Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Justin
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Justin » 22 apr 2023, 02:43

Tekashi je napisao/la:
22 apr 2023, 02:33
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 22 apr 2023, 02:51

Justin je napisao/la:
22 apr 2023, 02:43
Tekashi je napisao/la:
:cool:

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 22 apr 2023, 03:19

**** fentanil.

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 22 apr 2023, 03:22

Justin je napisao/la:
22 apr 2023, 02:43
Tekashi je napisao/la:

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 22 apr 2023, 04:55

Eazy, rahmet mu dusi. 90s rap je nesto nenadjebivo.

caseres
Kontakt:

Post Postao/la caseres » 22 apr 2023, 07:13

Prije 15tak godina sam igrao menadzera nekog online. Redom tarlahao sviHa. Sad me neka nostalgija spucala pa gledam da nadjem. Nicka i passworda se sjecam, samo je sigurno dizajn a mozda i domena promjenjena. Imali su samo najjace lige i svaki dan jedna utakmica. Ne mozes gledat utakmicu ni sanse nego samo cekas rezultat. Domena balkanska skoro 100% sam siguran. Nista poput FMa ni TopElevena.

Ako se neko sjeti, nek napise. Hvala
★ 38 SCUDETTI ★ VINTI SUL CAMPO ★
Najljepsa drogo ovoga svijeta, tvoj sam ovisnik!

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 22 apr 2023, 08:34

numanumaye22 je napisao/la:
22 apr 2023, 01:35
Tekashi je napisao/la:
22 apr 2023, 01:29
22 apr 2023, 01:07

Koje gluposti bokte. :bow: Cekaj, u kojem svijetu ce to Njemacka da se prehladi a drzava koja prima novac od te iste Njemacke (u ovom slucaju BIH) nece? Pa Njemacka se zakaslje, pola Europe se razboli. Ne znam o kakvoj krizi pricate, ko sto je Putin pricao da ce zima bit hladna, pa nikad toplija bila. :rol:

Iskreno, citam vijesti koje plasiraju iz BIH o Njemackoj, kako je kriza i lose, i onda kontam, jesam li ja to u istoj Njemackoj jbtt :rol:

60 miliona auta prijavljenih ima Njemacka. Malo cisto o autoputu. Preko 13 000 km autoputa ima ta drzava. To je skoro razdaljina Bosne do Australije, cisto da se shvati. Drzava trosi 850 000 eura godisnje na odrzavanje tog autoputa za 2 km, dok je za obicnog covjeka taj autoput potpuno besplatan autom, nema naplatih kucica. Dakle vozis od Minhena do Hamburga skoro 1000 km besplatno, samo natocis gorivo. Jel ti sad jasno kakve su to pare i moc? Mi imamo 30 km autoputa za 30 godina, onako informativno. A koliko ga placamo? 100 milijardi dolara je 0.1 % njemackog BDP, pa vi skontajte.

O ostalom mi se ne da ni razglabati.

@Rosicky, vrati se 50 ljudi, ode 50 000, tako nesto.

Sacekaj 2023-2024 zimu.

Norveska ne moze namiriti potrebe Njemacke.
Nema sta onda 2023/24 ocekuje se masovan dolazak nijemaca u BiH, predavanje za radnu dozvolu da im se trziste otvori, cisto onako da se ugriju na struju i da usparaju za koji Leberkäse. :mrgreen:
ovi sto pricaju o nekim krizama u njemackoj i EU su ljudi koji nisu makli iz svog sela,njima je vrh izaci u grad i napiti se pa ujutro selamiti komsije i pricati kako ovog nema u njemackoj.

nasi ce se ljudi vratiti al kad steknu uslove za penzije dok njihova djeca sigurno nece,tako da cemo biti zemlja staraca u bliskoj buducnosti,a ovi sto pricaju drugacije nek nastave zivjeti kod roditelja primati milju mjesecno i govoriti kako se i ovdje lijepo zivi
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 22 apr 2023, 09:15

caseres je napisao/la:
22 apr 2023, 07:13
Prije 15tak godina sam igrao menadzera nekog online. Redom tarlahao sviHa. Sad me neka nostalgija spucala pa gledam da nadjem. Nicka i passworda se sjecam, samo je sigurno dizajn a mozda i domena promjenjena. Imali su samo najjace lige i svaki dan jedna utakmica. Ne mozes gledat utakmicu ni sanse nego samo cekas rezultat. Domena balkanska skoro 100% sam siguran. Nista poput FMa ni TopElevena.

Da nije hattrick?
I found freedom. Losing all hope was freedom.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 22 apr 2023, 09:26

21 apr 2023, 23:26
slika

Ili ovo. Jos Bajram. :rol:

slika
Šizofreničar strikes again.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 22 apr 2023, 09:30

:rol:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

drzgemboadislic
Kontakt:

Post Postao/la drzgemboadislic » 22 apr 2023, 10:01

caseres je napisao/la:
22 apr 2023, 07:13

Online soccer manager?

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 22 apr 2023, 10:25

Marsal je napisao/la:
21 apr 2023, 19:44

Šta ti sve nadrobi, a ništa sa obrazovanjem nema veze. Pa samo Austrougarska je izgradila više škola i državnih ustanova za 40 godina nego Osmanlije za 400.

Sto se tice javnih skola te generalno obrazovanja, treba pojasniti neke stvari da se stvori jasnija slika, prije svih u pogledu Osmanlija.

Od tih 400 godina osmanskog perioda skolstvo i nije moglo bolje napredovati barem do 19. stoljeca, jer nije postojalo neko mjerilo, tacnije neki uredjen sistem prije druge polovine 18. i pocetka 19. stoljeca generalno u Europi.

Evo primjer Engleske, gdje prije 19. stoljeca nije postojao nacionalni sistem obrazovanja, a samo se mali dio djece skolovao. Mogucnosti za formalno obrazovanje bile su ogranicene uglavnom na gradske gimnazije, dobrotvorne skole itd.

U Austriji, poceci drzavnog skolskog sistema sezu u drugu polovinu 18. stoljeca i one skolske reforme gdje je uvedeno obavezno sestogodisnje skolovanje.

Obavezno skolovanje uvedeno je u Francuskoj "tek" 1882. itd.

Kada pricamo o Osmanlijama te javnim skolama, mozemo im suditi samo za period od pocetka 19. stoljeca do 1870ih. Znaci nekih 70ak eventualno 80 godina. Nikako da se provlaci ona nisu za 400 godina napravili nesto bitno. Poenta je da za 300 godina nisu ni mogli, barem u ovom pogledu.

Naravno da nas je A-U strasno unaprijedila u svakom segmentu, imao sam diplomski rad bas na tu temu. Ali neke stvari valja posmatrati iz pravog ugla i nemoguce je porediti dostignuca iz npr. 16., 17. i 19. stoljeca.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 22 apr 2023, 10:58, ukupno mijenjano 3 puta.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 22 apr 2023, 10:26

baboedindzeko09 je napisao/la:
22 apr 2023, 09:26
21 apr 2023, 23:26
slika

Ili ovo. Jos Bajram. :rol:

slika
Šizofreničar strikes again.
:rol: :rol:

Puno bifteka pojeo, pa ga malo prenijelo :mrgreen:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 22 apr 2023, 10:37

Rosicky je napisao/la:
22 apr 2023, 00:36
chily-rz je napisao/la:
22 apr 2023, 00:27
Da su svabe pravile djecu sumnjam da bi bilo kakvih redova pred ambasadom. :mrgreen:

Robuje se i u Bosni, takve su postavke svugdje. Ne treba suditi ljudima sto su otišli jer nisu htjeli raditi za 4,5,6 maraka po satu i krpiti se iz mjeseca u mjesec. Radis subotom, negdje i nedjeljom, osiguran na minimalac i nemoj se zaebavat, cuvaj posao, nek ide staz.
Kao da slušam svog druga prije koju godinu kad je odlazio u njemačku :D

Sad je priča..yebeš njemačku u koju sam otišo da po meni piša ko stigne jer ako dam otkaz u minusu sam dok nađem sljedeći posao jer me poklapa renta i sve što ide svaki mjesec.
Yebeš njemačku gdje da bi živio u normalnom stanu kao samac moraš radit i subotom i nedjeljom ako nećeš bit u nekom prigradskom naselju gdje ne mogu naći posao ako ne znam jezik ili moram radit za nekog našeg čovjeka od čega sam pobjego.
Istim načinom života kao kod kuće ostane mu isti postotak para od plate a nema nigdje nikog :D
Zato ima posla ko u prici.

Moj pajdo dao otkaz na gradjevini nekad u decembru, htio preci negdje u zatvoreno, gdje zimi ne siba vjetar. Kaze kad se prijavio na biro, iduceg dana ga 15 firmi zvalo da pocne raditi kod njih.
Jest da su firme ono brza posta i slicno sto je slabije placeno, ali je ipak zanimiljiv podatak da te odmah zovu.

Mada ima i ovog sto ti pajdo rece, ovaj moj nije radio mjesec dana, cim su poceli dolaziti racuni ukakio se kako ce sve pokriti...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Rauber33
Kontakt:

Post Postao/la Rauber33 » 22 apr 2023, 11:05

Asteriks je napisao/la:
22 apr 2023, 10:25
Marsal je napisao/la:

Šta ti sve nadrobi, a ništa sa obrazovanjem nema veze. Pa samo Austrougarska je izgradila više škola i državnih ustanova za 40 godina nego Osmanlije za 400.

Sto se tice javnih skola te generalno obrazovanja, treba pojasniti neke stvari da se stvori jasnija slika, prije svih u pogledu Osmanlija.

Od tih 400 godina osmanskog perioda skolstvo i nije moglo bolje napredovati barem do 19. stoljeca, jer nije postojalo neko mjerilo, tacnije neki uredjen sistem prije druge polovine 18. i pocetka 19. stoljeca generalno u Europi.

Evo primjer Engleske, gdje prije 19. stoljeca nije postojao nacionalni sistem obrazovanja, a samo se mali dio djece skolovao. Mogucnosti za formalno obrazovanje bile su ogranicene uglavnom na gradske gimnazije, dobrotvorne skole itd.

U Austriji, poceci drzavnog skolskog sistema sezu u drugu polovinu 18. stoljeca i one skolske reforme gdje je uvedeno obavezno sestogodisnje skolovanje.

Kada pricamo o Osmanlijama te javnim skolama, mozemo im suditi samo za period od pocetka 19. stoljeca do 1870ih. Znaci nekih 70ak eventualno 80 godina. Nikako da se provlaci ona nisu za 400 godina napravili nesto bitno. Poenta je da za 300 godina nisu ni mogli, barem u ovom pogledu.

Naravno da nas je A-U strasno unaprijedila u svakom segmentu, imao sam diplomski rad bas na tu temu. Ali neke stvari valja posmatrati iz pravog ugla i nemoguce je porediti dostignuca iz npr. 16., 17. i 19. stoljeca.
Tek sa Topal Osman pašom i uspostavljanjem ruždija možemo govoriti o nekim počecima "modernog" obrazovnog sistema, a i to je bilo na niskom nivou. Najbolji primjer nepostojanje visokoškolske ustanove do komunista

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 22 apr 2023, 11:09

kraljttbvb je napisao/la:
22 apr 2023, 10:37
Rosicky je napisao/la:
chily-rz je napisao/la:
22 apr 2023, 00:27
Da su svabe pravile djecu sumnjam da bi bilo kakvih redova pred ambasadom. :mrgreen:

Robuje se i u Bosni, takve su postavke svugdje. Ne treba suditi ljudima sto su otišli jer nisu htjeli raditi za 4,5,6 maraka po satu i krpiti se iz mjeseca u mjesec. Radis subotom, negdje i nedjeljom, osiguran na minimalac i nemoj se zaebavat, cuvaj posao, nek ide staz.

Sad je priča..yebeš njemačku u koju sam otišo da po meni piša ko stigne jer ako dam otkaz u minusu sam dok nađem sljedeći posao jer me poklapa renta i sve što ide svaki mjesec.
Yebeš njemačku gdje da bi živio u normalnom stanu kao samac moraš radit i subotom i nedjeljom ako nećeš bit u nekom prigradskom naselju gdje ne mogu naći posao ako ne znam jezik ili moram radit za nekog našeg čovjeka od čega sam pobjego.
Istim načinom života kao kod kuće ostane mu isti postotak para od plate a nema nigdje nikog :D

Moj pajdo dao otkaz na gradjevini nekad u decembru, htio preci negdje u zatvoreno, gdje zimi ne siba vjetar. Kaze kad se prijavio na biro, iduceg dana ga 15 firmi zvalo da pocne raditi kod njih.
Jest da su firme ono brza posta i slicno sto je slabije placeno, ali je ipak zanimiljiv podatak da te odmah zovu.

Mada ima i ovog sto ti pajdo rece, ovaj moj nije radio mjesec dana, cim su poceli dolaziti racuni ukakio se kako ce sve pokriti...
Ima posla u firmama koje izrabljuju radnike.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 22 apr 2023, 11:22

Rauber33 je napisao/la:
22 apr 2023, 11:05
Asteriks je napisao/la:
22 apr 2023, 10:25
Marsal je napisao/la:

Tek sa Topal Osman pašom i uspostavljanjem ruždija možemo govoriti o nekim počecima "modernog" obrazovnog sistema, a i to je bilo na niskom nivou. Najbolji primjer nepostojanje visokoškolske ustanove do komunista
Vidi, uvijek je vazno sagledati pocetke, reforme i sve ono sto je tadasnji svijet nudio, pa preslikati na nasu zemlju u kontekstu datog vremena. Recemo generalno govoreci, strasno vazan je jedan Jan Komensky, koji je u 17. stoljecu trazio opce skolovanje, cvrstu organizaciju nastavnog rada te da se djeca u skolama osposobljavaju za zivot, bez obzira sto zive u zabacenim selima. Zahvaljujuci pomenutom, obrazovanje i otvaranje skola pocelo se javljat (istina tek u drugoj polovini 18. stoljeca) kao veliki drustveni i pedagoski pokret.

Inace, za vrijeme i prije Komenskog, samo muskarcima je bilo dozvoljeno "obrazovanje" ali onim imucnim, dok je vecina siromasnih ostajala po strani. Nastava se izvodila na latinskom i crkva je upravljala tim procesima.

Masovnije skolovanje primjer u Hrvatskoj pocinje poslije 1830., uvodjenjem narodnih elementarnih skola.

Poenta - da je bilo koja tadasnja velesila zauzela BiH evo u 17. stoljecu opet prije 19. ne bi doslo do nekog pomaka po pitanju otvaranja javnih skola i uopce osnovnog obrazovanja.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 22 apr 2023, 11:30

Marsal je napisao/la:
22 apr 2023, 11:09
kraljttbvb je napisao/la:
22 apr 2023, 10:37
Rosicky je napisao/la:

Ima posla u firmama koje izrabljuju radnike.
I napisao sam da su ga zvale firme gdje su slabije placeni poslovi.

Mada je glupo i ocekivati da odavde odes sa srednjom skolom i da ces dobiti neki dobar posao.

Dobre poslove ce dobiti domaci, a ovi nasi mogu vozati brzu postu, nosati kofere po aerodromima, guliti izolaciju, polagati kablove...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: nerkolfc, rio_Ferdy88 i 11 gostiju.