Posljednje ekonomske trendove u našoj zemlji za portal Klix.ba komentarisao je Damir Bećirović, ekonomista i analitičar sa Visoke škole "Internacionalna poslovno-informaciona akademija" Tuzla.

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Posljednje ekonomske trendove u našoj zemlji za portal Klix.ba komentarisao je Damir Bećirović, ekonomista i analitičar sa Visoke škole "Internacionalna poslovno-informaciona akademija" Tuzla.
Kad nadjem zenu dostojnu mene radit cu na tome. Slaba ponuda.Neutral je napisao/la: ↑02 sep 2021, 03:11Živorođeni / umrli / priraštaj (za šest mjeseci ove godine).
Brčko Distrikt
I-VI 2020: 369 / 496 / -127
I-VI 2021: 403 / 824 / -421
razlika: +34 / +328 / -294
%: +9,21% / +66,13% /
Bosna i Hercegovina
I-VI 2020: 11.993 / 18.071 / -6.078
I-VI 2021: 11.937 / 25.243 / -13.306
razlika: -56 / +7.172 / -7.228
%: -0,47% / +39,69% /
Prosle godine za 12 mjeseci skoro 17.000, a vec smo sad dosli do 13.300+..
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Raspad narodA Bejha.
Ja se razocaram svaki kad vidim mladi bračni par sa novorođencetom u BiH.Neutral je napisao/la: ↑02 sep 2021, 03:11Živorođeni / umrli / priraštaj (za šest mjeseci ove godine).
Brčko Distrikt
Bosna i Hercegovina
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Raspad narodA Bejha.
Pa znam sad bruku stanova koje su kupili ljudi iz dijaspore, npr moji rođaci koji zjape prazni većinu godine (što Mostar, Što Sa, što Bugojno), dođu tu 10ak dana i to je to. A tamo recimo nisu riješili svoje stambeno pitanje nego rentaju, iako se nikada neće vratiti ovamo. Posebno pogledaj po Tibri u Sa ili Novoj otoci, ljeti imaš bruku stranih registracija, posebno Skandinavija ili Švicarska, koji gotovo svi imaju stanove tu koje ne rentaju nego tako samo kupe da imaju kad dođu ovamo.Madal je napisao/la: ↑01 sep 2021, 23:49Ma nema ti to puno veze, da oni ne kupuju manje zgrada bi se opcenito gradilo. Onda i materijali za izgradnju su pokupili u svijetu, cak neki zbog toga dižu cijenu kvadrata i skuplje će platiti kvadrat nego oni koji su prije poskupljenja potpisali ugovor. Bilo bi manje atraktivnih lokacija, kvalitetnih zgrada itd. Nisu cijene kvadrata velike isključivo zbog dijaspore
Ovo što je neko napisao je postavio sigurno jednu od najboljih i najluksuznijih zgrada u Tuzli. Jbg imas i manje drastične primjere sa prihvatljivijim cijenama, na kraju krajeva ne mora biti novogradnja niti zgrada uopste
Pa eto novorodjeni su na istom nivou u obe godine.Neutral je napisao/la: ↑02 sep 2021, 03:11Živorođeni / umrli / priraštaj (za šest mjeseci ove godine).
Brčko Distrikt
Bosna i Hercegovina
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Raspad narodA Bejha.
Ja opet kažem da bi se manje zgrada gradilo, nisu ljudi budale da grade zgradu gdje će jedva stanove prodati. Ok uzeti cu da bi bio nešto jeftiniji kvadrat ali nije to ništa drastično niti je dijaspora glavni i jedini uzrok cijene kvadrata.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑02 sep 2021, 09:27Pa znam sad bruku stanova koje su kupili ljudi iz dijaspore, npr moji rođaci koji zjape prazni većinu godine (što Mostar, Što Sa, što Bugojno), dođu tu 10ak dana i to je to. A tamo recimo nisu riješili svoje stambeno pitanje nego rentaju, iako se nikada neće vratiti ovamo. Posebno pogledaj po Tibri u Sa ili Novoj otoci, ljeti imaš bruku stranih registracija, posebno Skandinavija ili Švicarska, koji gotovo svi imaju stanove tu koje ne rentaju nego tako samo kupe da imaju kad dođu ovamo.
Nemam ništa protiv, nek ljudi kupuju, al naši stručnjaci umjesto da puknu porez, jer tako gube novac ako niko ne živi u tim stanovima, obzirom da se ne plaćaju režije i ostalo, tj neki minimalac se plaća, onda logično da bi porezom nadomjestio taj gubitak što imaš u odnosu na one stanove u kojima žive porodice, isto kao što je slučaj u Njemačkoj ili bilo gdje na zapadu.
I logično da bi cijene bile manje, jer ne bi svi bili prodani i prije nego što se izgrade, a sad jesu cijene nešto više i zbog cijene materijala, tj željeza, koje je skoro duplo poskupilo prije ove krize sa koronom, znam jer mi jaran sad pravi kuću i koliko se kreće to. Npr ona jedna mata u ploču što ide je prije samo godinu i nešto bila 70-80 Km a sad je 150-160 KM![]()
Problem je što su sad i u manjim gradovima skupi, ili ih nema nikako, jer čim neko napravi zgradu to se proda za tren, jer dosta ljudi iz tih gradova je otišlo vani i onda svi oni kupe sebi stanove, a rentanje u tim gradovima bukvalno je džaba takoda se i ne isplati radi toga uzimati.
To je vec druga stvar i problem, nisam znao za cijene i u manjim gradovima. Mada opet tu je kuća zakon ali poštujem da neko opet vise voli u stanrio_Ferdy88 je napisao/la: ↑02 sep 2021, 10:20Problem je što su sad i u manjim gradovima skupi, ili ih nema nikako, jer čim neko napravi zgradu to se proda za tren, jer dosta ljudi iz tih gradova je otišlo vani i onda svi oni kupe sebi stanove, a rentanje u tim gradovima bukvalno je džaba takoda se i ne isplati radi toga uzimati.
Logično da je kuća bolja za porodicu sa djecom, stan je jedino za samce, ili one koji nemaju djece a od posla nemaju vremena za neke druge obaveze. Zato penzioneri i ljudi u godinama svi idu iz stanova u vikendice, kupuju i bježe iz grada jer im je ljepše tamo. Nije džaba da je na zapadu normalno da svi koji imaju para žive negdje van grada u kućama i vilamaMadal je napisao/la: ↑02 sep 2021, 10:24To je vec druga stvar i problem, nisam znao za cijene i u manjim gradovima. Mada opet tu je kuća zakon ali poštujem da neko opet vise voli u stanrio_Ferdy88 je napisao/la: ↑02 sep 2021, 10:20Problem je što su sad i u manjim gradovima skupi, ili ih nema nikako, jer čim neko napravi zgradu to se proda za tren, jer dosta ljudi iz tih gradova je otišlo vani i onda svi oni kupe sebi stanove, a rentanje u tim gradovima bukvalno je džaba takoda se i ne isplati radi toga uzimati.
Ma vala, u penziji ako Bog da nema šanse da budem u stanu. Već sam sebi isplanirao napravit kakvu vikendicu dole u Hercegovini, kupit konja i lagani ribolov.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑02 sep 2021, 10:29Logično da je kuća bolja za porodicu sa djecom, stan je jedino za samce, ili one koji nemaju djece a od posla nemaju vremena za neke druge obaveze. Zato penzioneri i ljudi u godinama svi idu iz stanova u vikendice, kupuju i bježe iz grada jer im je ljepše tamo. Nije džaba da je na zapadu normalno da svi koji imaju para žive negdje van grada u kućama i vilama![]()
Ko prvi skonta kako ih zarađivati tamo, a trošiti ovamo, bit će ko da je otkrio perpetum mobile
Evo kod nas ne možeš naći stan za rentanje ili kupovinu, a ne kupuje ih dijaspora.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑02 sep 2021, 10:20Problem je što su sad i u manjim gradovima skupi, ili ih nema nikako, jer čim neko napravi zgradu to se proda za tren, jer dosta ljudi iz tih gradova je otišlo vani i onda svi oni kupe sebi stanove, a rentanje u tim gradovima bukvalno je džaba takoda se i ne isplati radi toga uzimati.
Bosanski Vuhan
Wagyu vrijedi svake pare i ne moze se porediti sa obicnim.
Nije losa investicija pa da se renta, al me cudi sto nas svijet koji bas zeli investirati u bih ne kupi zemlju i zasadi neki vocnjak, siguran sam da svako ima nekog rodjaka ili poznanika kojeg bi mogao i placati i pogurati na taj nacin.Marsal je napisao/la: ↑02 sep 2021, 10:17I moja sestra isto hoće iz nekog razloga da kupi stan grob je neyebo, a u njemu će maksimalno provest 15 dana godišnje.
Pa šta ćeš sa njim? Kao rentat će. Pa kome ćeš iznajmit hajvanu božji pa ga onda izbacit na 15 dana kad dođeš![]()
I vidim te jednom godišnje još onda moram s tobom po stanovima se nalazita ovamo po kuće zjapi prazno.
Kae pa to je investicija. Kakva crna investicija Bog ti pamet dao, imaš do penzije u najboljem slučaju još 25 godina, ostavljaj 100 dolara mjesečno na tu ušteđevinu što imaš i moći ćeš kupit ovdje vilu kakvu u prirodi.
Eto, zbog ovakvih budala su stanovi skupi.
Kad Turčin masla ima... Kae neki dan kupila 2 ona neka japanska steaka za 120 dolara. Pa sve ti mrtvo jbm, šta je taj bolji od onog od 10 dolara.
Udare pare ljudima u glavu ba. Mislim sestra mi je i volim je i sve, ali nekad je tako nerealna i u oblacima što me čudi od nje jer nije bila u pelenama kad je rat bio, 82. godište...
Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 4 gosta.