Sta to ima veze, u Americi zgrade pravljene 1920ih su imale grijanje, kod nas jos neki ljudi iznose drva na 5i sprat. Ali to ti nije pokazitelj zivota nekog vremena. Postavio si gore u nekim od textova da je bilo 15 miliona zaposlenih od 22 miliona stanovnika, znaci odbij djecu, penzionere, ljude sto su isli na fakultet i ljude sto nisu mogli raditi ( neko rodjen nepokretan i sta vec ne), procentualno je to itekako dobro, znaci skoro svi sposobni za rad su imali posao. Normalno 1989-e je bila ogromna inflacija jer se tako dug vraca, daju se masovni otkazi pa se pokusa dobit slicna proizvodnja sa manje radne snage i ta razlika ide ka dugu. 1990-e su imali ponudu (da su ostali skupa), ulazak u EU (jer se tad znalo da ce se zvanicno ista napraviti i Yuga bi usla kao jedna od prvih clanica), i kredit da im udari ekonomsku inekciju.numanumaye22 je napisao/la: ↑30 maj 2023, 12:15Vjeruj mi da 1970 i 1980ih si mogao nerijetko da vidis ta ista kocija i konje u manjim gradovima i dalje da se koriste, auta je logicno bio mnogo manji broj nego kasnije. Pa samo je dovoljno pogledati slike manjih gradova 1970e godine, pa pola livade bile, seoski putevi, makadam. A onda isto tako na YT odes i ukucas prosjecan europski grad u tom vremenu, ili americki, vidis ulice, zgrade, autoputeve pored. Sve bude jasno.kraljttbvb je napisao/la: ↑30 maj 2023, 12:05Po ovoj tvojoj logici je 1980. bilo beton zivjeti, jer si vozio auto. Dobro je bilo jer ako poredis sa 1900. godinom, tad se jahalo na konju i vozili se u kočijama...
Nas je Austrougarska opismenila i izgradila nam full infrastrukturu, skole, inace bi se i dalje fijakeri vozali, pa imaju slike iz Sarajeva iz tog perioda, sve se moze naci.
Voz u Americi 1959 godine, pa jebbi me ako ne izgleda bolje ovaj tad nego nas sad koji vozi do Ploca.![]()
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
+1BosniaBoston je napisao/la: ↑30 maj 2023, 14:27Što se mene tiče neka slave, svi odreda su državljani Hrvatske. Veći je problem što ne slave dan državnosti BiH
Gdje nisu evo još kruže

DINO MERLIN "Znas kako ti je to, rodiš se u Sarajevu i navijas za Sarajevo. Ima i onih koji su u manjini i navijaju za Zelju. Hvala Bogu ja nisam medju njima".
Nisam iz Sa, gledao samo prenos na N1.

" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
Ma vala da je i koju preventivno bacio ne bi bilo loše.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
- BoixosNois1899
- Kontakt:
God bless the United States 

"I can't remember the last time I saw something like this. Extraordinary scenes at the Nou Camp. Sergi Roberto – the substitute – is the hero of the hour and it is the greatest Champions League knock out comeback of all time!"
FC Grizzlies
FC Grizzlies
Kako su sada nisko letili. 

- kontrasviju
- Kontakt:
- BosniaBoston
- Kontakt:
Nadam se da će ovoga biti bar na mjesečnoj bazi 

#Punoljetstvo
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
Baš je grmilo u Sa 

RefenrenDUM DUM 

Meni je ta poruka s bombarderima toliko cinicna i smijesna
gdje god mogu ispunjavaju zelje Beogradu i Zagrebu na racun BiH i onda kao eh evo vama prelet da znate da smo mi tu. Ponizavajuce.

"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
- kontrasviju
- Kontakt:
"Ovo je bio jedan vid obuke gdje su naše Oružane snage navodile američke avione i naše Oružane snage su pokazale da mogu izvršiti najbitnije zadatke. SAD su naš ključni vojnopolitički vanjski saradnik i imamo u planu još ima mnogo događaja koji su sličnog karaktera. Ovo je potvrda da SAD garantuju cjelovitost granice BiH. Ponosan sam na naše oružane snage, a našim prijateljima iz SAD veliko hvala na ovom događaju", kazao je Helez.

1921
A dobro nije to na sta Bosnjaci misle u smislu ravnopravnosti. Recimo Filipovic je bio najbolji student Beogradskog fakulteta, pa je odrzao govor protiv zakona koji je bio na snazi (da se ne smiju nositi vjerska obiljeza), sto je on smatrao da je bilo u smislu targetiranja Muslimanskih zena, zbog tog govora, kao najbolji student, nije mogao 2 godine naci posao. Kasnije je isto napisao nesto 1960ih, da je nepravda da se ne mozemo izjasnjavati, pa je zbog tog trebao u zatvoru zavrsiti, proglasen pro Islamistom itd. Da bi uz pomoc Dzemala Bijedica dobili M, mada se Filipovic nije slagao s tim, jer Muslimani nisu nacija, on je tad htio "Bosnjak" ali mu je Dzemal rekao da samo ovo mozemo dobiti.
- BosniaBoston
- Kontakt:
SDAovska je to spika, samo je još falilo dodati tu “trebamo se okrenuti Rusiji i Islamskom svijetu” i dobili bi copy paste Zahiragicev status
#Punoljetstvo
Od preko 800 000 porusenih zgrada u Jugoslaviji, njih preko 40 % je devastirano samo na tlu BiH.
Pored skucenosti, nepismenosti te generalno zaostalosti i ratnih razaranja, privredni rast nase zemlje je bio intenzivan u razdoblju od 1951. do 1962. Stopa privrednog rasta u BiH je tada bila jedna od najvecih u drzavi. Sve to je donijelo mnogo kvalitativno novih aspekata u razvoju industrije te privrede u cjelini.
Izvrsio se postepeno prelaz na izgradnju kapaciteta finalne prerade. To se odnosi na drvnu industriju - Sipad, elektroindustriju - Energoinvest, metalnu - Unis, metaluriju (kombinat Zenica), hemijsku preradu drveta - Incel itd. Stvorene su potpuno nove grane industrije - industrija obojenih metala - Vlasenica i Mostar, zapoceo razvoj auto-industrije TAS u okviru UNISA. Kompletirani energetski kapaciteti na Trebisnjici, Neretvi, Rami, Vrbasu i Drini.
Znaci stvorena je energetska, sirovinska te preradjivacka baza za svestrani razvoj na svim razinama. Broj zaposlenih od negdje ispod 170k pocetkom 50ih, otisao je na preko 820k pocetkom 80ih, dok se broj radnika u industriji povecao sedam-osam puta.
Broj stanovnika bez skole smanjio se sa 67 % u 1953. na 25 % u 1981., a broj onih sa srednjom skocio za 15 % u istom periodu, itd.
Pored skucenosti, nepismenosti te generalno zaostalosti i ratnih razaranja, privredni rast nase zemlje je bio intenzivan u razdoblju od 1951. do 1962. Stopa privrednog rasta u BiH je tada bila jedna od najvecih u drzavi. Sve to je donijelo mnogo kvalitativno novih aspekata u razvoju industrije te privrede u cjelini.
Izvrsio se postepeno prelaz na izgradnju kapaciteta finalne prerade. To se odnosi na drvnu industriju - Sipad, elektroindustriju - Energoinvest, metalnu - Unis, metaluriju (kombinat Zenica), hemijsku preradu drveta - Incel itd. Stvorene su potpuno nove grane industrije - industrija obojenih metala - Vlasenica i Mostar, zapoceo razvoj auto-industrije TAS u okviru UNISA. Kompletirani energetski kapaciteti na Trebisnjici, Neretvi, Rami, Vrbasu i Drini.
Znaci stvorena je energetska, sirovinska te preradjivacka baza za svestrani razvoj na svim razinama. Broj zaposlenih od negdje ispod 170k pocetkom 50ih, otisao je na preko 820k pocetkom 80ih, dok se broj radnika u industriji povecao sedam-osam puta.
Broj stanovnika bez skole smanjio se sa 67 % u 1953. na 25 % u 1981., a broj onih sa srednjom skocio za 15 % u istom periodu, itd.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- DuljevinhoHaraldo
- Kontakt:
Valjalo bi onda novu stolariju kupovat

⚜️~⚜️~⚜️
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.