Najveće svjetske misterije

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Otelo
Kontakt:

Re: Najveće svjetske misterije

Post Postao/la Otelo » 31 maj 2015, 22:21

topnik1 je napisao/la:A i ja sam fino naglasio da je moje lično mišljenje. Nisam predstavljao nikakvu grupu ljudi.

Možda možemo vidjeti 2 3 sekunde u budućnost.. ko zna
Moguce je da i tvoj mozak određene situacije moze procjeniti i "vidjeti" par sekundi unaprijed ali ti tek toga budes svjestan tek kad se to desi.

Negdje sam citao da mi zapravo zivimo jednu sekundu u proslosti :kafa:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

topnik1
Kontakt:

Post Postao/la topnik1 » 31 maj 2015, 22:26

Pa nije baš sekunda al jest određeni momenat, jer mozak mora procesuirati informacije koje je dobio od očiju tako da uvijek malo kasnimo za real lifeom.

opet nova istraživanja su pokazala da mozak konstatno "predviđa" budućnost da bi nadoknadio taj gap, al ko će ti ga znati..
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!

VOLIM TE ČELIK!!!!!

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 31 maj 2015, 22:45

topnik1 je napisao/la:Pa nije baš sekunda al jest određeni momenat, jer mozak mora procesuirati informacije koje je dobio od očiju tako da uvijek malo kasnimo za real lifeom.

opet nova istraživanja su pokazala da mozak konstatno "predviđa" budućnost da bi nadoknadio taj gap, al ko će ti ga znati..
Predvidja slike mozda bi bilo najbolje reci. Mozak kad dobija informacije preko cula i ako su iste nejasne i ne mogu se predstaviti kao nesto konkretno tada mozak koristi odredjene procese i resurse da bi te iste informacije predstavio kao nesto. Najcesce posegne u historiju za nesto slicno ili ako vec imamo neku predrasudu, teznju tada ti mozak konstruise ono sto zelis da vidis. Mnogo puta smo primjetili neki lik na nebu formiran o oblaka koji lici ili je identican nekoj osobi ili objektu na koji cesto mislimo. A ovo za deja vu je cist dozivljaj ili osjecaj uzrokovan nekim nepravilnom radom funkcija u mozgu. I logicno je ako informacija prije doje u memoriju historije nego memoriju koja se procesira trenutno da cemo imati osjecaj da smo to vec negdje dozivjeli prije.

topnik1
Kontakt:

Post Postao/la topnik1 » 31 maj 2015, 22:50

Opet, to je samo teorija.
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!

VOLIM TE ČELIK!!!!!

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 31 maj 2015, 22:56

topnik1 je napisao/la:Opet, to je samo teorija.
Naravno, ako cemo cjepidlacit onda sta nije teorija?

topnik1
Kontakt:

Post Postao/la topnik1 » 31 maj 2015, 22:57

Sve ono što je dokazano, plus aksiomi ?

VOLIM TE ČELIK!!!!!

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 31 maj 2015, 22:59

Nije sve teorija ali je sve bilo teorija.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 31 maj 2015, 23:02

topnik1 je napisao/la:Sve ono što je dokazano, plus aksiomi ?
To je nesto najpribliznije istini, opet je to uzeto sa odredjenim aproksimacijama. Mislim da mi ne mozemo spoznati apsolutnu istinu.

Opet, vratimo se temi, skontat cu da sam ja skeptik a ti da si racionalista koji bas i ne drzi do kriterija takvog misljenja. ;-)

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 31 maj 2015, 23:11

Tribalian je napisao/la:
Otelo je napisao/la:@Trib jesi ti ikad uspio o tome, sjecam se da si podavno pisao o ovim stvarima ?
:lol: :lol: :lol:

Kako da uspem kad nisam ni pokusavao. Pratim ja to i citam, ali bas da pokusavam to i sam. :hmmmmm:
Svima vam se desilo vjerovatno tokom sna da imate paralizu odnosno da ste pri svijesti ali da ne mozete pomaknuti svoje tijelo, e upravo paraliza sna je zapravo pocetak ulazka u astralni svijeti, medjutim kada dozivite paralizu mnogi se ljudi prepadnu te se pokusavaju probuditi, ali da se udje u astralnu dimenziju potrebno je biti svjestan paralize, te na taj nacin izaci iz svoga tijela.
Nismo svi ovo doziveli, ali mnogo ljudi jeste, ta "pojava" ima i zvanican naziv neki, ali to moras nekog psihologa da pitas, ja ne znam tacno kako se to zove.
Jesam ja mnogo puta ali se prepadnem, kontam da me neko cuva i neda mi da se pomaknem i onda se probudim

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 01 jun 2015, 01:45

rob do bagro je napisao/la:Ja sam imao taj slucaj sa paralizom tijela.

Desilo mi je se to ujutru prije sabah-namaza, bio sam u krevetu sklopljenih ociju i lezao, nakon nekoliko minuta sam odlucio ustati ali nisam mogao, sa moje lijeve strane je bio prozor, ja veceg straha niasm osjetio, osjetio sam da nesto ulazi sa prozora i da hoda po mom krevetu, bio sam toliko zacementiran odnoso je li "paraliziran" da me je bilo strah oci otvoriti, nisam mogao pomjeriti ni ruke ni noge i sto je jos gore kada sam htio pozvati mamu kao da sam izgubio glas, nisam se mogao dreknuti i osjetio sam da me je nesto pocelo pritiskati usta i vrat, ja taj osjecaj ne mogu opisati i kad je poceo ezan uciti to je nestalo u sekundi kao da se nikad nije desilo, kada sam pitao mamu da li me je cula kako sam se derao ona je rekla da nije nista, a bio sam ubjedzen da sam vikao na sav glas.

Poslije sam jedva sebi dosao, drhtao samo nekoliko minuta, isao se umivati cisto da se smirim malo.
to se mnogima dešava, ukočenost, zlo prisustvo.. nekad je dovoljno da te samo neko zovne po imenu... zanimljivo uglavnom se dešava kad si sam, a gotovo nikad kad je sa tobom neko koga voliš(otac, majka, brat, sestra, cura, drug bilo ko)
ja sam davno pisao o slovenskoj mitologiji... to je Morana, ili neka njena Mora...

doktori će reći anksioznost
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

QUARTERBACK
Kontakt:

Post Postao/la QUARTERBACK » 01 jun 2015, 02:42

cesto mi se zna desiti da mi se ucini da sam vidio neku osobu koju poznajem iz vidjenja ili znam licno, al se ispostavi da je to bio neko drugi ko pravo lici na ovu osobu na koju sam ja pomislio, a onda nekih 20-30 sekundi poslije toga sretnem ili ugledam tu osobu koja mi se prvobitno i ucinila bila, boga mi ne izvodim, sto je najgore nije ono 2-3 puta bilo pa da kazem slucajnost, nego bas naleti taj moment kad nekog iznenada vidim a ono nije ona osoba koja sam ja mislio da jest a onda poslije tih nekoliko sekundi ugledam tu osobu 20m dalje.. to mi se desilo bas dosta puta, ne znam kako to da objasnim sam sebi, jednostavno se samo od sebe desi u pocetku nisam obracao paznju na to a sad ono kad mi se ucini neko odmah kontam i razgledam gdje je ustvari taj neko ko mi se ucinio od neke osobe 15 sekundi ranije..

npr. neki dan u tramvaju vidim djevojka stoji naprijed dole, ista ko od jaranove djevojke sestra, mislim na nju sam odmah pomislio, ma nije proslo 10 sekundi staje tramvaj na semafor na skenderiji kad na semaforu stoje ta jaranova djevojka i sestra, to me bas syebalo i navelo da napišem to ovdje..

jel se nekome dešavalo nešto slično?

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 01 jun 2015, 10:28

QUARTERBACK je napisao/la:cesto mi se zna desiti da mi se ucini da sam vidio neku osobu koju poznajem iz vidjenja ili znam licno, al se ispostavi da je to bio neko drugi ko pravo lici na ovu osobu na koju sam ja pomislio, a onda nekih 20-30 sekundi poslije toga sretnem ili ugledam tu osobu koja mi se prvobitno i ucinila bila, boga mi ne izvodim, sto je najgore nije ono 2-3 puta bilo pa da kazem slucajnost, nego bas naleti taj moment kad nekog iznenada vidim a ono nije ona osoba koja sam ja mislio da jest a onda poslije tih nekoliko sekundi ugledam tu osobu 20m dalje.. to mi se desilo bas dosta puta, ne znam kako to da objasnim sam sebi, jednostavno se samo od sebe desi u pocetku nisam obracao paznju na to a sad ono kad mi se ucini neko odmah kontam i razgledam gdje je ustvari taj neko ko mi se ucinio od neke osobe 15 sekundi ranije..

npr. neki dan u tramvaju vidim djevojka stoji naprijed dole, ista ko od jaranove djevojke sestra, mislim na nju sam odmah pomislio, ma nije proslo 10 sekundi staje tramvaj na semafor na skenderiji kad na semaforu stoje ta jaranova djevojka i sestra, to me bas syebalo i navelo da napišem to ovdje..

Da, meni se sličan slučaj desio dva ili tri puta. Prvo sam umislio da sam nešto nadaren ili da se neko igra sa mnom ali sam kasnije shvatio da zbog činjenice da često imam kontakt s ljudima, da se krećem većinom po istim mjestima i da je relativno taj prostor mali pa tako da šanse da se tako nešto desi rastu. Ono što sam imao problema i što mi je bilo baš nezgodno je da sam u jednom periodu sretao jednog te istog čovjeka tako često i u takvim situacijama da sam pomislio da je neki stalker. Znači išao pješke, prevozom, kraticama, šumskim stazama uvijek sam nailazio na tu osobu. Fakat nevjerovatno.

QUARTERBACK
Kontakt:

Post Postao/la QUARTERBACK » 01 jun 2015, 16:29

muamerc je napisao/la:
QUARTERBACK je napisao/la:cesto mi se zna desiti da mi se ucini da sam vidio neku osobu koju poznajem iz vidjenja ili znam licno, al se ispostavi da je to bio neko drugi ko pravo lici na ovu osobu na koju sam ja pomislio, a onda nekih 20-30 sekundi poslije toga sretnem ili ugledam tu osobu koja mi se prvobitno i ucinila bila, boga mi ne izvodim, sto je najgore nije ono 2-3 puta bilo pa da kazem slucajnost, nego bas naleti taj moment kad nekog iznenada vidim a ono nije ona osoba koja sam ja mislio da jest a onda poslije tih nekoliko sekundi ugledam tu osobu 20m dalje.. to mi se desilo bas dosta puta, ne znam kako to da objasnim sam sebi, jednostavno se samo od sebe desi u pocetku nisam obracao paznju na to a sad ono kad mi se ucini neko odmah kontam i razgledam gdje je ustvari taj neko ko mi se ucinio od neke osobe 15 sekundi ranije..

Da, meni se sličan slučaj desio dva ili tri puta. Prvo sam umislio da sam nešto nadaren ili da se neko igra sa mnom ali sam kasnije shvatio da zbog činjenice da često imam kontakt s ljudima, da se krećem većinom po istim mjestima i da je relativno taj prostor mali pa tako da šanse da se tako nešto desi rastu. Ono što sam imao problema i što mi je bilo baš nezgodno je da sam u jednom periodu sretao jednog te istog čovjeka tako često i u takvim situacijama da sam pomislio da je neki stalker. Znači išao pješke, prevozom, kraticama, šumskim stazama uvijek sam nailazio na tu osobu. Fakat nevjerovatno.
Pa jest al je interesantno da ja zivim u Vogosci a da mi se sestra od jaranove djevojke ucinila na Skenderiji u tramvaju, a ustvari je stojala na semaforu ja gledam kroz prozor i ne vjerujem pa reko dal je moguce, to mi je najjace bilo do sad, posto se ovo obicno desavalo u vogosci dok hodam i dok ne razmisljam ni o cemu posebno, samo se desi odjednom, to si upravu mali prostor sanse rastu da se to desi, al evo i jutros cekam staru u autu otisla da kupi nesto, bezveze gledam izlazi neki covjek iz doma zdravlja odmah me podsjeti na ovog jednog lika, i mozda sam gledao za njim 5-6 sekundi, ja se okrenu kad taj lik na kojeg me podsjetio taj covjek prelazi ulicu 15m dalje.. problem je sto naleti period nema ovoga nikako a ondao vako naleti period u nekoliko dana nekoliko puta mi se ovo desi.. sta ce to bit boga pitaj..

brile
Kontakt:

Post Postao/la brile » 01 jun 2015, 17:30

Treba napraviti temu za te stvari posto to i nije bas najveca svjetska misterija ali u svakom slucaju vrlo zanimljivo
ŽELJEZNIČAR ZA ŽIVOT CIJELI !

SPARTANS FC

QUARTERBACK
Kontakt:

Post Postao/la QUARTERBACK » 01 jun 2015, 19:10

brile je napisao/la:Treba napraviti temu za te stvari posto to i nije bas najveca svjetska misterija ali u svakom slucaju vrlo zanimljivo
A mislio sam da je ovo ona tema 'Naše čudne sitnice' pa sam zato napisao, i to mi se ucinilo vidis.. :mrgreen:

Pa eto ako smeta nekome il ako sam prekinuo neku diskusiju, moze admin prebacit to na tu temu za čudne sitnice. :D

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 01 jun 2015, 19:12

QUARTERBACK je napisao/la:
brile je napisao/la:Treba napraviti temu za te stvari posto to i nije bas najveca svjetska misterija ali u svakom slucaju vrlo zanimljivo
A mislio sam da je ovo ona tema 'Naše čudne sitnice' pa sam zato napisao, i to mi se ucinilo vidis.. :mrgreen:

Pa eto ako smeta nekome il ako sam prekinuo neku diskusiju, moze admin prebacit to na tu temu za čudne sitnice. :D
Mislim da su zaključali tu temu :(

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 01 jun 2015, 19:15

ne, nema potrebe, jer ovo spada u misterije..
možda je Mora, a možda anksioznost...
a ovo drugo je deja vu ili već viđeno (greška u mattrici u Matrixu :-D ) i takođe spada u misterije
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

brile
Kontakt:

Post Postao/la brile » 01 jun 2015, 19:26

Kad ste vec kod snova, je li se neko susreo sa mjesecarenjem ?

Ja nisam do prije par dana kada sam u snu pocupao zastavu intera koja visi na zidu iznad glave, sjecam se da sam bio bas bjesan i da me nervirala i da sam je pocupao, a zakucana je ekserima u zid. Nisam znao da sam to uradio dok nisam ustao i vidio zastavu na podu, pa se tek onda sjetio sta sam uradio. Evo proslo je par dana i sad o tome razmisljam posto nikad nisam uradio nista slicno. Eh sad ne znam jeli to mjesecarenje ili postoji neko drugo logicno objasnjenje, stvarno me zanima.
ŽELJEZNIČAR ZA ŽIVOT CIJELI !

SPARTANS FC

shzna
Kontakt:

Post Postao/la shzna » 01 jun 2015, 19:29

Zayebi ti to, ja sanjao da sam se baš zakačio i posvađao sa komšijom i skontam kako da mu naudim, da mu se iserem pred vrata, i u toku sna, to jest kad sam kovao plan u snu kako da mu naudim, ustanem i odem do ulaznih vrata i otključam ih i krenem vani. Tad sam čuo mamu kako me zove iz sobe i pita jesam li dobro. Sreća pa me probudi tu i spasi brukanja, ovako sam otišao u wc i tu bio jedno pola sata :mrgreen:
Ultras Željezničar i jedanaest ratnika, oduvijek je najbolja taktika!

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 01 jun 2015, 19:36

Ja sam mjesečario kad sam bio mali. Znao sam često recimo ako zaspim na kauču dok gledam tv, ustanem odem do kuhinje i vratim se sa praznom čašom, samo je ostavim na sto i vratim se spavat. Pričaju mi da sam jednom kod rođaka, zaspao tako na kauču, odjednom ustao i otišao u kuhinju (koja se vidi iz dnevnog boravka), izvukao onaj najveći nož, i buljio u njega desetak sekundi i mumljao nešto tiho, dok mi nisu oteli nož iz ruke. Koliko je to istina ne znam, jer se ne sjećam ničega, ali su svi oko mene bili legitimno zabrinuti tako da je vjerovatno istina.

Mislim da još nije otkriveno kako i zašto.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: jasmin10 i 2 gosta.