Dobro jutro.
Prvi sam protiv Husrefa, ne iz fudbalskih razloga, o cemu sam vec pisao, nego iz nekih drugih. Međutim, rezultati su jedini mjerodavni, a njemu se, u vezi s time, nema sta prigovoriti. Svakako da se moze kritikovati, davati misljenje, biti nezadovoljan, sve je to dio legitimnog navijackog miljea, ali summa sumarum, trenutno je Husref najbolja opcija za produzenje i nastavak saradnje. Svi ostali su moguci, kako neko rece, mačci u vreci. Ne zelim komentarisati kolicinu novca koju bi Husref primao. Liberalni je kapitalizam i ako klub moze toliko izdvojiti na osnovu mjesecnih davanja, onda je to ok. Druga je tema eticki aspekt te i takve finansijske dobiti.
Koliko sam primjetio, velika vecina forumaša se veze za ime i kroz to ime projicira svoje misli o nacinu rada i bivstvovanju kluba. Dozvolite da se slikovito izrazim; ja klub vidim kao santu leda u okeanu, 1/9 je na povrsini, a 8/9 je pod vodom, hocu reci nevidljivo. Ona prva devetina su trener i igraci, druga smo mi, navijaci - nismo direktno na otvorenom, ali se dovoljno vidimo. Ostale devetine su klub i strukture unutar istog. Da bi santa mirno plovila i bila respektabilna na morskoj pučini, nuzno je da sve devetine daju svoj maximum u okviru segmenta koji obavljaju i kojim se bave. Ako 8/9 kluba funkcionise fantasticno, najmanji su problem imena trenera i igraca. A ako jedna od navedenih devetina "škripi", taj problem ce se reflektovati na trenera i igrace, jer su oni najizlozeniji. Dakle, ako je klub na zdravim temeljima, posluje pozitivno, ima dotok svjezeg kapitala, razvija vlastiti omladinski pogon, igra velike i vazne utakmice, zaposlenici kluba mogu svojoj porodici priustiti pristojan zivot itd., onda je sasma nebitno zove li se trener Musemic, igrac Mujakic, ili Stanojevic, ekonom Muradif, ili direktor Džavarharlal... Klub je zdrava sredina koja proizvodi i privlaci strucnjake, skoluje ih, unaprijeđuje, prodaje, kupuje, raste i napreduje. Imena su tu tercijarna. Zasluznim se uvijek moze dodijeliti plaketa, podici bista i sl. Bitno je gledati naprijed, pratiti svijetske tokove i nastojati biti dio istih. Ako mislimo sebi dobro, onda se moramo, mentalno, rijesiti " heroja", "legendi", zivota od proslosti i tavorenja na dnu svih evropskih standarda. Yebesh imena... Ko se sjeca prvog strijelca Sarajeva, ili clana skupstine kluba iz 1946?
Samo je Sarajevo bitno!
Svakako zelim mubarek i bericetne nadolazece bajramske praznike svim navijacima FKS koji slave - Bajram šerif mubarek olsun!