Postao/la AlfredNobel » 08 maj 2018, 15:52
@skoroalen
U redu je sve ovo što si napisao, ali se ne bih složio s nekim stvarima. Što se tiče tipova trenera, evo spomenuo si Mourinha i Kloppa, ali ne može se to upoređivati. Klopp je po prirodi harizmatičan i energičan lik, ono što bi rekli budala u pozitivnom smislu i to je jednostavno tako. Ali, on je autoritet i to je mnogo drugačije u poređenju s slučajem Uščuplića. Klopp je zezancija lik, jedan od najboljih trenera svijeta. Isto tako i Mourinho.. I on je šala lik, zna se šaliti s igračima, ali i kod njega ima neka granica. Ne možeš ti s takvim trenerima biti haver, okej šala i sve to, ali opet imaju autoritet kod igrača i sveto ide do neke granice. I to se treba razgraničiti s haverskim pristupom koji je kod Džene.. Ne možeš ti s igračima cugati, dopustiti da te gaze kako hoće, psuju ti, rade šta hoće. E upravo je takav bio klan u kojem su bili Puzigaća, Okić, Tatomirović, Barić, a i Velkoski ja mislim. Takav je bio i Stepanov, kad je psovao Hurtiću, e to ti ja govorim. Drugo su zezancije kada postoji granica za to, kada postoji vrijeme za to i kada naspram sebe imaš nekog autoriteta. Zato ti kažem da je to nebo i zemlja.
Ne bi se baš složio ni s ovim dijelom oko Husrefa i Ješića.. Husref je takav trener, da je uvijek bio poznat po psovkama i takvim nekim načinom djelovanja na igrače. Da se odmah razumijemo, to baš i ne podržavam, ali to i nije baš sad neka drama. On to sve radi u nekoj toj uzavreloj atmosferi i ne misli ništa ozbiljno, ali džaba, takav je lik. To baš i ne podržavam, nije baš ni prijatno ako ti saspe psovke prema familiji i slično, ali to što on opsuje pored klupe za vrijeme tekme, to nije neka sad frka aman.
Što se tiče Ješića, to je bila totalna fula i jedan od ljudi koji je najviše unazadio klub u prethodnih nekoliko godina, ali više su krivi oni što su ga tu postavili. Ali, gledaj ovo.. Neka je razbio klan, to u redu, ali ne može se to miješati s drugim stvarima. Čovjek jednostavno nije znao postaviti igru, milion nekakvih grešaka po pitanju same igre, doveo neke smiješne igrače u talu s raznim menadžerima i to je to. Nije kalibar trenera ni za ovu jadnu ligu i o čemu mi dalje da pričamo? I zato nemojmo govoriti da je bilo ovakvih, onakvih i da nije bilo rezultata, jer da si doveo nekog uspješnog i profesionalnog trenera, koji zna svoj posao, to se ništa ne bi izdešavalo.
Što se tiče Dženinih rezultata u Evropi, tu se slažem. Ponavljam, on stvarno ima taj neki osjećaj za vođenje ekipe, samo ga neke druge stvari yebu da postane odličan i da samim tim, dođe i to poštovanje od drugih. Sad da dođe kao trener u prvi tim, ne znam da li bi ga 1% šljivili, počela bi žestoka zafrkancija i javašluk, jer znaju da bi mogli raditi šta hoće. Husref je već druga priča i čovjek samom svojom pojavom donosi strahopoštovanje i tako i treba biti. Sigurno da se i Husref zeza s ekipom,ali postoje granice i vrijeme za sve to. Ne mogu njega igrači gaziti i podyebavati.
Meni je recimo bitno da trener dobro kotira i u drugim okruženjima. Ja govorim, ako hoće da bude ozbiljan trener i trener koji hoće da napravi neku dobru karijeru, mora biti dobar i u komunikaciji. Danas sutra će dobiti priliku negdje vani, možda u nekoj dobroj ligi i zemlji, a ne možeš sebi dozvoliti da ne znaš lijepo sklopiti pet rečenica. Uzeo bi ti primjer Mehe Kodre.. Čovjek je na svim poljima beton, pravi gospodin i pravi primjer kako treba ličiti jedan trener. Zamisli trenera u ligama petice, a da ne zna dvije sastaviti..
Nema to veze da li će on razvaliti ligu ili neće, da li je u finalu ovog ili onog, poenta je drugačija. A to je li on u finalu Kupa ili bio blizu osvajanje lige, okači ti to mačku o rep. Oni su nula ekipa, baš kao i mi ovaj drugi dio sezone. Nemaju igre, nemaju nikakvog smisla u igri, nekog stila igre, nešto što će ih izdvojiti. Ništa ta finala ne znače kod nas, kad je svaka ekipa u par deka, osim tog Zrinjskog, koji je barem malo iznad ovih par godina, mada i oni imaju dobru pozadinu i umiješane prste u svakakvim stvarima. To da li neko nešto osvojio, u finalu ovom, blizu ovog, to je drugo, drugi par opanaka, jer provale i rezultati nemaju nikakve povezanosti.
Slažem se, i Hustef je imao nekih smiješnih izjava. Ali, generalno je to problem kod nas, kod svih trenera. Da li je to manjak samokritičnosti, objrktivnosti, a na kraju problem i vokabulara, općenito. Osim onog Vinka Marinovića i Žižovića iz Radnika, nijedan drugi trener ne zna dati izjave, niti ima neki fond riječi. Pogotovo kad dođu ove male ekipe, pa počnu pomoćni treneri pričati, komedija živa.
Poenta je da ako hoće postati ozbiljan trener i trener koji će imati ambicije i prema inostranstvu, on mora promijeniti svoj mentalitet. Za mene je trener jedan "paket" čitavog jednog niza karakteristika. Kod nas je takav bio Meho Kodro, gospodin i na terenu i izvan njega, ali za nas i nisu takvi, zato i neka je otišao iz ove bijede. Za nas su orangutani poput Mulalića i sličnih.
Uglavnom, to je moje razmišljanje, sigurno da se razlikuje od tvog, ali Bože moj. Pozdrav.
Edin Džeko - gromada bosanskohercegovačka