Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_
-
JonSnow
-
Kontakt:
h1a2s3o4 je napisao/la: ↑09 maj 2022, 19:36
To da nema genetskog bazena je samo ogromna pretpostavka bez ikakvog dokaza. Ne mora značiti da je netačna, ali ni nema dokaza da je tačna. A više imamo razloga da vjerujemo da nije tačno.
Ne bavim se proučavanjem genetike, ali kao sto neko reče nije da se uveliko razlikujemo od komsija po tome. Ako ćemo već neku genetsku karakteristiku uzimati koja je mjerljiva onda je to da smo u prosjeku visoka nacija.
Genetika može biti faktor kod brzine i određenih motoričkih sposobnosti, ali nikako nije ključni faktor npr. kod kondicije na čemu se može raditi.
Prije bih rekao da kod nas nema kvalitetnih trenera koji rade sa djecom i da se kod nas fudbal ne posmatra kao industrija.
A prosto stvar je statistike i "normalne raspodjele" da ćeš i u prosječno sporom uzorku, u ovom slučaju naciji, pronaći brže/pokretljivije ljude. To je stvar matematike i Gaussove krivulje, ne može biti netačno. Samo moraš znati "u šta da gledaš" u mlađim uzrastima, tj. koje indikatore kod djece da pratiš.
Znači vrlo vjerovatno da nije genetika, nego struka.
U Bosni nema kvalitetnih trenera, prije će to biti nego bilo šta drugo. Nisu igrači koje nam je "napravila" Njemačka, Švedska itd. značajno ili možda nikako genetski drugaciji od igrača koji igraju u Bosni. Može se jednostavno zakljuciti da je stvar u boljem treningu ili obrazovanju. Zovite kako hoćete.
Tačno tako.
Ima tu još jedan čimbenik, a to je blizina Evrope.
Koliko god mislili da smo blizu evropskom utjecaju mi smo i prostorno i vremenski, dobrano udaljeni od Evrope.
"...njegovo kultno Bilino polje — a prije njega stara Blatuša — sa svih dvadeset hiljada ljutih metalaca, ložača i kovača na tribinama bili su naša najgora nedjeljna noćna mora."
-
DuljevinhoHaraldo
-
Kontakt:
Postao/la DuljevinhoHaraldo » 09 maj 2022, 19:41
Bosnjaka ima 1.6 miliona, domaće S i H ne treba ni ubrajat jer najbolji materijal ide u maticu.
Kako možete porediti sa Srbijom i Hrvatskom?
⚜️~⚜️~⚜️
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
-
h1a2s3o4
-
Kontakt:
Oh, to je ovaj sto ne razumije stvari koje su napisane u vise od 3 recenice.
Lutko, normalna distribucija se pojavljuje i u puno (puno) manjim uzorcima od 1.6 miliona. A niko ne poredi populacije, nego genetiku koju si tu spomenuo.
Halali ako je vise od tri.
-
h1a2s3o4
-
Kontakt:
JonSnow je napisao/la: ↑09 maj 2022, 19:39
Tačno tako.
Ima tu još jedan čimbenik, a to je blizina Evrope.
Koliko god mislili da smo blizu evropskom utjecaju mi smo i prostorno i vremenski, dobrano udaljeni od Evrope.
Nazalost ali to je jako tačno. Sto kulturoloski, sto po svim drugim indikatorima, a najkriticnije je obrazovanje.
-
dinoo
-
Kontakt:
Talentovanost naseg podneblja nema ama bas nikakve veze sa neuspjehom reprezentacija.
Ako je neko pomislio da me pogresno shvati:
talentovani smo vise od vecine evropskih zemalja!!!
Sistem, rad, nepotizam, nestrucnost vodecih ljudi, neznanje, zestoko mjesanje politike itd itd ubija/rastjeruje/gasi/gazi sav talenat koji itekako postoji.
-
Raonffa
-
Kontakt:
dinoo je napisao/la: ↑09 maj 2022, 19:51
Talentovanost naseg podneblja nema ama bas nikakve veze sa neuspjehom reprezentacija.
Ako je neko pomislio da me pogresno shvati:
talentovani smo vise od vecine evropskih zemalja!!!
Sistem, rad, nepotizam, nestrucnost vodecih ljudi, neznanje, zestoko mjesanje politike itd itd ubija/rastjeruje/gasi/gazi sav talenat koji itekako postoji.
Tačno od A do Ž, ova raja što misli da smo netalentovani, ne znam da li su ikada imali priliku pričati ili slušati u se uslovima "razvijaju" naši igrači.
Hrvati i Srbi su kilometarski daleko od nas po organizaciji, uslovima i stručnosti, nije ni čudo što nam pokupe sve što valja. Da mi imamo imalo sistema i organizacije poneki talenat (Srbin ili Hrvat) bi sigurno ostao kod kuće i ne bi išao susjedima/komšijama.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"
-
dinoo
-
Kontakt:
A to da zadrzimo talenat na jednom mjestu je samo pocetak....tek prvi korak preko praga...
Pa je li slucajno da smk redali pobjede i otisli na sp bas u momentima kada je ivica osim bio sef svih operacija?
Sigurno je u hotelu u kaunasu noc pred onu utakmicu se pusila nargila do 03,00 a u susjednoj sobi spava ivica osim?
To je samo bezveze, mali primjer. Ne znam ni je li covjek bio u kaunasu, ali ko hoce da razumije, razumice sta znaci organizacija, sistem, strucnost, znanje, planiranje....
-
Raonffa
-
Kontakt:
Slažem se druže u potpunosti, mi uvijek lagano nađemo krivca u svemu osim u našem javašluku, nestručnosti, neorganizaciji i tako dalje.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"
-
Mokes
-
Kontakt:
DuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑09 maj 2022, 19:41
Bosnjaka ima 1.6 miliona, domaće S i H ne treba ni ubrajat jer najbolji materijal ide u maticu.
Kako možete porediti sa Srbijom i Hrvatskom?
Slovenija 2,1 milion stanovnika. Kako oni stoje u sportu.

League winners
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★
London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015
-
dinoo
-
Kontakt:
Albanaca 2,8 M, pa svicarsku redovno vode na zavrsnice ep i sp cak i u playoffu su skoro uvijek

-
Tristan10
-
Kontakt:
Znaci genetika je ista. Samo su kod njih ulaganja na dosta vecem nivou. Treniras, napravis neku karijeru i mozes pristojno da zivis, iako npr samo igras u domacoj ligi. Kod nas mozes biti najbolji igrac BiHPL, i sa takvom karijerom se sigurno neces obogatiti. U takvim okvirima je jako veliki rizik ici na kartu da postanes fudbaler, manje se djece i odluci, i onda si u startu u hendikepu. Sama infrastruktura, edukacija je kod njih na dosta vecem nivou, koja od tebe i na kraju krajeva napravi fudbalerom. Nije reprezentacija fudbalski klub, kao npr Liverpool ili Man City, pa biras Afrikanca za krilo, zadnjeg veznog nekog iz Centralne Evrope, dok ce kreativni igraci biti iz Latin Amerike ili Juzne Evrope. Nego imas to sto imas. Svaka nacija ima svoje vrline i mane, neko shvatanje fudbala, osim ovih veliki drzava koje imaju potomke imigranata, pa mogu dosta uzeti.
-
DuljevinhoHaraldo
-
Kontakt:
Postao/la DuljevinhoHaraldo » 09 maj 2022, 20:23
Slovenija je u fudbalu izborila svjetsko prvenstvo 2 puta i jednom Evropsko. Gdje smo mi a gdje su oni, otisli su 2 puta vise od nas na neko veliko takmicenje.
Moja poenta je da je kod nas toliko talenata, pa valjda bi ga pokupili neki skauti i od njega napravili igraca, zadnji igraci su Visca, Amir i Cimirot. Koliko hoces klinaca po akademiji Dinama i evo jos cekamo.
Zadnja izmjena:
DuljevinhoHaraldo, dana/u 09 maj 2022, 20:29, ukupno mijenjano 2 puta.
⚜️~⚜️~⚜️
-
Raonffa
-
Kontakt:
Tristan10 je napisao/la: ↑09 maj 2022, 20:15
Znaci genetika je ista. Samo su kod njih ulaganja na dosta vecem nivou. Treniras, napravis neku karijeru i mozes pristojno da zivis, iako npr samo igras u domacoj ligi.
Kod nas mozes biti najbolji igrac BiHPL, i sa takvom karijerom se sigurno neces obogatiti. U takvim okvirima je jako veliki rizik ici na kartu da postanes fudbaler, manje se djece i odluci, i onda si u startu u hendikepu. Sama infrastruktura, edukacija je kod njih na dosta vecem nivou, koja od tebe i na kraju krajeva napravi fudbalerom. Nije reprezentacija fudbalski klub, kao npr Liverpool ili Man City, pa biras Afrikanca za krilo, zadnjeg veznog nekog iz Centralne Evrope, dok ce kreativni igraci biti iz Latin Amerike ili Juzne Evrope. Nego imas to sto imas. Svaka nacija ima svoje vrline i mane, neko shvatanje fudbala, osim ovih veliki drzava koje imaju potomke imigranata, pa mogu dosta uzeti.
Što se tiče ovog boldiranog, neće se obogatiti ali premijerligaški igrači uzimaju ogromne pare kada pogledaš neke druge sportove u BiH, pa onda generalno stanje u državi (neke prosječne plate i tako to), a pogotovo kvalitet njihovih igara na terenu.
Ja se nikada ne libim reći da je većina fudbalera u PL BiH itekako previše plaćena s ozbirom na to šta prikazuju na terenu.
-
JonSnow
-
Kontakt:
DuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑09 maj 2022, 20:23
Slovenija je u fudbalu izborila svjetsko prvenstvo 2 puta i jednom Evropsko. Gdje smo mi a gdje su oni, otisli su 2 puta vise od nas na neko veliko takmicenje.
Moja poenta je da je kod nas toliko talenata, pa valjda bi ga pokupili neki skauti i od njega napravili igraca, zadnji igraci su Visca, Amir i Cimirot. Koliko hoces klinaca po akademiji Dinama i evo jos cekamo.
A iz koje renomirane fudbalske škole će ga pokupit?
Kad skauti gledaju balavce u Dinamu, znaju da kupuju gotov proizvod iz škole koja zadnjih 20 godina izbacuje vrhunske fudbalere. Naši klubovi, savez, akademije, igrači, treneri... sve je to na poluamaterskom nivou. Pa dovoljno je pogledat kakve transfere radi Gorica u HNLu i koji budžet ima.
Samo pare i sistem sinko, samo pare i sistem.
"...njegovo kultno Bilino polje — a prije njega stara Blatuša — sa svih dvadeset hiljada ljutih metalaca, ložača i kovača na tribinama bili su naša najgora nedjeljna noćna mora."
-
Justin
-
Kontakt:
Raonffa je napisao/la: ↑09 maj 2022, 20:07
Slažem se druže u potpunosti, mi uvijek lagano nađemo krivca u svemu osim u našem javašluku, nestručnosti, neorganizaciji i tako dalje.
Masa sportova gdje ne treba toliko ulaganja, vec se trazi samo talenat uz trud i rad na sebi. Pa opet ne mozemo do jedne medalje na OI. Treba objektivno sagledati stvari.
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
-
DuljevinhoHaraldo
-
Kontakt:
Postao/la DuljevinhoHaraldo » 09 maj 2022, 20:47
JonSnow je napisao/la: ↑09 maj 2022, 20:40
DuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑09 maj 2022, 20:23
A iz koje renomirane fudbalske škole će ga pokupit?
Kad skauti gledaju balavce u Dinamu, znaju da kupuju gotov proizvod iz škole koja zadnjih 20 godina izbacuje vrhunske fudbalere. Naši klubovi, savez, akademije, igrači, treneri... sve je to na poluamaterskom nivou. Pa dovoljno je pogledat kakve transfere radi Gorica u HNLu i koji budžet ima.
Samo pare i sistem sinko, samo pare i sistem.
Slazem se da je do para i sistema, u Sarajevu sto ja znam imas 3-4 terena, na Kosevu 2 pomocna, kod Safeta Zajke 1 i na Grbavici 1. Nedovoljno je to da se napravi neka tradicija i naslijedje u nekom sportu.
Mali narodi poput Cecena i Dagestanaca su proizveli Olimpijske prvake u hrvanju, sambo, mma i drugim borilackim sportovima jer su generacijama njegovali tu kulturu i tradiciju.
Kod nas nema kulturnog naslijedja, nema para ali nema ni talenata jer da ih ima za sve ove godine bi dobili nekog igraca da li u dijaspori, da li u akademijama u regiji.
⚜️~⚜️~⚜️
-
izdzezveubrazil
-
Kontakt:
Postao/la izdzezveubrazil » 09 maj 2022, 20:49
Mi imamo kulturno naslijeđe i to je naš zapravo najveći problem, što se na ovim prostorima igrao predobar fudbal pa se uvijek poredimo sa tim periodom od prije rata, a preskočili smo manje-više sve moderne tekovine koje su se u njemu desile kroz devedesete godine i nikad taj zaostatak nismo dostigli.
-
Tristan10
-
Kontakt:
U dijaspori se ne igra fudbal kao ranije. Prije su se derali tereni pored zgrada, sad oni koji treniraju idu iskljucivo preko klubova. Ali lakse je djeci uvaliti tablet u ruke, nego se zajebavati po treninzima. Neka tebe sine, uci skolu.
-
Tristan10
-
Kontakt:
Raonffa je napisao/la: ↑09 maj 2022, 20:26
Tristan10 je napisao/la: ↑09 maj 2022, 20:15
Znaci genetika je ista. Samo su kod njih ulaganja na dosta vecem nivou. Treniras, napravis neku karijeru i mozes pristojno da zivis, iako npr samo igras u domacoj ligi.
Kod nas mozes biti najbolji igrac BiHPL, i sa takvom karijerom se sigurno neces obogatiti. U takvim okvirima je jako veliki rizik ici na kartu da postanes fudbaler, manje se djece i odluci, i onda si u startu u hendikepu. Sama infrastruktura, edukacija je kod njih na dosta vecem nivou, koja od tebe i na kraju krajeva napravi fudbalerom. Nije reprezentacija fudbalski klub, kao npr Liverpool ili Man City, pa biras Afrikanca za krilo, zadnjeg veznog nekog iz Centralne Evrope, dok ce kreativni igraci biti iz Latin Amerike ili Juzne Evrope. Nego imas to sto imas. Svaka nacija ima svoje vrline i mane, neko shvatanje fudbala, osim ovih veliki drzava koje imaju potomke imigranata, pa mogu dosta uzeti.
Što se tiče ovog boldiranog, neće se obogatiti ali premijerligaški igrači uzimaju ogromne pare kada pogledaš neke druge sportove u BiH, pa onda generalno stanje u državi (neke prosječne plate i tako to), a pogotovo kvalitet njihovih igara na terenu.
Ja se nikada ne libim reći da je većina fudbalera u PL BiH itekako previše plaćena s ozbirom na to šta prikazuju na terenu.
Ono sto sam htio da kazem, idi u skolu za inzinjera, i zaraditi ces kao dobar fudbaler u BiHPL. Nevjerujem da se ta paralela moze napraviti u drugim drzavama. A slazem se sa tobom da je dosta teze u drugim sportovima, bas teze.
-
izdzezveubrazil
-
Kontakt:
Postao/la izdzezveubrazil » 09 maj 2022, 21:02
Ma ne može inžinjer zaraditi kao dobar fudbaler u BiH, nema šanse.
Pa u Sarajevu je bilo otkad je Tan došao xy fudbalera sa 10 hiljada i više maraka mjesečno.