FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo
Re: FK Željezničar
Ta ce Zuban, samo donio par miliona u klub, miske je doveo ozbiljne menadzere u klub
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
Po treninzima izgleda da ce stoperski par biti Sipovic i Bogi, mislio sam da ce Rodin umjesto Bogija biti ali opet kad pogledas Rodin je najstandardniji u prvoj polusezoni bio u odbrani koja je primila 22 pogotka i napravila rekordan broj penala tako da i ne cudi sto ce biti na klupi sada.
Jako teško se odrediti spram našeg tima. Koliko mogu,kako ce to izgledati na terenu,koliko se mogu prilagoditi protivniku,terenu...niz pitanja.
Nominalno,slabija je to ekipa od one koja je igrala prvi dio sezone. Ako pogledamo imena kojih vise nema:Vranješ,Arezina,Jazvić,Bakrač, Curjuric,Blagojevic,te nova koja su tu,stvari su jasne,nema realnog osnova za neki veliki optimizam.
S druge strane,u proteklom periodu smo imali dosta lutanja i problema oko stvaranja tima,obezbjedjenja minimum kontinuiteta koji je neophodan za rezultat. Ljudi nisu znali,vukli su pogrešne poteze,donosili pogresne odluke.Odnosi i suboordinacija su bili loši,vladala je nesigurnost i nepovjerenje na svim nivoima,i po horizontali i po vertikali. Dominirali su nekompetencija i formalni autoritet,nesposobnost timskog rada i odlucivanja...A upravo su to stvari koje su nespojive sa sportom opcenito,a posebno sa timskim sportom kakav je nogomet.
Upravo,u prevazilazenju nabrojanog,leži najveći prostor za napredak i to je taj prostor iz kojeg mozemo crpiti neki blagi optimizam.
Vjerujem da novi UO i stručni štab bolje znaju kako funkcioniše sportski kolektiv i da će prevazici ove probleme koji su nas pratili.
Bitan korak je učinjen vec sa ovim prelaznom rokom.
Neki misle da je loš,neki misle da je recimo predhodni bio puno bolji...Sta znaci dobar prelaznih rok? Znači da povučes poteze sa igrackim kadrom koji ce ti omogućiti da ostvaris zacrtane sportske ciljeve. Sve drugo je nebitno. Kako ko od nas vidi nekog igrača koji je došao ili otišao je potpuno nebitno.
Ja mislim da je ovaj prelazni rok baš onakav kakav je trebao biti.
Nakon niza prelaznih rokova sa po desetak dolazaka u prosjeku,pri tom je svaki dolazak smatran pojačanjem i tako i placen,jednom se moralo stati na loptu.
Dakle,mijenjati minimalno,samo nuzno.
A nužno je bilo prvo rasteretiti budžet za igrace, obzirom na visinu istog s jedne,te rezultate s druge strane. I to je uradjeno. Nužno je bilo dovesti dobrog stopera i doveden je. Nužno je bilo dovesti i dobrog veznjaka,doveden je Dado. Vjerovatno nije bio prvi pik,ali moze biti vrlo koristan u funkcionisanju tima. Pri tom je ravno pet puta jeftiniji od igraca kojeg je zamijenio u rosteru.Mozemo o Dadi na dugo i na široko. I ok,necemo se složiti.Ali nebitan je Dado ni Dado Dadić,trebamo konačno početi gledati i potencirati tim,kolektiv koji ce biti funkcionalna i donijeti rezultat, a ne ime i prezime. Imena i prezimena se nadefilovalo more i stalno problemi i stalno smo bili na nekim počecima.
Ostali dovedeni su uglavnom za rotacije i eventualno za neke ozbiljnije opcije u narednoj sezoni. Nakon dugo vremena,makar ,krajickom oka gledamo i u narednu sezonu.
Cuo sam da su već izdefinisane ljetne pripreme u Austriji, da je to sef ss preko svojih veza obezbijedio...Nije to nista aman zaman,ali je svakako napredak.
Na zalost,financijska situacija nije takva da se moglo nesta ozbiljnije raditi oko tima za narednu sezonu. Ali ako se ponovo ne bude puno mijenjalo,ako umjesto Šabana dovedes bas dobrog veznjaka,ako budeš imao starijeg Zeca u fulu,sto je realno,ako se Mustafa kvalitetno adaptira sto se takodje ocekuje,struka misli da Bajić ima veći potencijal od Pavića...Ovi omladinci ce biti malo stariji i iskusniji...Ali sto je najvažnije,imaces tim,u smislu kolektiva,timskog duha,grupe igrača koji se poznaju,koji vjeruju jedan drugom,koji se žrtvuju na terenu...
Ako hoćemo normalno da nesta gradimo,da rastemo,da damo neki normalan smisao svemu oko kluba,onda moramo biti realni i strpljivi.
Nazor u sportu ne može, to smo vidjeli!
Nominalno,slabija je to ekipa od one koja je igrala prvi dio sezone. Ako pogledamo imena kojih vise nema:Vranješ,Arezina,Jazvić,Bakrač, Curjuric,Blagojevic,te nova koja su tu,stvari su jasne,nema realnog osnova za neki veliki optimizam.
S druge strane,u proteklom periodu smo imali dosta lutanja i problema oko stvaranja tima,obezbjedjenja minimum kontinuiteta koji je neophodan za rezultat. Ljudi nisu znali,vukli su pogrešne poteze,donosili pogresne odluke.Odnosi i suboordinacija su bili loši,vladala je nesigurnost i nepovjerenje na svim nivoima,i po horizontali i po vertikali. Dominirali su nekompetencija i formalni autoritet,nesposobnost timskog rada i odlucivanja...A upravo su to stvari koje su nespojive sa sportom opcenito,a posebno sa timskim sportom kakav je nogomet.
Upravo,u prevazilazenju nabrojanog,leži najveći prostor za napredak i to je taj prostor iz kojeg mozemo crpiti neki blagi optimizam.
Vjerujem da novi UO i stručni štab bolje znaju kako funkcioniše sportski kolektiv i da će prevazici ove probleme koji su nas pratili.
Bitan korak je učinjen vec sa ovim prelaznom rokom.
Neki misle da je loš,neki misle da je recimo predhodni bio puno bolji...Sta znaci dobar prelaznih rok? Znači da povučes poteze sa igrackim kadrom koji ce ti omogućiti da ostvaris zacrtane sportske ciljeve. Sve drugo je nebitno. Kako ko od nas vidi nekog igrača koji je došao ili otišao je potpuno nebitno.
Ja mislim da je ovaj prelazni rok baš onakav kakav je trebao biti.
Nakon niza prelaznih rokova sa po desetak dolazaka u prosjeku,pri tom je svaki dolazak smatran pojačanjem i tako i placen,jednom se moralo stati na loptu.
Dakle,mijenjati minimalno,samo nuzno.
A nužno je bilo prvo rasteretiti budžet za igrace, obzirom na visinu istog s jedne,te rezultate s druge strane. I to je uradjeno. Nužno je bilo dovesti dobrog stopera i doveden je. Nužno je bilo dovesti i dobrog veznjaka,doveden je Dado. Vjerovatno nije bio prvi pik,ali moze biti vrlo koristan u funkcionisanju tima. Pri tom je ravno pet puta jeftiniji od igraca kojeg je zamijenio u rosteru.Mozemo o Dadi na dugo i na široko. I ok,necemo se složiti.Ali nebitan je Dado ni Dado Dadić,trebamo konačno početi gledati i potencirati tim,kolektiv koji ce biti funkcionalna i donijeti rezultat, a ne ime i prezime. Imena i prezimena se nadefilovalo more i stalno problemi i stalno smo bili na nekim počecima.
Ostali dovedeni su uglavnom za rotacije i eventualno za neke ozbiljnije opcije u narednoj sezoni. Nakon dugo vremena,makar ,krajickom oka gledamo i u narednu sezonu.
Cuo sam da su već izdefinisane ljetne pripreme u Austriji, da je to sef ss preko svojih veza obezbijedio...Nije to nista aman zaman,ali je svakako napredak.
Na zalost,financijska situacija nije takva da se moglo nesta ozbiljnije raditi oko tima za narednu sezonu. Ali ako se ponovo ne bude puno mijenjalo,ako umjesto Šabana dovedes bas dobrog veznjaka,ako budeš imao starijeg Zeca u fulu,sto je realno,ako se Mustafa kvalitetno adaptira sto se takodje ocekuje,struka misli da Bajić ima veći potencijal od Pavića...Ovi omladinci ce biti malo stariji i iskusniji...Ali sto je najvažnije,imaces tim,u smislu kolektiva,timskog duha,grupe igrača koji se poznaju,koji vjeruju jedan drugom,koji se žrtvuju na terenu...
Ako hoćemo normalno da nesta gradimo,da rastemo,da damo neki normalan smisao svemu oko kluba,onda moramo biti realni i strpljivi.
Nazor u sportu ne može, to smo vidjeli!
Mi smo u Bijeljini dva put kroz historiju izgubili, jednom 2005. 3-1 i prošle sezone kad je Adžem bio trener 1-0.Dokoljenko je napisao/la:Poslednjih pet protiv Radnika u gostima. 5 - 3 - 1 - 1
Zadnja u gostima, pobjeda Radnika 1 - 0
Ukupan skor 21 - 13 - 6 - 2.
U gostima 10 - 6 - 3 - 1
Takodje, izvor Tm. Braco@, je li tacno ovo? Nesto mi se ne slaze.
Izjava trenerka Radnika danas:
"Promijenili smo kompletnu zadnju liniju. Teško je to bilo odmah uigrati, no vjerujem da će to doći kako bude vrijeme odmicalo. Smatram da ćemo igrati dobar nogomet, a koliko će to donijeti bodova, ostaje nam da vidimo", dodao je Žižović.
Ono što sam pisao, šansu vidim u toj njihovoj novoj neuigranoj odbrani. A ti novi štoperi su stigli tek u posljednjih 20 dana tako i da nije bilo vremena da se naročito uigraju. Od odbrane koja bi trebala izaći protiv nas, tu je samo lijevi bek Radović od ranije u ekipi, a desni bek Bečelić, te štoperi Šubert i Simonović su novi igrači u odbrani.
Koliko vidim po slikama teren u Bijeljini je ok, sad je sve do nas kako ćemo odigrat.
- KongrateUK
- Kontakt:
Ma Amar "kupiJo" pa ovaj vec traži alibi za poraz
Izasle su i nove fotografije igrača i stručnog štaba na zvanicnoj

Izasle su i nove fotografije igrača i stručnog štaba na zvanicnoj

17.12.2018. - Dan kada je FK Željezničar oslobođen i vraćen onima koji ga vole, i kojima pripada !
- StrikeWarzone
- Kontakt:
Prelazni rok je sto bi se reklo taman mada ostaje utisak da je trebao jos jedan veznjak ,dobar centralni veznjak.
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!
Crko mi motor od hladnjaka,rastimacemo Radnika.Manijaka ce bit 300 iza gola,navijaci Radnika ce okrenuti vola.Na pivu cemo ic kod Slobe,Zeljo uzima 3 bobe.Trenera Radnika ufatila prpa,uvalice ga Krpa.
- Dokoljenko
- Kontakt:
Braco@, vidi ga.
23.06.2009

23.06.2009
Novi šef stručnog štaba FK Željezničar Amar Osim dao je ekskluzivni intervju za ****.
Šta je presudilo da ponovo preuzmete poziciju šefa stručnog štaba Željezničara i šta je to drugačije sada u odnosu na ono vrijeme kada ste otišli i kakav je bio u međuvremenu?
- Nema potrebe da komentarišem Želju kakav je bio u međuvremenu. Ja sam samo bio posmatrač u to vrijeme. Znam kakav je bio kad sam otišao. Sada, na žalost, nije takav. A to znamo svi. Znam sigurno da je ljudima koji su došli u klub, a za koje znam da mogu pomoći, te navijačima i javnosti dodijalo da vide klub kao što je Željezničar na takvoj poziciji kao što je sada.
Poklopilo se to što nemam angažman u ovom trenutku. Shvatio sam da je možda sazrelo vrijeme da se vratim. Dovoljno faktora se skupilo da bih mogao takvu odluku donijeti.
Koliko znate kakva je situacija u ligi uopšte u odnosu na period dok ste vi bili na kormilu tima sa Grbavice?
- Slaba je situacija u cijeloj zemlji. Nogomet je samo odraz onoga što se dešava u ostalim sferama života. Što je to tako, to manje-više svi znamo, ali ono što je dobro za nas je to da se u takvoj konfiguraciji možda može lakše vratiti na nešto normalno i lakše se pomjeriti sa mrtve tačke. Da je bolja liga, da su bolji uslovi vjerovatno bi to teže bilo izvesti.
Da li u Željezničaru ima materijala za koji mislite da se može iskoristi i koliko ima materijala u ligi koji bi mogli pojačati Želju?
- Željo je završio sezonu na devetom mjestu, ali to nije realna slika u ovakvom prvenstvu. Isto tako ne vjerujem da je stvarna vrijednost tima nešto što je puno iznad toga. Ono što su imali prošle godine, što se tiče igračkog kadra, što se tiče kluba kao kluba, uz malo sreće mogli su biti šesti – sedmi, ali to nije ono čemu mi težimo, čemu se mi nadamo. Dakle, materijala ima, ali treba to i malo popraviti. Ovo što mi imamo nije dovoljno za naše ambicije.
Pripreme ubrzo počinju, imate li neka imena u vidu za pojačanja?
- Puno se ljudi javlja, u raznim kombinacijama, ali mi se nalazimo u nezahvalnoj situaciji. Moramo preuzeti određenu dozu rizika koju ovakva situacija nosi. Došli smo u situaciju kada nemamo vremena, ali nemamo ni igrača. Sad smo prinuđeni da neke poteze u žurbi napravimo, a trudićemo se pri tome da bude što manje grešaka.
Gospodin Žujo je govorio o rezultatima na prvom mjestu, a da je sanacija kluba u drugom planu. Koliko je to realno da se uradi?
- Ponavljam, olakšavajuća okolnost je liga takva kakva jeste, što realno najbolje ekipe nisu u tolikom polju odmakli da se ne mogu stići u nekom razumnom periodu. Ja se nadam da uz ljude koji su došli u klub, koji mogu i hoće uz dobar stručni rad, uz vraćanje povjerenja prema nama u klubu i igračima, te uz malo sreće možemo ostvariti dobar rezultat, a to po mojoj retorici nije peto mjesto.
Dobili ste ovlasti koje u Engleskoj imaju menadžeri, koji se brinu za kompletnu igračku infrastrukturu.
- Onda sam imao iste ovlasti, možda veće nego sad. Veće ovlasti sam imao iz prostog razloga što sam imao više sredstava da sprovedem ono što hoću. Sada nema sredstava, nema instrumenata kojim možeš nešto više ostvariti. Imam više iskustva, ali i puno lošije uslove u klubu. Tako da te ovlasti lijepo zvuče ali u ovom trenutku ne znače puno.
Često se događa da perspektivni i mladi igrači odlaze za male pare. Prije svega mislim na Edina Džeku i Semira Štilića. Kako spriječiti da se to dešava i postići da i Željo zarađuje?
- Džeko bi svakako otišao, jer je bio veliki talenat i kad tad bi ga neko uzeo, ali nije trebao otići za tako malo para. Otišao je za male novce zato što se u tom trenutku tako poklopilo. Klub nije bio tako jak da dozvoli mladom igraču da sazrije. Džeko je imao tu nesreću, što se kasnije ispostavilo kao sreća, da u klubu trener nema toliku podršku da ga ostavi, da nauči, da griješi, da sazrije kao igrač i da ode kasnije. Desilo se to što se desilo. Klub nije bio toliko jak, a nije bilo ni strpljenja. U dobrom klubu su stvoreni uslovi da bude strpljenja. Klub koji je tada bio podlegao je pod pritiscima publike koja zvizne igraču dva-tri puta što je onda dovoljno da se neke odluke donesu.
Teško je o tome sada pričati, ali ćemo mi pokušati stvoriti takav klub da takve stvari ne utiču na to što mi želimo da napravimo.
Da li mislite da je realna opcija da se napravi regionalna liga, uz sve pozitivne i negativne strane koje ona donosi. Da li bi to pomoglo podizanju kvalitete?
- Vjerovatno bi. Bilo bi više gledalaca, a automatski kvalitet bi bio bolji. Ljudi bi imali veće ambicije da se u takvom takmičenju pokažu u što boljem svjetlu. Za to bi trebali dodatni napori. U svakoj od ovih liga postoji jedan klub koji je superioran i koji se zadovoljava time što je prvi u svojoj ligi i eventualno čeka da nekog ‘prevari' u Ligi prvaka i pokuša ući u grupnu fazu. To je problem. Da je više kvalitetnih utakmica sigurno bi bilo veće iskustvo.
Novi-stari premijerligaš Olimpik je uspio napraviti infrastrukturu, dok drugi sarajevski klubovi imaju velikih problema. Šta mislite o tome?
- Gospodin Nijaz Gracić je uspio nametnuti svoj koncept rada, koji ja u sportskom smislu svakako podržavam. Na žalost situacija je takva da su i Željo i Sarajevo u problemima, ali sam siguran da bi situacija mogla biti bolja kada bi pravi ljudi bili na pravim mjestima.
Ono što navijače Želje najviše interesuje jeste da li odmah idete na najveći rezultat?
- Situacija u državi je na tako niskim granama da mali pomak u bilo kojoj sferi života ima veliki odjek. Uz kvalitetan rad, malo sreće i znanja možemo postići dobar rezultat. Nemam običaj da dajem takve bombastične izjave, ali...
Dok sam trenirao u Japanu, gdje su klubovi finansijski i strukturno mnogo biliže jedni drugima, nego što je situacija ovdje, svi su najavljivali prvo mjesto i svi su smatrali da su upravu što, pretpostavljam ne bi drugačije ni izjavljivali. Tako da sam i ja malo poprimio tog mentaliteta.
Mi smo Željini, Željo je naš!
"Samo je pitanje vremena, kada će se Željina lokomotiva ponovo okititi zastavama slave i uspjeha"
"Samo je pitanje vremena, kada će se Željina lokomotiva ponovo okititi zastavama slave i uspjeha"
Ima i ovaj iz prvog mandata
Datum članka: 17.05.2002.
Amar Osim, trener državnog prvaka
Kako se u nas poređenja povlače lako, presmiono i neozbiljno, za Amara Osima se može reći da je Željin Vicente Del Bosque. Željo je, kada je Osim nenadano prebačen sa mjesta trenera mlađih kategorija na poziciju coacha A tima, imao dobre igrače, lošu igru i još gore rezultate. Te godine, stariji sarajevski klub je osvojio dva državna trofeja. Ove godine ponovo su osvojili ligaško nadmetanje. Željo igra najbolje, najsigurnije i najmodernije u Bosni. Mlađahni trener, koji je među najzaslužnijim za taktički preporod šampiona je (sada ide poređenje koje ga vjerovatno nervira više nego prvo) kao i njegov otac: tih, uporan, na prvi pogled apsolutno nezainteresiran za okolinu, skroman i uspješan. O tajni uspjeha, Želji, bosanskom fudbalu, mentalitetu i pogrešnim navikama u maloj zemlji, za Dane je Osim govorio nakon još jednog derbija
DANI: Amare, iskrene čestitke na još jednoj tituli osvojenoj sa Željezničarom, timom zbog kojeg si i puno prije trenerske karijere činio nevjerovatne stvari. Priča kaže da si prije nešto manje od 20 godina na stadion donio trubu koja je proizvodila nevjerovatnu buku. Možeš li prepričati tu navijačku epizodu?
OSIM: Nije to bila truba, nego željeznička sirena. Te, neke 1984. ili 1985, moj tetak je radio na prugama na kojima još nije bila uspostavljena moderna signalizacija, pa su ti radnici, kad je trebao voz naići, vrtili tu sirenu koja se trebala čuti na četiri ili pet kilometara. Ja sam takvu sirenu donio na stadion, nakon što sam tetka pitao da je uzmem, a on mi dozvolio pošto su imali viška.
DANI: Kada si prvi put išao na utakmicu i je li to bio trenutak pretvaranja dječaka u fudbalskog bolesnika?
OSIM: Možda kad sam imao pet godina. Ali nisam ja postao Željin bolesnik tako rano, jer nisam živio u Sarajevu. Svoju prvu utakmicu sam gledao u Francuskoj.
DANI: Malo se ljudi može pohvaliti da su prošli put od navijača do igrača omiljenog kluba. Zbog tog iskustva ti vjerovatno možeš specifično objasniti i tu nevjerovatnu odanost ljudi Želji, ali i osjećaj "ispunjenja sna".
OSIM: Ne treba biti posebno pametan, niti upoznat sa situacijom da bi znao da je Željo uvijek bio klub raje, za razliku od nekih drugih klubova. Što se tiče tog osjećaja, on je postojao, ali moram reći da mi fali da budem navijač, možda najviše od svega. Ja to sebi više ne mogu dozvoliti, nažalost.
DANI: Da li odatle dolazi i tvoj odgovor navijačima koji ti čestitaju titulu? Često im, koliko znam, repliciraš sa: "Čestitam i ja tebi."
OSIM: Ja ne smatram da sam više za čestitanje nego oni koji su doživjeli radost i uspjeh kao i ja, samo sa različite pozicije.
DANI: Igrači Želje su poslije posljednjeg derbija, u kojem su pobjedom nad Sarajevom osigurali prvo mjesto, otrčali do južne tribine na Grbavici i poklonili se navijačima. Ti nisi. Zašto?
OSIM: Ma… Daleko je jug, ko će ići.
DANI: Amar Osim je specifičan trener, pogotovo u Bosni. Ne daješ bombastične izjave, žestoki si cinik, samouvjeren…
OSIM: Ja se ponašam normalno, a ako neko smatra da je to specifično, neka smatra. Isti stav imam prema svima u svom okruženju. Imam sreće da se za sada pokazuje, barem po rezultatima, da to nije tako loše. Ništa me ne čini posebnim i nemam namjeru da taj odnos promijenim.
DANI: Ti, također, ne mistifikuješ fudbal. U posljednjem intervjuu si rekao da Željo bez bivšeg kapitena Muharemovića igra dosadnije. Zašto ljudi koji se kod nas bave fudbalom o tom sportu vole govoriti ili u frazama bez značenja ili svemu daju nekakvu, skoro nadnaravnu ulogu?
OSIM: Ne samo u fudbalu, iza takvih stvari se krije, neću reći neznanje, ali nesigurnost. Postoje stvari koje i ja, naravno, ne znam, kao što postoje trenuci kada sam nesiguran, ali kada nešto mislim, za što ne tvrdim da je uvijek ispravno, ja to i kažem.
DANI: Da li tebi kao treneru i navijaču Želje smeta činjenica da je Fudbalski klub Sarajevo u dubokoj krizi, koja nije samo rezultatska?
OSIM: Većini normalnih ljudi to treba smetati i treba se zabrinuti. Mi smo sada, da tako kažem, godinu dana ispred njih, ali ako se ovakav trend nastavi, za tri ili četiri godine razlika će biti još veća, na žalost fudbala u BiH. Navijači često kažu: "Ma, daj da mi njih dobijemo…" Ako stalno dobijaš, ni to ne valja, jer nemaš rivaliteta i nema te jedne utakmice koja vraća kredibilitet našem fudbalu.
DANI: Kad se počela igrati Premijer liga, ljudi iz fudbalskog svijeta su najavljivali porast kvaliteta našeg nogometa. Imaš li ti osjećaj da naš fudbal od tada, zapravo, nije uopće napredovao?
OSIM: Problem je u sistemu takmičenja. Stalno pričamo isto, i stalno imamo veliku ligu. Da li je ona velika zato što neko ne vidi da treba biti manja, ili je velika zbog nekakvog kompromisa, ne znam. Činjenica je da će, dok god bude tolika, biti slaba. Nema tu nikakve filozofije. Austrija ima osam miliona stanovnika i deset klubova, Švicarska dvanaest klubova, Irska deset, Švedska dvanaest, a Bosna - sa tri miliona ljudi - šesnaest klubova, a evo sad će biti dvadeset! To je smiješno, ali je tako jer je interes pojedinaca veći nego interes fudbala. Ugodi ovom, ugodi onom, i eto dvadeset pet klubova u ligi.
DANI: U ovdašnjoj ligi još uvijek radi nekolicina ljudi sa fudbalskim pedigreom, ali oni, za razliku od tebe, nisu spremni javno progovoriti o akutnim problemima. Znaš li zašto?
OSIM: Prvo, tih ljudi nema puno. I većina njih nije dovoljno neovisna da bi sebi mogla dozvoliti da o takvim stvarima priča. Nažalost, sve što važi za fudbal, važi i za puno drugih stvari. Moj princip je: radi kako misliš da trebaš raditi i ne odstupaj od toga, pa makar i naopako radio. Možda sam ja malo skuplji od ostalih i to je moja prednost, jer imam svoju cijenu. Ovdje se, jednostavno, ne može dovoljno para vrtiti oko mene da bih promijenio svoje principe. Uza sve, moraš znati šta hoćeš, a većina ljudi u našem fudbalu to ne zna, iako sve to skupa nije komplikovano kao što izgleda. Ja znam šta hoću. Nisam siguran kako ću doći do toga, ali borim se.
DANI: Zašto je Željo kalkulisao tokom proljetnog dijela sezone? Imao sam osjećaj da ste igrali tačno onoliko koliko vam je trebalo.
OSIM: Takav i ja imam osjećaj. Drugačije se čovjek ponaša kad nešto stvara, a drugačije kad nešto brani. U tom domenu vidim mogućnost napretka, jer još uvijek nemamo kvalitet da možemo braniti osvojeno, ali na lijep način. Ni ovo što imamo nije ružno, još uvijek igramo bolje od ostalih, ali imam utisak da je to bilo onoliko koliko treba i to je samo po sebi ružno. Ponavljanje uspjeha na lijep način je sljedeća etapa u našem razvoju.
DANI: Možemo li malo izaći iz ovih, lokalnih okova? Kako ocjenjuješ savremeni evropski fudbal i slažeš li se sa čestom podjelom na one koji umiru u ljepoti (Španci), zatim na matematičare po preciznosti (Englezi) i one koji su u fudbal uveli vojnu disciplinu, poput Bayerna?
OSIM: Svi su danas maksimalno utrenirani, što nije bio slučaj prije nekih 10 godina. Ove godine se pokazalo da timovi koji, malo si pretjerao, umiru u ljepoti imaju više uspjeha od ovih ekipa koje ne igraju dopadljivo. Prije 10 godina u Ligi šampiona su pobjeđivale ekipe koje su bile maksimalno disciplinovane i koje su na istom nivou izvršavale taktičke zahtjeve. Sada su svi taktički obučeni i opet se vraćamo na to da pobjeđuje onaj ko ima bolje igrače.
DANI: Za koga si navijao u Ligi prvaka?
OSIM: Za Real i Manchester, ali ni Bayer mi nije mrzak, upravo iz tih razloga. I Deportivo je igrao dobro, ali su ispali bezveze i sami su sebi krivi. Real i Man. Utd. su moje ekipe - Real tradicionalno, a Manchester u zadnje tri-četiri godine.
DANI: Prilično netipičan izbor. Ljudi u Bosni tradicionalno su na strani onih koji znaju mnogo ali nikada ne postignu ništa.
OSIM: I ja se tako ponašam kad se radi o nečemu u što se ne razumijem. Kao čovjek inače stajem na stranu slabijih, ali pošto je ovo segment u koji se koliko-toliko razumijem, ne mogu da ne budem toliko objektivan i ne priznam da su ekipe koje sam pomenuo najviše napravile za napredak fudbala u zadnjih nekoliko godina. Ja sam uvijek navijao protiv Zvijezde dok sam bio manji i dok se nisam toliko razumio u sve o čemu govorimo. Isto mi je bilo i sa ostalim sportovima: recimo, nemoj Lakerse, daj Pistonse, jer Lakersi su i nekada bili najbolji, dok su Pistonsi bili razbojnici.
DANI: Tokom karijere igrao si sa velikim igračima, mnoge velikane si gledao kao navijač. Ko je, po tvom mišljenju, bio naš najbolji fudbaler?
OSIM: Ja sam za Želju igrao i navijao i trebao bih spomenuti nekog igrača iz Želje, ali od ovih koje ja pamtim, Safet Sušić je najbolji, iako je iz drugog tabora. Istina, da si me ovo pitao prije deset godina, ne bih to rekao.
DANI: Kako ocjenjuješ aktivne bosanske igrače koji igraju vani?
OSIM: Čim neko igra u Bayernu, najbolji je. Sad, neko ga može cijeniti ili ne, ali mu se mora kapa skinuti, jer nije lako igrati u timu u koji ne dovode nikoga slučajno. A ovi ostali… Ne bih se baš složio da imamo neke superigrače. Bolić doživljava drugu mladost i riječ je o dobrom igraču.
DANI: Da li to znači da je naše uvjerenje kako imamo dobre igrače i kako na osnovu njih moramo imati dobar reprezentativni fudbal pogrešno?
OSIM: Ako malo bolje pogledaš, niti jedan naš igrač nije ključni za svoju ekipu. Bolić igra klasičnog špica, dok je Salihamidžićevo mjesto ono koje se daje igraču u kojeg imaš povjerenja, ali za igru on nije bitan. Ne znam na osnovu čega mi kažemo da imamo dobre igrače, a i da imamo, to još uvijek ne bi bila dovoljna garancija, jer osim dobrih igrača treba imati ispravan pristup stvarima. Slovenci nemaju igrače, ali imaju pristup i dobru reprezentativnu atmosferu i idu na Svjetsko prvenstvo. Nije njihov uspjeh nimalo slučajan. Tamo svi razmišljaju isto: igrači, trener i mediji, a kod nas igrači viču jedno, trener drugo, mediji treće. Evo, sada svi tvrde da možemo dobiti Rumuniju. Kako? Previše je novaca u igri da bi neko sebi mogao dozvoliti da ga neko olako z….. Ništa bolje ne mislim ni o ovima što se nadaju našem evropskom uspjehu. Pa od svih klubova sa kojima mi možemo igrati, mi imamo najmanji budžet i to se odmah odražava na kupovinu igrača i sve ostalo. Mi stalno nešto kalkulišemo - kao, ako dobijemo one, ako se ovi z….. između sebe i ako padne nekom cigla na glavu, mi ćemo uspjeti.
DANI: Slažeš li se s tezom da se danas u BiH baštini najgore od bivše Jugoslavije?
OSIM: Mi smo naslijedili prepotenciju koja je u onoj državi dijelom bila i opravdana. Nikada nismo bili tolika sila kolika smo mislili da jesmo, ali smo živjeli u zemlji sa više od 20 miliona stanovnika, zemlji koja je predstavljala nešto na sportskom planu, pa i na vojnom i nekakvom geopolitičkom, a uz to su nas pumpali time kako je naša zemlja najljepša… A šta smo danas? Pa, BiH je jedna od najmanjih zemalja u Evropi, a uvijek smo spremni pitati: "Šta će Slovenci? Šta će Ukrajinci?" Pa, naš prvak ne može ni jednu zvaničnu međunarodnu utakmicu odigrati na svom stadionu. Kud ćeš dalje…
DANI: Kakve su tvoje trenerske ambicije i planovi u bližoj budućnosti?
OSIM: Moje ambicije su vezane za Želju, zato što tu ima najviše posla. Sebe vidim kao dio procesa transformacije kluba u nešto veće, i tu ima puno posla. Fudbal je postao veliki biznis i niko sebi neće dozvoliti luksuz i pustiti te da mu se brzo približiš. To se može i ja vjerujem da ćemo mi nekad biti respektabilan klub i da Željo neće uvijek imati budžet od milion i po, nego od deset miliona.
- Dokoljenko
- Kontakt:
Tu jos uvijek bio puter, mlad, zelen ali zna sta hoce. Divi mu majice.
Jug na utakmici protiv Sirokog 2009. Drugo kolo i prva utakmica kuci nakon povratka Osima i antologijske pobjede u Zenici.

Mesanovic.

Jug na utakmici protiv Sirokog 2009. Drugo kolo i prva utakmica kuci nakon povratka Osima i antologijske pobjede u Zenici.

Mesanovic.

Ovo je bilo jedinstvo, ono ustvari sto Željo jeste. Ovo sad sta nam pokusavaju servirati ovi novokomponovani navijaci istoka se mora pod hitno ispraviti, i ne dati im sekundu prostora da uniste ono sto mi stvarno jesmo. A unistilu su jedan dio željovaca, klosari obicni koji imaju problema s licnim sujetima. Obicni bjednici koji gledaju svoje interese.
Ne bi to ni bio problem sto gledaju svoje interese, da su bar nesto napravili od rezultata, da su bar napravili nesto od kluba.
Ja da sam Amar doveo bi Nedu, Hasanovica, vratio Bekrica, iz penzije bi Šimiča doveo samo da jedu svoja jadna muda. A onda osvojit titulu i spucat im samarcinu za sva vremena.
Ne bi to ni bio problem sto gledaju svoje interese, da su bar nesto napravili od rezultata, da su bar napravili nesto od kluba.
Ja da sam Amar doveo bi Nedu, Hasanovica, vratio Bekrica, iz penzije bi Šimiča doveo samo da jedu svoja jadna muda. A onda osvojit titulu i spucat im samarcinu za sva vremena.

Jednom Željezničar, uvijek Željezničar!
- KongrateUK
- Kontakt:
Jeste zaredali sa postovima koji se daju citati, dokoljenka osvježenje na forumu, lijepo, lijepo
Jos ljepše kada s padobranci, misketovci i mala iskompleksirana djeca odstrane sa foruma, tema odmah živne
Jos ljepše kada s padobranci, misketovci i mala iskompleksirana djeca odstrane sa foruma, tema odmah živne

17.12.2018. - Dan kada je FK Željezničar oslobođen i vraćen onima koji ga vole, i kojima pripada !
Jedna od slađih pobjeda, Stevo u nadoknadi 
I ovo je bila bitna pobjeda iste te sezone kad ga Zebi zabi, ja kakva muka je bila gledat posljednjih po sata

I ovo je bila bitna pobjeda iste te sezone kad ga Zebi zabi, ja kakva muka je bila gledat posljednjih po sata
- Dokoljenko
- Kontakt:
Jos 62 sata do utakmice i zvanicnog pocetka treceg mandata Amara Osima na klupi Sarajevskih Plavih.
Kako je dobro, vidjeti te opet...
Kako je dobro, vidjeti te opet...
Forza Zeljo 

- Dokoljenko
- Kontakt:
irfo je napisao/la:Forza Zeljo
Napokon da liga pocne i da krenu utakmice. Kad zagrmi s istoka 8 ljudi Misimovic Senad i baci godisnju kartu kuknjava
Jednom Željezničar, uvijek Željezničar!
- Dokoljenko
- Kontakt:
Imam jedan mali prijedlog u svrhu popularizacije i promocije naseg kluba. Akcija koja bi vjerujem sa marketinske strane bila puni pogodak.
Zeljo je klub za kojeg je kroz istoriju izmedju ostalog navijao i veliki broj muzicara, a neki od njih su popularni ne samo u nasem gradu vec i sire. Mnogi su vec davno otpjevali pjesme, koje danas imaju cak i kultni status medju navijacima. Koliko ste puta prije utakmice ili na stadionu slusali Grbavicu, Cuva Bog Zelju Svog, Zeljo To Je Moj Tim, i ostale nama srcu drage izvedbe uz cije su stihove odrasle generacije Manijaka.
Moj prijedlog je sljedeci.
Klub odabere izvodjaca, npr, Tifa, Zabranjeno pusenje, Brega, Djuro Bombaj stampa ili neki drugi. Postigne se dogovor i isti objavi na zvanicnim stranicama kluba, tj, zvanicna, facebook, instagram, uz javni poziv navijacima za:
Napisi pjesmu o Zelji.
U susret sto godina FK Zeljeznicar, pozivamo sve navijace da ucestvuju u akciji i budu dio kluba. U akciji mogu ucestvovati svi navijaci i simpatizeri FK Zeljeznicar bez obzira na spol i starosnu dob. Nas veliki navijac i popularni muzicar **** *****, se dogovorio sa klubom da otpjeva pjesmu o Zelji koju ste Vi napisali. Sve sto je potrebno jeste da smislite i zapisete stihove za pjesmu o Zelji, i istu posaljete na adresu kluba ( npr. Facebook kao najveca baza). Nakon sto odabrana komisija izabere pobjednika, odabrani muzicar ce uraditi muziku za text koji ste Vi napisali. Premijera pjesme je 0*.0*. 20** na stadionu Grbavica kada FK Zeljeznicar bude igrao domacu utakmicu ( zadnja utakmica sezone, prva, derbi, prijateljska, nebitno ). Klub je obezbijedio i adekvatne nagrade a pobjednika ocekuje specijano iznenadjenje ( vecera za dvoje u Zmaju, poklon bon u iznosu od 8 km
i mnoge druge vrijedne nagrade). Uslov je da pjesma ima min tri strofe i refren.
Imam pjesmu, najbolju u raji.
Volim Zelju jer je najbolji.
Mi smo Zeljini Zeljo je nas.
Zeljo je klub za kojeg je kroz istoriju izmedju ostalog navijao i veliki broj muzicara, a neki od njih su popularni ne samo u nasem gradu vec i sire. Mnogi su vec davno otpjevali pjesme, koje danas imaju cak i kultni status medju navijacima. Koliko ste puta prije utakmice ili na stadionu slusali Grbavicu, Cuva Bog Zelju Svog, Zeljo To Je Moj Tim, i ostale nama srcu drage izvedbe uz cije su stihove odrasle generacije Manijaka.
Moj prijedlog je sljedeci.
Klub odabere izvodjaca, npr, Tifa, Zabranjeno pusenje, Brega, Djuro Bombaj stampa ili neki drugi. Postigne se dogovor i isti objavi na zvanicnim stranicama kluba, tj, zvanicna, facebook, instagram, uz javni poziv navijacima za:
Napisi pjesmu o Zelji.
U susret sto godina FK Zeljeznicar, pozivamo sve navijace da ucestvuju u akciji i budu dio kluba. U akciji mogu ucestvovati svi navijaci i simpatizeri FK Zeljeznicar bez obzira na spol i starosnu dob. Nas veliki navijac i popularni muzicar **** *****, se dogovorio sa klubom da otpjeva pjesmu o Zelji koju ste Vi napisali. Sve sto je potrebno jeste da smislite i zapisete stihove za pjesmu o Zelji, i istu posaljete na adresu kluba ( npr. Facebook kao najveca baza). Nakon sto odabrana komisija izabere pobjednika, odabrani muzicar ce uraditi muziku za text koji ste Vi napisali. Premijera pjesme je 0*.0*. 20** na stadionu Grbavica kada FK Zeljeznicar bude igrao domacu utakmicu ( zadnja utakmica sezone, prva, derbi, prijateljska, nebitno ). Klub je obezbijedio i adekvatne nagrade a pobjednika ocekuje specijano iznenadjenje ( vecera za dvoje u Zmaju, poklon bon u iznosu od 8 km

Imam pjesmu, najbolju u raji.
Volim Zelju jer je najbolji.
Mi smo Zeljini Zeljo je nas.
Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 13 gostiju.