Ghuraba je napisao dobar onaj inicijalni post, da ne citiram sad, ali stvarno ostaje dojam da je Nurkić imao jako loš "motor" u svojoj NBA karijeri. Nekako, čini se da bi sa nekim profesionalnijim pristupom mogao imati daleko više. Recimo, čini se da je već sad Ivica Zubac došao u neku fazu da će se pričati da je imao bolju NBA karijeru. A Nurkić ima kudikamo više talenta u sebi.
Međutim, Zubac izvlači max iz svog potencijala, Nurkić je nekako ostao nedorečen. Možda je pogrešan, ali moj utisak je da ima mnogo loš govor tijela. Recimo posle nekih odluka koje mu ne odgovaraju, ima ciničan osmjeh, ima prenemaganja... Ja lično ne volim takav stav, od nižih međuopštinskih liga, do NBA, volim kad igrač ima neku odlučnost na licu, ne dozvoljava da ga svakodnevne stvari (poput loših sudijskih odluka) izvedu iz takta.
Sada, ostaje pitanje kuda dalje sa karijerom. Nakon isteka ovog ugovora, neće mu biti lako ispregovarati nešto masno. A čak i da dobije neku solidnu ponudu, čini se da je posao startnog centra daleko iza njega. Ima li smisla ostati u tome? Prolazi ti karijera, zagazio si u 30-e, u čemu je poenta sad ostati u Charlotteu, ili nekoj drugoj franšizi koja je u nekom limbu, ili nedajbože u rebuildingu? Ja zaista mislim da je za takve igrače bolji odlazak u Evropu. Čak i ako je cijena ugovora manja, ali opet, imaćeš neku strast, imaćeš bitne utakmice da igraš, tenziju, narative, rivalstva... S te strane, mnogo cijenim ljude poput Vezenkova, braće Hernangomez, Fourniera itd... koji ne žele da tamo budu 9-10 igrači u rotaciji sa ograničenim ulogama, sa fiksiranim minutažama u garbidž tajmu, ili u onim dionicama kada se ljudi vraćaju na tribine nakon hot doga, još žvaćući.
Prosto, u nekom trenutku treba sebe pogledati u lice i podsjetiti se zašto si počeo da igraš tu košarku. Dakle, Nurkić, Vasa, Fontecchio, Theiss... i sličan profil igrača, vjerovatno više neće nikad imati priliku biti starteri, zašto ne priznati to sebi i doći da igraš kompetetivnu košarku u kojoj ćeš se boriti za nešto, a ne gledati kako klinac od 19g igra ispred tebe i ima neograničen kredit da se ispucava, jer je razvojni projekat tvoje franšize?