FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo
- kolezeljovac
- Kontakt:
Re: FK Željezničar
Mladost DK kup, Grbavica...
Bas kako sam i prizeljkivo slabija ekipa, jos na Grbavici..
Sad stisnuti do reprezentativne pauze... I da roka onda Zeljin Rock'N'Roll....
Bas kako sam i prizeljkivo slabija ekipa, jos na Grbavici..
Sad stisnuti do reprezentativne pauze... I da roka onda Zeljin Rock'N'Roll....
Ja ću biti sijed, ja ću biti star. Al' voljet ću i tad Željezničar! TM'87 1921!
- kolezeljovac
- Kontakt:
Vec sam se omrsio1921ba je napisao/la:

Ja ću biti sijed, ja ću biti star. Al' voljet ću i tad Željezničar! TM'87 1921!
- desnibocni
- Kontakt:
Joj irfo, al ti ovaj jedan Zvijezdin izvali Stanića 

31.08.'19. - FK Željezničar-fk sarajevo 5:2
Premijer Liga BiH - ★★★★★★
Kup BiH - ★★★★★★
Superkup BiH - ★★★
Prvenstvo Narodne republike BiH - ★
Liga Jugoslavije - ★
Kup UEFA: četvrtfinale 1971/1972,
polufinale 1984/1985.
Kup BiH - ★★★★★★
Superkup BiH - ★★★
Liga Jugoslavije - ★
polufinale 1984/1985.
- BocaJuniors1905
- Kontakt:
Onaj kapiten jel, dobar igracRokoko87 je napisao/la:Joj irfo, al ti ovaj jedan Zvijezdin izvali Stanića

Kako Zajmovic nije u timu kola nije mi jasno
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
Neka malo hajdeirfo je napisao/la:Onaj kapiten jel, dobar igracRokoko87 je napisao/la:Joj irfo, al ti ovaj jedan Zvijezdin izvali Stanića
Kako Zajmovic nije u timu kola nije mi jasno

Zajmović definitivno najluđi igrač koji je igrao za nas u posljednjem periodu, sve nešto nelogično radi, a na kraju go i asistencija.

31.08.'19. - FK Željezničar-fk sarajevo 5:2
Kup BiH - ★★★★★★
Superkup BiH - ★★★
Liga Jugoslavije - ★
polufinale 1984/1985.
Kup BiH - ★★★★★★
Superkup BiH - ★★★
Liga Jugoslavije - ★
polufinale 1984/1985.
Skonto sam sto je igra bila jednostavna onako sinoc, nema Veselinovica da pelja loptu deset minuta 

NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA
Bravo za poklone juniorima povodom osvajanja turnira 

"Slavit ćemo tvoje ime, dok u nama srce bije..."
Ok Irfo, mislio sam da si mi prijateljirfo je napisao/la:Skonto sam sto je igra bila jednostavna onako sinoc, nema Veselinovica da pelja loptu deset minuta
-
- Kontakt:
Ma **** ga otisao i uzeo slobodnoLjoZee je napisao/la:Dobit ces otkaz zbog foruma ne daj Boze, potrciSarajlijaaa46 je napisao/la:h
Brzo pisao hahaha,jos 2 minute pauze pa nazad na posaoirfo je napisao/la:Hahahaha sta rece ovaj, ne mogu desifrovati

-
- Kontakt:
Stizu za par danaUBIPITAR je napisao/la:A tek kad stignu brze cvike,jednookog Jacka

Sportski marketing je vrlo zanimljiva tema, a svakako sociološki aspekt ove problematike (s kojeg je po meni najispravnije posmatrati ovaj problem), je toliko opširan da bih mogao pisat o tome 7 dana. Ali, da ne dužim. Evo što naprimjer misliš o ovom prijedlogu koji je bio za NK Osijek od strane od jednog najkvalitetnijih ljudi za sportski marketing u regiji. Da li misliš da je ovo dovoljno kvalitetan prijedlog koji bi se treba implementirati kod nas?mohikanac12 je napisao/la:Ako se slazemo da imamo "problem" ili da budem politicki korektniji da mozemo i trebamo bolje, smatram da prvo moramo pronaci uzroke a nakon toga se potruditi ponuditi najbolja rjesenja.
Ja sam stava da je "krivica" za ovako "skromnu" posjetu pola/pola. Sa jedne strane je klub koji ocigledno ne cini dovoljno i dosta "stidljivo" se oglasava, animira, poziva navijace da mu pomognu, izricito se ogranicavajuci na objave putem drustvenih mreza. Dosta popularan ali izuzetno nemastovit, obican, rutinski, nerijetko dosadan i naporan nacin, sa evidentnom tendencijom pada popularnosti. Postignuti efekat je po mom misljenju ispod svakog nivoa. Takodje, nisam primjetio neku jasnu strategiju djelovanja, kratkoricne i dugorocne ciljeve sto je izuzetno neozbiljno za klub naseg renomea, da ne kazem dosta stetno. Kada bi morao ocjenjivati taj dio kluba, bez ikakvog ustrucavanja bi rekao mrsava dvojka.
Drug strana smo mi navijaci. Tu je situacija za nijansu bolja ako uzmemo u obzir kakve su se sve turbulencije desavale u proteklom periodu. Navijaci su dosta razocarani, sumnjicavi, nervozni, sto sigurno utice na odziv. Trenutno navijacko tijelo nema potrebne kapacitete da se izdigne sviješću i organizacijski, za sto je pored kako rekoh mrsavog marketinga, najveci krivac polarizacija zbog koje se gubi jako puno energije, nerijetko proizvodi negativna atmosfera umjesto pozitivnog naboja. Nerijetko pogresan i indolentan nacin ispoljavanja "ljubavi", vise imaginaran nego konkretan, cesto jako stetan. Ocjena tri.
Ubijedjen sam da Željo i Manijaci imaju kapacietete za velike stvari i moramo vjerovati da Mi to mozemo. Moramo imati cilj. Za pocetak po mom skromnom misljenju, cifra od 8.000 u prosjeku na narednih pet domacih utakmica, je itekako izvodljiva i realna. Za pocetak.
https://ekonomskiportal.com/marketing-p ... anizacija/
Rečenica koja mi je baš zapala za oko, a koja i donekle objašnjava suštinu ovoga oko čega diskutujemo je ova:
”Successful teams today focus more on adding value to the event. Instead of thinking of ways to get fans to come to undesirable games, they emphasize making the game into an exciting event that offers fans more than just a ballgame.”
Vjerovatno i odgovor što je malo ljudi protiv Zvijezde i pored dobrih rezultata.
Evo npr. i dosta zanimljiva analiza od ovog čovjeka za našu ligu i Željezničar konkretno:
Interesantna mi je i pričica od direktora marketinga Southamptona. Ne želim da ko pomisli da nas poredim sa njima ili naše resurse sa njihovim, nego čisto reda radi kad smo se dotakli teme, mislim da je interesantna,Bh. klubovi izbjegavaju interakciju s navijačima
Zagrepčanin Marijan Palić već se osam godina bavi sportskim marketingom. Iza sebe ima mnogo uspjeha, a trenutno vodi marketing u jednoj od najboljih poslovnih škola u jugoistočnoj Evropi - “COTRUGLI Business Schoolu”.
Vlasnik je i marketinške konsalting firme “Eclectic Digital”, a nedavno je napisao i knjigu pod nazivom “Atomski marketing”. Marijan je za naš list uradio ekskluzivnu analizu klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine u nogometu.
Izdvojio je neke kvalitetnije, ali i najlošije segmente u digitalnom marketingu bh. premijerligaša.
Mlađa populacija
- Mislim da ima mnogo prostora za napredak na ovom području u cijeloj ligi. Klubovi još ne žele ulagati u marketing, a posebno u digitalni marketing. Ulaskom privatnog kapitala u klubove stvari su se počele mijenjati.
Novi vlasnici klubova, najčešće poduzetnici, svjesni su važnosti ulaganja u marketing. Oni shvataju da to nije trošak nego ulaganje - kaže Palić.
Analizirajući rad bh. klubova, Palić je došao do zaključka da se svi klubovi ponajviše pouzdaju u Facebook.
- Klubovi ne idu toliko često na interakciju s navijačima nego, u nedostatku web-stranica, da, u 2019. godini neki klubovi nemaju web-stranicu, svoje vijesti pišu po Facebooku. To je veoma loše, jer Facebook nije “news portal” nego društvena mreža, na kojoj treba dolaziti do dvosmjerne komunikacije.
Najveću interakciju na Facebooku postižu postovi koji imaju objave o novim pojačanjima ili pobjede nakon utakmica - smatra Palić.
Korištenje videosadržaja veoma je problematično kod bh. klubova, jer publika nema vremena za dugačke videomaterijale.
- Većina klubova video podijeli preko YouTubea, a to, onda, smanjuje doseg tog videa kod fanova, što dovodi i do slabije interakcije. Mnogi klubovi isto tako, čini mi se, ne razumiju kako su korisnici društvenih mreža i cijela ta mlađa populacija stalno u žurbi i nemaju baš vremena za dugačke videomaterijale ili, recimo, mnogo slika na jednom mjestu, što klubovi rade.
Klubovi objave devedesetak slika na svom Facebooku, to je uvijek lakše nego odabrati samo nekoliko najboljih. Trebate imati na umu da skoro niko neće ići i pregledavati sve te slike. Također, doseg fotografije na Facebooku manji je od dosega šerovanog linka.
Neki od klubova objave sliku i onda u sklopu slike stave link. Upravo suprotno, slika im tu ne treba i bolje je podijeliti samo link. Ipak, ne treba baš pretjerivati samo s takvim objavama, već sve treba razlomiti i kombinirati - ističe Palić.
Instagram je društvena mreža koja veoma brzo raste i na kojoj je uglavnom mlađa populacija, a koju bh. premijerligaši još ne koriste u punom kapacitetu.
Idealan kanal
- Mislim da to klubovi nisu maksimalno iskoristili, u globalu, idu “copy-paste” objave s Facebooka, a Instagram je, u biti, kanal koji je idealan za prikazivanje sadržaja “iza scene”, koje, dokazano, navijači najviše vole. Ti sadržaji daju osjećaj navijačima kao da su oni na putu s igračima, kao da su oni “u utakmici”, a samim time i pozitivni su i u tome što navijači kroz takvu komunikaciju bolje upoznaju same igrače.
Instagram je nešto što će i dalje rasti i upravo je radi toga veoma važno da klubovi preko njih počnu što bolju komunikaciju. Mnogi klubovi nisu konzistentni u korištenju heštegova. Po meni, tu bi mnogi trebali odrediti šta žele komunicirati u jednoj sezoni i to konstantno komunicirati na isti način, a ne da te heštegove zanemare ili, još gore, zbunjuju navijače s više njih. Primijetio sam da neki klubovi koriste hešteg utakmice, tj. prva tri slova oba kluba koji igraju, ali to nije praktično, jer skoro niko to neće pratiti na taj način - smatra Palić.
Bosanskohercegovački klubovi Twitter skoro da i ne koriste, što je i razumljivo s obzirom na to da postoji veoma mali broj korisnika ove društvene mreže u regiji.
- Twitter je, recimo, idealan kanal preko kojeg se mogu komunicirati direktni prijenosi utakmica, pa čak i implementirati to sve na web-stranicu te tako poboljšati iskustva navijača - naglašava Palić.
On dolazi do zaključka da neki bh. premijerligaši misle kako će neki njihov “komšijin mali” odlično odraditi marketing i da samim time neće imati troškove. Suprotno tome, misli da takve stvari samo mogu štetiti klubovima i igračima.
SARAJEVO
- Fudbalski klub Sarajevo radi veoma kvalitetno na Facebooku, ali se od njih očekivalo da, nakon osvojenog naslova jesenjeg prvaka, objave neki vizual s tom porukom. Nisu ništa objavili. Isto tako, čudno je da nemaju vizual s krajnjim rezultatom.
Klub iz Titove 38b može se pohvaliti videosadržajima iz historije kluba, koji svakako privlače pažnju. Bordo tim prednjači u čestitkama na uspjesima sportista iz svog grada, što je odlična praksa povezivanja sportova. FK Sarajevo prati trendove te ima i Viber aplikaciju i grupu za navijače, što je pohvalno.
ŽELJEZNIČAR
- Nekako najbolju interakciju imaju navijači Fudbalskog kluba Željezničar, mnogo je komentara i šerova.
Preporuka je da se ipak u objave doda malo više emocija.
Željezničar, također, ima zanimljive videomaterijale na kojima imaju “Q&A” s navijačima, ali su objavljeni na YouTubeu i gledanost ne bude velika, kao da su objavljeni na Facebooku.
Željezničar objavi poneki tvit na način da samo šeruje link s Facebooka, što tviteraši baš i ne vole. Također, i “Plavi” s Grbavice imaju Viber grupu za navijače, ali i aplikaciju.
ZRINJSKI
- Zrinjski je neugodno iznenađenje. Oni imaju web-stranicu, ali ne objavljuju ništa od vijesti na njoj, što je stvarno neprihvatljivo.
Kako privući sponzore ako im ne omogućite osnovne oblike promocije? Kako znati koji je službeni Facebook ili Instagram kluba kada klub to nema istaknuto na službenoj web-stranici?
Mostarski klub se oslanja na društvene mreže poput Instagrama i Facebooka.
Na Facebooku nemaju vizuale strijelaca koji zabijaju, ali su vizuali koje imaju, u globalu, veoma dobri.
ŠIROKI BRIJEG
- Široki Brijeg na Facebooku koristi dosta dugačke objave, a i previše je skoro istih vizuala. Ono što nije dobro je to da se slikaju zapisnici s utakmica, umjesto da se objavi samo vizual. Recimo, odličnu priču pod nazivom “Ivica Banožić - Jedini živući igrač iz ekipe koja je osnovala naš klub”, napravili su samo na Facebooku, nisu i na webu.
Zanimljiv im je i video pod nazivom “NK Široki Brijeg - 70 godina ponosa”, a onda je početna slika videa igrač u dresu Hajduka. Takvi se sitni kiksevi trebaju izbjeći.
SLOBODA
- Najugodnije iznenađenje je Fudbalski klub Sloboda, koji, istina, i nema mnogo lajkova na Facebooku, ali je sadržaj za navijače veoma kvalitetan.
Posebno se ističe jednostavnost, a zanimljiv je video u kojem jedan od igrača čuva djecu ili fotografija igrača koji na staru godinu leži u teretani.
Ovaj boldirani je toliko dobro izrečen, svaka čast.Baze podataka i inovativnost su budućnost
Jedno od meni najdražih predavanja definitivno je bilo ono Jamesa Kennedyja, mladog direktora marketinga Southamptona. Klub je to koji raste iz dana u dan, kako po broju fanova, tako i po rezultatima na terenu, a nemaju problem niti s postavljanjem mladih ljudi na vodeće pozicije.
James je istaknuo kako se Southampton s novcem nikako ne može natjecati protiv klubova kao što su Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal… Ali ono što mogu je koristiti baze podataka bolje od njih, biti prvi na novim društvenim mrežama ili raditi inovativne stvari.
Southampton je na temelju istraživanja i kreiranja baze podataka shvatio da ima sedam kategorija fanova. Kreirali su profile svake pojedine skupine, a prema njima kreiraju strategiju komunikacije, šalju newslettere, znaju koja im je skupina najmanje, a koja je najviše privlačna i na koju se trebaju fokusirati…
Isto tako, kao što sam već i istaknuo, žele biti predvodnici na novim društvenim mrežama i kanalima komunikacije. Upravo je Southampton prvi nogometni klub koji je u Europi počeo koristiti Snapchat.
Inovativni su, a najnoviji primjer pokazuje koliko je to važno. Southampton je prvi klub koji je kreirao flexi-mode web stranicu. Što to znači? Klub mijenja naslovnicu svog weba ovisno o tri situacije. Dan prije utakmice i na dan utakmice, naslovnica izgleda potpuno drugačije nego u ostalih pet dana kada nema utakmica.
Pod njihovom inovativnosti istaknuo bih i način na koji dijele sadržaj, odnosno svoje znanje. Kako? Tako što, primjerice, svojim navijačima uz pomoć fitness trenera iz kluba poslije Božića spremaju programe za mršavljenje. Ti i mnogi drugi načini dijeljenja znanja svakako su nešto što Southampton kao klub iz dana u dan sve više diže, kako na travnatom, tako i na digitalnom terenu.
Mnogo volim ovu temu oko drustvenih mreza jer dosta pratim objave i kod komsija iz Hrvatske, Srbije, ali i sire 
Evo npr. na instagramu mi imamo 43,2K pratitelja sto je ubjedljivo najvise u ligi. Nas profil na instagramu vise je fokusiran na zvanicne objave iz kluba dok npr. kod Osijeka (to je nekako najblize) je to drugacije. Oni snimaju sve od dolaska igraca na stadion, neka pitanja koja mogu postaviti ljudi koji prate, ankete i slicno. Imaju i one svoje stikere koje cesto koriste. Mislim da bi i to bio dobar potez kod nas. Dosta ljudi dijeli story-e vezane za nas klub i bilo bi top kad bi imali npr. ono kad je gol ili lupam Krpica da snime kako pokazuje na prezime, a Ermina na grb. Ili da snime neke ankete ljudi koji dolaze na stadion vezane za rezultat, strijelce i to. Dosta, dosta je bitan segmenat taj. Nemamo 2K pa da kazes hajd nije ni bitno to. Nama je prosjek iznad 3 hiljade lajkova na svakoj slici. Za derbi oko 8 hiljada na slici. Nije to nista skupo. Samo da bude osoba tu koja ce redovno da odrzava, snima treninge, igrace, svlacionicu, stadion i sta znam. Moze to i osoba koja trenutno vodi instagram profil. Zvanicna stranica na internetu je top uredjena.

Evo npr. na instagramu mi imamo 43,2K pratitelja sto je ubjedljivo najvise u ligi. Nas profil na instagramu vise je fokusiran na zvanicne objave iz kluba dok npr. kod Osijeka (to je nekako najblize) je to drugacije. Oni snimaju sve od dolaska igraca na stadion, neka pitanja koja mogu postaviti ljudi koji prate, ankete i slicno. Imaju i one svoje stikere koje cesto koriste. Mislim da bi i to bio dobar potez kod nas. Dosta ljudi dijeli story-e vezane za nas klub i bilo bi top kad bi imali npr. ono kad je gol ili lupam Krpica da snime kako pokazuje na prezime, a Ermina na grb. Ili da snime neke ankete ljudi koji dolaze na stadion vezane za rezultat, strijelce i to. Dosta, dosta je bitan segmenat taj. Nemamo 2K pa da kazes hajd nije ni bitno to. Nama je prosjek iznad 3 hiljade lajkova na svakoj slici. Za derbi oko 8 hiljada na slici. Nije to nista skupo. Samo da bude osoba tu koja ce redovno da odrzava, snima treninge, igrace, svlacionicu, stadion i sta znam. Moze to i osoba koja trenutno vodi instagram profil. Zvanicna stranica na internetu je top uredjena.
- StrikeWarzone
- Kontakt:
Kiklop se poklopio nakon derbija , opala mu aktivnost na drustvenim mrezama za 70% a bio je glavni baja online.UBIPITAR je napisao/la:A tek kad stignu brze cvike,jednookog Jacka

Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!
Nece to jos dugo doci do nas. Potrebno je prije svega okupiti poveci tim ljudi koji bi se bavio tim stvarima, a kod nas ih nema ko placati. Mnogo je mladih i sposobnih ljudi koji bi znali raditi takve poslove, ali niko da ih angazuje. Recimo bolje bi bilo rijesiti se 5 igraca, a dovesti 5 strucnjaka za marketing, it, ekonomiju i slicno. Kada pokrenes jednom stvari s mrtve tacke u takvim stvarima i pocnes praviti veci novac preko kluba onda imas mogucnost da placas bolje igrace. Sve vuce jedno drugo.
Cuva Bog Zelju svog!
https://sportsport.ba/fudbal/fk-zeljezn ... ige/334735
Amare dje je futbol???
Amare dje je futbol???
Cuva Bog Zelju svog!
Ma Sergio lopata, imao je i nekih pogrešnih pasova, sreća samo pa ovi ne znajuRokoko87 je napisao/la:Joj irfo, al ti ovaj jedan Zvijezdin izvali Stanića

PS: Čini mi se da smo dobili najlakšeg protivnika u Kupu od svih jačih timova, prilično će se žrijeb 'raščistiti' od ovih jačih klubova u ovoj fazi takmičenja.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"