Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci

Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,nerminh74

voltron30
Kontakt:

Re: Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci

Post Postao/la voltron30 » 23 jun 2012, 15:57

neno#4 je napisao/la:
voltron30 je napisao/la:Barcelona ga sigurno neće ucjenjivati da igra za Španiju (mislim da ne trebam navoditi razloge). Ovdje je više riječ o napretku samog igrača. Misli da će mnogo više napredovati u karijeri ako izabere Španiju (što je i normalno). Ali te priče, ucjene, ultimatumi i sl. ne piju vodu!
Jesi siguran u to sto pricas?
Ne mogu biti siguran u bilo šta danas, samo se vodim nekom logikom koja se zasniva na političkom stanju koje vlada u Kataloniji i Španiji.

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 23 jun 2012, 17:42

neno#4 je napisao/la:Pa lako je teoretisati iz ove pozicije. Znate kakvo ja misljenje imam o Preldzicu i ostalim. Ali nudi ti se ugovor s Barcelonom, jednim od najboljih klubova Europe svih vremena, a onda dodje tvoj otac ili neko treci i pocne da zanovijeta. Vise nigdje ugovora neces dobiti. Jer svi veliki timovi su povezani i nerijetko se desi situacija da jedan direktor/trener kluba ispita desetine ostalih za misljenje o potencijalu ovog ili onog igraca. Ne ide to tako. Da si ne znam koliki talenat Barcelona takvih upropasti na desetine tokom samo jednog ciklusa. Drzava/domovina je iznad svega, ali opet...
izvini ovo nije tacno, toliko klubova ima zestoko rivalstvo da bi nekoga uzeo bas zato sto je otisao od drugog
zatim ponavljam jedan od najgorih klubova za zapoceti karijeru je barcelona, jednostavno on uvjek imaju imperativ uspjeha i uvjek, ali bas uvjek to osjete mladi igraci i ponavljam to je najbolje osjetio upravo nihad njegov vlastiti brat
pored toga i pored onoga sta sam ranije naveo i uz svo duzno postovanje prema nihadu, ja bi zamjerio i to prvenstveno njihovom ocu jer on ima veliku rijec u tome
i netreba zaboraviti u barci ces igrati 1-2 ili 10-15 godine apsolutno nije vazno, ali ostatak zivota treba ponekad prohodati i po BiH pa biti dzon kada ljudi budu pokazivali na tebe i govorili, aaaa to je ona prodana dusa nedim djedovic
meni itekako mi jos u usima odzvanja ona skandiranja mulaomerovicu u skederiji i neka mu dan danas to kazu kada prodze tuzlom za razliku od sugradjanina i imenjaka mrsica koji je pokazao kako se moze biti patriota
KK Bosna - EL: 1979, Yu NC: 1978, 1980, 1983, Yu Cup: 1978, 1984, B&H NC: 1999, 2005, '06, '08, B&H Cup: 2005, '09, '10

neno#4
Kontakt:

Post Postao/la neno#4 » 23 jun 2012, 17:44

Nermine, to sto pises za oca je nebulozno. Covjek pomogne gdje moze i gdje god treba. Nije istina to sto pises. Nije za foruma da se iznosi gdje i sta je uradio.
Nenad Markovic & Drazen Petrovic

Ostalo je samo ime.....

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 23 jun 2012, 17:48

neno#4 je napisao/la:Nermine, to sto pises za oca je nebulozno. Covjek pomogne gdje moze i gdje god treba. Nije istina to sto pises. Nije za foruma da se iznosi gdje i sta je uradio.
na pricam o tome sta je on uradio ili nije
pisem da mi je jednostavno prosto nevjerovatno da mali zaigra za spaniju (aBd to se nece desiti) a da se otac 16-godisnjeg djeteta nece pitati u tome
jednostavno kao ocu malo mi je to nevjerovatno

a ja se nadam da ce nedim zaigrati za nas i da ce u tandemu sa bratom razvaljivati
KK Bosna - EL: 1979, Yu NC: 1978, 1980, 1983, Yu Cup: 1978, 1984, B&H NC: 1999, 2005, '06, '08, B&H Cup: 2005, '09, '10

edinjo-bih
Kontakt:

Post Postao/la edinjo-bih » 25 jun 2012, 00:08

Kako su Rađa i Kukoč pomagali ratnu bh. momčad

Za par tjedana Hrvat na klupi bosanskohercegovačke reprezentacije Aleksandar Petrović povest će pripreme nacionalne momčadi BiH u kojoj će biti podjednako Bošnjaka, Hrvata i Srba, a čak i jedan Amerikanac.

objavljeno danas u 20:15; autor: Igor Marinović
Ključni pojmovi: eurobasket 1993, bih, hrvatska, radja, kukoc, avdic
Premda bi to trebalo biti normalno, s obzirom na nacionalni sastav Bosne i Hercegovine, takve stvari mnogima su i dalje jako važne. I Petrovićevi prethodnici zbog toga su bili često pod udarom kritika, primjerice kako u ekipi nije bilo Hrvata, iako se zanemarivala činjenica da je većina hrvatskih košarkaša iz BiH ili odlučila igrati za Hrvatsku ili su jednostavno odbili poziv.

RAĐA: "PRIJATELJI SE NE ZABORAVLJAJU"
Surovi rat u Bosni i Hercegovini te 1993. proširio se na sukob Muslimana i Hrvata, pa je četvrtfinalni ogled Hrvatske i BiH na Eurobasketu u Njemačkoj izazvao pažnju i New York Timesa. Najpoznatiji američki list u izvještaju 2. srpnja 1993. piše kako su “hrvatski i bh. igrači bili jako srdačni” prije i poslije utakmice, a također piše o tome kako su Kukoč i Rađa nesebično pomagali bh. košarkaše, pogotovo jer su njih dvojica trebali postati NBA zvijezde. “Ti ljudi došli su iz Sarajeva bez ičega, samo s majicama na sebi. Imam prijatelja u Sarajevu, a prijatelji se ne zaboravljaju. Odmah sam uzeo hrpu stvari i stavio ih u dvije velike kutije te ih poslao za Zagreb”, kazao je Dino Rađa NY Timesu koji je tih dana igrao za rimski Virtus.

ULOGA POKOJNE MIRE POLJO
Jedna od najuglednijih i svakako najsposobnijih košarkaških menadžerica, Mirsada Mira Poljo bila je glavni inicijator okupljanja reprezentacije 1993. godine, a kasnije je košarkaše praktično sama prehranjivala i većini našla angažmane. U travnju ove godine nakon duže bolesti preminula je u Bologni, a pokopana je u Sarajevu početkom svibnja. Na pokop su došli Samir Avdić, Nenad Marković, Stojko Vranković, Jasmin Repeša i mnogi drugi košarkaški uglednici.
Ipak, Petrovićev dolazak potvrda je pozitivnijih stvari koje su se počele događale oko reprezentativne košarke u BiH. Nekadašnji proslavljeni košarkaš povest će pomlađenu i obnovljenu momčad u kvalifikacije za Eurobasket u Sloveniji 2013., a ako se tamo nađe Petrović je obećao napraviti zapažen rezultat.

Nekako bi simbolično bilo da Petrovićeva momčad iduće godine ostvari neki bolji rezultat, jer te godine bit će točno 20 godina otkako je BiH zadnji put uopće prošla prvi krug na europskim prvenstvima! Prošlog tjedna, točnije u petak 22. lipnja napunilo se točno 19 godina od debitantskog, ali povijesnog nastupa jedne reprezentacije BiH na velikim natjecanjima.

O nastupu momčadi koju je vodio veliki Mirza Delibašić zna se manje-više sve. Predvođeni igračima koji su prošli jugoslavensku školu košarke iz vremena kada je ona bila najjača, BiH je došla do četvrtfinala u Njemačkoj 1993. i završila kao osma.

Međutim, manje su poznate okolnosti pod kojima je reprezentacija BiH uopće nastupila u Njemačkoj. Podvig bh. košarkaša toliko je tada oduševio uglednog novinara američkog Sports Ilustrateda Alexandera Wolffa koji je o njima napisao čitav članak u najpoznatijem američkom sportskom magazinu, a kasnije njihovu priču uvrstio u svoju knjigu.

Wolff piše kako je glavnina reprezentacije od sedam igrača tijekom noći preko okolnih brda evakuirana iz Sarajeva kako bi se spojila s trojicom koji su igrali vani. Iscrpljeni strahotama rata u opkoljenom Sarajevu bh. košarkaši krenuli su s pripremama za EP u Njemačkoj, iako nisu imali osnovnu opremu za košarku.

No, dok su trenirali u Zagrebu, uskočili su reprezentativci Hrvatske, Toni Kukoč, Dino Rađa i ostali koji su svojim kolegama i bivšim suigračima donirali obuću, opremu i novac.

“Kako se neću toga sjećati! Izašli su nam u susret Kukoč i Rađa s kojima sam igrao u juniorskoj reprezentaciji Jugoslavije, ali i Teo Alibegović i ostali naši igrači. Bili su skoro nemogući uvjeti, zna se kakva je situacija kod nas bila, no pokazali smo da sport često može pobijediti rat i politiku”, kazao nam je član te bh. reprezentacije Samir Avdić, pomalo iznenađen što smo ga naveli da se prisjeti tih dana.

BiH je na tom Eurobasketu prošla prvi i drugi krug, da bi izgubila u četvrtfinalu upravo od Hrvatske i Dina Rađe koji im je utrpao 25 koševa. Zanimljivost s te utakmice je cijelo vrijeme na klupi proveo ponajbolji igrač reprezentacije BiH Mario Primorac. Jedan od dvojice Hrvata u ekipi (drugi je bio Gordan Firić) odlučio je ne ulaziti u igru zbog straha da se netko u Hrvatskoj ne bi “osvećivao” njegovoj obitelji jer Primorac “igra protiv svojih”.

Među zadnjima igrali protiv Dražena

Da bi se BiH uopće plasirala na završi turnir morala je proći kvalifikacije u Poljskoj. Za Avdića taj turnir ima i poseban emotivni značaj, jer je jedan od zadnjih koji je igrao protiv Dražena Petrovića.

“Na kvalifikacijskom turniru u Wroclawu bili smo mi, Hrvatska i Slovenija. Poslije turnira mi smo otputovali na Mediteranske igre u Francusku, a Hrvati nazad u Hrvatsku. Kako svi znamo Dražen je putovao sam i dogodila se tragedija. Nažalost, ispalo je da sam među zadnjima koji je igrao protiv njega”, dodao je Avdić.

edinjo-bih
Kontakt:

Post Postao/la edinjo-bih » 26 jun 2012, 01:15

" onclick="window.open(this.href);return false;

TELEMANIAAAA :)))))))

edinjo-bih
Kontakt:

Post Postao/la edinjo-bih » 27 jun 2012, 00:04

Bosna in Hercegovina nadigrala Slovenijo
26.06.2012 / Tekmovanja Reprezentance Naslovnica
Avtor: KZS/Anže Blažič
Laško - V Laškem se nadaljuje evropsko prvenstvo v košarki na vozičkih. Tretji dan prvenstva so blesteli Francozi, ki so ugnali Ukrajino z rezultatom 84:32, Litva pa je klonila Švici s 43:72. Slovenija je priznala premoč BiH (73:31).

EP 2012, 2. krog, torek, 26.6.
BIH : SLOVENIJA 73:31 (11:19, 5:24,12:11, 3:19)
Bosna in Hercegovina: Fazlić 6, Imsirović 6, Ignjatović 2, Majstorić 4, Velibašić 7, Arnaut 8, Modronja 15, Purić 1, Šušnjar 2, Šejmenović 22
Slovenija: Slapničar 2, Gračner 10, Hodžić 2, Budimlić 6, Mušič 1, Banjac 5, Ceglar 2, Centrih 3.

Dober uvod
Favorizirana vrsta BiH je upravičila svoj sloves v prvih 20 minuta. Varovanci selektorja Petra Jakšeta so držali korak do 10:10, potem pa so vajeti igre v svoje roke vzeli gostje, ki so iz minute v minuto polnili domači koš. Po prvi četrtini je bilo 19:11, ob koncu prvega polčasa pa 43:16.

Premoč gostov
Nerešljiva uganka za našo vrsto je bil Elvir Modronja (15 točk – 7/7 za dve točki). V domači vrsti se je izkazal Gregor Gračner s petimi točkami. V drugem polčasu se razmerje moči na parketu ni spremenilo.

Prvo ime nekdanji Hrastničan
Oba selektorja pa sta koristila vseh 24 igralcev, kolikor jih je bilo skupaj v obeh zasedbah Prvo ime tekme je bil Izet Sejmanović (svoj čas je igral v Hrastniku hodečo košarko), ki je Slovencem nasul 22 točk, Gračner pa je bil edini dvomestni pri Sloveniji (10).

Slovence čaka jutri ob 12.15 obračun z Ukrajino.

Peter Jakše, selektor reprezentance: "Pričakoval sem tako tekmo. Izgubili smo, morali bi pokazati nekaj več želje, a smo po drugi strani štedili moč za Ukrajino. To je naša ključna tekma. Pričakujem, da nam steče met."

Gregor Gračner, kapetan reprezentance: "Zgodilo se je, kar smo pričakovali. Začeli smo dobro, potem pa padli. Tudi meta ni bilo. Jutri moramo zmagati, izbire proti Ukrajini nimamo. Prepričan sem, da nam bo uspelo."

Slobodan Banjac, košarkar Slovenije: "BiH je bila premočna. Uvodoma smo ji parirali, potem pa naš napad ni bil več tako tekoč, žogo smo dobivali prepozno, kar pa je bil proti visoko zasedbi BiH usodno. Za jutri pa – moramo se zbrati in pokazati, da znamo in zmoremo."

Goran Jagodnik, košarkar Uniona Olimpije: "Ogledal sem si tekmo, ki pa ni odraz dejanske moči Slovenije. Fantje so bili v krču, a sem prepričan, da bodo že naslednje tekme pokazale pravi obraz slovenske ekipe, ki ji na tem mestu želim vse dobro v nadaljevanju tekmovanja!"

(kosarka u kolicima)
BRAVO NASI!!!

Miljan
Kontakt:

Post Postao/la Miljan » 27 jun 2012, 13:09

Đedović seli u Unicaju
*** ŽIVOT ZA IGOKEU ***

edinjo-bih
Kontakt:

Post Postao/la edinjo-bih » 28 jun 2012, 01:00

27.6.2012
Prijatelj Teomana Alibegovića zaradi dveh metkov v trebuhu postal zvezda italijanske košarke na vozičkih

Izet Sejmenović je eden od igralcev, ki je navdušil na prvenstvu v košarki na vozičkih, ki ga do sobote gosti Laško. Na ta konec Slovenije ga z ekipo BiH ne bi bilo, če se ne bi zgodila vojna v BiH.

Izet Sejmenović (številka 15) (foto: Danilo Kesić/kosarka.si)

Dva metka

»Star sem bil 25 let, dva metka sta končala v mojem trebuhu,« pojasni svojo izkušnjo iz poletja 1993. Pri Maglaju se je zgodilo, tri mesece pa je za tem ležal v bolnišnici in premišljeval, zakaj se je to zgodilo ravno njemu.

Ameriška rešitev

Že med vojno so v BIH prišli Američani, ki so predstavili košarko na vozičkih. Ene od predstavitev se je udeležil tudi Izet, leta 1997 je že branil barve italijanske ekipe Cantu, saj ga je eden od Američanov zavoljo višine in košarkarskega znanja priporočil preko Jadrana na Apenine.

Italija, Francija in spet nazaj na Apenine

Po letu dni je sledila selitev v Francijo, kjer je ostal pet let, potem je eno petletko oddelal v Anconi, še pet let v Gradisci, vmes dve leti v Vicenzi, danes je zopet član Gradisce. »Ni se lahko obdržati v tujini, saj lahko igra v ekipi le en igralec, ki ni z EU.« Vesel je, ker košarka na vozičkih na področju EX-Jugoslavije tako napreduje. Tudi zaslužil je nekaj, od košarke in dodatnega dela pa živi tudi njegova družina.

Pri Teu na obisku

Svojo športno pot je začel v Doboju, prvi trener pa mu je bil Esad Ibrahimović, njegova generacija (1968) pa sta Dževad Alihodžić in Teoman Alibegović. »Teo je super človek, večkrat sem ga obiskal, ko je bil še trener v Snaideru.«

Izet je za tem igral hodečo košarko v Doboju, Hrastniku, Trboljah, Zagorju, Slavonskem Brodu in Zenici. Zasavci so ga našli na eni od tekem, na Slovenijo pa ima lepe spomine. »Sem velik nostalgik. Živim v italijanski Gorici, na kavo hodim v vašo Novo Gorico.«

Slobodan in Milan

Povrh vsega ima v ekipi Gradiške tudi danes dva soigralca iz Slovenije. »Slobodan Banjac in Milan Slapničar sta odlična človeka in dobra košarkarja. Napredujeta iz treninga v trening.« Od Slovencev je na prvenstvu v Laškem pričakoval več. »Imajo dobro ekipo z izvrstnim strokovnim štabom, a so neuigrani. Morda so imeli na tekmi proti BiH preveč spoštovanja do mene, pa ni za to nobene potrebe.«

BiH bi med elito

Prvenstvo skupine B v Laškem gre h koncu. Bosna in Hercegovina bi rada na 1. ali 2. mesto, da se prebije med elito. »Delo bo vse prej kot lahko,« doda, in ob tem doda, da je tudi najboljša ekipa v tem hipu v Laškem, v mislih ima Francoze, beležila visoke poraze v skupini A. Izet je danes center, zna pa tudi popeljati žogo prek sredine, v hodeči košarki pa je igral na položaju krilnega centra.

sa stranice kos.saveza slovenije

adzutant
Kontakt:

Post Postao/la adzutant » 02 jul 2012, 15:04

Izbornik Jasmin Repeša je odredio 15 igrača muške seniorske reprezentacije Hrvatske koji će biti pozvani na pripreme za kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2013.

1. UKIĆ Roko Leni
2. STIPČEVIĆ Rok
3. CAR Marko
4. SIMON Krunoslav
5. BOGDANOVIĆ Bojan
6. PILEPIĆ Fran
7. MARKOTA Damir
8. ANDRIĆ Lukša
9. ŽORIĆ Luka
10. SUTON Goran
11. BARAĆ Stanko
12. RUDEŽ Damjan
13. RAMLJAK Ivan
14. BABIĆ Luka
15. MARČINKOVIĆ Pavle

U odnosu na prvu listu objavljenu 19.6. na listi nisu Draper, Rozić, Vrbanc, Perić, Vladović, Šarić, Tomić, Radošević, Bilan i Darko Planinić, a novo ime je Pavle Marčinković.

edinjo-bih
Kontakt:

Post Postao/la edinjo-bih » 02 jul 2012, 15:22

02.7.2012
Mirotić razmišlja o igranju za svojo domovino

Črnogorski košarkar s španskim potnim listom Nikola Mirotić je v intervjuju za črnogorske Vijesti dal vedeti, da vse bolj razmišlja o tem, da bi zaigral za reprezentanco Črne gore, četudi so možnosti za kaj takega male.
Nikola Mirotić

Nikola Mirotić bi zaigral za Črno goro. (foto: cdm.me)

Mirotić pred leti zamenjal Črno goro za Španijo

Črnogorski košarkar, ki si sicer zavoljo dolgoletnega igranja v Španiji, kjer igra že od malih nog za madridski Real, lasti tudi španski potni list in pa špansko košarkarsko državljanstvo je kot kaže vse prej kot zadovoljen s statusom, kakršnega uživa v tamkajšnji izbrani vrsti. Namreč košarkar je pred leti sprejel ponudbo Špancev da zaigra za njihovo reprezentanco in verjetno je tudi po zaslugi določenega pritiska s strani kluba sprejel ponudbo.

Nezadovoljen s statusom med evropskimi prvaki

No, verjetno so mu Španci takrat obljubili tudi precej več kot to, da se bo z igranjem za Furijo odrekel možnosti igranju za svojo pravo domovino, medtem ko tudi za Špance ne bo mogel nastopati. Namreč, Španci so se kasneje dogovorili tudi z NBA košarkarjem Sergejem Ibako, ki je v zadnjih letih vselej dobil prednost pred Nikolo Mirotićem, enako pa bo tudi letos na olimpijskih igrah v Londonu, za katere se črnogorski diamant, najbolj perspektivni mladi košarkar Evrolige, ni uvrstil niti na prvi seznam Sergia Scariola.

Ne zavrača možnosti, da bi zaigral za domovino

Zaradi vseh omenjenih okoliščin morda niti ne preseneča izjava, s katero je Mirotić v minulih dneh postregel črnogorskemu časniku Vijesti. “Če povem po pravici, sem trenutno košarkar Španije. A dejstvo je, da sem bil rojen v Podgorici in da sem svoje prve košarkarske korake naredil v klubu Džoker. Možnosti, da zaigram kdaj za Črno goro so majhne, a je ne odpisujem,” je povedal krilni igralec in se v nadaljevanju navezal na primer Emirja Preldžića, ki je v preteklosti prav tako zamenjal košarkarsko državljanstvo: “Dobro mi je znano, da se je v preteklosti že dogajalo, da so košarkarji menjavali košarkarska državljanstva in da ta možnost obstaja. Videli bomo, kaj bo prinesel čas.”

edinjo-bih
Kontakt:

Post Postao/la edinjo-bih » 06 jul 2012, 01:17

Naslovna strana » Sport » Košarka »
Petrović pred pripreme: Teletović i Kuzmić će sigurno biti s nama

Okupljanje reprezentativaca 10. jula u Sarajevu
Autor V. B. | Objavljeno 04.07.2012. u 02:25

Petrović: Nije dobio posao u Cedeviti Petrović: Nije dobio posao u Cedeviti

Nakon što nije prošao na konkursu za trenera Cedevite, koja će naredne sezone igrati u Euroligi, selektor Aco Petrović kaže u razgovoru za "Dnevni avaz" da se sada potpuno okreće pripremama naše reprezentacije za Eurobasket.

- Naravno da mi je žao zbog Cedevite, ali to je tako u životu. Negdje dobijete, negdje izgubite. Božo Maljković i ja smo ušli u finale, izabrali su njega, i tu se više nema šta dodati. Žao mi je što se radilo o euroligaškom projektu, koji se dešava u Zagrebu. Sada sam samo fokusiran na reprezentaciju - kaže Petrović uz nepomenu da ima dogovor sa čelnim ljudima KSBiH da može prihvatiti neku klupsku ponudu.

Siguran je da neće biti problema sa igračkim kadrom i da, osim Ivana Opačka, koji ima zdravstvenih problema, više niko neće otkazati. Na okupljanju u Sarajevu 10. jula očekuje i novog kapitena Mirzu Teletovića, koji je još u potrazi za NBA angažmanom.

- Ima više zainteresiranih klubova za Mirzu, ali mislim da je najkonkretniji Bruklin. Ne sumnjam da će negdje potpisati kvalitetan ugovor, ali to neće kvariti reprezentativne treninge. Takav je dogovor između njega, mene i generalnog sekretara Haruna Mahmutović.

A, možda, i ostane u Kahi Laboral. Isto se događa i sa Ognjenom Kuzmićem, kojeg je na draftu uzeo Golden stejt. Oni su željeli da igra Ljetnu ligu za njih, ali će Kuzmić biti s nama - ističe Petrović.

edinjo-bih
Kontakt:

Post Postao/la edinjo-bih » 06 jul 2012, 01:36

SPORT > KOŠARKA

05.07.2012. | PIŠE: Amra KRVAVAC

NAJBOLJI BH KOŠARKAŠ POTPISUJE UGOVOR SA BROOKLYN NETSIMA
Petrović: Teletović će ostaviti pečat u NBA ligi
Bilo je i vrijeme da se nešto takvo dogodi jer je ovo podneblje bogato talentiranim košarkašima, rekao je Aleksandar Petrović, selektor košarkaške reprezentacije BiH • Mirza Teletović od prvog dana na pripremama bh. selekcije

Mirza Teletović: Treba da potpiše trogodišnji ugovor
Bh. košarkaški reprezentativac Mirza Teletović postigao je usmeni dogovor o prelasku u Brooklyn Netse (nekadašnje New Jersey Netse), te će tako biti prvi košarkaš iz BiH koji će igrati u najjačoj ligi na svijetu NBA-u.
Prema pisanju američkih medija, naš najbolji košarkaš je dogovorio trogodišnju saradnju vrijednu 15.675 američkih dolara. Zvanični potpis ugovora trebao bi uslijediti 11. jula. Netsi su već u svoje redove doveli sjajnog šutera Joe Johnsona, a ostaje im i najbolji igrač Deron Williams. Kao moguće pojačanje spominje se i Dwight Howard.

Odmor od naporne sezone

Ova prilika da igra u najjačoj ligi na svijetu našem reprezentativcu ukazala se nakon niza godina igranja u Caji Laboral. Prošla sezona je bila jedna od najuspješnijih u karijeri bh. krilnog centra. U Euroligi je imao prosjek od 21,7 poena, dok je u španskoj Endesi bilježio 16,3 koša po utakmici.

Jučer je bilo nemoguće doći do naše najveće košarkaške zvijezde, a u Košarkaškom savezu BiH su potvrdili da se Mirza već dogovorio sa Netsima.

"Teško je u ovom momentu stupiti u kontakt s Teletovićem jer ga svi mediji traže. Želi da se odmori od naporne sezone, a ostalo mu je još nekoliko dana do početka obaveza u reprezentaciji. Vjerujte da su mu te dvije sedmice poslije završetka sezone sve u životu i želi da ih u miru provede sa svojom porodicom", rekao je Harun Mahmutović, generalni sekretar KSBiH.

I selektora Aleksandra Petrovića raduje što će kapiten bh. selekcije sreću okušati u najjačoj ligi svijeta.

Mukotrpan put

"Ukoliko se taj transfer stvarno i realizira, bit će to veliko priznanje Teletoviću kao igraču, ali i bh. košarci. Bilo je i vrijeme da se nešto takvo dogodi jer je ovo podneblje bogato talentiranim košarkašima. Kao što je poznato, Mirza je imao mukotrpan put da bi postigao ovo što je danas i raduje me što će dobiti priliku i NBA-u. Siguran sam da će svojim igrama ostaviti veliki pečat u NBA-u, kao što mu je to već pošlo za rukom u Caji Laboral i uopšte u evropskoj košarci", smatra Petrović.

Selektor našeg tima kaže da je predviđao ovakav rasplet situacije, te je unaprijed razgovarao s Mirzom o njegovim obavezama u reprezentaciji koja uskoro počinje pripreme za kvalifikacije za nastup na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013.

"Ranije smo se dogovorili, a prije dva dana to u telefonskom razgovoru definitivno potvrdili, Teletović će se pojaviti na pripremama od prvog dana. On je kapiten našeg tima i očekujemo mnogo od njega", zaključio je Petrović.

STIGLI KUZMIĆ, SINANOVIĆ I MITROVIĆ

Pripreme košarkaške reprezentacije BiH za kvalifikacije za Eurobasket 2013. u Sloveniji počinju 11. jula na Ilidži, a prema riječima generalnog sekretara Haruna Mahmutovića, svi igrači će doći na vrijeme.

"Ovo je prvi put da nemamo nikakvih problema sa odazivom košarkaša, niti bilo kakvih kašnjenja. U Sarajevo su već stigli Ognjen Kuzmić, Nedžad Sinanović i Nemanja Mitrović. Sva trojica treniraju na Ilidži jer žele da budu u dobroj formi pred početak priprema. I to je dobar pokazatelj koliko je igračima stalo da spremni dočekaju kvalifikacije", rekao je Mahmutović.

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 06 jul 2012, 06:32

Ja ne znam dali ovi novinari prate nba godinama ?ili samo od kad je mirza blizu odlaska u nba?Mirza nije prvi igrac iz bih 'koji ce igrati u nba!Ako misle da je prvi mulsiman iz bih, to je tacno :D ....

Sapce
Kontakt:

Post Postao/la Sapce » 06 jul 2012, 10:29

lumani je napisao/la:Ja ne znam dali ovi novinari prate nba godinama ?ili samo od kad je mirza blizu odlaska u nba?Mirza nije prvi igrac iz bih 'koji ce igrati u nba!Ako misle da je prvi mulsiman iz bih, to je tacno :D ....
pa sigurno da nije. bili su radojevic i varda, al bez neke zapazene uloge. osim toga oni su tek nakon nba karijera postali reprezentativci.
on ide kao prva bih zvijezda u nba

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 06 jul 2012, 10:44

Sapce je napisao/la:
lumani je napisao/la:Ja ne znam dali ovi novinari prate nba godinama ?ili samo od kad je mirza blizu odlaska u nba?Mirza nije prvi igrac iz bih 'koji ce igrati u nba!Ako misle da je prvi mulsiman iz bih, to je tacno :D ....
pa sigurno da nije. bili su radojevic i varda, al bez neke zapazene uloge. osim toga oni su tek nakon nba karijera postali reprezentativci.
Ne znam ,ali u zadnje vrijeme cesto grijese,harun se cesto zove" hidajet :mrgreen: AAH,Trebinje je cini mi se isto bosna,pa tako da radmanovic isto pripada nba igracima'koji su porijeklom iz bosne'...Ali ako su novinari mislili samo na igrace koji igraju za bih,onda ja grijesim.

edinjo-bih
Kontakt:

Post Postao/la edinjo-bih » 06 jul 2012, 11:10

bio je i sarajlija danilovic, sarajlija omerhodzic...ali hajd ;)
selam

Sapce
Kontakt:

Post Postao/la Sapce » 06 jul 2012, 11:12

lumani je napisao/la:
Sapce je napisao/la:
Ne znam ,ali u zadnje vrijeme cesto grijese,harun se cesto zove" hidajet :mrgreen: AAH,Trebinje je cini mi se isto bosna,pa tako da radmanovic isto pripada nba igracima'koji su porijeklom iz bosne'...Ali ako su novinari mislili samo na igrace koji igraju za bih,onda ja grijesim.
pa to da svast laprdaju, stoji.
pa i danilovic je rodjen u sarajevu. vjerovatno ima tu vise igraca, koji su na jedan ili drugi nacin porijeklom iz bih.

Dylan Dog
Kontakt:

Post Postao/la Dylan Dog » 06 jul 2012, 12:58

Ja bi mirne duse prepustio Hrvatskoj sve ove kosarkase iz BiH koji zele igrati za njih,a da oni nama daju Pilepica koji je je li iz Hrvatske :mrgreen:
Ono je tip igraca kakav ja volim gledati,pravi bek s prefinjenim sutom,nikad nisam bio fan bekova poput Djedovica koji ima sjajan ulaz pod kos ali kada sutne loptu s distance ko da baca kladić :oops:
Tragedija!Bosna i Hercegovina gubi svog najvećeg dragulja??Pogibljeni start znači kraj potencijalno velike karijere?? Pogledati na:
http://www.pohrani.com/f/1h/RC/SsrCfkJ/dajv.gif

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: farenhajt, JayCatwright, Napapijri i 35 gostiju.