FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

LjoZee
Interni moderator
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la LjoZee » 26 sep 2019, 16:38

HongKong je napisao/la:Nece to jos dugo doci do nas. Potrebno je prije svega okupiti poveci tim ljudi koji bi se bavio tim stvarima, a kod nas ih nema ko placati. Mnogo je mladih i sposobnih ljudi koji bi znali raditi takve poslove, ali niko da ih angazuje. Recimo bolje bi bilo rijesiti se 5 igraca, a dovesti 5 strucnjaka za marketing, it, ekonomiju i slicno. Kada pokrenes jednom stvari s mrtve tacke u takvim stvarima i pocnes praviti veci novac preko kluba onda imas mogucnost da placas bolje igrace. Sve vuce jedno drugo.
Naravno. Mora se nekad “presjeci” i uloziti malo novcano, a vise truda. Nije ta aktivnost samo da ti ljude privuces na stadion vec svakodnevnim zanimljivim objavama siris zainteresovanost za klub kako sto se tice pratitelja tako i kod simpatizera. Kad ti svaki dan nesto tako zanimljivo objavljujes zainteresujes ove sto ne prate bas toliko detaljno kao i mi. Onda nam instagram profilu bude “IN” kod raje. :D
"Slavit ćemo tvoje ime, dok u nama srce bije..."

mohikanac12
Kontakt:

Post Postao/la mohikanac12 » 26 sep 2019, 17:00

@Braco, sory na duzem postu. Najednostavniji primjer je akcija sa avatarima koje stalno pokrecem. I pokretat cu, koliko god nekima mozda bio naporan ili smatraju da je to glupost.

Znas ono, jedan list papira ces lako poderati, kao i dva, pet, deset. Dvadeset vec teze a pedeset sigurno neces moci. Zajednistvo, svi kao jedan.

Druga stvar je reklama. Koliko god uzorak bio mali na ovom forumu, cirka pedesetak navijaca, opet kada smo svi "unoformisani" mi reklamiramo klub i stavljamo klub ispred nasih licnih zelja. Kada bi privukli samo jednog novog clana pa danas bude 51, i to je korak naprijed sto je bolje nego stagnacija ili da ne radimo nista.

Treca stvar se moze pojasniti na primjeru pedeset navijaca na tribini. Je li bolje svi iste dresove ili deset plave, deset bijele, malo Barce, Arsenala, Boce i svega ostalog.

Cetvrto. Kao sto rekoh na ovom forumu je mali uzorak pa ne izgleda bas toliko mocno. Kada bi kao uzorak uzeli instagram, evo @Ljozee rece 43 milje navijaca, sta mislis kako bi izgledalo 43.000 Željinih grbova? Ili facebook, cini mi se oko 180 milja, zamisli 180.000 grbova na profilnim slikama? Pun stadion i svi u plavom? Sada vec nije smijesno nego je to jedna mocna sila, prava pravcata armija navijaca. Mogli bi sta god pozelimo i sa takvom "armijom" koja radi korisne stvari Željo bi bio jaci ko zna koliko puta. Mislis da bi nekom potencijalnom sponzoru bilo smijesno da odjekne kako je 180.000 navijaca Želje u skoro isti dan ofarbalo face u plavo. Baza.

Yebo avatar, nije bitan uopste. Bitno je da se naucimo djelovati pozitivno, da imamo svrhu, cilj, da se drzimo zajedno i radimo sve sto mozemo za dobro kluba i svih nas, ma koliko nam se to na prvu cinilo beznacajno. Moramo vjerovati u sebe i da mozemo uciniti stvari boljim nego sto jesu. Ja ne stavljam avatar zbog sebe, stavljam zbog Želje a cim Želji bude bolje makar malo i ja cu biti sretniji. Nije isto tri hiljade na stadionu i deset hiljada ili pun stadion svaku utakmicu, a da bi to postigli prvo moramo nauciti kako, na ovim "malim" i "beznacajnim" stvarima. Do tada, seracemo "petice" nakon derbija a za rođendan tri milje. Do nas je, mi se pitamo.

Svi kao jedan!

Željeznicar za život cijeli!

slika
Mi smo Željini Željo je naš!

Biće Željo opet Šampion!

urednik
Kontakt:

Post Postao/la urednik » 26 sep 2019, 17:20

Period loše igre i razočarenja nakon odgledqnih tekmi u proteklom periodu imaju strašne posljedice, a ruku na srce još uvijek nismo u nekom dobrom nizu koliko je trajao onaj loši. Valja vratit povjerenje i nekoga ko je već navikao na fotelju i gledanje na tv-u.
O osjećaju sigurnosti na stadionu, sadržaju, infrastrukturi i generalnom ponašanju neodgovornih pojedinaca neću ni pričati, ali to uveliko utiče na brojnost na tribinama. Idem ja svaku tekmu, ali neće žena i djete, stari, punac, mali rođak, jaran simpatizer/ljubitelj fudbala. Dakle ja dolazim sam, umjesto sa + 2 gledaoca. Sinoć 2700, pa nek u prosjeku svako "vodi" 0,5 - opet nije zanemarivo. Nije isto 2700 i 4000, da ne govorim 5500 i više...
Eh sad kako privući nove, i one koji tek trebaju doći... Khm, nije loše recimo dobiti rivala sa 5 golova u mreži, i to donosi nove bolesnike... Al primarno je razmišljati o tome kako meni kao bolesniku obezbijediti argumente da mogu dovesti svaki put još dvoje.

Pozdrav :)

irfo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la irfo » 26 sep 2019, 17:38

urednik je napisao/la:Period loše igre i razočarenja nakon odgledqnih tekmi u proteklom periodu imaju strašne posljedice, a ruku na srce još uvijek nismo u nekom dobrom nizu koliko je trajao onaj loši. Valja vratit povjerenje i nekoga ko je već navikao na fotelju i gledanje na tv-u.
O osjećaju sigurnosti na stadionu, sadržaju, infrastrukturi i generalnom ponašanju neodgovornih pojedinaca neću ni pričati, ali to uveliko utiče na brojnost na tribinama. Idem ja svaku tekmu, ali neće žena i djete, stari, punac, mali rođak, jaran simpatizer/ljubitelj fudbala. Dakle ja dolazim sam, umjesto sa + 2 gledaoca. Sinoć 2700, pa nek u prosjeku svako "vodi" 0,5 - opet nije zanemarivo. Nije isto 2700 i 4000, da ne govorim 5500 i više...
Eh sad kako privući nove, i one koji tek trebaju doći... Khm, nije loše recimo dobiti rivala sa 5 golova u mreži, i to donosi nove bolesnike... Al primarno je razmišljati o tome kako meni kao bolesniku obezbijediti argumente da mogu dovesti svaki put još dvoje.

Pozdrav :)
To si dobro reko, ne moze se za tri mjeseca popraviti stanje nakon stalnih razocarenja 3-4 godine, trebat ce vise vremena
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA

"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."

HongKong
Kontakt:

Post Postao/la HongKong » 26 sep 2019, 17:53

LjoZee je napisao/la:
HongKong je napisao/la:Nece to jos dugo doci do nas. Potrebno je prije svega okupiti poveci tim ljudi koji bi se bavio tim stvarima, a kod nas ih nema ko placati. Mnogo je mladih i sposobnih ljudi koji bi znali raditi takve poslove, ali niko da ih angazuje. Recimo bolje bi bilo rijesiti se 5 igraca, a dovesti 5 strucnjaka za marketing, it, ekonomiju i slicno. Kada pokrenes jednom stvari s mrtve tacke u takvim stvarima i pocnes praviti veci novac preko kluba onda imas mogucnost da placas bolje igrace. Sve vuce jedno drugo.
Naravno. Mora se nekad “presjeci” i uloziti malo novcano, a vise truda. Nije ta aktivnost samo da ti ljude privuces na stadion vec svakodnevnim zanimljivim objavama siris zainteresovanost za klub kako sto se tice pratitelja tako i kod simpatizera. Kad ti svaki dan nesto tako zanimljivo objavljujes zainteresujes ove sto ne prate bas toliko detaljno kao i mi. Onda nam instagram profilu bude “IN” kod raje. :D
Bas to, kod nas je klub za 99% raje subota ili nedelja zavisi kad je utakmica, za penzionere i jos ponekog i kad je trening i to je to. Tu sva prica oko kluba pocinje i zavrsava. Kod velikih klubova(ne bih da nas poredim samo primjera radi) to je 24h dnevno, imaju svoje tv kanale, na svim drustvenim mrezama profile, pa se to vrti konstantno. Idu razgovori s igracima, s trenerima, navijacima, snimci zanimljivih stvari s treninga. Djeluje da je to bitno, ali nije, nego svaka ta aktivnost ima sponora ili sponzore od kojih klub uzima novac za to. Tekma vikendom je samo vrhunac sedmice i odmah nakon toga ide novi ciklus. Snimci s utakmica, iz svlacionica, tunela, analize pojedinacno igraca i samo se to vrti u krug. Bukvalno je to firma koja radi 7 dana u sedmici. Odatle i toliko novca u fudbalu.

-Bila je jedna emisija onog podcasta, plavi radio i ako se ne varam zavrsilo je na tome. To treba hitno pokrenuti opet. Razgovarati o klubu, dovoditi goste u emisiju koji ce pricati o klubu. Imati nekog stalnog analiticara pa ko god to bio. Pa dovesti nekad clana strucnog staba, nekog od igraca, neke od bivsih igraca, poznatije Zeljovce...tema je zaista mnogo. Sve to iskorisiti da se reklamira klub, fan shop, utakmice...
-Pokusati ponovo pokrenuti Zeljotv, mozda samo kanal na youtube, vidjeti s momcma iz 1921.tv ili zaposliti nekoga ko ce snimati djelove treninga i zanimljive stvari postavljati na kanal, razgovati s igracima one standardne gluposti koliko poznajes saigrace, kvizove i slicno. Mozda vidjeti s lutrijom ili nekom od kladionica pa da igraci daju misljenje o rezultatima narednog kola...Sigurno bi i lutrija prepoznala tu neki interes, pa eto jos para.
Opet vidjeti s nekim od sponzora pa napraviti neko takmicenje u izvodjenju penala, gadjanje precke i slicno.
Obilazak manjih klubova koji se takmice u nizim ligama, pa ode Amar na njihov trening i radi s tim igracima, pozvati nekoliko njih na nas trening i sve to snimati, djeca iz skola, nekih firmi i slicno. Moze se mnogo toga izmisliti.
-Napraviti mjesecno glasanje za najboljeg igraca kluba, preko sponzora i dodjeliti nagradu tom igracu. Npr. Bh Telecom igrac mjeseca, pa neki intervju s njim i tako dalje.

Naravno sve mora biti ispraceno na facebooku i instagramu, tu nema nikakve dileme. Ne bi bilo lose naci neku instagramusu, atraktivnu djevojku koja bi vodila zeljo.tv ili youtube kanal sto bi svakako donjelo dosta zanimanja muskog djela publike. Eto za pocetak neke ideje. Vjerujem da je to moguce i da nije toliko zahtjevno u finansijskom smislu. Potrebno je uloziti vremena i truda.
Cuva Bog Zelju svog!

LjoZee
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la LjoZee » 26 sep 2019, 18:23

E to sto si spomenuo za djevojku koja bi vodila to. Zvezda radi nesto slicno. Imaju tu dvije djevojke. Mada, jedna je vise PR dok druga djevojka ide na svaku domacu/gostujucu i pravi kao vlogove. Vecinom vrsi razgovore sa djecom tokom utakmice ili sa nekim ko zeli. Meni je i to super ideja. Ali, mora se poceti obavezno svaki dan nesto objavljivati. Nek instagram profil ne bude samo copy-paste fb stranice. Instagram danas mozes iskoristiti bas bas dobro. Jos mi imamo odlican potencijal za to. U vrhu smo sto se tice timova sa Balkana ( ne racunam tu veliku “cetvorku”), ali vise od svih ostalih imamo potencijala (broj pratitelja). Od Rijeke, Osijeka, Sarajeva, Zrinjskog itd itd. Ako je vec tako daj da to iskoristimo pogotovo kad sad nam ide ok hvala Bogu taj dio sportski i ljudi se vise interesuju. Ima svako od nas bar po jednu ideju kako da to bude bolje, a nije skupo plus se moze isplatiti. Nije sramota da negdje to postave kao anketu ili nesto i da mi predlozimo, a oni unaprijede koliko mogu za sada.

Bezideja
Kontakt:

Post Postao/la Bezideja » 26 sep 2019, 19:11

Kakav ba marketing, klub na to ne treba da baca pare. Sve dok se ne napravi jedan ozbiljan tim, s dosta vise ljudi u strucnom stabu, dok se to ne digne na jedan veci nivo. Najbolji marketing je kod Dinama, ulazu u igracki kadar, imaju tim ljudi u raznim oblastima koji sve prate od fizicke spreme pojedinacnosvakog igraca, pa sve dalje sta ide.
To je ono pocetno, a onda se moze razmisljati o drugim stvarima. Ne postoji marketing u BIH kao drzavi koji bi privukao navijace, sta god radili.
Jednom Željezničar, uvijek Željezničar!

iguita

Post Postao/la iguita » 26 sep 2019, 19:39

Rezultat je kralj marketinga.Budi dominantan i mocan u ligi napravi iskorak u Evropi ili se plasiraj u grupnu fazu necega.Pa ces onda dograditi i marketinske aktivnosti.Bez rezultata i sa osrednjoscu nikom nisi interesantan i ne mozes obezbjediti vecinu budjeta na taj nacin.

LjoZee
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la LjoZee » 26 sep 2019, 19:54

Mora se poceti nekad. Budemo li cekali grupe fino cemo se nacekat :mrgreen:

Ovo za instagram moze i sad. Vremenom bi to pocelo podizati zainteresovanost za Zelju i s tim se posjeta koliko-toliko poboljsava. Mislim svakako ce ona biti losa sad zimi tu nista ne pomaze, ali za proljece moze.

Bezideja
Kontakt:

Post Postao/la Bezideja » 26 sep 2019, 20:03

To sto se radi preko instagrama, fb, foruma je vise virtuelni marketing koji donosi 3% vise navijaca. To sto bi ljepili slike nista nikom ne bi znacilo, jer kod nas se svakako vise pljuje nego bodri.
Trla baba dlan....

Daj ti raji 5 Stilica u ekipi pa ces vidjeti tribine....

iguita

Post Postao/la iguita » 26 sep 2019, 20:06

Da mora se raditi u kontinuitetu na marketingu.i sad i u buduce.Govorim o iskoraku vecem .Bez enormnog rezultata je nemoguce.Evo je li zvezdi.trebao marketing za utakmicu sa recimo Liverpulom da bi rasprodali stadion .Nije.Ali jest za slijedecu tekmu lige sa Javorom na kojoj do tada imaju 3000 gledalaca a nakon Liverpula 14 000 sa javorom.Gen sponzor zvezde gasprom sa 1 milion eura nakon rezultata zvezde u evropi poveca sponzorstvo.na 3miliona.I tako dalje.Dajem samo primjer.Kompleksan je marketing.Tesko je i majstorstvo.je putem marketinga obezbjediti barem trecinu potrebnih sredstava za budjet kluba.

LjoZee
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la LjoZee » 26 sep 2019, 20:12

Naravno da jeste i da ste u pravu da za nesto vise u materijalnom smislu trebaju veci rezultati.
Mi konkretno sad pricamo o virtualnom marketingu sto kaze @Bezideja. Odatle treba poceti da bi jos vise privukao paznju jer ako udjete u nase pratitelje tu ima ljudi iz Hrvatske, Srbije i drugih zemalja.
E sad je drugi par cipela sto nama treba neki iskorak da neka poveca firma plati nesto tipa sto ima ona reklama kad se postavi post i sta znam, ali eto za pocetak u ovim nasim trenutim mogucnostima da se uradi sta moze i koliko se moze.

iguita

Post Postao/la iguita » 26 sep 2019, 20:30

Da slazem se.

Zeljo92
Kontakt:

Post Postao/la Zeljo92 » 26 sep 2019, 21:45

Amar Osim!
Aldin Cenan aka "familija Zeljeznicar"

Miss Kovaceva Sela nas sarajlija zvani Djipac.

Bezideja
Kontakt:

Post Postao/la Bezideja » 26 sep 2019, 21:53

Zna li neko koje ovaj hajvan sto ga Amar naruzi na press u poslije tekme?

LjoZee
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la LjoZee » 26 sep 2019, 22:07

Kvalitete se privlace :kafa:
20/14
slika

tu i tamo
Kontakt:

Post Postao/la tu i tamo » 26 sep 2019, 22:22

Priča o nekom ekspresnom djelovanju nije realna...
Ko misli da će tek tako privući više gledalaca na stadion samo ce se bezveze razočarati. Ekipa će se graditi polahko, raja će se usput navici na tu bolju ekipu i opet neće imati toliki efekat, na posjetu.
Pričati o Zvezdi nije poželjno, oni imaju publiku od preko 6 miliona ljudi iz čitave Srbije i BiH.
Imaju više navijača u BL od Borca, a više ljudi iz Bijeljine ode na Marakanu nego što ode da gleda Radnika.
Takodjer priča o Dinamo je smiješna, Dinamo može biti uzor ekipi na terenu ali na tribinama ne može nikome biti primjer, djaba ti pun stadion u ligi prvaka, ti ljudi nisu došli da gledaju Dinamo. Napunio bi Olimpic Koševo protiv tih istih protivnika. Kraj priče o Dinamu.
Ni marketing neće animirati dovoljno raju da napravi razliku.

Zato treba planirati postepeno, boriti se za svaki % koji se može unaprijediti.
Treba razmišljati dugoročno, slavimo 100godina za dvije godine pa smo i obavezni razmišljati unaprijed.
Klub mora imati plan(europa) , mora imati san(grupna faza) i znati kako doći do njega.
Ne mora ti biti ekspresno, bitno je da ljudi vide jasan plan i kako doći do njega. Onda ce se ljudi okupiti oko jedne vizije i svi dati podrsku.

Tako se dobijaju navijači dugoročno, tako se godišnji odmor, svadba, posao organizuje prema Željinim utakmicama.
To polahko napreduje, Amar zna posao.
Onda treba svaki mogući postotak ostalih mogućnosti iskoristiti...
I marketing neka poveća posjetu za par postotak,
I ugođaj na tribini neka poveca %,
Dobra atmosfera %,
Forum neka odradi svoj posao,
Društvene mreže svoj...

Ali treba dugoročno razmišljati, I polahko vraćati ljude na Grbavicu, tu im je dom... Samo sto su zapostavili, stavili na drugo mjesto prioriteta, svašta nešto.
Treba planirati tako da ti ljudi cijelu sezonu budu tu, a pomoći da ih se animira pred tekmu zbog sto boljeg doživljaja i atmosfere.

Pogrešan je pristup raditi od tekme do tekme, jer onda imaš situaciju da ljudi neke tekme skroz odignorišu.
Nemaš veliku bazu navijača, već skroz malu bazu i ostale letače, sad ih ima sad ih nema. I ako ima bilo kakav izgovor vrijeme, protivnik, tv...onda ih nema.

GOAT
Kontakt:

Post Postao/la GOAT » 26 sep 2019, 22:36

Jednoga dana Zrinja cut ce se glas,pusit ce ga i tvoj ultras :twisted:
23

Mamlaz
Kontakt:

Post Postao/la Mamlaz » 26 sep 2019, 23:23

Stvari su se drasticno promjenile u zadnjih 30 godina sto se tice fudbala kod nas, na zalost na gore. Liga nam je losa i od toga sve krece, na Euro scenu kada izadjemo to se vidi, drzava nam nema zakon o sportu. Kompletna liga je primorana da prezivljava. Prihvatio sam davno da je tako. idem jer volim Zelju, on je dio mene a ja njega. Marketing je stvar koja dolazi na kraju kada se kuca izgradi

mohikanac12
Kontakt:

Post Postao/la mohikanac12 » 27 sep 2019, 10:30

Vic za raju.
Halo Bing, kako Mini Mi? Posuđuje klubovima pare na kamatu? Lihvar Babin.

Imas li mi posuditi 20 milja? Čekas Željo da ti vrati? Vratice, sta si prepo, Željo placa svoje dugove!

Da te ne gledamo vise! Cijena sitnica!
Mi smo Željini Željo je naš!

Biće Željo opet Šampion!

Zaključano

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: Ferroviere1987, Samba71, TheTruth34 i 35 gostiju.