Ja sam onako i dalje u nekoj nevjerici. Teško mi je pomisliti da Pep napušta Barcelonu, ali izgleda da je to bilo samo pitanje vremena. Odavno je već govorio kako sumnja da će se dugo zadržati na klupi Barce, te da vjerujem da jedan trener ne može dugo biti na klupi jednog tima jer dođe do zasićenja. Šteta, zaista šteta.
U svakom slučaju čovjek je sa Barcom postavio neke nove standarde. S pravom ova generacija se ubraja među najbolje ikada. To je ogroman uspijeh za Guardiolu i ove igrače. A koliko im teško pada njegov odlazak, najbolje svjedoče tome ovi izrazi lica sa konferencije, kao i izjava Messia.
Ipak, Pep se ponio krajnje korektno prema navijačima, igračima i stručnom štabu. Iako je već prema pisanjima medija još u septembru najavio mogući odlazak, čekao je pravi trenutak da to objelodani. Sada kada je liga izgubljena, kada su ispali iz LP i kada im je ostalo da samo odigraju finale kupa. I više nego dovoljno vremena je ostavio klubu da nađu adekvatnu zamjenu, a očigledno da im nije bilo potrebno puno vremena. Još jedna činjenica zbog koje poštujem Barcu. Ističu svoje ljude i imaju puno povjerenje u njih.
Ostat' će upamćen kao veliki čovjek i gospodin. Pravi stručnjak (bar za mene) i neko ko se uvijek zalgao za svoje igrače. Stajao je iza svojih odluka i nije odustajao od svog načina, odnosno pristupa igri.
Očigledno da je ovo izuzetno stresan posao za njega i da je to vjerovatno i najveći razlog odlaska. Naravno, tu je i očigledno zasićenje u igri Barce. Nema više onog njihovog prepoznatljivog presinga, a ni napadi im nisu više tako ubitačni kao prije. Tika-taka je nekako postala više paćenje, nego li uživanje. Ne, nije dosadila već nije više tako atraktivna pa i djelotvorna. Ove sezone sam se malo nagledao trokutova, igranja petama i slično (doduše možda je zbog toga što nisam pratio Barcu kao prethodnih sezona).
Pep je odlučio da ode sada, kada je skoro na vrhuncu. Možda i pametno od strane njega. Vjerovatno da bi slijedeća sezona bila još gora.
Kako i šta će Vilanova uraditi to nam ostaje da vidimo. Barci su neophodna pojačanja. Pep je vjerovao mladićima iz njihove škole i nije želio (ili možda nije bio u mogućnosti) da dovodi nove igrače. Međutim, lijevi bek i stoper su neophodni. Ne bi bilo loše da dovedu i jednog napadača. Ma koliko Messi fizički bio spreman i njemu je potreban odmor. Džaba rekordi, džaba sve ako se preforsia. Nema više ni toliko trke kod njega. Dakle, jedan golgeter kao backup koji bi sa vremena na vrijeme zamijenio Messia. Ako ništa, bar u svakoj 2-3 utakmici zadnjih 10-tak minuta. Cuenca i Tello imaju potencijal da postanu dobri igrači, ali vidi se da još moraju raditi. Pogotovo Tello je
pročitan. A uz to i nisu igrači koji će zabijati golove.
Npr. Bale, Silva/Martinez iii... još jedan napadač.
U suštini Barci nije potrebno previše. Par pojačanja i vrhunski motivator. Neko ko će ekipu probuditi i vratiti onaj stari stil igre Barci. Kada
grizu po terenu i rade presing već na 20 metara od protivničkog gola.