Dragan Paljić: Želja mi je igrati za BiH
Veznjak njemačkog Kaiserslauterna, Dragan Paljić u ekskluzivnom razgovoru za Sportin.ba kaže da je njegova želja obući dres reprezentacije BiH.
Paljić je rođen 8. aprlila 1983. godine u Njemačkom gradu Stranbergu dok su njegovi roditelji iz okoline Doboja. Prije dolaska u Kaiserslautern, Dragan je 5 godina sa dosta uspjeha nosio dres Hoffenheima u kojem je igrao zajedno sa našim reprezentativcima Ibiševićem i Salihovićem.
Kada smo došli do informacije da Paljić vuče korijene iz BiH i da postoji mogućnost da zaigra za našu reprezentaciji, odlučili smo kontaktirati ovog igrača koji nam je rekao da bi vrlo rado zaigrao za BiH.
Drago mi je što ste me se sjetili i hvala vam na tome, rekao je Paljić na početku razgovora za Sportin.ba te nastavio:
Ja se zaista ne želim takoreći gurati preko medija u reprezentaciju niti mi je to cilj. Ranije me niko iz BiH nije kontaktirao i upitao za mogućnost mog nastupa za reprezentaciju, vjerovatno su mislili da ne vučem porijeklo iz BiH. Ja posjedujem bh pasoš i trenutno nema nikakvih prepreka da nastupim za BiH što bi ja iskreno i volio. U meni kuca bosansko srce i tu nema nikakve dileme. Svake godine sam u Bosni, brat mi živi u Bijeljini i lijepo se osjećam kad god dođem u BiH. Međutim, ne mogu ja odlučivati da li ću biti pozvan i ne, jedino što trenutno mogu reći je da sam na raspolaganju selektoru Sušiću i ako bi stigao poziv ja bi se vrlo rado odazvao.
Paljić smatra da je naša reprezentacija u proteklim kvalifikacijama pokazala veliki kvalitet i da u budućnosti može mnogo toga napraviti.
Pratio sam protekle kvalifikacija i navijao sam za BiH. Drugo mjesto u grupi je veliki uspjeh, nažalost nismo uspjeli protiv Portugala koji je ipak u ovom trenutku jača reprezentacije od BiH. Moram reći da BiH ima izuzetno kvalitetan tim koji je pokazao veliko snagu i vjerujem da u narednim kvalifikacijama može mnogo napraviti. Pratio sam sva dešavanja vezana za reprezentaciju i često sam u kontaktu sa prijateljima i bivšim saigračima iz Hoffenheima, Ibiševićem i Salihovićem.
Prema Draganovom mišljenju, najveća zvijezda reprezentacije u ovom trenutku je Edin Džeko ali kako kaže ni on nije sam.
Džeko je sigurno najbolji igrač bh reprezentacije trenutno, sjajan je napadač i mislim da će vrlo brzo završiti u nekom većem klubu. Ne treba zaboraviti ni ostale igrače koje BiH ima, tu je sjajni Misimović i kao što sam ranije spomenuo Ibišević i Salihović. Ti igrači su među najboljima u Bundes ligi, čuo sam i za mladog Miralema Pjanića pred kojim je blistava karijera. BiH bez sumnje ima odličan tim.
O imenovanju Safeta Sušića za novog selektora reprezentacije BiH, Paljić kaže:
Čuo sam da je Sušić bio jedan od najboljih igrača u bivšoj Jugoslaviji, ne znam kakav je trener ali se iskreno nadam da će pomoći reprezentaciji BiH i odvesti je na naredno Evropsko prvenstvo.
Kaiserslautern se trenutno nalazi na prvoj poziciji Zweite sa velikim šansama za ulazak u prvu Bundes ligu naredne sezone.
Igramo dobro ove sezone, imamo jak tim, dobrog trenera i sjajne navijače. Mislim da je konačno došao red da se Kaiserslautern vrati u Bundes ligu. To nam je prvenstveno i cilj i siguran sam da ćemo uspjeti u tome.
Kakav je vaš status u ekipi?
Ove sezone sam upisao 12 nastupa što i nije loše jer sam trenutno vrlo blizu prvih 11 i vjerujem da ću trudom i zalaganjem na treninzima to i izboriti.. Konkurencija u timu je velika, znate kako je, ne mjenja se tim kojem ide dobro. Reklo bi se da trener Kurz ne vjeruje previše igračima sa naših prostora ali vjerujem da ću vrlo brzo izboriti mjesto u početnom sastavu.
Na kojoj poziciji u timu se najbolje snalazite?
Igram na lijevoj strani veznog reda i rekao bih da se tu najbolje snalazim ali i kada trener odluči da me postavi na neku drugu poziciju ja dajem sve od sebe da odigram što bolje.
Dragan je veliki prijatelj sa našim Dariom Damjanovićem, osim njega donedavno je u Kaiserslauternu bio još jedan igrač bh korijena, Anel Džaka koji je otišao na posudbu u Koblenz.
Sa Dariom se često družim i dobri smo prijatelji i van terena, danas sam čuo i sa Anelom Džakom koji je eto otišao na posudbu u Koblenz. Prošle sezone tu je bio u Said Husejinović i lijepo je kada ima dosta igrača sa naših prostora, rekao je potencijalni bh reprezentativac na kraju razgovora za Sportin.ba.
PORAZ ZABOLI SRECA UTIHNE,AL VJERA U TEBE NIKAD NE PRESTAJE !!!