Politika jeste sastavni dio sporta, ali globalno nema veze sa uspjehom. Da ima, Srbija sigurno ni u jednom sportu (možda s izuzetkom vaterpola) nebi bila u vrhu, kao što jeste. Msm, da se ne vraćamo na političke priče i dešavanja.Federer17 je napisao/la:
Druze, BiH nema sredjenu politiku koja ce sportistima omoguciti uslove da budu najbolji. Ne kazem da je to 100% razlog, ali sigurno ima veliki udio u svemu tome, pogotovo kada su u pitanju ekipni sportovi.
Mi nemamo postenog teniskog terena u drzavi i kako ocekivati sutra top 100 igraca na svijetu? U vecim gradovima nemas nijednog olimpijskog bazena i cemu se nadati? Za KS sam vec pricao, RS-u blokiran racun zbog duga od milion i vise KM...
Jedino se reprezentativni fudbal koprca, dok su nam klubovi u velikim bananama (gdje najvise krivim nas same). Nije ni u Srbiji bajno, ali ipak drzava pomaze Partizan i Zvijezdu, sigurno puno vise nego sto je to slucaj kod nas gdje se na tribinama u Sirokom Brijegu i Mostaru psuje ova drzava, donose fasisticki transparenti, na stadionima u BL uzvikuje ime ratnih zlocinaca...

Tenis je nešto drugo. Msm Ana, Novak, Jelena... svi su oni počinjali daleko od svoje zemlje...Novak i ponajmanje.
Što se ostalog tiče, ja sam iz Bl, nisam iz Beograda... i znam na što nam liči sport. I moje pitanje o uspjesima i medaljama bh ekipa nije podrugljivost, već samo pitanje za ove koji na sav glas slave što je susjedna reprezentacija ostala bez zlata... Čisto da ih vratim malo u sumornu stvarnost ovoga prostora u kojem živimo.

Zato kažem, umjesto da oni koji vole bh reprezentaciju prestanu sa verbalnim omalovažavanjem svojih komšija Srba i Hrvata i sami sebi priznaju da ne postoji sistem, oni se gotovo bahato (čast izuzecima) nameću sa pametovanjem ko je za koga i na krajnje destruktivan način prave zabludu. Neću uopšte potencirati detalj prisvajanja reprezentacije...
Rang Srbije kada je sport u pitanju je teško dostići ne BiH, već i daleko razvijenijim državama i društvima... time se u Evropi mogu pohvaliti svega 4-5 ekipa, govorim o timskim sportovima... Na cijelom svijetu maksimalno 10. I svaka komparacija te vrste jednostavno nema osnova. I nije potrebna. Bh sportu je potreban sistem, pomoć ljudi koji su se dokazali na sportskom polju... Izigravanje patriotizma na forumu neće doprinijeti razvoju vaterpola. Trening i samo trening. Talenat je 5%.
Krucijalno je da je BiH u ovom trenutku kada je sport u pitanju neuspješnija i od Makedonaca... I to jeste zabrinjavajuća okolnost.