Po meni je ovaj rezultat Srbije realan s obzirom na kvalitet ekipe. Mislim samo da je u borbi za ovo trece mjesto trebala biti utakmica Srbija-Grcka jer su te dvije reprezentacije gledajuci cisti kvalitet igraca taj jedan razred ispod Spanaca i Francuza koji su ipak klasa za sebe u Europi, a za nekih pola razreda-razred iznad Italije, Litvanije, Hrvatske (koja je katastrofalno podbacila na ovom Eurobasketu zbog toga sto nisu igrali kao TIM). Naravno nije mi ovim cilj omalovazavati uspjeh Litvanije koji je totalno i apsolutno zasluzen al je realnost da su oni ovdje overachiveri, nesto slicno kao Srbija prosle godine na Mundobasketu gdje su eliminacioni fazu igrali kao u transu i sasvim zasluzeno osvojili srebro ispred individualno realno kvalitetnijih ekipa.
Zanimljiva mi je takodjer jos jedna stvar koja se potencirala prije Eurobasketa, a to je sirina Srbije u odnosu na Spaniju za koju su svi govorili da ima izuzetno tanku klupu. Realno gledajuci, Srbija ima u ekipi 2 klasna igraca Bjelicu i Tea (s tim sto ovaj previse varira i trener se treba dobro pomucit da ga iskontrolise jer je u tom svom negativnom ludilu mnogo mnogo stetan igrac zbog nikakve odbrane), jednog vrlo dobrog kojeg je povreda sprijecila da odigra kako zna (Bogdan), 5 solidnih/dobrih igraca (Kalina, Erceg, Nedovic, Markovic, Raduljica) i 4 prosjecna do ispodprosjecna igraca (Gagi, Simon, Kuzmic, Milutinov) za ganjanje finala i najsjajnijeg odlicja. Spanci pak u ekipi imaju jednu, za ovaj nivo takmicenja, svemirsku klasu Pau Gasola, 5 vrhunskih EL igraca koji su svi pribliznog ili jednakog kvaliteta od Bjelice i Tea (Chaco, Llull, Rudy, Mirota, Reyes) od kojih Rudy nije potpuno zdrav pa ne moze da pokaze zbog cega je realno najbolji bocni igrac Eurolige. Ostatak rostera cine 2 solidna/dobra igraca koji u svojim rolama mogu izuzetno korisni ibt (Ribas, Claver) i 4 prosjeca/ispodprosjecna igraca koji nisu puno igrali i koji su ranga ova zadnja 4 covjeka srpskog rostera s tim da je San Emeterio ipak dosta iskusan i realno kvalitetan spot up suter, a Willy imao dosta dobru proslu sezonu u Sevilli dok preostala dvojica nisu skoro nikako koristeni. Ako uzmemo u obzir da ove najjace utakmice ipak iznosi rotacija od 8-9 ljudi (a koja je kod Spanaca realno najjaca na prvenstvu) vrlo lako dolazimo do zakljucka da je ovaj nedostatak sirine sto se potencirao kod Spanaca mali ili skoro nikakav problem. Jednostavno je, kada imas jednog top igraca kojeg niko ne moze zaustavit (Pau) i jos 5 odlicnih/vrhunskih koji su uz to itekako uigrani i mogu zatrpati bilo koga bilo kad, onda protiv tebe nijedna ekipa ne moze biti favorit pa makar imala 12 korisnih igraca.