Minimalna plata 543 km

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

RollMan
Kontakt:

Re: Minimalna plata 543 km

Post Postao/la RollMan » 06 jan 2022, 10:33

slika
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

Arnelv52
Kontakt:

Post Postao/la Arnelv52 » 06 jan 2022, 10:35

Druga stvar kod nas ljudi podcjenjuju moć upoznavanja ljudi. U našem jeziku imamo dvije riječi za to; jedna je mreženje pa zvuči kao da je namijenjena za čudake i nerde pa se svako živ zapita šta će meni to a druga je nepotizam pa ljudi od toga bježe.

Mnogo ljudi ne razumije da se nepotizam može vezati samo za javne resurse i imovinu.

Uglavnom poenta koju hoću da kažem je ta da kada dodješ na razgovor za posao želiš imati čim više "zajedničkih ljudi" (ti i poslodavac) koji mogu posvjedočiti o tvom integritetu i kredibilitetu jer svaki poslodavac podjednako jako traži čovjeka koji nešto zna i koji ima integritet.

To da se brzo učiš to ćeš dokazati na radnom mjestu. Iz njihove perspektive oni daju povjerenje čovjeku za kojeg očekuju da nešto zna raditi sa jedne strane ali isto tako, pošto su mu dali povjerenje, sa druge strane gledaju da ga taj čovjek neće zayebat.

OsmaDolazi
Kontakt:

Post Postao/la OsmaDolazi » 06 jan 2022, 10:58

JoeBleck je napisao/la:
06 jan 2022, 07:35
bombaysaphire je napisao/la:
05 jan 2022, 23:33
JoeBleck je napisao/la:
05 jan 2022, 18:46
@zagor - pa eto vidis da ima.Dakle -1,35 redovna cijena 1L mlijeka koje je smece.
U BiH je sve smece pa je srednja cijena mlijeka 1,6.Najeftinije je ono Bingo jer nema duple marze distributera, bude oko 1,45-1,5KM.Naravno smece kao i vecina ostalih.

Sto se tice ovog koliko gdje kosta kafa , apsolutno nevazno.Sve to spada u Lukuz.Kafa u kaficu nije osnovna namirnica , pa je tako u Dubrovniku kafa 20KM, u Napulju Napolitana 15Eura , u Metroplisu kolac 8KM , kafa 3 KM.

Lokacija diktira cijenu i to je normalno.Kirija na Platzu je 12x veca nego na periferiji zakupcu , pa je logicno da mu kafa kosta 3-4x vise.Isto vazi za trzne centre , svugdje u svijetu to je leglo velikih cijena jer su zakupi jako skupi.

Poenta jeste da su sirovine u marketu jeftinije od nasih , to je ono sto se pika i ono sto svako treba da koristi.Ni ja ne pijem kafu i ne rucam u Baoliju jer ti treba za kafu i pastu 50KM , i to da te okrzne, pa tako i Vi ne pijte kafu i ne jedite kolace po Platzu jer je to namjenjeno i u Njemackoj za Elitu i za bogate turiste.
Dobro ba skontali smo , njemačko g.ovno je najljepše , najbolje i samo to g.ovno valja .
Čuj u Bosni i Hercegovini sve smeće, kakav paćenik :puke:
Tako je , ja kao prehrambeni tehnolog , garantujem da su domaca mlijeka najnizi kvalitet na polici.Uvozna poput Zbregova,Dukata,Alpskog i ostalih su kvalitetnija koncentracija.

Jedina kvalitetna rubrika jeste voda i par mljecnih proizvodnji - vecinom manje poput Padzenija.

Pa nama Hrvat dodje u grad pored siptara i ubija te nogama sa zaledjenim pecivom.

Mesnu industriju ne treba spominjati uopste.Filet koji kalira 50% je sve samo nije meso.

Njemacko **** jeste bolje, da nije ne bi bili top3 zemlje Evrope , vjerovatno i Svijeta a BiH ne bi bila najsiromasnija zemlja kontinentima sa najvecim procentom raseljavanja.
Ja sam 200% siguran da imamo dokument legitiman za ulazak i zaposlenje u EU i da nam ne trebaju vize, u Bosni bi samo nacionalisticka banda ostala da zivi.

Sistem koji mi svi ovdje prozivljavamo je satira.Svaki dan se budis a nisi svjestan medju kakvim divljastvom zivis.Stopa kriminala i korupcije daleko najveca , ubistva zataskana , djeca ubijena , pljacke , razbojnistva.

Tako je, sve je Njemacko zlatno a nase qrcina.

Sistem te laze !
Kako fino ispricana laz. Oke lutko, nastavi gdje si stao. Batali pasoš i postani švabo. Hebo nas, kod nas je najgore.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 06 jan 2022, 11:14

Zanimljivo kako se potencira da eto kao dijaspora ne moze kupiti tamo stan koji prosjecno u Minhenu kosta 400k eura i vise, sto i jeste istina jer ga nema ni 40 % nijemaca ali nije ni potreban, ljudi s dobrim primanjima zive u petosobnim stanovima tamo.

Ali evo jedan zadatak, zaposli se ti u Bingu ili Preventu i probaj kupiti stan od eto 60 000 KM. Hoces, aha.

Ili laksi zadatak, probaj usparati sebi za biciklo od 600 KM nakon 3-4 godine rada a da ne osjetis. E to je u Bosni misaona imenica. I postavlja se onda pitanje za sta radis uopste? Da se eto prehranis?

Pa bolan u Bosni se cipele uzimaju na otplatu. Neki dan ulazim u Dajhman, lik uzeo cipele od 88 KM, na 6 rata. Sta su nam uradili bokte vidio.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 06 jan 2022, 11:28

Kad vec zelite da samo govorimo o BiH, evo jedan zalostan i realan post…
Ostankom u BiH uzivaj u najkorumpiranijoj ‘drzavi’ u Europi.

U zemlji sa privatnim zdravstvenim osiguranjem za elitu.

U zemlji sa 3 penzionera na 1 radnika.

U zemlji sa pljackaskom privatizacijom, gdje radnici bukvalno robuju a pri tome ne mogu da prisute normalne stvari kao sto je biciklo ili patike od 150 KM bez da se zarobe nekim kreditom, a rade.

U zemlji sa smijesnim i skupim, zastarjelim obrazovnim sistemom.

U zemlji staraca sa velikim brojem nepismenog stanovnistva.

U zemlji gdje se korumpirani politicari bogate a stoka sitnog zuba to i ostaje.

U zemlji koja se u pandemiji pokazala najgorom na svijetu iako svi placamo to zdravstveno.

U zemlji gdje ti za bilo sta treba neka stela.

U zemlji gdje se djeca vise slabo i radjaju, a skolske klupe bivaju skoro pa prazne.

U zemlji sa najgorom infrastrukturom i putevima.

U zemlji sa najskupljom hranom u Europi jer sve uvozimo.

U zemlji nacionalizma gdje lik zavali 20 ljudi za placu po pola godine pa onda ode 5 puta na hadz da bi se kao opr’o od grijeha.

U zemlji koja je od rata pa na ovamo izgubila 2 000 000 ljudi, ili ti 44 % svog stanovnistva, i progresivno ga nastavlja gubiti.

U zemlji korumpiranih sudova i tuzilastva gdje ljudi i djeca ginu a slucajevi se nikad ne rijese.

U zemlji sa najvise nesreca na putu proporcionalno broju stanovnistva.

U zemlji koja to nije i nikad nece biti.

Normalan, sposoban, i ambiciozan covjek ce da se hvata noge odavde, pogotovo ako misli da ima djecu sutra.
Nema potrebe dalje polemisati. Sve objasnjeno, nije to stvar Njemacke, da se sutra ukinu vize za EU, ovdje bi ostali samo politicari i uhljebi samo sto bi i njima bila prpa jer ne bi ko imao da im uplacuje porez iz realnog sektora.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 06 jan 2022, 11:31

litijum je napisao/la:
06 jan 2022, 11:14
Zanimljivo kako se potencira da eto kao dijaspora ne moze kupiti tamo stan koji prosjecno u Minhenu kosta 400k eura i vise, sto i jeste istina jer ga nema ni 40 % nijemaca ali nije ni potreban, ljudi s dobrim primanjima zive u petosobnim stanovima tamo.

Ali evo jedan zadatak, zaposli se ti u Bingu ili Preventu i probaj kupiti stan od eto 60 000 KM. Hoces, aha.

Ili laksi zadatak, probaj usparati sebi za biciklo od 600 KM nakon 3-4 godine rada a da ne osjetis. E to je u Bosni misaona imenica. I postavlja se onda pitanje za sta radis uopste? Da se eto prehranis?

Pa bolan u Bosni se cipele uzimaju na otplatu. Neki dan ulazim u Dajhman, lik uzeo cipele od 88 KM, na 6 rata. Sta su nam uradili bokte vidio.
Sad ispade da je potrošačka kartica izmišljena u Bosni a ne na bogatom zapadu?

OK, Njemačka je bogatija i perspektivnija zemlja od Bosne, al i ti ga ukakiš malo previše

Ti isto da si samo ti skontao da je potrebno stati u red za vizu i da je haman svako ko nije kriminalac moze dobiti pa irgetiti u Njemačkoj. Fakat misliš da evo nas 5-6 ovdje na ovoj temi što živimo u BiH ne mozemo dobiti vizu za Njemačku i vjerovatno tamo raditi i bolji i plaćeniji posao od tebe? Ili misliš da se nismo sjetili? Ili smo svi lopovi i političari ili uhljebi, jer smo eto tu?

imaš visoko mišljenje o sebi, što je česta karakteristika ljudi koji se ispale i misle da su uhvatili boga za bradu jer kupuju u Lidlu.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 06 jan 2022, 11:31

Svabo s kucom i mininalcem zivi ko gospodin u njemackoj
Bosnjo s kucom i minimalcem zivi od prvog do prvog.

Druga stvar su nasi sto odu u njemacku i placaju stan 800 a zarade 1300 pa jedva sastavljaju kraj s krajem.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 06 jan 2022, 11:37

soxx je napisao/la:
06 jan 2022, 11:31
Svabo s kucom i mininalcem zivi ko gospodin u njemackoj
Bosnjo s kucom i minimalcem zivi od prvog do prvog.

Druga stvar su nasi sto odu u njemacku i placaju stan 800 a zarade 1300 pa jedva sastavljaju kraj s krajem.
I ne samo to. Prvo uzmes telefon od 1000 eura. Pa onda auto na lizing, gdje rata nije ispod 350 eura iako auto nije tvoje.

Stvar je u tom sto odavde ljudi dodju iskompleksirani i zeljni svega preko noci. Zapad te privuce, redovnom platom ti sve to nudi. Ti auto nakon 2 platne liste po dolasku u Njemacku mozes zategnuti. Ovdje je to nemoguce jer radis za privatnika pa ti banka u 90 % slucajeva nece dati kredit jer je firma nepouzdana.

Tako se pnda zarobe s jos jednom poslom i robuju za auto i kiriju i kaze ne valja zapad. Dakle, ne moze preko noci. Ljudi u 50 godini tamo stvaraju, a ne li ti sa 20, 30 godina.

Licno da imam 5000 eura neto platu tamo, nikad u zivotu ne bi dao 1500 eura za kiriju.

Arnelv52
Kontakt:

Post Postao/la Arnelv52 » 06 jan 2022, 11:54

I koliko ljudi znate da žive u Njemačkoj a da su ove godine išli na skijanje? :mrgreen:

Arnelv52
Kontakt:

Post Postao/la Arnelv52 » 06 jan 2022, 11:57

litijum je napisao/la:
06 jan 2022, 11:28

U zemlji gdje se djeca vise slabo i radjaju, a skolske klupe bivajuskoro pa prazne.
Joj efendije. Postaju, ne bivaju.

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 06 jan 2022, 12:08

Arnelv52 je napisao/la:
06 jan 2022, 11:54
I koliko ljudi znate da žive u Njemačkoj a da su ove godine išli na skijanje? :mrgreen:
i to ti je poredjenje glupo.koliko bosnjo potrosi kad dodje kuci ,moze na Alpama mjesec biti
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 06 jan 2022, 12:31

RollMan je napisao/la:
06 jan 2022, 10:33
slika
Stan u Podlugovima 150. Ne šalješ djecu u vrtić. Režije osnovne 40 maraka. Karta 50.
Može se ko hoće.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 06 jan 2022, 12:37

I po mogucnosti ne kupovati bobicasti sir

Arnelv52
Kontakt:

Post Postao/la Arnelv52 » 06 jan 2022, 12:39

donDondon je napisao/la:
06 jan 2022, 12:08
Arnelv52 je napisao/la:
i to ti je poredjenje glupo.koliko bosnjo potrosi kad dodje kuci ,moze na Alpama mjesec biti
Pa to ti kažem. Svi mi hoćemo kvalitetniji život. Jedni u toj nadi odu u Njemačku a onda sve ono što zarade potroše na nostalgiju i da opravdaju socijalni pritisak koji su sami sebi stvorili u Bosni kad su odlazili.

Ja nisam ni protiv odlaska ni protiv ostanka. Moje mišljenje je samo to da čovjek mora malo ozbiljnije prići tom problemu. Niko od nas ne želi platu ni 1500 maraka ni 1500 eura, svi mi želimo da kad odemo u trgovinu ne razmišljamo mnogo koliko šta košta isto k'o što ne želimo toliku platu nego da ne razmišljamo mnogo da li ove godine da idem na zimovanje ili ne i da li da kupim auto ili ne.

Mnogi ljudi pomisle ako bilo kako povećaju svoje prihode da će moći sve to sebi da priušte a onda pokasno shvate da su povećali i rashode kako direktne, indirektne tako i nevidljive a i one koje uključuju promjenu životnog stila.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 06 jan 2022, 12:51

Arnelv52 je napisao/la:
06 jan 2022, 12:39
donDondon je napisao/la:
06 jan 2022, 12:08
Arnelv52 je napisao/la:
Pa to ti kažem. Svi mi hoćemo kvalitetniji život. Jedni u toj nadi odu u Njemačku a onda sve ono što zarade potroše na nostalgiju i da opravdaju socijalni pritisak koji su sami sebi stvorili u Bosni kad su odlazili.

Ja nisam ni protiv odlaska ni protiv ostanka. Moje mišljenje je samo to da čovjek mora malo ozbiljnije prići tom problemu. Niko od nas ne želi platu ni 1500 maraka ni 1500 eura, svi mi želimo da kad odemo u trgovinu ne razmišljamo mnogo koliko šta košta isto k'o što ne želimo toliku platu nego da ne razmišljamo mnogo da li ove godine da idem na zimovanje ili ne i da li da kupim auto ili ne.

Mnogi ljudi pomisle ako bilo kako povećaju svoje prihode da će moći sve to sebi da priušte a onda pokasno shvate da su povećali i rashode kako direktne, indirektne tako i nevidljive a i one koje uključuju promjenu životnog stila.
Nije samo socijalni pritisak, nego im je ostatak porodice ovamo i dodjes tu gdje je sve tvoje na dvije sedmice radije nego na neku planinu.

Ja lično planine ne volim puno i ne bih nikad išao na zimovanje i skijanje.

Ali dođu tu, dvije sedmice uživaju onako kako žele uz domaću muziku, traže djevojke i slično. Ali to je isto kod svih nacionalnosti koje odu od kuće. Ali, prije se išlo drugačije, ode muž, a žena i djeca ostaju u Bosni, danas idu ljudi da gore žive, da gore imaju ženu i djecu, da imaju prijatelje, a ne da im bude samo rad, rad i onda malo kući. Mentalni sklop ljudi koji odlaze se promijenio.

Ja se nadam da ću ići sto prije, ali mi je tu već sestra, tetka živi sat i pol vožnje dalje, u blizini ima ljudi koje već znam iz Cazina, sa kojima sam četiri godine u srednjoj dijelio klupu.

Ne očekujem ja bajan život, ali očekujem život da se ne moram sikirati da li će biti plata prvog, da li ću imati dovoljno do prvog, da ne moram gledati u svaku marku i da si svakih par godina mogu priustiti odlazak negdje lijepo. Svi mi imamo drugačija očekivanja, ono što mene učini sretnim, tebe neće. Neko želi novog Mercedesa, nekom je dovoljno 15 godina staro auto koje radi. I ****, slažem se da sa prihodima rastu i rashodi, neću vino od 10 maraka, nego ono od 20 i tako to ide.

Nisam osoba koja podržava prekomjerenu štednju, treba se i živjeti, treba platiti turu, pa i ugurati pare harmonikasu, radije ću tako potrošiti pare, nego na skijanje, ali ću biti sretan. Ali ako je neko sretan sa svakim ušteđenim feningom, onda je to njegova odluka.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 06 jan 2022, 16:46

Balorda je napisao/la:
06 jan 2022, 10:08

Satraše se ljudi da objasne da je bolje u najnaprednijoj državi Evrope nego u BIH. :rol: Pa koji qrac :rol:
Majke mi kontao čitam tekstualnu verziju Alana Forda.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 06 jan 2022, 17:57

Ludilo.

Dobra je Njemacka, jos bolja je ako zivis negdje blizu granice a radis u Austriji ili Svici. Idealna.

Inace, pogotovo za strance je lutrija i stvar snalazenja
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Gubitnik
Kontakt:

Post Postao/la Gubitnik » 06 jan 2022, 19:08

Sta mislite iskreno o vozacima kamiona,i da li znate neku firmu u Bih ili vani da primaju radnike bez radnog iskutva.koliko je realno trazit platu i tako to kako se krece.Hvala unaprijed

Klare

Post Postao/la Klare » 06 jan 2022, 19:18

Gubitnik je napisao/la:
06 jan 2022, 19:08
Sta mislite iskreno o vozacima kamiona,i da li znate neku firmu u Bih ili vani da primaju radnike bez radnog iskutva.koliko je realno trazit platu i tako to kako se krece.Hvala unaprijed
vozača kamiona kako znam svugdje treba, moraš se pitati i raspitati sam, inače ništa.

1500KM je realna plata u BIH, u zavisnosti od poslodavca pitanje ima li toplog ili nešto još dodatno.
U hr je plata oko 2500-3000KM
Zadnja izmjena: Klare, dana/u 06 jan 2022, 19:20, ukupno mijenjano 1 put.

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 06 jan 2022, 19:20

feniksptica je napisao/la:
06 jan 2022, 17:57
Ludilo.

Dobra je Njemacka, jos bolja je ako zivis negdje blizu granice a radis u Austriji ili Svici. Idealna.

Inace, pogotovo za strance je lutrija i stvar snalazenja
Bolje su plate u Njemackoj nego u Austriji, bar u mojoj struci.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 31 gost.