Hvala na "molbi".salihaga je napisao/la:molio bih uvaženog forumasa "Triger" da ako zeli prokomentarise desavanja sa ekipom RK Bosna sa posebnim osvrtom na gomilanje igrača iz Hrvatske sa "debelim" ugovorima . Naravno ako zeli.
1. Zaista ne znam kakvi su i kolki "debeli" ugovori sa bilo kojim igračem, a ne želim se time uopšte baviti.
2. BiH nema dovoljno slobodnih kvalitetnih igrača, čak ni nekih potencijala, tako da se za veće domete moraju dovoditi igrači iz drugih država, nebitno kojih - to rade sve ekipe u Europi. Tu najveću ulogu 'igra' novac a to je i najveći problem naših klubova.
Bosna ima svoje omladinske 'pogone' i vidjeli ste šta i koliko ti mladići mogu nakon što su 'kolektivno' ustupljeni Željezničaru.

3. Ovo sadašnje stanje ekipe, tj. prikazana igra i rezultati ne mogu zadovoljiti Bosnine navijače i simpatizere, to je činjenica.
Meni se ovo ne sviđa i nisam ni sretan ni zadovoljan trenutnim stanjem.
Istina, i povrede ključnih igrača su velikim dijelom doprinjele sadašnjoj situaciji, ali to mi i nije baš neki alibi - na to se uvijek mora računati i imati ekipu sposobnu da to minimizira.
Smajlagića i dalje cijenim kao stručnjaka ali.... Nešto u klubu i ekipi ne 'štima', bilo je turbulentnih perioda i nekakvih "čudnih" događanja u klubu i sve mi ovo sad djeluje nekako "nategnuto"

Naravno da i trener uvijek mora preuzeti svoj dio odgovornosti, a čini mi se da ovi igrači nisu u stanju Bosnu podići na nivo +.
I Smajlagić je izjavio da je veliki problem što se svake sezone (polusezone, čak) mora ispočetka stvarati ekipa i to je fakat.
E, ko je najodgovorniji što je to tako - vrijeme sve pokaže.
Ja se samo i dalje nadam da će moja Bosna prebroditi evidentnu krizu i vrlo brzo ponovo biti dominantna u BiH, a i regiji. Za LP - ništa nije gotovo, ali šanse nisu baš velike da se ponovi lanjski uspjeh. Volio bi da se varam.
O igračima neću ovaj put ništa, samo je činjenica da su danas golmani "pola ekipe", a Bosna je na tom planu 'zaribala'. O prinovama bi se moglo puno pisati, ali nema potrebe - koliko para toliko muzike.
Spominjanje raznih bivših, i nekih kao 'kvalitetnih' igrača - kako to neki ovdje pišu je pomalo besmisleno i degutantno i neki kao da "liječe" svoje lične frustracije, šta li...

Šijaković, Bećar... Bozoljac, Buljugija, Ovčina, Jaškić... sve je to već elaborirano i ko hoće taj i vidi šta je realnost a šta nečije imaginacije, želje....
Mnogi su bili u Bosni i nisu uspjeli, a činjenica da ih velika većina nije uspjela u drugim klubovima (mislim na jače, ali čak i slabije, klubove) ni poslije odlaska iz Bosne govori o njihovom stvarnom kvalitetu, a ne 'pitanju' Smajlagićeve stručnosti.
Mnoge zavara nečija igra u "malim" klubovima, tj. efikasnost (to je kod većine neko glavno mjerilo!) a ja se uvijek sjetim izvjesnog lijevog beka Bojana Tepića iz K.Varoša koji je bio najbolji strijelac PL BiH, a ekipa mu ispala iz lige.... nadam se da shvatate poentu.
Bosna je pravi klub, i biće to i dalje u inat svim onima koji imaju nesportski animozitet spram ovog najboljeg bh. kluba.
Kriza i padova uvijek ima i biće, to se dešava i najvećim evropskim klubovima - bitno je ostati čvrst i to što prije prebroditi i biti još bolji, jači. Bosna to može i biće.
PS:
Čitam pisanije o Risti, Tojčiću, Gorencu i drugima u stilu kako su u prethodnim klubovima bila "sjajni" - totalni nonsens!
Upravo ti igrači su već bili izgubljeni kao igrači, iako nekad veliki potencijali, i dolaskom u Bosnu su koliko-toliko 'živnuli', a to i jeste ključni problem! Ne dovodi njih Smajlagić iz "ljubavi" - okolnosti su takve, a on ih poznaje kao klince pa se, vjerovatno, ponada da ih može "vratiti" a klub ušićario na transferima! Naravno, ima tu i 'promašaja u procjeni' i zato sam i napisao da i Smajlagić snosi svoj dio odgovornosti, ali čini mi se da se previše potencira njegov afinitet prema igračima iz Hrvatske. Normalno da Smajlagić više prefira hrvatske igrače i stil igre - pa tamo je već decenijama i kao igrač i trener, a hrvatski rukomet je i najbolji u regiji!
Ali sam, isto tako uvjeren, da bi Smajlagić puno bolje znao izabrati igrače kad bi Bosna imala logistiku i budžet nivoa jednog Metalurga, Vardara... a o Zagrebu i slovenačkim klubovima - sanak pusti.
Bosnu treba voljeti, a teška iskušenja su u narednim mečevima i treba biti malo i strpljiv - "proradit će" Bosna, nadam se i vjerujem vrlo brzo, ali se mnoge 'stvari' moraju pod hitno, 'u hodu' riješiti jer ovo trenutno nije dobro.