anonimni je napisao/la:Vamos je napisao/la:Ako Zeljo bude trazio odgodu, ko se tu pita Slavija ili samo FSBiH???
i Slavija i Savez, ja mislim

ne znam, ali ja mislim da ako je 72 ili 48 sati prije utakmice poslat zahtjev, da treba samo dozvola saveza, a ako se posalje 48 sati ili manje do odigravanje utakmice treba i dozvola protivnicke ekipe. Sada ne znam tacno, neka me ispravi neko ako nisam upravu.
-----------------------------
Sto se tice Mitropa kupa ilitiga Srednjoevropski kup, on je nastao jos davne 1927 koji je nasljedio tkz Challenge kup koji je nastao jos 1897. Razlog za stvaranje ovog prvog evropskog kupa koji se smatra zacetnikom svih ostalih evropskih kupova jeste da se ucvrsti dominacija centralno evropskih drzava u fudbala, posto su u ta doba oni bili dominantni u evropi. Prve cetiri drzave koje su ucestvovali u kupu si bili Austrija, Mađarska, Čehoslovačka i Jugoslavija, da bi u narednih pet godina se prikljucili jos Rumunija, Švicarska i Italija. Prvo su u kupu ucestvovali samo 4 ekipe da bi 1937 se broj povecao na 8. Dokaz da je ovaj turnir prije drugog svjetskog rata bio najvjerovatnije najjace svjetsko takmicenje u fudbala pokazuje cinjenica da su na tom takmicenju ucestvovale ekipe iz Italije koja je osvojila 1934 i 1938 svjetsko prvenstvo, Čehoslovačka koja je 1934 igrala finale SP, Mađarska igrala finale 1938. a Austrija i Jugoslavija igrali polufinala u 1934 i 1930.
Nakon drugog svjetskog rata, kup pocinje opet sa djelovanjem 1955, ali vec tada gubi svoj sjaj zbog osnivanja Evropskog kupa (danasnja Liga Prvaka) i Kupa sajamskih gradova (kojeg je kasnije naslijedio Kup UEFA, danasnja Liga Evrope), ali ne potpuno i jos uvijek je plijenio paznju evropske javnosti. Na pocetku je takmicenje jos uvijek bilo respektabilno, ali nakon 1960 i osnivanja i Kupa pobjednika kupova, definitivno je najavljeno opadanje vrijednosti ovog takmicenja, ali je opstalo je jos punih 10 godina (do 1970) kao respektablino evropsko takmicenje. Jos 1958 takmicenje dize broj klubova takmicara na 16, da bi 1960 dostigao svoj maksimum kada se takmicilo cak 30 ekipa, da bi od 1961 takmicenje bilo smanjeno na 14 ekipa, naredne godine povecano na 24 i od 1963 opet vraceno na 8-10 ekipa. 1966/67 takmicenje opet dize broj klubova na 16 ekipa. Tih i narednih godina turnir je jos uvijek bio poprilicno jako i popularno takmicenje koje je okupljalo respektabilne ekipe (nikoga iz BiH necu navesti da nebi podstakao diskusiju) iz centralne evrope tipa Crvena Zvezda, Roma, Rapid Bec, Slovan Bratislava, Lazio, Fiorentina, Milan, Budapest, Sparta Prag i sl.
Vec 1970/71 bilo je primjetno opadanje interesa za ovo takmicenje, ali i narednih 5 godina (do 1975) je takmicenje zadrzalo svoju snagu i vidjelo neke poznate evropske ekipe (nikoga iz BiH necu navesti da nebi podstakao diskusiju) poput Fiorentine, Catania, Austria Salzburg, Dinamo Zagreb, Videoton i sl. U sezoni 1976/77 takmicenje definitivno opada u snazi i smanjuje broj ekipa na cetiri, ali jos uvijek je bilo moguce vidjeti ekipe poput (nikoga iz BiH necu navesti da nebi podstakao diskusiju) Udinese, Partizan, Fiorontine, Milan, Sparta Prag da ucestvuju. Naposljetku, dolazi do totalnog kraha takmicenja kada na takmicenju pocinju da ucestvuju ekipe koje su bili prvaci svojih nacionalnih drugih liga, a to biva od sezone 1983/84, a zadnja sezona ovog takmicenja odigrana je 1992.