije te posudbe bio majstor za slobodnjake, te bio sjajan izvođač prekida, a koliko se sjećam posjedovao je i dobar dribling (u najmanju ruku solidan). E šta se dešava nakon tog povratka s posudbe iz Leverkusena? Kako to da Kroos odavno nije izveo neki slobodnjak kako treba i kako to da više čovjek kornera ne zna ubacit kako treba? Zar su ga tako naši u stručnom štabu malo po tom pitanju obučavali? Ovo do sad je ključno, jer zamislite da ove kvalitete posjeduje ko što je posjedovao, kakva bi to igračina tek bila.
Evo ja se sjećam Kroosa, odnosno tada sam ga i prvi put gledao, sa svjetskog prvenstva U-17, 2007. godine gdje je bio izabran za najboljeg igrača i stvarno je pravio čuda i majstorije. Slalomi mu onda nisu bili rijetkost i tada je slovio za najvećeg potencijala njemačkog nogometa ikad.
Što se dogodilo? Svi znamo da je puno lakše dominirati dok si mlađi. Koliko je samo potencijalnih mladića završilo ozbiljnu karijeru kad su došli u seniore. Naravno, ovo ne vrijedi za Kroosa nikako ali ono što želim reći jeste to da dok si mlađi nekako si i luđi i ne razmišljaš toliko već ti neke stvari dolaze same od sebe.
E taj dribling aspekt njegove igre je skoro pa potpuno izostao kad je zakoračio u seniorski nogomet. Ono što ga je krasilo dok je bio mlađi. Naravno, kasnije je razvio neke druge dobre karakteristike kao što si i naveo, slobodne udarce, udarce s distance, pass mu je postao bolji, znanje je uvijek imao, tehniku je uvijek imao. No taj dribling više nema, nema tu lucidnost da jednim potezom izbaci igrača i napravi krucijalni višak. Nema tu prodornost niti malo kao što je to imao dok je bio mlađi.
E sad, da li opet pad u ovom segmentu što si rekao da je potpuno izgubio osjećaj iz slobodnih udaraca ima veze s time da od trenutka od kada se vratio on nije prvi i glavni izvođač istih? Po meni da jer je to utjecalo sigurno na psihu, mislim ne poznam ga naravno osobno ali mogu tako razmišljati jer ne sjećam se da je Kroos postigao išta iz slobodnih udaraca od kada je ponovno stigao u Bayern, stvarno se ne sjećam, ispravi me ako griješim. Tako da mislim da ga to dosta sputava jer zna da ako promaši da će slijedeći put pokušati Ribery, Švajni, Van Buyten, Robben, Alaba a sada je još tu i Šaćiri koji mi se čini kao najbolji izvođač od svih njih. Znači ta psiha je po meni iznimno važna.
Ali sjećam se savršeno da je Kroos postigao puno asistencija iz slobodnih udaraca sa strane. U tom pogledu je stvarno dobar. Masu golova je tako namjestio. Korneri su mu po meni preslabi, odnosno lopta mu je nekako preslaba, mora biti žešća i jača a ne slaba kakve često zna uputiti, često nema siline u toj lopti.
effe_sa je napisao/la:E sad , on je u našem sistemu malo i ubijen nekako, jer Kroos je prisiljen da odigrava lopte na krilo i jako malo traži rješenje kroz sredinu. Previše se prilagodio tom sistemu i nije poslije dolazio do daljih varijacija kod njega. Promjene u igri su sad blage prema naprijed, jer Kroos više traži završnicu pa je postigao i par sjajnih golova(jedan od tih je onaj protiv Arsenala u Londonu, bio je onaj sjajan Dortmundu u prvom dijelu sezone i bilo ih je još ). Kroos u ovoj sezoni je dobar, čak i vrlo dobar, ali svjetska klasa ipak još nije. U tome ga je sad možda spriječila i povreda, ali i da je 50 % prekida bolje izveo, mi bi danas sigurno njega bez problema svrstali u svjetsku klasu. Zašto su se ti neki segmenti kod njega pogubili, ostaje zagonetka. A treba još dodat da i on mora još više borbenosti i konstantnosti pokazat, da bi bio veliki. Možda i njega treba čekat kao Schweinija, pa ga se zato ne treba odreći. Konkurenciju će imati u sjajnom Shaqiriju, koji nadam se sad će dobiti još više prostora.
Iako u sistemu s Mullerom u sredini, mi imamo izuzetno varijabilnu igru i nekako je to toliko bilo varijabilno protiv Juvea, da oni to nisu mogli zaustavit. Protiv onakvih odbrana, mi prošle sezone bi odigrali puno lošije. Nije Juveova odbrana bila toliko loša, koliko je naša ekipa odigrala perfektno. Onakve partije treba samo ponavljat dalje i mi onda idemo do kraja. Zanesenosti ne smije biti....

Ja sam rekao na početku sezone da Kroos mora napredovati u dvije stvari pa ću ih ponoviti: više prisustvovanja samoj završnici napada kao prvo i kao drugo promjena tempa odnosno ono što je @ schweinsteiger napisao, u kontrama uopće ne sudjeluje i još uvijek masu puta ostaje pratiti što drugi rade umjesto da u šprintu prati Riberya i Robbena, a i ja se obrukam, ne može on pratit ovu dvojicu ali barem da proba, on niti ne proba.
Ovo prvo je donekle popravio ali ovo drugo nikako. Još se po statistici vidi da je malo asistirao, samo 8 asistencija i to u Bundesligi a bez asistencije u Ligi Prvaka i Kupu. Dobro, ova ozljeda ga je unazadila ali svejedno se ne bi priližio brojki od 19 asistencija iz sva 3 natjecanja prošle sezone. Meni je to primjetno bilo i bez ove statistike da ove godine ima manji broj asistencija, tako sam i uvijek imao neki osjećaj a to statistika i pokazuje.
Aha, samo da kažem, nije sad da tražim dlaku u jajetu ali Kroos je ipak imao asist u ovoj pobjedi 9-2, onaj prvi gol Šaćirija je asist Kroosa.
Svakako se slažem da ga treba čekati, vidjet ćemo da li ga Guardiola može dovesti na razinu više, nadam se da može i da će konačno dići razinu igre na jedan viši nivo.
Po meni prvo mora popraviti ove dvije stavke koje sam nabrojao a po meni su jako važne za njegovu igru ( i Bayernovu naravno ) a paralelno s tim mora dobiti konstantnost, odvažnost i drskost barem malo jer je to isto veoma važan psihički aspekt igrača.
Evo onaj jedan posto gdje se ne slažemo potpuno. Muller može odigrati tu polušpicu zbog količine trke koju donosi ali onda po meni gubimo dodatnu kariku u sredini i cijela organizacija igre ostaje na Švajniu. Meni osobno se nikad nije sviđala kombinacija sa Mullerom na polušpici jer definitivno nema tu tehniku za polušpicu. Sama igra nam pati jer on ne sudjeluje toliko u građenju igre kao Kroos. To je najveća razlika osim nedostatka tehnike. Ma Muller je ili desno krilo ili teretana > 5 kg čistih mišića > napadač.
Dobro majstore, dosta za danas.